Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2021 22:41 Hamakiii – Dodání dusičnanů a fosforečnanů
Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat jaký je nejúčinnější přípravek na doplnění dusičnanů a fosforečnanů? Roste mi v AQ sinice a prý je nejčastější příčina vzniku sinice nesprávný poměr dusíku a fosforu. Předem děkuji za rady a typy palec

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2021 09:20 Hajle – odstranění sinice
Ahoj,

mám 100 l akvárko a začíná se mi tam objevovat tmavě zelený povlak (předpokládám, že sinice). Měl jsem s tím problémy už i dříve a nádrže kvůli tomu i rušil. A evidentně dělám pořád něco stejně špatně...V těch zrušených nádržích jsem hodně svítil a teď už svítím 8 hodin denně a nahoře mám plovoucí kytky. V akvárku mám trochu víc kytek a drobné rybky. První měsíc a půl nádrž fungovala perfektně, ale postupem času kytky dole trochu hnědnou (předpokládám, že málo světla a tak jsem začal více odstraňovat plovoucí kytku, která se bujně rozrůstá). Ve svícení mám hodinovou pauzu. Nehnojím, bez CO2, ale ve dně byly kuličky osmocote a bivoj v jílových koulích. Prosím o radu

Díky Petr

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 16:56 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Jirka.Stepanek
...Popřípadě bych zkusil dávat vodu pouze z RO a upravit GH na cca 120 TDS. Pak by mělo hnojivo být vyvážené...
A čím to hnojivo vyvážíte? Hořčíkem? Nebo hořčíkem a vápníkem? Pokud hořčíkem i vápníkem, tak v jakém poměru? (Vezměte přitom v potaz, že hadravam do nádrže nějaký vápník dodává pomocí Ferox NPK.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 15:08 Muž hadravam [11] Re: vaclav
Jo jasný četl jsem vše mockrát já mám sinice minimum asi tak 10cm2 ale nechci to podcenit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 14:57 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: hadravam
Je tu skoro 3500 příspěvků o sinici tak si trochu počti, co a jak už je tu několikrát napsané. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2021 12:05 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jirka.Stepanek
Uber No3 na 8 a budeš mít poměr 15:1 To je rada nad zlato rád bych věděl čím by to asi změřil. I těch 15 bude problém zatím jsem se s takovou stupnicí nesetkal a to neuvažuji z věrohodností naměřených hodnot. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 11:07 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
Já mám například ve vstupní vodě No3 6.6
Ale nejsem žádný profík přes hnojiva na to jsou zde jiní.Sám jsem se v tom pěkně vykoupal :-(
Pokud budeš chtít zůstat u tvého hnojiva snížil bych dávku a do poměru 16:1 to dohnal samotným Po4....Ale je to jen můj názor.
Edit: Popřípadě bych zkusil dávat vodu pouze z RO.a upravit GH na cca 120 TDS.
Pak by mělo hnojivo být vyvážené.

Já se sinicí bojoval dlouho (zřejmě jsem si za to mohl sám svojí neznalostí hnojení)
nakonec to dopadlo tak jak to dopadlo.
Sinice je bakterie né řasa..... rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 11:01 Muž hadravam [11] Re: Jirka.Stepanek
Ve vstupní vodě mám NO3 13.5mg/l kterou ředím vodou z RO.50l osmoza 20l kohoutková.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:56 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
Doporučuji si alespoň přečíst tento článek zde na webu-
Strategie hnojení akvarijních rostlin
Neznáte složení vstupní vody(zřejmě tam bude vysoká koncentrace No3) a hnojením ji ještě zvýšíte!Předpokládám že to vaše hnojivo má vyvážené složení.To by pak platilo při výměnách vody z reverzní osmozy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:25 Muž hadravam [11] Re: Jirka.Stepanek
jasně ale jedině snížit denní dávkování ze 6ml třeba na 4ml
Při doporučeném dávkování týdně dodáte:
železo 0,25 mg/l
draslík 4,8 mg/l
dusičnany 4,8 mg/l
fosforečnany 0,42 mg/l
bór 0,031 mg/l
molybden 0,008 mg/l
mangan 0,154 mg/l
zinek 0,032 mg/l
vápník 0,308 mg/l
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:23 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
Neznám konkrétní složení tohoto hnojiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:23 Muž hadravam [11] Re: Jirka.Stepanek
Nehnojím samotnými dusičnany ale NPK ferox komplete
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:16 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
Pouze uber na hnojení dusičnany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:15 Muž hadravam [11] Re: Jirka.Stepanek
NO3 snížím častější výměnou vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:12 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
To už mi přijde docela dost.Já držím No3 5 a Po4 0.5.....
Edit: A pokud tě trápí sinice tak se koukni na fota mé zrušené nádrže :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 10:09 Muž hadravam [11] Re: Jirka.Stepanek
A nebo fosfor na 1.4 ale nevím jestli fosforu nebude moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2021 10:05 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
Kalkulačka zde- akvarijni-hnojivo.cz/…
Spíš bych ubral na No3 :-) Uber No3 na 8 a budeš mít poměr 15:1 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 09:55 Muž hadravam [11] Re: Jirka.Stepanek
a jak to spočítat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 09:23 Muž Jirka.Stepanek [32] Re: hadravam
Pokud máš 300L tak to vychází 29:1 což asi není úplně Ok.Snažil bych se dohnat poměr 16:1 :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2021 09:01 Muž hadravam [11]
Ahoj. Mám dotaz, když mám NO3 15 a fosfor asi 0.8 a trochu sinice u předního skla mám zvýšit ještě fosfor?
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2021 19:51 Muž Jirka.Stepanek [32]
U mého zrušeného akva.jsem měl sinicí šíleně zamořené akva(viz zrušená).Nepomohla ani uv lampa!!!!!Páč sinice je bakterie!!!!!Nakonec jsem se rozhodl pro znovuzaložení.Zajímavé je že než jsem dal dohromady materiál na nové akva.(cca 4 měsíce)tak jsem přestal dělat pravidelnou výměnu vody a jen jsem pravidelně hnojil.A výsledek před zrušením?Po sinici ani památky a kytky začali růst.Snažil jsem se jen o to držet Po4 vs No3 16:1
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2021 11:42 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Martincz
Tak antibiotika jsem kdysi používal (2x) ale stejně se sinice vrátila takže mě pomohla až UV lampa. Bohužel ta léčba antibiotiky nezůstala bez následků co se týče rostlin, některé echinodory to poškodilo natolik že rostli tak divně že jsem je musel vyhodit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2021 09:13 Muž Martincz [9] – Sinice
Občas kouknu na kanál Green Aqua na youtube a tam ten chlap povídal že sinice je druh bakterie která se může vracet i po zničení a že se na to používaji nějaká antibiotika do vody která to zničí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2021 23:11 R Muž ctibum [7089] Re: zdenekps
Kdyby ano, bylo by tohle vlákno poloviční :) Neritina žere řasy a sinice není řasa... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2021 22:10 zdenekps – Neritina a sinice
Ahoj. Zajimalo by mě jestli šnek Neritina zebra požírá také sinici? Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.11.2020 20:11 R Muž afc1886 [15243] Re: Wanderer
Být na tvém místě, tak bych si asi změřil aspoň dusičnany a měnil nějakou dobu trochu častěji vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2020 20:00 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: afc1886
Svítí, resp. jen část dne. Ale to svítilo od začátku, už skoro ty 4 roky, co ho mám a dosud problém nebyl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2020 19:39 R Muž afc1886 [15243] Re: Wanderer
Nesvítí ti třeba teď do akvária slunce? Slunce teď není tak vysoko, tak třeba u mě teď svítí na přední stranu akvária a sinice se taky chtěla trochu rozjet u předního skla. Začal jsem zatahovat žaluzie a hned si dala zpátečku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2020 19:25 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Wanderer
Tak jsem na 6 dnů zakryl akvárium dekami a vypadá to, že zmizelo všechno. Dokonale vyluxována všechna nechtěná zelená. Sice trochu ztráty na stávajících rostlinách, zežloutlo to, ale vyplatilo se. Akvárium se pomalu vrací do normálního života.

Tak teď budu čekat, jestli se nechtěný povlak vrátí.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 09:02 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Bohužel nemám. Kdysi dávno jsem nějaké hodnoty měřil, ale k ničemu mi to nebylo. Pořád nemůžu přijít na to, co je jinak, že se začala objevovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2020 08:50 R Muž Anthrax [4934] Re: Wanderer
To je sinice. Máš k dispozici nějaké hodnoty vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2020 07:57 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Můžete mi prosím poradit, co se mi to dělá za zelený povlak a jak se ho zbavit? Jde to z listů a povrchů bez problému sundat v podstatě na dotek. Děkuji.
rybicky.net/nadrz/26262/754.jpg…
rybicky.net/nadrz/26262/753.jpg…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.09.2020 16:15 R Muž afc1886 [15243]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku No není to krása.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 16:38 R Muž ctibum [7089] Re: Stasia
Odsaj hadičkou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 16:37 Jarden Sk Re: Stasia
A ak chceš použiť niečo na tie červy a ploštenky, tak bude na to počas zatemnenia ideálny čas. Rastliny a ryby by som pridával až po sinici. Je to určite menej problémov ako to riešiť aj s rybami.Môžeš to čistiť aj počas zatemnenia-samozrejme a tie hodnoty NO3 aPO4 čo písali chlapi tiež už sa snažiť vyladiť, neviem ako je to pri Ade s fosforom, či nameriaš vo vode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 16:34 Žena Stasia [0] Re: Jarden Sk
Zatemnila som hneď. Príp. mám takú tú štetku na čistenie slamiek - tou by som ju mohla obrať, namotať ľahšie :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 16:04 Jarden Sk Re: Blackie89, Afc1886
Čaute, ja by som to zatemnil hneď na 3-4 dni.Nie je na čo čakať, ryby tam nie sú a rastliny nenáročné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 15:46 Žena Stasia [0] Re: Blackie89
Dobre, ďakujem, skúsim tak.
To áno, nešťastne sme objednali sprvu pár rastlín a zdalo sa nám z tých mištičiek, že to bude aj veľa, no vôbec to tak nie je, takže ideme doobjednávať a zahustiť to, nech to má význam :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.05.2020 15:45 R Muž afc1886 [15243] Re: Blackie89
Sinici moc nenamotá, tu musí co nejvíce odsát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 15:37 Muž Blackie89 [493] Re: Stasia
Chemii typu BlueExit apod, bych tam já osobně nedával.
Většinou to bývá nepoměrem No3 vs Po4, ale každému funguje něco jiného. Zkus si něco načíst tady: rybicky.net/forum/4641-sinice
Já bych nejprve zkusil, jako první pomoc denní výměny části vody + odstraňování sinice namotáváním třeba na špejli a uvidíš...
Testy na fosfor si ale kup a bezhlavě přidávat dusičnany, či jiné hnojiva bych v tvém případě taky nedělal - jednak nemáš rostlinné osazenstvo, které by potřebovalo hnojit a navíc máš substrát ADA, což upřímně, při tvém složení rostlinstva, nechápu...
Ještě bych tam určitě přidal nějaké rychle rostoucí rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 15:28 Žena Stasia [0] Re: Blackie89
Toho som sa obávala, akurát včera som merala NO3 a vyšlo na 10 mg/l, kdežto 11.5. bolo na 25 mg/l. Chcela som dnes kúpiť test na fosforečnany, ale v okolí to tu nikde nemajú, musím len objednať. Mám radšej ako prvú pomoc použiť BlueExit či radšej dvíhať postupne NO3 a čakať na zázrak? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.05.2020 15:14 Muž Blackie89 [493] Re: Stasia
Ahoj.
Ano je to sinice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2020 15:12 Žena Stasia [0] – Sinica?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, prosím Vás - už dlhšie sme sa potýkali s riasou, ale držala sa na uzde, no dnes, keď som sa vrátila z práce, vyzerá to takto. Skoro som odpadla. Je to sinica?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 21:55 R Muž ctibum [7089] Re: paradoKs
1:10 se tu několikrát zmiňuje. Dost možná i 1:16. Nevím. Znovu opakuji, já neměřím, tedy ani nepočítám. S chemií se nemáme rádi, takže se snažím učit sedlácké akvaristice. Tedy je mi jedno, jestli 1:10 nebo 1:16. Prostě jsem si po přečtení tématu sinice vybral možnou příčinu, protože mi to dávalo smysl a řešil jsem postupným přidáváním a zvyšováním dávky P, až byl patrný výsledek. V mém konkrétním případě to zabralo. Dost možná jsem měl jen štěstí. Tečka. Nikoho nepřesvědčuji, že je to jediná správná cesta. Někomu zabralo naopak zvýšení N, někomu zatemnění akvárka, někomu nic. Stačí pročíst vlákno.
A 1:10 jsem uvedl v reakci na "Důležité je aby tam hlavně bylo obojí"- pokud chybí P (nebo N), tedy je něco nulové, tak poměr ani spočítat nelze, je jedno jaký... pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 21:09 Muž paradoKs [198] Re: ctibum
No nevím, se sinici jsem teď dlouho setrvával ( a žádná ta modra,ale černá....viděl jsem ji prvně a dlouho se s ní zžil), zkoušel různé věci a dohledal poměr N:P 16:1....během jednoho týdne jsem vyladil hnojení a po údržbě je klid....a ani filtr jsem nečistil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 16:19 Muž achyles73 [12] - ŽivorodkyRe: ctibum
To vím a rozhodně netvrdím že nemáte pravdu.
Ještě navíc s člověkem který tomu evidentně rozumí ;-)
Mě šlo spíše o to, že člověk který začíná, nebo tomu až tolik nerozumí, může takový vědecký přístup, samé měření a poměry spíše ublížit.
Na druhou stranu radit nějaké jednoduché postupy, je v akvaristice skoro nemožné...
Přesto se o to snažím.... ;-)
;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 13:38 R Muž ctibum [7089] Re: achyles73
Jsem v podstatě neměřič. P jsem se rozhodl přidat proto, že jsem tenkrát přidával Sanytr, takže N tam být mělo. A přidal jsem málo, když to nepomohlo, přidal jsem víc.
A fungovalo to v mém konkrétním případě. Naopak to samozřejmě být může. Proto jsem psal, že je to jedna z možností, ne návod jak na sinici...
Ta citace není z mojí hlavy, ale ze zmíněného článku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 10:11 Muž achyles73 [12] - ŽivorodkyRe: ctibum
Mě by jen zajímalo, jestli máte doma laboratoř a všechny prvky tak důsledně měříte?
Já tedy ne, vše dělám víceméně intuitivní..... až na ten NO3.
Ten mi opravdu dělá s rybami pěknou neplechu.
A to co jste napsal, může být i naopak, dojde po4, přebytek NO3 a sinice se rozjede.....znám to
Je to ale jen můj pohled na hnojení....a furt se učím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 06:21 R Muž ctibum [7089] Re: achyles73
Tak ono když ti chybí P, tak poměr 1:10 neuděláš, ani kdyby ses na hlavu postavil :)

Velmi často se vyskytují v nově založených nádržích s ještě nevyváženým příjmem dusíku a fosforu. Na povlaky sinic jsou náchylnější nádrže s tvrdší čerstvou vodou a dobře osvětlená místa. Časté jsou sinice, které dokáží přijímat atomární dusík, a tak nastupují hlavně, když je vysoký obsah fosforečnanů a nízký dusičnanů. Toho je často docíleno jednorázovým zvýšeným obsahem dusičnanů, které rostliny velmi brzy spotřebují a zbude tak vyšší hodnota fosforečnanů
Viz rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2020 05:51 Muž achyles73 [12] - ŽivorodkyRe: ctibum
Důležité je aby tam hlavně bylo obojí.....a i třeba draslík a další....
I vice hnojiva nezpůsobuje řasu.
Taky mě vždycky něco chybělo a pak se mi rozjela sinice.
Dneska raději dávám více, jen NO3 si hlídám, protože pak mě odcházejí do kopru paví oka.
NO3 je tady většinou prezentováno jako relativně neškodné pro ryby, ale já bych to viděl trošku jinak. Ryby snesou koncentrace třeba 50 mg/l ale dlouhodobě jim škodí, jen to není hned tak poznat.
Já se snažím nepřekročit 10 mg/ l ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=201