Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Sinice

NápovědaFórum » Řasy » Sinice 

Přejít na předchozí stránku 47 Přejít na další stránku   1  
Sinice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2011 19:56 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
Jak, nenapadlo? Vždyť Tě to napadlo a bylo Ti to potvrzeno. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2011 19:53 Žena Laduschka [120] Re: Ivoš
áha :) tak dík, příště budu chytřejší.... :-D tohle by mě tak nějak nenapdadlo, nevim proč... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2011 19:22 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Laduschka
Možnost zavlečení sinice rostlinama přinesenými z akvária s výskytem sinice? Každopádně ano!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 23:23 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
Určitě to možný je, ale je to hlavně o podmínkách, který má ta či ona potvora v tom či onom akváriu. Prostě to, že tam ta sinice nebyla před tím, než jsi tam dávala rostliny z akva kde se nachází, ješte neznamená, že tam ty podmínky pro její vývoj nebyly. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 23:16 Žena Laduschka [120] – Lze sinici do akvária zavléci?
jinak mě napadla taková úvaha - tohle akvárium, co jsem v něm teďka sinici vyřešila (teda aspoň pro teďka) k sinici nějak sklony nemělo, objevila se vlastně až poté, co jsem dovezla nějaký rostlinky z domova z akvária, kde se sinice bohužel vyskytuje - dá se tedy sinice přenést do jiného akvária prostřednictvím rostlin? Je fakt, že jsem rostliny před transportem trochu propláchla v akvarijní vodě, ale moc jsem to s tím nepřeháněla, čili nějaký zbytky by se na těch rostlinkách určitě daly objevit.. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 23:14 Žena Laduschka [120] Re: romant
Díky za radu X-) tak když teď 14 dní svítím těma 11W, tak asi od zítřka zkusím nejdřív jen na pár hodin přisvicovat druhou lampou ... Přeci jen kytkám se ke spodním částem moc světla nedostane a podle toho začínaj vypadat.. :-O mno tak držte palce. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 21:29 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
Dobrá zpráva. palec To přidání světla dělej velmi zlehka, aby nedošlo k nějakýmu světelnýmu šoku. Ideální je po nějakej čas svítit třeba přes nějakou látku a tu postupně ubírat a akvárko si bude zvykat na nový podmínky. Až se zvýší intenzita osvětlení, tak bude asi zapotřebí lehce více podpořit rostliny přihnojením, ale to se uvidí podle jejich reakce, prostě taky velmi zlehka, jako se světlem. Netřeba podléhat trudomyslnosti, jsou i horší věci. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 21:10 Žena Laduschka [120]
Tak 14 dní od odkrytí akva a (musím zaklepat na dřevo) po sinici zatím ani stopy.. Akvárko jsem poněkud přestavěla, hnojení snížila na přidávání PMDD obden cca 1 ml (s KNO3). Kytky se začínaj vzpamatovávat, některý dokonce už lezou na hladinu. Problémy má snad zatím jen rotala rotundifolia a mechy, kvůli kterým zvažuju opět přidání druhého osvětlení (tudíž navýšení z 11w na 22w). Ale dost se bojim, aby se sinice nevrátila.. co vy na to? coze
Jinak samozřejmě dík všem za rady a omlouvám se za svou skepsi... X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 17:17 Žena Laduschka [120]
dneska akva odkryto, kytky vytáhlý, vybledlý, ale vypadaj v pohodě. Plánuju výměnu poloviny vody, zítra rozsvícení osvětlení (pouze 11W) a puštění CO2.. tak uvidíme.. coze

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2011 10:59 Žena Laduschka [120] Re: Laduschka
ale rybky vypadaj spokojeně, galaxy se třou :) a zbytek spokojeně plave proti proudu filtru :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2011 10:56 Žena Laduschka [120]
mno, tak třetí den s intenzivní výměnou vody, přidáno na intenzitě proudění u filtru, kytky hodně protrhaný, aby se líp udržovala čistota, intenzita osvětlení snížena na polovinu, PMDD nedodávám, jen mililitr KNO3 ... nějaký výsledky zatim extrémně viditelný nejsou, jen krevetkám to nedělá moc dobře, asi jich pár zařvalo.. :-O každopádně zejtra zatemním, jsem zvědavá, co bude následovat.. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2011 10:37 Žena Laduschka [120] Re: Birma
a nebo za to nitrivec třeba vůbec nemoh.. ;-) chemie vody je vtipná věc.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2011 08:07 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Birma
no napada me ve spojeni s nitrivcem par veci...
1) ma obsahovat nitrifikacni bakterie, takze by mohl obsahovat i nejake vyzivne latky, aby ty bakterky prezily, pripadne, aby meli lepsi start
2) prevazna vetsina zivych budek potrebuje ke svemu zivotu fosfor, pridanim onech kultur bakterii muze stoupnout jeho spotreba a tim se ovlivni jeden z limitnich faktoru vyskytu sinic

ale mozna taky ne.... kdyby to byla blbost, tak to berte jako kecy z hladu, jdu snidat....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2011 01:10 Muž kortezhugo [983] Re: Birma
...no kazda rada sa cenni palec
a ak to niekomu pomoze? -tak dakovat Birma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 22:52 Muž Birma [6] Re: kortezhugo
Takže jednalo sa o akvárium 400l s terčovcami. Na zabiehanie som využil spomínaný nitrivec a svoju ulohu splnil. Akva bolo kompletne zabehnuté, kontroloval som celý kolobech dusíka. Po nameraní NO3 som vylovil ryby "zabiehače" a boli nasadené terčovce, tie sa po skoro roku v spomínanej nádrži aj vytierali, dokonca raz aj prenášali no vzhľadom že pár nebol sám stále ich požrali ostatné. To len na ilustráciu o aké akva šlo. Počase dosť zarástlo a prišla aj sinica. Nebola to žiadna pohroma, tak som ju len občas poodkaľoval. V tom čase som objavil staré zásoby nitrivecu a povedal som si že ho je škoda len tak vyhodiť, tak som ho stále pri výmene vody pridal a zrazu sinica zmizla, tak som rozmýšľal čo to mohlo spôsobiť a na nič iné som neprišiel. Túto skúsenosť som si ešte 2x overil raz v spomínanej nádrži a raz v inej a stále to fungovalo.Preto si myslím že nitrivec je len N v rôznej forme. Je to len môj názor preto som písal že to treba ešte odskúšať aj v iných podmienkach. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 21:51 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Laduschka
Jejda! :) Tak to nevím... To bych musel znovu "prostudovat" vaše akva. :-O
Vím, že jsme ten váš problém nedávno probírali, a že vám moje názory zrovna dvakrát neseděly...
To konstatování "parádní základní voda" vychází spíš z mé představy, co bych s takovou vodou dělal, kdyby tekla z vodovodu u mě doma. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 16:54 Žena Laduschka [120] Re: Sid
takže PMDD při týdenní obměně vody jen ždibec, ale přidávat samostatný KNO3...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 16:48 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Laduschka
Pro kytky parádní základní voda! :-) S tím se dá dobře vyhrát - trochu těch stopových a makroprvků... (Bude-li třeba...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2011 16:28 Žena Laduschka [120] – Wodka
Tak se mi konečně podařilo vysockovat po německých vodárnách hodnoty místní vody - na internetu to z mě neznámých důvodů nemaj, ale na poptávku díkybohu odpověděli. Ale je to nářez, hlavně pH a tvrdost. Táákže:
pH: 8,23
vodivost (při 25°C): 202 mikrosiemens
celková tvrdost: 5,2
uhličitanová tvrdost: 4,3
Calcium: 20,2
Magnesium: 10,1
Natrium: 2,3
Kalium: 5,8
Železo: do 0,005
Mangan: do 0,002
Aluminium: 0,005
Ammonium: do 0,01

nitrity: do 0,005
nitráty: 2,7
sulfáty: 17,4
(chlorid: 5,2)

Dokáže z toho někdo něco vyčíst..? coze Ty hladiny stopových prvků mi přijdou nízký...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 23:36 Muž kortezhugo [983] Re: Birma
...no jedna vec tu ale nesedi X-)
pises ze - "ja som mal NO3 takmer nemerateľné, takže preto som pridanie N potreboval"
a pomohol ti ten Nitrivec? -tomu celkom nerozumiem....

lebo aj ked zobereme ze filter nebude zabehnuty?
a NO3 bude "ozaj" takmer nemeratelne? -tak dost pravdepodobne budu nemeratelne aj ostatne N
a to ze ten Nitrivec nastartuje proces nitrifikacie je sice OK -ale podla mna nebude z coho vyrobit "dostatok" teda cca 20 mg/l NO3

...toto je len moja uvaha -ak trepem opravte ma :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 23:13 Muž kortezhugo [983] Re: Birma
...jasne...to suhlasim

len ja to berem "vseobecne"
lebo ak sa jedna o "standartne" akva a v nom urcity pocet ryb + udrzba -teda pravidelna vymena vody -a to neviem ci tu najdeme niekoho co mu doma tecie 0? -malo komu pod 20 X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.05.2011 22:00 Muž Birma [6] Re: kortezhugo
Aby som to uviedol na pravu mieru, je pravda že ja som mal NO3 takmer nemerateľné, takže preto som pridanie N potreboval. Ak ho je v akva dosť a aj tak sa darí sinici, potom by som sa určite sústredil na zníženie fosforu. Aj tu platí že každé akva je iné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 21:22 Muž kortezhugo [983] Re: Birma
...no ale ked sme pri Sere?
tak Sera phosvec bude podla mna "ucinnejsi"
preto ze ak je NO3 v norme? tak dalsie pridavanie KNO3 nie je najlepsia cesta...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 21:10 R Muž romant [28001] Re: Birma
Ten dusík jenž není obsažen v Nitrivecu se tím, že se jeho působením podpoří nitrifikace, jistě dokáže lépe tvořit z kvalitněji probíhající nitrifikace samotné, protože jak známo dusičnany jsou výsledným produktem přeměny amoniaku na dusitany a následně na ně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 21:01 Muž kortezhugo [983] Re: Birma
"V nitrivecu je N, a ja som ho použil lebo som ho mal po ruke a nebolo žiadne iné hnojivo s N."

...no ale tento pripravok ziadne N neobsahuje
a co citam? -tak toto iste alebo podobne dokaze aj Zeolit
...ale zas netvrdim ze svojou cinnostou nemoze proti siniciam pomoct

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 20:33 Muž Birma [6] Re: Laduschka
Viem čo som napísal, to pridanie nemalo čo do činenia so zabiehaním akvária, aj keď viem na čo je primárne nitrivec určený. V nitrivecu je N, a ja som ho použil lebo som ho mal po ruke a nebolo žiadne iné hnojivo s N.
Momentálne na pridanie N do akva dávam KNO3, no schválne som uviedol nitrivec pretože ten je pre obyčajného akvaristu najdostupnejší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 18:44 R Muž romant [28001] Re: j0hny
Zkus se mrknout tady.
seracz.webnode.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 18:41 Žena Laduschka [120] Re: j0hny
taky si říkám... s NO3 sice problém mám, ale vzhledem k tomu, že i NO2 je na nule, tak tenhle přípravek to bohužel nevyřeší... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 17:48 Muž j0hny [86] Re: Birma
Ked pomoze nitrivec... tak bude problem v nedostatocnej filtracii - nestiha sa vyrabat no3. Ked ale bakterie nemaju co "zrat", problem to nevyriesi. Zaujimalo by ma zlozenie nitrivecu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 14:48 Muž Birma [6] Re: Laduschka
Problém so sinicou sa mi už vo viacerých prípadoch podarilo vyriešiť pridaním N, pre mňa najľakšie bolo pridať sera nitrivec ktorý som mal po ruke. Skúste a dajte vedieť či funguje :-) . U mňa zaručený recept pri viacerých akvárkach.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2011 14:41 Žena Laduschka [120] Re: martmart
Fotka k příspěvku mnojo, některý lidi jsou holt tvrdohlavý blbci a musej si projít všema chybama než uznaj, že maj ostatní pravdu.. :-D bohužel se k těmto idiotům s "vlastním názorem" počítám :-D holt budu experimentovat a určo se tu podělím o výsledky. Jinak přikládám aktuální foto akva po vyčištění - kytkám se daří fakt suprově (i když jsou teďka po nalívání vody trochu slehlý) .. Mno tak mi držte palce, uvidíme X-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 14:12 Muž martmart [106] Re: Laduschka
OK, nezbývá, než najít spriznenou dusi, ktera podpori tvuj názor a společně se doberete nějakého konce.
přeji úspěch a dej vědět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 14:01 Žena Kajka99 [229] Re: georg
to že se sinice znovu objevuje není následkem nedostatečného zatemnění ale toho že jste neodstranil příčinu jejich vzniku / podmínky, ve kterých prospívají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 13:49 Žena Laduschka [120] Re: martmart
mě kytky jdou suprově, jedinej problém je ten zelenej povlak na nich, co se tvoří pravidelně cca po 3 dnech.. nevím, jak už jsem řekla, k zatemnění jsem dost skeptická, ale o něco se asi pokusím.. jinak samozřejmě děkuju moc všem za rady ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 12:53 Muž martmart [106] Re: Laduschka
ja si myslím, ze poměr n:p je jeden ze spoustecu sinice a následná úprava poměru prvku uz sinici samo o sobe bez znalosti vsech souvislosti nezastavi, ale jak rikam je to muj názor, zkušenost..
trápil sem se na muj vkus dlouho, odkladal sem zatemeni do doby, než me otravovalo denně měnit vodu, odsavat, odkalovat a nekonečné otravovat sida..
:) diky side, jste Akva buh: )

a je to paradox, ja po oddekovani mel pocit ze to rostlinám i prospělo, sinice přestala kytky dusit a konečně začaly jit. .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 12:34 Muž martmart [106] Re: Laduschka
ale samozřejmě si to udělej jak uznas zavhodne, také sem si timto prošel:), ty jsi vznesla dotaz, ja odpověděl. az dojdes uspesne k cíli, podel se prosim.
btw: pisu z telef. ,to je oprav kurna: ))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 12:31 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
Když se něčím řídit, tak bych dal na doporučení od "martmart", on Ti radí věci ze svý osobní zkušenosti, kterou se sinicí učinil a podařilo se mu nad ní zvítězit. To jenom na doplnění k té nedůvěře některých metod. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 11:57 Žena Laduschka [120] Re: martmart
doba osvitu akva je 8-11, pauza, 14-21. Mno nevim, moc se mi ta zatemňovací kůra nezdá ... sice se tim třeba vyřeší to, že sinice opět na chvíli zmizí, ale těžko mi to vyřeší poměr N:P :-O nebyla by přeci jen lepší strategie, kterou jsem započala - co nejvíc rostlinek, co nejvíc osvětlení, samozřejmě sycení CO2, častý očišťování rostlin a snaha vychytat, kolik NO3 akvárium ještě potřebuje, aby rostliny v pohodě spotřebovaly všechny živiny, díky kterým roste sinice... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 11:14 Muž martmart [106] Re: Laduschka
ještě chybí jedna informace, možná sem ji preskocil, přehlédl..
jaka je doba svícení?
me se osvedcilo ráno 4h světlo, 6h pausa, 6h světlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 09:36 Muž martmart [106] Re: Laduschka
je to jen doporučení, každé Akva je jine..
ještě bych sehnal rozbor vody z vodárenské, když nic jiného, tak porovnání s tvymi vysledky. .
po zatemeni pomalu přidávat světlo, 14 dnu, 3 týdny zaclonit světlo látkou, papíru a pomalu zvyšovat intenzitu,. nehnojit, jen časté výměny vody, dat Akva čas a az po důkladném vzpamatovani a jasně analýze ze opravdu chybí nějaký prvek přidávat v rozumné miře chybějící.. nehnojit celým hnojivem, ale jen prvek co chybí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2011 04:42 Žena Laduschka [120]
ok, pokusim se do středy každej den měnit 50% vody - bez hnojení... od středy do neděle jsem pryč, tudíž total zatemnění a pak uvidíme... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 21:38 Muž martmart [106] Re: Laduschka
no, ja uz k tomu co vic říct nemam. vyzkoušel sem snad vše, fungovalo jediné - vyplach a tma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 21:32 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
Můžeš snížit intenzitu osvětlení, tak aby ta potřeba po živinách nebyla tak veliká a tolik Ti ty kytky nežraly to málo dusičnanů, který ve vstupní vodě je. To intenzivní vypláchnutí akvárka bych udělal a hnojení buď vysadil úplně, nebo velmi omezil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 21:26 Žena Laduschka [120] Re: martmart
mno nevim, aby mi to neodpravilo krevety.. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 21:25 Žena Laduschka [120] Re: romant
dusičnany téměř neměřitelný, fosfor 0,2 tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 21:16 Muž martmart [106] Re: romant
ano, po mych zkušenostech bych postupoval stejně, výměna i vice vody než 50% denně a po týdnu 6 dnu absolutní neprerusene tmy
..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 21:10 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
No, šel bych na to od lesa. Akvárko bych pořádně vypláchnul výměnou více jak 50% vody několikráte po sobě a nic, ale vůbec nic z toho dopinku v podobě toho PMDD a KNO3 bych tam nedával. Jak se dotazuje kolega "martmart", jaký jsou ty hodnoty NO3? To, že je vstupní voda chudší na dusičnany, ještě neznamená, že to akváriu nebude stačit, přecijenom je to malá nádrž a ty dodávaný hnojiva mě příjdou až dost velkej přísun živin. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 20:57 Muž martmart [106] Re: Laduschka
jsem akvalama, ale neda mi to..
jaké jsou hodnoty no3, P?
podle me je prehnojovano ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 20:53 Žena Laduschka [120] Re: romant
rybky tam jsou, jen pár mikrorasbor, takže dohromady taky nic moc, ale už samotná vstupní voda je chudá na NO3 a těch pár rasborek a krevet to asi moc nedoženou... odkalovat bohužel musím,protože po odstranění sinice z listů rostlin jí dost napadá na zem a taky ta mrcha občas nějakej ten list bohužel úspěšně "oddělá", takže odkalování je nutností... :-O KNO3 dodávám zatím 2ml denně, ale asi to nestačí, ale stejně se pořád bojím se do toho trochu víc opřít, aby to neodrovnalo živočichy... ale to asi nehrozí. Plus dávám samostatně PMDD (taktéž míchnutý s KNO3) - denně 1 ml. Mno tak uvidíme, co z toho bude.. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2011 20:23 R Muž romant [28001] Re: Laduschka
Díval jsem se do prezentace a jestli se nepletu, tak tam nejsou žádný rybky. Pokud tomu tak je, tak to KNO3 bude opravdu nutností, pokud se tou výměnou vody do akva nedostává tolik NO3(resp. akvárko je schopno ho velmi rychle spotřebovat). Nepoměr mezi prvnky N a P je právě tou možnou příčinou výskytu té potvory. Pokud by tam již nějaký rybky byly, tak bych nikterak nespěchal s odkalováním a pouze bych sbíral uhnilý lístky rostlin, tak aby se tam zbytečně nehromadil organickej odpad z těchto příčin. ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [47] ...... 73 74

Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4641-sinice?od=2301