Sinice
A celkem je tam kolik rybek?
0 20.02.2011 18:21 rekin – Re: romant
čichavci,tetry,parmičky,pancéřníčci(ti šmejdí po dně)neonky.
Změnil bych ten způsob krmení na menší a častější dávky (třeba 2x denně), tak aby na dno nic nepadalo. oni i když šmejdí po dně, tak nikdy všechno nesežerou a i když se odkaluje, tak se to může hromadit. A nesnědený krmení může být zajímavým zdrojem živin právě pro tu sinici a nejen pro ni. Jednou týdně nekrmit vůbec je taky velmi osvědčený způsob prevence, nejen proti řasám.
EDIT: Jaký je složení té rybí osádky?
0 20.02.2011 18:07 rekin – Re: romant
to je tak zhruba suchým a granulemi většinu toho sežerou než to dopadne na dno a potom jeětě šmajdí po dně tak to tipuju na 5 min než je vyluxováno.Jinak ve vodě není nic do 1 min.
A čím krmíš, že se v tom ryby rejpou 5minut.
0 20.02.2011 17:43 rekin – Re: romant
samozřejmě při tom beru i vše co je na dně do dna nezarývám,bojuju s ní už půl roku a pořád je to +- stejné.Zrnitost štěrku mám 2-3mm a ryby všechnu potravu zbaští do 5 min.S akvaristikou netzačínám,ale tohle mě připadá jako boj s větrným mlýnem.
0 20.02.2011 17:35 bobik mam ten samy problem. Rostlin mam plne akva, rostou nadherne, nic nezanedbavam, a stejne se mi po cca 2 mesicich stale vraci sinice.
Ona se té sinici většinou daří tam kde je dostatek bordýlku na dně, ve dně, rybí výkaly, nějaký ten hnijící list rostliny, atd. To dno bych odkaloval lehce při každý výměně vody. Netřeba do dna moc rýt, ale vrchní vrstvu se zkontrolovat vyplatí. Takto bych postupoval měsíc a potom se ten interval odkalování klidně může prodloužit na 14 dní. Ta mrcha by na to mohla zareagovat.
0 20.02.2011 17:05 rekin – Re: rekin
odsávám ze dna tu sinici ,takže musím..
0 20.02.2011 17:04 rekin – Re: romant
1 krát týdně 100 l vody to už jsem psal.
Co odkalování? Jak často? S výměnou vody?
0 20.02.2011 16:42 rekin – Re: romant
tady ten článek jsem četl,ale nevím co mám dělat,rostlin mám dost a rostou velmi dobře kromě echinodoru tenellu,jsou to samé stonkovky (limnophila,rotala,heteranthera,ludwigie,)měním vodu každý týden 100l mám 400l aq ryb moc nemám dodržuju pravidlo 1cm rybí délky na 1l vody,krmím 1 krát denně suché a granule,filtr mám vnější a rozstřikovací rampu nastavenou tak ,že lehce víří hladinu.Opravdu nevím co mám dělat....
0 20.02.2011 16:28 rekin – Re: Sid
mám úplně ten samý problém ,rostliny rostou jiná řasa se nevyskytuje (co2 používám NO3 20-30mg/l)ut3ph6,2ct5 to jsou další"nepřesné" hodnoty vody,zatemnuju taky co 2 měsíce a přesto se sinice znova vrací.Máte pro mne řešení jsem zoufalý....
Starší reakce
Hmm, tak to uže je humus, bordel, anarchie. Pokud by na tohle platil obdobný postup jako u té "hladinové", tak by jí nejvíc měl vadit pohyb vody. Čili bych dno pořádně prorochňal odsávacím zvonem aspoň 2x v týdnu a s tím spojil i výměnu 10-20% vody. Zároveň bych zintenzivnil vzduchování (přidat nějaké vzduchovací kameny navíc). Zároveň bych ubral na osvětlení.
Mě roste všude, i u dna. Mám dva druhy. Jeden takový ten slizský povlak - ten je všude a pak takovou tu modrozelenou a te se dělá dole na skle mezi sklem a pískem.
No tak pak je to jednoduché -kytky ostříhat či vyměnit za kratší anebo pod takové slepé místo na dno šoupnout vzduchování ať se to na hladině pěkně mele
Přesně tak, mi to dělá úplně to samé, roste jen na hladině na rohatci a valisnerii, tam kde se nehýbe voda a praží světlo
U mě se sinici dařilo mezi stvoly růžkatce, které hustě ležely na či těsně pod hladinou tedy v místech, kam nejvíc pražilo světlo, teplo a nehýbala se voda. Růžkatec jsem vyházel a mám pokoj. Pokud se mi sinice sem tam ještě objeví, tak na plovoucích Ceratopterisech a z těch sinici odstraním pod sprchou.
Nápodobně.
Taky mám zas sinici. Když jsem jí měla posledně, zbavila jsem se jí častou výměnou vody - ob den jsem čistila akvárko. Jenže to jsem nechodila do práce, teď už to bude náročnější - nemám tolik času.
Zdravím všechny již několik tydnů bojuji se sinicí použil jsem Ampulárie sežrali všechny mladé výhonky rostlin sinice se ani nevšimli požíval jsem Co2 taky nic rašelina ve filtru výluhy a stale nic sinici se daří rostlin jsem sadil tolik že terčovci nemají prostor pro plavaní tak má ještě někdo nápad co stím všechny hodnoty jsou normální ještě jsem zkoušel zvednout NO3 normální hodnota NO3 20mg/l
Starší reakce
Tak jsem to zatemnil na 5 dní a sinice je pryc - jednoduchý a účiný.
Starší reakce
ak je ta hodnota NO3 ozaj taka nizka?...
a je to do tej 126L nadrze?
tak ako pise Sid pridanie KNO3 moze pomoct...
4g KNO3 zvysi hodnotu o cca 20mg/l
a ak mate po ruke este ten Chelatin...-kludne pridat
Tímhle testem jsem i ten "normálový" roztok naměřil podle návodu jen na nějakých cca 25mg/l... Moc bych té hodnotě nevěřil...
Na NO3 mám taky test od Rataje, nejnižší stupnice je tam 10mg/l, a ten vzorek je prakticky pomalu cista voda.
...Chemii na NO3 nepotřebuji, je neměřitelná...
Takže NO3 jsou neměřitelné... Čím je měříte?
Pokud by tomu tak skutečně bylo, tady bych hledal jednu z cest k řešení - zvýšení koncentrace NO3 někam k 15-30mg/l.
Do přihnojování CO2 nemáte moc chuť se pouštět, ale i toto opatření by mohlo proti sinicím pomoct.
0 07.01.2011 10:10 smik kortezhugo napsal: ...mne je to uplne jasne
len nie je celkom jasne co mera ten Ratajov -ked u mna namera 0.5P vo vodovode
a tiez stupnica 0.5 - 2.5 - 5? a nieco s nej vyhodnotit -je des - a hodnota je viacmenej pouzitelna "len" na tendenciu za urcite obdobie
porovnaval som to napr. aj s pridanim jednej kv. KH2PO4 alebo jednou malickou granulou SAK55
Souhlasím s tím, že kvalita Ratajových testů je, aspoň dle mé zkušenosti pochybná. Nevylučuji, ale že někomu třeba můžou fungovat dobře. Jen jsem připoměl, že každý z těch testů něco jiného ať to někoho nemate. Nic víc nic míň.
...mne je to uplne jasne
len nie je celkom jasne co mera ten Ratajov -ked u mna namera 0.5P vo vodovode
a tiez stupnica 0.5 - 2.5 - 5? a nieco s nej vyhodnotit -je des - a hodnota je viacmenej pouzitelna "len" na tendenciu za urcite obdobie
porovnaval som to napr. aj s pridanim jednej kv. KH2PO4 alebo jednou malickou granulou SAK55
0 07.01.2011 06:41 smik kortezhugo napsal:
inac je to strasne nepresny test...momentalne pouzivam JBL PO4 a meranie je neporovnatelne presnejsie...
Je třeba si také uvědomit, že každý z těchto testů měří něco jiného
Lea napsala: P jsem právě změřila testem od Rataje, je pod 0,5 mg/l.
...ak ten Ratajov test ukaze ledva meratelnu hodnot sinica sa rozpadne -aspon u mna to tak bolo
inac je to strasne nepresny test...momentalne pouzivam JBL PO4 a meranie je neporovnatelne presnejsie...
0 06.01.2011 19:30 Danila [4490] - Amerika zeryk napsal: Ahoj cca. před měsícem jsem snad vyhrál nad sinici. Zhasl jsem nádrž, přikryl dekou a hodně vzduchoval, cca. 4 dny. Odkryl sinice byla fuč. Rostlinky to celkem zvladly až na polysperma. Ještě jsem přidal do filtru na odstranění F a NO3 ( od sery phosvec a od JBL , už nevím jak se to jmenuje)
Pokud mohu poradit, nikdy ti nepomůže chemie, jen zdravý rozum. Udělej vše proto aby ti rostly rostlinky a řasa zmizí sama.
Hezké svátky,Petr
Velmi pěkně napsáno.
Důkladně odkalit, zatemnit.
Ve Vašem případě bych ještě doporučila větší pohyb vody v akváriu, méně krmit a ev. koupit šneka jménem Taia naticoides, což je druh, který žere sinici - viz článek Markéty Rejlkové -
issuu.com/…
Držím palce.
0 06.01.2011 19:20 Lea [1] Je to asi měsíc, co mi tu byla doporučená xtá rada = přidání třetí zářivky do krytu. Po měsíci po zabudování mohu říct, že se sinice samozřejmě vrátily. Společně s vláknitou zelenou řasou. Ze začátku šly pozvolně, pak se rozmohly za pár dní fest. Před 2 dny jsem akvo čistila, odsávala, co šlo, o to víc sinice bojují o rychlejší návrat. Voda je samá řasa. Rostliny prospívají, rostou jak do výšky, tak se hodně rozrůstají, by se nejradši tlačily jedna přes druhou, už ani není vidět, že je v akvu kořen. Pouze vepředu zachovávám cca 20x20cm čisté plochy. Jinak je vše hustě pokryto. Nehnojím. Čištění jsem nikdy nezanedbala. Nemá někdo ještě nějaký nápad? Už jsem za ten rok toho vyzkoušela a z ničeho efekt.
Starší reakce
0 26.12.2010 11:03 Lassan tak asi to vidim zase na to zatemneni. Sice to nevyresi muj problem ale na cas budu mit pokoj.
0 26.12.2010 00:19 wlk [3] Zdravím, bojuju se sinicí uz asi 5 měsíců, dost informaci jsem precetl ale nechci pouzívat chemii... odstranoval sem sinici manualne, mnenim 1/4 vody tydne, vysadil jsem rychle rostouci rostliny protoze ty puvodni narocnejsi sinici podlehly, musel jsem i ubrat svetlo protoze sinice jinak bují strasne rychle, merim parametry vody a myslim ze mam malo dusicnanu a kytky nerostou a jak jsem se docetl sinice dokaze prijimat i vzdusny dusík který rostliny neumí proto myslím bují na ukor rostlin. Poslední pokus byl přidat dusík pomocí KNO3 z PMDD, fosfor mam velmi nizky(do 0,5mg/l) a myslim ze mám spatný poměr vůčí N, take mám hodně měkkou vodu viz záznamy u me v presentaci, kdo tusíte poradte
2 25.12.2010 23:17 Usine – Re: Slav3k
Řekl bych že máš hlavně sinici a to není řasa.
Parmičku SAE můžu doporučit
a jestli se časem chystáš na větší akvo, tak bych to prubla... Akorát jsou někdy dost nesnášenlivé mezi sebou (jedna mi tu druhou umořila hlady
a teď je úplně spokojená- navzdory info v atlase)
nemohu víc poradit, protože nevím.
mně se také kdysi podařilo pomalým bojem vyhrát nad sinicí. člověk zjistí pro sebe jen, že když má zajetý dostatečně dimenzovaný filtr, v substrátu živiny pro rostliny, světlo pro rostliny, dost různých rostlin, rozumné množství ryb a odpovědnost k údržbě akva, tak se dočká hezkého a stabilního akva.
odkazem na téma Václavova metoda chci jen ukázat možnou cestu. jsou tu větší odborníci, kterým nejsem hoden...
Ancitrus vyroste stejně jako Parmička černopruhá a řasy žere jak je mladý. Dospělý už jich moc nesežere a maximálně zničí větší listy rostlin (u mě zničil Corymbosy a Echinodory).
Zkus Ceratophylum demersum (Růžkatec ponořený), roste hodně rychle a odebere řasám hodně živin. Pokud by jsi to chtěl řešit řasožravcem, tak do malého akvária Otociclus (ale je dost háklivý) a nebo Rineloricaria, ale nevím jistě, jestli žerou zrovna tenhle druh řasy.
0 25.12.2010 12:34 Slav3k [23] Díky za reakce
tak ta parmička, zní super, ale já na to mám moc malou nádrž :(( ale až budu mít tu 112 L tak si ji tam dám, líbí se mi
ty plovoucí rostliny, to zní jako dost dobrý nápad, vyzkouším
což takhle ancistrus ? má to nějaký význam ?
Zkus úplně to nejjednodušší -uber světlo a přidej konzumenty živin. Tyto 2 mouchy můžeš zabít jednou ranou - dej do nádrže pár plovoucích rostlinek. Jelikož ti v nádrži rostou hlavně cryptocoryny, které příliš světla nemusí, neměla by jim změna světelných podmínek vadit, spíš naopak.
5 25.12.2010 09:27 zeryk – Re: Lassan
Ahoj cca. před měsícem jsem snad vyhrál nad sinici. Zhasl jsem nádrž, přikryl dekou a hodně vzduchoval, cca. 4 dny. Odkryl sinice byla fuč. Rostlinky to celkem zvladly až na polysperma. Ještě jsem přidal do filtru na odstranění F a NO3 ( od sery phosvec a od JBL , už nevím jak se to jmenuje)
Pokud mohu poradit, nikdy ti nepomůže chemie, jen zdravý rozum. Udělej vše proto aby ti rostly rostlinky a řasa zmizí sama.
Hezké svátky,Petr
0 25.12.2010 09:05 Lassan – Re: mirlun
Ok, nasel jsem si co to "Vaclavova metoda" je. Takze postup je takovy, ze jednorazove naliju 20 ml Tenso koktejlu na 100 l vody. A to je vse? Jde o pouze cisty Tenso bez ostatnich komponentu pmdd? Za jak dlouho pote menit vodu? dekuju
pak mě napadá jen "Václavova metoda"
Přidat reakci
1 ...... [51] ...... 73 74
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 81425x