Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Děkuji všem za rady a názory
Tu příměs vápence jsme nakonec nechtěli riskovat a už máme doma hnědý flexi ze Zoo Braník
Ulovit sekavce a otíky se ale ukazuje jako opravdový zážitek, na obě strany
Vápenec se v octu projeví buď okamžitě, nebo cca do 5 minut.
Testovala jsem více písků a valná většina běžně prodávaných "akvarijních" písků a hlavně drtí je samej vápenec.
Mimochodem, pěkný článek i s fotkami písků je tady:
rybicky.net/clanky/586-galeje-s-vyberem-vhodneho-dna čím silnější kyselina tím víc se to projeví, proto se třeba používá i kys. chlorovodíková. Začne šumět téměř okamžitě. Kdyby nešuměl tak je to v pohodě
Jasně, celé dno se sem tam zrnkem vápence.
Jak dlouho stačí nechat v octu pro prokazatelný výsledek?
A pokud by nešuměl tak se asi dá předpokládat, že je tam vápence tak málo že by neměl vodu ovlivnovat skoro vůbec, je to tak?
Toto je právě speciální akvarijní písek, jen s poznámkou že bude zvyšovat tvrdost vody, protože obsahuje "trochu" vápna/vápence
To jejich "trochu" je asi klíčové
Jinak pokud bych ho dala do akva tak ne sem tam zrnko, ale celé dno...
podle té fotky to ani nevypadá že by tam vápence mělo být nějak moc. Můžeš ho pak zkusit hodit do octa a uvidíš jak moc bude šumět, taky nemusí skoro vůbec
Ono to má svoje pro a proti. Vápenec ve dně je zhusta zatracován a nedoporučuje se jeho použití, jako substrátu. Je třeba si uvědomit jaké akvárium to bude, tím mám na mysli, jestli se bude jednat o nějakou nádrž sycenou CO2, což by se s vápencem moc nesnášelo. Když se bude jednat o akvárium které bude provozováno bez sycení CO2, tak bych si v rozumný míře ten vápenec do akvária dovolil dát(prostě sem tam zrnko), přeci jenom i ten vápník je prvek, který rostliny ke svému růstu budou potřebovat. Ono i lecjaký substrát zakoupený v akvaristice určený speciálně na použití, jako akvarijní dno ten vápenec bude obsahovat(nemyslím mramorovou drť) a nikdo se nad tím nepozastavuje a rostliny v takovémto substrátu prosperují.
No spíš to mají jen blbě přeložené, bude tam příměs vápence, to samé je totiž i v originále na německých stránkách
www.zooplus.de/…
Měl by to být ale přírodní nebarvený písek/štěrk, proto mě tak zaujal, že i přes tu barvu není uměle barvený. Kde se v písku vezme vápenec nevím, ani kolik je ta "trocha" no
neříkala jsem že bych ho neriskovala, vápno v něm pravděpodobně ani nebude, jen tam píšou blbosti
Děkuji. Také byste tedy, jako katterinecka, neriskovali tento štěrk do akvaria?
Na těchto stránkách to určitě najdu, ale než se pustím do dlouhého vyhledávání, nedá mi se nezeptat - tvrdší voda dělá pH více nebo méně stabilní? Předpkládám že pH celkově zvyšuje?
Filtrační písek do bazénových filtrací je sice dobrý, sám ho mám, ale nedrží v něm vůbec rostliny. A na tom odkazu má nějak šílenou cenu, kupoval jsem ve Sklorexu, který není nejlevnější, stejné množství za polovinu. Navíc nesplňuje podmínku - je světlý.
@petulinakk: Tvrdší voda spoustě ryb nevadí, spíše naopak, ale bál bych se toho, že to dno bude měnit Ph vody.
No, já bych potřebovala vědět co výrobce myslí tím "o trochu tvrdší vodu"
Děkuji
ještě mě zaujal jeden druh, ač je to spíš drobný štěrk, ale bohužel u něj píšou že, cituji:
"Oblázky jemného štěrku obsahují malé množství vápna. Takto se dají vhodně používat v prostředí ryb, které vyžadují o trochu tvrdší vodu.
Dále přispívá tento drobný štěrk také ke stabilitě vody v případě, že je voda přirozeně měkká. Nepoužívejte v případě, kdy požadujete výhradně vodu měkkou a chudou na vápno, popř. poté kontrolujete stav tvrdosti vody"
www.zoohit.cz/…
Mám v akva drobné nenáročné rybky a krevetky, a "vstupní" vodu z kohoutku dost měkkou, ale stejně se bojím aby to pak nebylo až moc tvrdé... takže, opět můj obligátní dotaz
Máte tento štěrk někdo doma, nebo jiné zkušenosti s ním?? Za každé info budu vděčná...
Byla jsem ve třech akvaristikách, všude měli prakticky to samé, výběr malý a nic z toho bych si nevybrala. Sjezdit všechny akvaristiky nejde, proto jsem začala pátrat na internetu, tam je výběr podstatně větší, ale to že člověk vidí jen obrázek je dost nevýhoda. Potřebuji cca 15-20 kg.
...a proč nezajdeš někam do akvaristiky a nevybereš si tam? Pokud chceš takové malé množství, tak ten cenový rozdíl nebude jistě velký. Podle těch fotek těžko říct, no.
Děkuji
nejdřív jsem opravdu chtěla měnit dno po částech, ale už jsem rozhodnutá vzít to celé, máte všichni rozumné a logické argumenty, a taky zkušenosti
Pořád ještě vybírám písek, padlo mi do oka toto
www.tommiland.cz/…
v popisu je "jemný" písek, podle obrázku to tak ale nevypadá, na můj dotaz ohledně zrnitosti mi zatím z obchodu nikdo neodpověděl, tak nevím jestli se spolehnout na popis a riskovat že mi přijdou slušné valouny...
proto to házím sem... nemáte někdo tento konkrétní písek??
navíc bych ho ráda smíchala (o poměru ještě spekuluju) s tímhle pískem
www.tommiland.cz/…
Dno bych vyměnila celé a najednou, postupná výměna by byla pakárna a navíc se to promíchá...
Ideální je přesunout obyvatelstvo do barelu i s vodou a filtrem a pak je tam vrátit. U většího akvária (220 l) jsem vracela do akva aspoň polovinu staré vody. Držím palce.
Starší reakce
Děkuji všem za rady a trpělivost
Jak jest. Udělá ti to stejnou službu, jako výživnej substrát. Prostě je škoda vyhodit něco co funguje a může ještě posloužit.
Po pročtení diskuze z odkazu jsem teda došla k závěru že když nechám pod novým dnem část detritu, nemusí tam nutně být substrát pro rostliny... Pochopila jsem správně?
Jojo. Přesně tak. Tenhle písek sem si dovezl ze Slovenska, a nechci se ho zbavovat a tim pádem musim dost často odkalovat, protože je vše vidět. Chystám přestavbu a nebo v lepším případě nové větší akvárium.
Jinak poslední dobou bývám s mojí nádrží míň a míň spokojenej
Mám úplně jinou vizi...
U maltovýho písku jsem nikdy problém s vápencem neměl, je to nejčastěji křemičitej "říční" písek. Ono ten vápenec v rozumný míře se ve dně taky hodí.
Co já vím, tak někdy je s hlinitou příměsí, ale na to nejspíš nenarazíš...u nás mají tunu za 500,- tak by mě zajímalo, na kolik tě vyjde ten do akva
Děkuji za tip, a jak je to s octovou zkouškou, to abych si vzala sebou ocet a na místě to přezkoušela než si odvezu 15 kg pytel, nebo maltový písek je vždy bez vápence?
A díky za odkaz, asi prostě jen neumím pořádně hledat, jdu pročítat
Přesně tak jak napsala katterinecka v 19:00. Akorát to náhradní akvárko no. Myslim, že i do budoucna by se hodilo, pokud se Ti třou rybky.
Bílé dno nějaké rybky stresuje a jak si napsala, je tam vidět každá nečistota. I proto bych volil spíše tmavší, ale proti gustu...
Mrkni se na tohle vlákno. Nejsi ani první ani polední, kdo dno v akvárku mění.
rybicky.net/forum/6125
Zastav se ve stavebninách a za pár peněz tam pořídíš maltovej písek a to je velmi slušný dno do akva. Můžeš ho buď přesít na jemnější štěrk(frakce 3-5mm), nebo nechart tak jak je, budou fungovat obě varianty. Já mám tu variantu přesátou.
Ještě se zaptám na ten substrát pro kytky - má tam nutně být?
Naštěstí akva zarůstá jak blázen, a myslím že rybám ani krevetám to bílé dno nevadí - soudím podle toho že nejsou plaché, neschovávají se, nelekají, rejdí všude... Hlavní důvod je ten že na té bílé je opravdu všechen sajrajt vidět (ano, mělo mě to napadnout dřív, já vím
) a taky kvůli sekavcům - ti taky nejsou zrovna plaší, ale ráda bych jim dopřála víc rytí
když použuješ zaběhlý filtr, vyčerpáš větší část vody do nějakého barelu a pak ji tam vrátíš, tak to můžou vpohodě rybky zvládnout. Jen pak častěji měnit vodu a rybky hlídat
Bohužel není možnost si půjčit větší akva s filtrem atd., nechat ho nějaký čas zajet, pak tam přestěhovat rybky a kytky, vyměnit dno, nechat to zajet, a pak šup zpět... a kupovat ještě jedno akva jen pro tuto příležitost fakt nejde, jsem limitována místem i financema
Myslím že na rybky ohled beru, právě proto se tu ptám zkušenějších, a i když to zasahování do akva samozřejmě nebude ideální, tak dvojí stěhování by taky nebylo...
stačí normální říční. Nebo nechat dno zarůst kytkama a je pak úplně jedno jakou má barvu, hlavně rybám
Černý právě nechci, ani tmavě hnědý
Celkem tam štěrku mám mezi 15-20 kg (skleroza, nevim přesně
)
Bohužel akvo kam bych dala ryby než se nové dno zajede nemám, takže si s tím budu muset pěkně vyhrát
A safra, to jsem právě doufala že tak nedopadne :( úplně vespod je nějaký substrát, který už asi nezachráním pokud bych to brala celé, a při postupné výměně by to nutně dělalo pěkný bordel... je podle vás ten substrát nutný?
jinak myslím že v ZOO Braník mají ten písek z flexi i říční a budeš mít aspoň jistotu že není s vápencem
Mužu doporučit toto
www.flexiobklady.cz/…
Nevím, kolik bys do toho ráda zainvestovala, ale tenhle písek je za rozumnou cenu
Co se týče měnění dna, já vždy ryby přelovil do jiné nádrže a pak dno měnil komplet...
bylo by lepší vyměnit celé dno (klidně po částech), ale když budeš mít dole jiné tak se ti to smíchá. Navíc jemnější za čas klesne dolů a hrubší původní vyleze nahorů
Pěkný večer všem, mám v plánu částečnou výměnu dna, nyní tam mám hrubší bílý štěrk, chtěla bych něco jemnějšího a tmavšího. Plánuju odebrat svrchní cca polovinu štěrku a nahradit nejspíše pískem, ne úplně jemným aby se zbývajícím štěrkem neprosypával, a tmavším, ale ne černým nebo hodně tmavým, prostě "středně tmavý"
Co jsem se dívala po obchodeh, hlavně eshopech, a v hornbachu, tak vídám hlavně černobílé směsi, to ne... Nemáte prosím tip na nějaký pěkný písek, nejlépe směs zrn různých barev... v kamenném obchodě (Praha) i eshopech...
Jinak dno plánuju měnit po částech a po delší dobu, protože výměna bude probíhat za chodu, nemám možnost umístit obyvatelstvo jinam než by se nové dno zajelo, proto chci vyměnit vždy jen trochu, a až se vzpamatuje tak za čas zase...dělal jste to tak někdy někdo?
Děkuji za všechny odpovědi, rady i kritiku!
Starší reakce
flexiobklady
proti gustu...
0 23.10.2011 00:03 kadiška – Modrý písek
Ahoj,
chtěla bych dát na dno modrý písek. Nebude vadit rybám? A nevíte kde se popřípadě dá sehnat v praze za přijatelnou cenu? Potřebuju cca 15kg.
Starší reakce
myslel jsem cernej pisek - flexiobklady
0 12.10.2011 14:54 Semtex [1197] - Labyrintky Flexiobklady mají černý písek o zrnitosti 2-4mm. Těch větších valounků je tam max. třetina. Písek vypada daleko přirozeněji než jiné s menším rozsahem zrnitosti.
Vzhledem k tomu že jej výrobce nemá uvedený na stránkách, tak vložím odkaz ma naše, kde je na fotce i měřítko k porovnání.
sites.google.com/…
P. S. Prosím vás, nakrmte mi tam ty rybky
neboj je to v pohode, ten substrat je uz v mnoha nadrzich a zatim prevlada spokojenost, jen ho doporucuju poradne proprat a vydesinfiokovat
Já tě nepřesvědčuju, jen si osobně myslím, že 4 mm frakce je skoro hodně.
Na flexiobklady jsi chtěla odkaz
Co si nakonec koupíš a jak se ti to bude zamlouvat je už na tobě.
0 12.10.2011 13:29 Fugee Zkuste tohle:
krevetky.wbs.cz/…
(ten druhý), jílový substrát, frakce 1-4mm, tmavá barva, dobrý prodejce, dobrá cena, ekonomicky řešené poštovné, sám jsem kupoval 60l tohoto písku, a nelituji.
Jen je lepší ho dát na pár vteřin do vody, aby si slehnul, protože jinak sesedne.
Dívala jsem se na to, ale 1-2 mm mi přijde skoro až málo. Všude jsem se dočetla, že ideál je 2-5 mm. Tak co teď.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [71] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x