Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 70 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.12.2011 19:24 Muž kortezhugo [983] Re: muťa
mne z toho stareho dna nabehla sinica -hned po zalozeni
z JBL Florapol-om som nemal problem

teda osobne by som pouzil Florapol a Liapor ako hlavnu vrstvu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2011 18:54 Muž muťa [554] - Rostliny – složení dna
Jaké by jste mi doporučili vrstvení dna u nově zakládané nádrže:

- staré dno - malá vrstva
- JBL Florapol - zdroj hnojiva
- Liapor jako finální a hlavní vrstva

Nebo dávat JBL jako první - na sklo? Nebo jej nedávat, když je staré dno?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2011 17:47 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Serafinn
212 Kč stojí těch 25kg? Tak to je asi dobrá cena.

Tady máš kontakt na Hornbach co je na Rudné, zavolej tam a zeptej se. V nejhorším tě přepojí do AQ oddělení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2011 10:48 Serafinn Re: Tudy
Poptavam vsechny Ostravaky nevite kolik stoji 25kg ricniho sterku 2-4 mm v Hornbachu . V Nemeckem stoji 8,45eur(212kc), tak jestli si ho mam koupit v Nemeckem nebo Ceskem ??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.11.2011 11:52 Žena petulinakk [2016] – Re: petulinakk
petulinakk napsala: Děkuji :-)
ještě mě zaujal jeden druh, ač je to spíš drobný štěrk, ale bohužel u něj píšou že, cituji:
"Oblázky jemného štěrku obsahují malé množství vápna. Takto se dají vhodně používat v prostředí ryb, které vyžadují o trochu tvrdší vodu.
Dále přispívá tento drobný štěrk také ke stabilitě vody v případě, že je voda přirozeně měkká. Nepoužívejte v případě, kdy požadujete výhradně vodu měkkou a chudou na vápno, popř. poté kontrolujete stav tvrdosti vody"

www.zoohit.cz/…



Chci se podělit se svou zkušeností...
nedávno jsem tu řešila nové dno a tento písek se mi moc líbil, nakonec jsem ale kvůli tomu, že nebylo jisté jak je to s příměsí vápence, vybrala jiné...
S novým dnem jsem spokojená a měnit už zaboha nechci, ale narazila jsem v akvaristice na ten písek o kterém jsem předtím uvažovala a nedalo mi to... zvědavost je potvora :-)
Takže výsledek: když jsem dala jen trochu do hrnku a zalila octem, reakce nejprv žádná, po celé noci to trochu šumělo... tak jsem vysypala do kýblu celé 2kg balení, zalila jedním celým octem... bublalo to jak o život :-)
tak ho tam asi bude víc než "malé množství".
Tak jsem si písek schovala "na někdy", za to ukojení zvědavosti to stálo! :-)
Jinak je to písek velmi krásný, ne červený ale spíše tmavěrůžový, ale vypadá to přirozeně, ač bych nevěřila že růžová může vypadat přirozeně :-)

Píšu to sem proto abych se podělila o svoje zkušenosti, kdyby měl někdo podobné dilema jako já :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2011 11:40 Muž snehulda007 [850]
Ahojte. Chtěl bych si založit rostlinné aq a potřeboval bych poradit se dnem(substrátem). Něco jsem tady pročet ale mám v tom trochu hokej. Aq bude čistě rostlinný a chtěl bych do něj dát jen šneky(faunus,pagodula,tylomenia.neritka..). Z rostlin tam budou cryptocoryny,anubiasy a echinodory. Potřeboval bych poradit nějaký levný substrát. Četl jsem tu něco o liaporu-tím je myšlen ten základní pěstební substrát?http://www.palmycycasy.cz/default.php?detail=1&idprodukt=289&id=1057&ai=1049&idk=&idka=&lang=shop
Pak jsem tu čet něco o hlíně přikrytý filtračnim pískem do bazénů?
Nebo stačil by nějaký křemičitý písek? Jak hrubý?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2011 15:29 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Martinero
Pokusím se to nějak zkrátit ať z toho není půl knihy...Osobně jsem první substrát od ADY použil někdy před 5ti lety, udělal na něm už poměrně hodně akvárií i u zákazníků a s nějakým kalením vody jsem se nesetkal-pokud člověk dodržel postup, vše pomalu napustil, nebyl nikdy problém a rozhodně vše bylo v mezích. Pokud jsem akváriu předělával většinou jsem starou Amazonii opět použil bez jakýchkoliv problémů s rozpadem zrn. Jediný vedlejší efekt co jsem zaznamenal byl u Amazonie II, která zpočátku barvila vodu do hněda (huminové látky)-tedy nic škodlivého a dalo se to odstranit aktivním uhlím, to že se kolem toho dělalo haloo je spíše dnešní netrpělivostí lidí...Nová verze Amazonie je pro mě bez diskuzí. :-)

Zákal vody a Amazonie I je pro mě věc známá jen z diskuzí a fotek. Vím že se to řešilo v Polsku, posílali se i balení zpět do Japonska a na základě toho se přišlo na to, že nějaký vykuk začal v Číně ADU falšovat-balení vypadalo stejně, uvnitř byla i známka originality-osobně jsem z fotek vůbec nepoznal rozdíl pokud by mi někdo neukázal rozdíly...Ono důvodů, proč Amazonie měla někomu kalit vodu je víc a mnohem prozaičtějích, ale to by bylo na nekončící diskuze.

To že přišli s novou verzí je pro mě prostě logický vývoj a vzhledem k stylu myšlení a chování Japonců si nemyslím, že by pustili na trh něco, co by nebylo opravdu dobré...Tím oni i argumentují ceny, které nasadili na export-kdyby zlevnili, vzrostla by poptávka a už by nebyli schopni udržet kontrolu kvality.

Víc se o tom nebudu rozepisovat-kdo nevěří, tak ho osobně zvu k návštěvě krámku, co v brzké době otevřu a bude zde mít možnost vidět nejedno akvárium s diskutovanými substráty. :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.11.2011 12:31 Muž Johan [4945] - Rostliny
Nevěřím, že by jakýkoliv substrát mohl dlouhodobě kalit vodu. Vždyť vše se usadí a vyfiltruje a pokud je dno ještě zarostlé kytkama, tak ani není možnost kal vířit.

-v jednom akváriu sem měl jen nepálený jíl a přitom voda i s nekvalitní filtrací byla křišťálová.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 12:00 Muž Martinero [41] - AmerikaRe: Kamilstrom
Kal a prach? Dlouhodobě? To je vcelku závažná negativní informace. A to nepočítám tu cenu. Nějak nemůžu uvěřit, že substráty AS ADA používané na celém světě , byť předražené ale kvalitní, můžou dlouhodobě kalit vodu a prášit. To bych jim asi omlatil o hlavu a udělal pořádnou reklamu.
:-|

vóťa87: co ty si o tom myslíš? Tvá skvostná palec nádrž s AS mi nepříjde, že by se potýkala s těmito problémy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 03:07 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Barakainus
Tom ji hlavne prestal pouzivat ve vetsich nadrzich kvuli nemoznosti zbavit se kalu a drobneho prachu ve vode a pozdejsi udrzbe,nelze to vyfiltrovat do cista(za to si pak nemuze rict $20 000-50 000)u malych akva se ADA AS manipuluje lepe.Souhlas stou cenou za ty penize by se to melo udelat samo a i vycistit samo!!! :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.11.2011 23:47 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: vóťa87
Tom proti ni zatrpkly neni, jen ji nepouziva. Ted zrovna ale delal nove akva a tam tusim je. Ja s ni zkusenosti mam, dobry to je, ale ze by to byl zazrak (za ty prachy), to zas ne. Kdyby to stalo nejakou rozumnou castku tak budiz, ale takhle... :(

AS je proste ususena hlina at uz s tim souhlasis ci nikoliv. Namichat ji a ususit ji tak aby se s ni dalo slusne pracovat pod vodou je to know-how co ADA ma, ale jak jsem psal, da se to udelat i doma jinak, a se stejnym ci podobnym vyledkem. Kazdy se jen musi rozhodnout jestli je pro nej dulezitejsi jednoduchost AS nebo usetrene tisice. Do malych akvarii to je celkem jasne, ale pri velkych objemech je to balik. A to nemluvim ani o Cechach, kde je AS neuveritelne predrazena.

Taky se slusi rict, ze AS neni vzdy bezproblemova. Zazil jsem dost lidi, co meli trvaly problem s rozpadem zrn a tudiz s "prachem" na listech rostlin a ve filtru. Takze nakonec akva zrusili a zalozili znovu bud s New Amazonia, ci radeji s normalnimi pevnymi substraty typu Soilmaster/Turface.
Kdyz uz bych platil za kvalitu, ocekavam, ze ta kvalita nebude kolisat (coz se stava prilis casto) a ze na trh pujde perfektni vyrobek a ne ze mi ADA bude tvrdit, jak je jejich substrat dokonaly a po par letech prijde na trh s necim, co odtranuje "nedostatky" toho predchoziho substratu.

Obecne ma ADA skvele zvladnuty marketing a design, ale kvalita jejich vyrobku casto neodpovida te cene.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 21:31 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Miso
Dohnojovat budes vzdycky,zalezi co se ti libi a na co mas prostredky,ja taky pouzivam cerny paleny jil a hnojim do sloupce(EI) a tabletama do substratu a roste vse v pohode!!! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 21:12 Muž Miso [470]
A co by ste doporucili z komercnich produktov, ktore su cenovo pristupnejsie? pripadne aku kombinaciu? Ja mam ciste AC a dohnojujem. Ale ked budem znovu zakladat akva rozmyslal som ze uz tam nieco dam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 20:21 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Kamilstrom
Právě proto mě zarazila jeho reakce a přirovnání AS k "hlíně" :-)

Starší verze Amazonie chtěla dodržovat prvotní velké výměny vody právě kvůli tomu amoniaku, na druhou stranu, prostě se s tím počítalo a akvárium se zabíhalo měsíc(Malaya a Africana kratší dobu)-což je pro mě stejně standart...Ale lidé jsou holt netrpěliví :-O

Nová verze Amazonie je v tom počátku "kultivovanější" , amoniak se dá se říci nekoná, dusičnany se uvolňují postupně, celkově jsem s ní zatím velmi spokojený.

K tej hlíně-mám stejný názor, když se pak něco přesazuje, něco se jí vytáhne ven a to může být pak počátek problémů..."Miracle gro-organic potting soil" když to tak vemu je věcí velmi blízkou směsi co si míchají právě ve Wroclavské botance, často se to bere jako metoda alá Diana Walstad. Pro klasické holandské akvárium s "placatým dnem" je do dno dobré, ale pro nějaké krkolomnější aquascapingové layouty už to není ono :-)

S UpAqua jsem zatím fyzicky tu čest neměl, leč už mi byl nabízen od firmy co jej "vyrábí"-cenově to bylo ale kolem 49dolarů za 9L bag, což už není opět rozdíl oproti ADA a Oliverovi...To je ale zas dané velikostí trhu u nás...

Celkově podobných granulátů jsem měl již několik na zkoušku a po roce se většinou rozpustily na jednolité bahno, kalily vodu, atd...Takže zatím prostě za ADU, či O.Knotta nějakou levnější adekvátní náhradu nevidím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 17:14 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: vóťa87
No nevim jak moc je Tom zatrpkly vuci ADA,kdyz je propaguje a doporucuje(doporucoval) vsem svym zakaznikum,ale je fakt,ze co lidi nesnaseji na ADA AS je,ze prvni mesic po napusteni akva,se z ADA extrahuje do vody Amoniak a to ne zrovna v malem mnozstvi :-) .Jinak jak si psal o te "hline" prikryte piskem(nemluve ted o mineralized soil substrate),je to velice levna a popularni alternativa k ADA,ale jako tu "hlinu" musis pouzit (tady se tomu rika "Miracle gro-organic potting soil" a to jeste ta bez slepicincu-chicken crap)ta ma zarucene slozeni dane na obale a vsem to funguje vyborne(2 cm hliny prikryji filtracnim piskem pro bazeny,hlinu zacit sypat asi tak kolem 2 cm od skla aby nebyla videt po prikryti)ja na tom nemam rad pozdejsi presazovani roslin,vytahne se tim hlina ze spod a kali vodu,proto to nepouzivam.Ted nedavno vysla novinka ktera ma byt jeste lepsi nez ADA AS,jmenoje se UpAqua Aqua Soil(cena ma byt kolem $29-35 za 9 litrovy pytel)uvidime :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.11.2011 13:59 R Muž Mrakoplash [1776] Re: vóťa87
Kdyby jsi to všechno nepsal jako reklamu, tak by se nad tím i dalo uvažovat.
Jenže opravdu nedám x tisíc za substrát, když vím, že to jde i laciněji. Možná že u toho odpadá ten pocit něčeho extra, ale rozhodně to roste i bez ADY.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.11.2011 12:00 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Barakainus
Buď jste ADU nidky v životě nepoužil nebo jste proti ní zatrpklý jako Tom Barr... :-)

Jen "usušená hlína" to vážně není-ta směs několika druhů zeminy a jílů, k tomu přidaných živin a striktně dodržovaný proces vypalování (nedochází tam ke slinutí a tvorbě tvrdé krusty jako u liaporu např.) je docela komplikovaný proces a i náročný na dodržení konstantní kvality finálního produktu...

Dno ve složení vrstva zeminy a na to písek jsem nějakou dobu pokoušel, rostliny v tom sice rostou hezky, ale poměrně brzy to začíná zahnívat, navíc dost velkou roli hraje zemina, kterou na to člověk použije-možnost nějaké snadné kontroly, kolik živin to bude obsahovat je z méhé pohledu prachbídná. :-O

O dost lepší pak je to nač odkazuje Moucha a vlastně i Vy v podobě "mineralized-soil", zase to má ale úskalí v tom, že vyladit si správné složení může trvat i roky a několik založených akvárií, než to bude to pravé ořechové...Osobně jsem dokázal namíchat něco co vyhovovalo rostlinám po stránce živin, ale nemělo to už tu "přidanou hodnotu" v podobě vylepšování parametrů vody...

No a fakt, že i při použití ADY je třeba hnojit do vodního sloupce...? To mi přijde logické, přeci jen jsou prvky, které do substrátu dlouhodobě "neuvězníte".

Sám Aqua-soil si ale své vlastnosti uchovává o dost déle, než rok, co píšete...První měsíc považuji u tohoto substrátu jako dobu záběhu a jeho funkce se projevuje až později.

Sečteno a podtrženo- osobně si raději připlatím za kvalitní výrobek a budu se zabývat celkovou kompozicí a vzhledem akvária, než řešit problémy s růstem rostlin, případně i řasou atd...:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.11.2011 11:39 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Martinero
Kvalitní věci mají svoji cenu...V případě ADY - kdyby to byla jen "obyčejná hlína", tak už to dnes vyrábí kde kdo (ano, číňani se to pokoušeli padělat, leč dost neúspěšně) :-) Takže pokud chcete fungující, přírodní akvárium, je tohle cena vcelku adekvátní...Šetřit se dá na jiných věcech-substrát u takového akvária je vždy alfou a omegou!

Pokud nejste nijak hluboce zkušený akvarista, tak na seznámení Vám bude stačit i samotný Aquasoil a Bacter 100. I tam bude rozdíl markantní-u ADA substrátů nejde jen o to, že obsahují živiny, jde i o to, že srovnávají parametry vody...Zásobní vrstva Power-sand je pak samozřejmě takovým bonusem, díky vysoké poréznosti dává prostor pro osídlení většímu množstvím bakterií a obsahuje živiny v obsahu vyladěném k Aqua-soilu. Tím také odpovídám na možnost nějakého "ošizení" dna-cpát pod to písek nemá smysl, jiné zásobní susbtráty Vám mohou dost nepříznivě zahýbat s obsahem živin...Když už tak něco porézního jako je Aqualit od Hobby, aby byla zachována ta cirkulační schopnost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2011 09:01 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: vóťa87
čo je to presne za materiál??..nieje to taktiež pálený íl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   22.11.2011 01:29 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Martinero
ADA AS je jen ususena hlina. Takze kdyz si das na dno "normalni" hlinu a na ni vrstvu pisku a nebudes se pak v tom dne moc hrabat, vyjde to tak nastejno. Ale za uplne jine penize.
Nez se do toho pustis (jestli se do toho pustis), zeptej se googlu ci lidi tady, jak se 'mineralized soil' dno dela.
Taky si uvedom, ze tyto typy substratu jsou dobre tak na rok; pak stejne musis zacit hnojit. Takze jestli akva zakladas na dyl, jsou podle me jina vhodnejsi dna.
Ale ten rust co dostnes prvni mesic s AS je uzasny, to se musi nechat ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 21:50 Muž Martinero [41] - AmerikaRe: vóťa87
Díky za vodítko, informace jsem již načerpal, ale cena je katastrofální. Kdybych si měl akvárium zařídit přesně dle mých představ, v souladu s návodem a doporučením firmy ADA, jen dno (260l akvárium) by mě přišlo na nějakých 5 tisíc, což je masakr. Dle jejich doporučení bych měl začít základní živnou vrtvou, dále bakteriální posyp a potom až on zmíněný substrát ADA AQUA SOIL AMAZONIA NEW (3x 9l = cca 2.600,-Kč!). Substrát Ada Amazonia se mi ale bohužel zdá být nejlepši takže zrějmě do něj půjdu. Trochu se to ale pokusím ošidit a spodní vrstvu nahradím něčím jiným. No a bakteriální posyp BACTER 100 (cca 600,-Kč 100 ml, 1 odměrka 40x40cm) už mě nevytrhne a navíc si myslím, že je dost užitečný. Ale co dát na ten spodek jako podkladovou vrstvu??? Že by hrubý říční písek o zrnitosti tak 0,5 -1cm? :-) hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.11.2011 18:13 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: deCORF.OBRAEN
Chyba, Nature-soil Olivera Knotta je substrát velmi podobný Amazonii od ADA. S nějakým Aquaclayem či Manadem se to nedává srovnávat... :-)

Jinak Nature-soil se vyrábí ve stejném podniku jako ADA, kvalitou je řazený o kousek níž, ale je to i tak velmi dobrý substrát. Tomu odpovídá i cena-téměř totožná jako Aqua-soil od ADA, to byl i jeden z důvodů proč jsem se nakonec rozhodl jej nenabízet...Takže alternativou je pak Amazonia od ADA, případně Shirakura RedBee, levnější substráty tohoto typu nedoporučuji...:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 16:16 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: Martinero
myslím, že sú to podobné substráty ako Aquaclay, manado, liapor atd..a cena mnohonásobne vyššia :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2011 16:12 Muž Martinero [41] - Amerika – NatureSoil by Oliver Knott - dokonalý substrát
Zdravím Vás,
Potřeboval bych radu ohledně substrátu od Olivera Knotta. Co jsem tak zjištǒoval, tak patří mezi nejlepší a zároveň nejspíš nedostupné. Proto se chci zeptat, zda li jej někdo máte, kde jste jej sehnali, zkušenosti, popřípadě adekvátní náhrada (v černém provedení)??? hmm
www.oliver-knott.com/…
Díky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.11.2011 17:43 Usine Re: Danila
Já bych nebyl zas až takový rychlík. Ne každý ocet má 8 % a tak to někdy trvá poměrně dlouho, i několik hodin. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.11.2011 16:04 Žena petulinakk [2016]
Děkuji všem za rady a názory :-)
Tu příměs vápence jsme nakonec nechtěli riskovat a už máme doma hnědý flexi ze Zoo Braník :)
Ulovit sekavce a otíky se ale ukazuje jako opravdový zážitek, na obě strany :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 17:33 Žena Danila [4489] - SumciRe: petulinakk
Vápenec se v octu projeví buď okamžitě, nebo cca do 5 minut.

Testovala jsem více písků a valná většina běžně prodávaných "akvarijních" písků a hlavně drtí je samej vápenec.

Mimochodem, pěkný článek i s fotkami písků je tady:

rybicky.net/clanky/586-galeje-s-vyberem-vhodneho-dna ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:44 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: petulinakk
čím silnější kyselina tím víc se to projeví, proto se třeba používá i kys. chlorovodíková. Začne šumět téměř okamžitě. Kdyby nešuměl tak je to v pohodě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:43 R Muž romant [27987] Re: petulinakk
Jasně, celé dno se sem tam zrnkem vápence. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:42 Žena petulinakk [2016] Re: katterinecka
Jak dlouho stačí nechat v octu pro prokazatelný výsledek?
A pokud by nešuměl tak se asi dá předpokládat, že je tam vápence tak málo že by neměl vodu ovlivnovat skoro vůbec, je to tak?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:40 Žena petulinakk [2016] Re: romant
Toto je právě speciální akvarijní písek, jen s poznámkou že bude zvyšovat tvrdost vody, protože obsahuje "trochu" vápna/vápence :-)
To jejich "trochu" je asi klíčové :-)
Jinak pokud bych ho dala do akva tak ne sem tam zrnko, ale celé dno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:34 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: petulinakk
podle té fotky to ani nevypadá že by tam vápence mělo být nějak moc. Můžeš ho pak zkusit hodit do octa a uvidíš jak moc bude šumět, taky nemusí skoro vůbec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2011 16:31 R Muž romant [27987] Re: petulinakk
Ono to má svoje pro a proti. Vápenec ve dně je zhusta zatracován a nedoporučuje se jeho použití, jako substrátu. Je třeba si uvědomit jaké akvárium to bude, tím mám na mysli, jestli se bude jednat o nějakou nádrž sycenou CO2, což by se s vápencem moc nesnášelo. Když se bude jednat o akvárium které bude provozováno bez sycení CO2, tak bych si v rozumný míře ten vápenec do akvária dovolil dát(prostě sem tam zrnko), přeci jenom i ten vápník je prvek, který rostliny ke svému růstu budou potřebovat. Ono i lecjaký substrát zakoupený v akvaristice určený speciálně na použití, jako akvarijní dno ten vápenec bude obsahovat(nemyslím mramorovou drť) a nikdo se nad tím nepozastavuje a rostliny v takovémto substrátu prosperují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:29 Žena petulinakk [2016] Re: katterinecka
No spíš to mají jen blbě přeložené, bude tam příměs vápence, to samé je totiž i v originále na německých stránkách

www.zooplus.de/…

Měl by to být ale přírodní nebarvený písek/štěrk, proto mě tak zaujal, že i přes tu barvu není uměle barvený. Kde se v písku vezme vápenec nevím, ani kolik je ta "trocha" no :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:21 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: petulinakk
neříkala jsem že bych ho neriskovala, vápno v něm pravděpodobně ani nebude, jen tam píšou blbosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 16:20 Žena petulinakk [2016] Re: romant
Děkuji. Také byste tedy, jako katterinecka, neriskovali tento štěrk do akvaria?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.11.2011 15:42 R Muž romant [27987] Re: petulinakk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 15:21 Žena petulinakk [2016] Re: NHKG
Na těchto stránkách to určitě najdu, ale než se pustím do dlouhého vyhledávání, nedá mi se nezeptat - tvrdší voda dělá pH více nebo méně stabilní? Předpkládám že pH celkově zvyšuje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 15:09 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: vaclav
Filtrační písek do bazénových filtrací je sice dobrý, sám ho mám, ale nedrží v něm vůbec rostliny. A na tom odkazu má nějak šílenou cenu, kupoval jsem ve Sklorexu, který není nejlevnější, stejné množství za polovinu. Navíc nesplňuje podmínku - je světlý.
@petulinakk: Tvrdší voda spoustě ryb nevadí, spíše naopak, ale bál bych se toho, že to dno bude měnit Ph vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 14:40 Žena petulinakk [2016] Re: katterinecka
No, já bych potřebovala vědět co výrobce myslí tím "o trochu tvrdší vodu" :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 14:26 Žena petulinakk [2016]
Děkuji :-)
ještě mě zaujal jeden druh, ač je to spíš drobný štěrk, ale bohužel u něj píšou že, cituji:
"Oblázky jemného štěrku obsahují malé množství vápna. Takto se dají vhodně používat v prostředí ryb, které vyžadují o trochu tvrdší vodu.
Dále přispívá tento drobný štěrk také ke stabilitě vody v případě, že je voda přirozeně měkká. Nepoužívejte v případě, kdy požadujete výhradně vodu měkkou a chudou na vápno, popř. poté kontrolujete stav tvrdosti vody"

www.zoohit.cz/…

Mám v akva drobné nenáročné rybky a krevetky, a "vstupní" vodu z kohoutku dost měkkou, ale stejně se bojím aby to pak nebylo až moc tvrdé... takže, opět můj obligátní dotaz :-)

Máte tento štěrk někdo doma, nebo jiné zkušenosti s ním?? Za každé info budu vděčná...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.11.2011 17:39 Usine Re: petulinakk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2011 17:04 Žena petulinakk [2016] Re: muťa
Byla jsem ve třech akvaristikách, všude měli prakticky to samé, výběr malý a nic z toho bych si nevybrala. Sjezdit všechny akvaristiky nejde, proto jsem začala pátrat na internetu, tam je výběr podstatně větší, ale to že člověk vidí jen obrázek je dost nevýhoda. Potřebuji cca 15-20 kg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2011 12:18 Muž muťa [554] - RostlinyRe: petulinakk
...a proč nezajdeš někam do akvaristiky a nevybereš si tam? Pokud chceš takové malé množství, tak ten cenový rozdíl nebude jistě velký. Podle těch fotek těžko říct, no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2011 20:20 Žena petulinakk [2016]
Děkuji :-) nejdřív jsem opravdu chtěla měnit dno po částech, ale už jsem rozhodnutá vzít to celé, máte všichni rozumné a logické argumenty, a taky zkušenosti :-)
Pořád ještě vybírám písek, padlo mi do oka toto www.tommiland.cz/…
v popisu je "jemný" písek, podle obrázku to tak ale nevypadá, na můj dotaz ohledně zrnitosti mi zatím z obchodu nikdo neodpověděl, tak nevím jestli se spolehnout na popis a riskovat že mi přijdou slušné valouny... :-)

proto to házím sem... nemáte někdo tento konkrétní písek??


navíc bych ho ráda smíchala (o poměru ještě spekuluju) s tímhle pískem www.tommiland.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2011 02:27 Žena Danila [4489] - SumciRe: petulinakk
Dno bych vyměnila celé a najednou, postupná výměna by byla pakárna a navíc se to promíchá...
Ideální je přesunout obyvatelstvo do barelu i s vodou a filtrem a pak je tam vrátit. U většího akvária (220 l) jsem vracela do akva aspoň polovinu staré vody. Držím palce.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2011 19:46 Žena petulinakk [2016]
Děkuji všem za rady a trpělivost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2011 19:41 R Muž romant [27987] Re: petulinakk
Jak jest. Udělá ti to stejnou službu, jako výživnej substrát. Prostě je škoda vyhodit něco co funguje a může ještě posloužit. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2011 19:39 Žena petulinakk [2016] Re: romant
Po pročtení diskuze z odkazu jsem teda došla k závěru že když nechám pod novým dnem část detritu, nemusí tam nutně být substrát pro rostliny... Pochopila jsem správně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2011 19:21 Muž SanelOne [5] - TetryRe: petulinakk
Jojo. Přesně tak. Tenhle písek sem si dovezl ze Slovenska, a nechci se ho zbavovat a tim pádem musim dost často odkalovat, protože je vše vidět. Chystám přestavbu a nebo v lepším případě nové větší akvárium.
Jinak poslední dobou bývám s mojí nádrží míň a míň spokojenej :-) Mám úplně jinou vizi...
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [70] ...... 90 91

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114403x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria?od=3451