Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 81 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 23:04 Muž navik [908] - Sumci – Re: filipsi
Jen že jsem tušil, že bude kolem toho diskuze (samotného mě napadly stejné připomínky) a musím po třech dnech cestování a nevyspání zařítit pár věcí - a slušnost mi velí odpovědět :-) , takže jsem to mohl nechat na později...
Uvažoval jsem stejně - proto jsem se jej ptal jaké jsou vstupní parametry, jak dlouho jej používá atd nicméně vzhledem k tomu, že k uvedeným změnám dle jeho slov došlo během 24-36 hodin od napuštění vodovodní vody, tak bych tam vliv substrátu viděl :-). Vzhledem pouze k 3 měsíční zušenosti (a omezené výměně 5% objemu vody týdně) těžko říci jak dlouho bude takto ovlivňovat, nicméně životní zkušenosti hovoří že málo co je "na věčné časy a nikdy jinak... ;-) ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 22:46 Muž filipsi [1295] – Re: navik
Ale proc? Jsem rad, ze se sem dostalo info o dalsim hezkem, zajimavem substratu. Jen jsem polemizoval s moznostmi substratu obecne, jakkoli dlouhodobe snizovat a stabilizovat Ph a snizovat tvrdost vody. To aby nekdo nedostal klamny pocit, ze to substrat zaridi.
Odkaz pise o snizeni alkality a Ph. To samozrejme mozne je, zpravidla to jde ruku v ruce. I tady je ale otazka, jak dlouho. Odkaz mluvi o "permanentnim". Tak dlouho to asi nebude ;-) , nicmene clovek se na to musi divat optikou reklamniho textu. Naopak se tam pise o potrebnem pridavani "ca+" u vod s malo vapnikem. To prilis ale nekoresponduje s onou zminenou zkusenosti, ja tam budu lit Ca+, a substrat mi ho bude "zrat" ? coze Jak dlouho?
Nezpochybnuju, ze to co pises mohlo u onoho chovatele skutecne nastat. Ale zda to nastalo zasluhou substratu, a po kolika vymenach vody by to nastavat prestalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 22:20 Muž navik [908] - Sumci – Re: filipsi
...že jsem se neflákl síťkou přes pazoury, než jsem to začal psát :-) ...
Jak jsem napsal, sdělil mi to z vlastní zkušenosti onen chovatel (mám mailovou adresu a případný zájemce si může dříve uvedené info ověřit :-) ).
Zmínku o ovlivňování parametrů vody v tom odkazu vidím (druhý odstavec...) - nicméně opravdu nemám čas ani zájem tento substrát obhajovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 21:58 Muž filipsi [1295] – Re: navik
Tam ja ale nic takoveho nectu, ze by nekdo sliboval podobne ucinky jako popsane v minulem prispevku.
(edit - ale substrat je to hezky, z tech malych fotek mi to prijde hodne podobne fujizune, jen vetsi podil hnedeho. Takze, proc ne.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 21:43 Muž navik [908] - Sumci – Re: filipsi
Ech kletě, já to tušil, že mně někdo přinutí hledat... :-)
Info je i na odkazu www.shirakura-shop.de/… a jelikož mi o učinku vyprávěl zmíněný chovatel z vlastní zkušenosti, myslel jsem tím že jsem neměl důvod pochybovat o tom co mi řekl z vlastní zkušenosti... :-) - nicméně opravdu nehodlám polemizovat o pravdivosti, principu účinku (sám jsem byl na pochybách a ujistil jsem se zda jsem mu rozumněl dobře... :-) ), ani tento substrát obhajovat - žíly mi to opravdu nerve ;-), jak jsem již napsal, nehodlám jej používat a raději dodám - ani s ním obchodovat... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2009 20:32 filipsi – Re: navik
To ja bych si o pravdivosti informaci dovolil pochybovat. Pokud tohle dokaze, musi to byt skutecny chemicky dryak, a i pak je otazka, jak to dokaze dlouho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2009 19:12 Muž navik [908] - Sumci – nový substrát Shirakura upravující parametry vody
Při návštěvě chovatele specialisty na L sumce a krevetky (odchovává např. i C.japonica) jsem v jeho nádrži se vzácnějšími krevetkami zaznamenal substrát ve formě zakulaceých zrn tmavě hnědé barvy velikosti 2-3 mm tmavěhnědé barvy, který jsem mi nepodařilo identifikovat. Obdržel jsem info o novém substrátu s názvem Minima Breeder Shirakura "RED BEE SAND" letošní novinka v Německu, jehož použitím v akvárku dochází během 24-36 hodin k úpravě parametrů běžné vodovodní vody pH (z původních 7,6 na 6,8), dGh (z 14 na 6) a dKH (z 10 na 4). Jelikož se jedná o japonský produkt a obal byl povětšinou potištěn japonským obrázkovým písmem, po principu tohoto účinku jsem se nepídil, na dotaz po "kapacitě" jsem obdržel info že jej používá 3 měsíce a vyměňuje pouze 5% obsahu vody týdně. O pravdivosti těchto informací jsem neměl důvod pochybovat, ani jsem bližší informaci nevyhledával - vzhledem k času (... sám mám málo... :-))
Sám nepočítám s využitím tohoto produktu, nicméně chtěl jsem jen přihodit info o novince, aby si případný zájemce, kterého neodradí cena (28,5EUR/8 kg balení :-)) mohl na základě výše uvedeného názvu pobádat na netu a zjistit si případné podrobnosti.
Pozn. vše, co si pamatuji je uvedeno výše, případné další info ze mne již zájemce asi nevydoluje :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 13:23 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: DrBolíto
Jo klidně experimentuj, já jen že se pak volný prostor blbě odkaluje když je tam jíl.
V dobře zavedeném a provozovaném rostlinném akva se neodkaluje, protože není proč, a občasný zásah do substrátu, (sázení nových nebo odstraňování "nevhodných" rostlin, a to nejen stonkových), žádné velké riziko zvíření jílu nepředstavuje.
Napadlo mě zkusit až najdu vhodný jíl do něj přimíchat pmdd... Z jílu bych udělal kuličky a sušil na slunci.
Dělat z ("dobrého") jílu kuličky a ty sušit na slunci, to mi jako dobrý postup připadne. Přidávat do něj "PMDD" (ve formě solí?) je zajímavý nápad, ale asi bych byl hodně opatrný, co se dávkování týče. :)
Jinak vcelku běžně se jíl obohacuje popelem z dřevěného uhlí, což má za efekt totéž, co uvažujete dosáhnout PMDD - zvýšení obsahu minerálních látek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 12:13 Muž DrBolíto [254] - Rostliny – Re: Johan
Jo tady je to samá opuka a jíl co si pamatuji je nažloutlý. Písečná a západní oblasti Dlouhoňovic jsou z červené zeminy v lese kam chodím na štěrk je právě již červená zemina a ve štěrku jsem nenašel známky po opuce proto myslím že i jíl z potoka (pokud tam nějaký je) bude OK
Co jsem slyšel tak v Písečné prý je dobrá hlína na keramiku i cihly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2009 12:05 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Sid
Jo klidně experimentuj, já jen že se pak volný prostor blbě odkaluje když je tam jíl.
Jinak vím co to provede s rostlinkou bezesporu to má výborný účinek. Napadlo mě zkusit až najdu vhodný jíl do něj přimíchat pmdd myslíš, že je to dobrý nápad nebo kravina? Z jílu bych udělal kuličky a sušil na slunci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 09:05 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: DrBolíto
Koukal sem na to z vlaku. Ale nikdy sem nevystoupil :-D .
Jinak písek být OK může, ale ten s jílem nemá mnoho společného. Kolem vás je asi samá opuka, ne? Ale když je kolem vás jíl, tak to je slín, ne? Čili takový ten šedý, což podle mě vhodný není.
geoportal.cenia.cz/…
Ale třeba něco vhodného najdete :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 09:02 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: DrBolíto
Já si myslím, že je blbost dělat celé dno z jílu, jsou části bez rostlin a tam přeci není potřeba.
Samozřejmě, že je pro běžné akvarističení "blbost dělat celé dno z jílu", ale proč by si někteří, (kteří si věří :)), nemohli zaexperimentovat, ne? Když je to baví... hmm :-D Mimochodem - jíl po celé ploše dna má význam zejména v rostlinných nádržích, kde se doporučuje až 80% dna osadit.
Jílové kuličky Bivoj používám ke kořenům rostlin tam, kde nepoužívám jíl, resp. kořenovou výživu v jiné podobě.
O tom, jak na jíl rostliny reagují, se můžete snadno přesvědčit. Vysaďte do akva dvě stejné rostliny, pod jednu z nich dejte kuličku jílu. Sledujte, jak rostliny porostou a řekněme po měsíci obě rostliny vytáhněte ze substrátu a mrkněte na jejich kořeny. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 00:59 Muž DrBolíto [254] - Rostliny
Testoval někdo jílové kuličky Bivoj od Rataje? beztak to kope na zahradě.:-D Já si myslím, že je blbost dělat celé dno z jílu, jsou části bez rostlin a tam přeci není potřeba. Přikláním se k tomu udělat si kuličky a ty pak dávat ke kořenům.

Johane krajane,:) a co ty tamější oblasti s červenou zeminou myslíš, že jsou také vápencové? Chystám se do lesa pro červený štěrk, tak pokud narazím na jíl zkusím ho vylouhovat co to provede. Myslím, že bude asi v pohodě protože štěrk je taky ok, navíc asi bude hojně zásoben živinami z lesa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2009 00:17 Muž grizly [145] – Re: Johan
Debata je z me strany zdarne ukoncena, nebudeme se tu prece hadat o slovicka. Nemyslel sem jen vas, ale vice prispevku. Problem byl spise v tom, ze informace nejsou podany vsechny najednou, nenavazuji na sebe tak abych jim mohl porozumet. Postupne jsou pridavany a kdybych nedostal od vas ty posledni dva odkazy, tak bysme se hadali jeste ted. tone Take proto jsem pozadoval od prispevatelu konkretni argumenty a jejich zduvodneni. Jak se u nas rika, aby mi to vysvelili POLOPATICKY. Teprve potom si muzu na celou vec udelat jasny nazor. potlesk O sobne nemam nic proti zadnemu ucastniku fora, kdyz se ale o neco zajimam, chci pochopit cely princip a ne se jen spokojit z konstatovanim, ze to tak je proto, ze to tak je. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 23:44 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Tak pokud si myslíte, že jsme vás tu nějak mystifikovali, tak řekněte v čem, třeba ještě podebatujeme=). Tedy já až ráno=).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 23:39 Muž grizly [145] – Re: Johan
Uz sem to cetl cele 3x a dal sem si to postupne dohromady. Tak se tedy vzdavam i jednicky z Orani pole a seti obilovin. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 23:36 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Na zcestí? Možná si vše ještě jednou přečtěte :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 20:52 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: FranzFritz
No..., se souvislou vrstvou jílu to nebude zrovna jednoduché... Až najdu nějakého "dobrovolníka", asi to testnu. :-D
Ale v kuličce jílu ke kořenům růžicových rostlin bych nějaké extra riziko neviděl. Samozřejmě za podmínky, že rostlinám bude poskytnuto v dostatečné míře vše, co potřebují ke svému životu. Pak se mi jeví jíl jako velmi dobrý způsob, jak kořenující rostliny zásobit živinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 20:35 Muž FranzFritz [207] - Tetry – Re: Sid
JJ, proto jsem se s jílem nakonec rozhodl neexperimentovat. Jak už se tu objevilo, není jíl jako jíl. Šedý, hnědý, červený, modrý. Byl jsem varován před modrým jílem, abych nedopadl tak jako s vápencovým štěrkem, ale zkouškou kyselinou prošel a byl absolutně netečný. Na chemický rozbor jednotlivých druhů jílu ale nejsem zařízen a opravdu jsem nechtěl mít v akváriu rybníček brčálník.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 20:20 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: grizly
Musel jsem si odskočit :) - už zase jsem sázel Hemianthus callitrichoides. (Nějak se s těmi zájemci o něj roztrhl pytel... :-))
Tak co - už jste to vykoumal, jak je to s tím jílem a proč nemůžete srovnávat podmínky v půdě a v akvarijním substrátu? :-)
...chci trochu predelat dno a mozna dojde i na ten jil. Takze ted bych privitel radu, kolik centimetru mi doporucite do akva dat...
Pokud se pro jíl rozhodnete, bylo by na místě zkusit zjistit, co je ten váš jíl zač. (Na toto téma se v tomto vlákně debatilo včera - něco v tom smyslu, že není jíl, jako jíl.)
Podle toho, jak se bude váš jíl chovat, se dá odvodit, jestli ho vůbec do akva dát. Pokud by se jíl choval k parametrům vody "slušně", pak by to bylo hodně o "odvaze". :)
Myslím, že odvážný člověk by si mohl troufnout na přibližně 3 cm souvislou vrstvu jílu po celém dně. Méně odvážný by mohl zkusit 1 cm vrstvu. :)
Teď vážně - platí, co napsal Zrada:
...pokusy s jílem a substrátem dna obecně by v akváriu měl podnikat jen ten, kdo dokáže dostatečně včas rozpoznat nějakou blížící se nepříjemnost, a vhodným způsobem jí korigovat. Ostatní by se měli držet bezpečnějších řešení. Dno nacpané jílem může být pro nezkušeného majitele akvária noční můra. Pár nešetrných zákroků a z domácí chlouby je zelenobílá stoka... Etc., etc. ... Doporučuji přečíst si znovu jeho koment až do konce a raději několikrát. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2009 19:07 Muž grizly [145] – Re: Johan
Jo, v prezentaci se pocitalo s POLEM a ne vodou. :-) Jesli myslis pole jako pole, na kterem jezdi traktor, tak jsem prezentaci dobre pochopil. Tam zalezi na fyzikalnich vlastnostech pudy, mnozstvi kapilar, ktere vedou vodu a ty ziviny v ni obsazene. :-P Na zaklade logickych argumentu, ktere zde byly prezentovany jsem i ja pochopil vztah JIL-AKVARIUM. Takze Vam chci podekovat za pomoc pri osvetleni mych tmavych mist. potlesk JILU ZDAR hop PS: pokud mate jeste naladu na nekonecne reci, muzeme diskutovat o vhodnosti osvetleni, CO2 a nebo jinych nekonecnych tematech. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 18:58 Muž grizly [145] – Re: Johan
I v druhm odkazu je napsano, ze prvky se z jilu louhuji a ne ze v nem usazuji. ;-) Takze logickych argumentu jsem se nakonec dopatral sam( tak jak SID predpovedel)a jsem zase o trochu moudrejsi. Jakmile mi to dovoli zdravotni stav, chci trochu predelat dno a mozna dojde i na ten jil. Takze ted bych privitel radu, kolik centimetru mi doporucite do akva dat. Pocitam stim, ze na nem bude 5-8 centimetrova vrstva pisku a drobneho sterku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 18:58 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
On to zas takový rozpor není=). Transportni vlastnosti pudy jsou zavisle na jeji porovitosti, tedy na schopnosti propoustet vodu a roznaset ziviny v ni obsazene. Jo, v prezentaci se počítalo s "polem" né s vodou.
Take se v nem nemuzou usazovat, protoze se do nej nemaji diky jeho nepropustnosti jak dostat Můžete počítat s tím, že jíl už bude plný minerálů ze zdroje, z jakého ho bere a tudíž funguje jako zásobní hnojivo. A nebo jak jsem psal, počítat s tím, že se vyčerpané látky budou doplňovat z provozu akvária. Kam se dostanou kořeny rostlin, tam se dostane voda nebo kal také=). Krom toho se nemusí dostat nějak moc hluboko do jílové vrstvy. Zásobování povrchové vrstvičky bohatě stačí. Krom toho když na dno dáte vrstvu jílu, není to plochá deska, ale povrch bude, vzhledem k nerovnoměrnosti a velikosti částic, "ohromný" a činností rostlin se bude ještě zvětšovat.
Sklo vám vodu taky nepropustí, ale např. sodík se z něj do vody také dostává :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 18:43 Muž grizly [145] – Re: Johan
Zajimave. Je tam taky mimo jina napsano :Prisun zivin zalezi na transportnich vlastnostech pudy. Transportni vlastnosti pudy jsou zavisle na jeji porovitosti, tedy na schopnosti propoustet vodu a roznaset ziviny v ni obsazene. jestlize je jil nepropustny, nemuze do nej pronikat voda a roznaset z nej ziviny. Take se v nem nemuzou usazovat, protoze se do nej nemaji diky jeho nepropustnosti jak dostat. To ze se v nem postupem casu usazuji, ste tvrdil Vy v jednom z predeslych prispevku. Sid zase psal, ze jil je uz plny min. latek(coz je) a nic se do nej uz nemusi ukladat. V tom vidim ten rozpor ve Vasich tvrzenich a proto to chci zduvodnit logickymi argumenty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2009 18:31 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Síla rostlin je obdivuhodná, pár cm jílu je slabé kafe rybicky.net/k/osobni/8565.jpg :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 18:22 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Která tvrzení se protiřečí? :-O
Jestli se vám nezdá, že v živinami bohatším substrátu rostliny vytvářejí hustší kořenový systém, tak např. zde na straně 7-8 je pár obrázků=) ekologie.upol.cz/…

Co se týká jílu, zkuste si přečíst třeba pmdd.mrp-cz.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 18:13 Muž grizly [145] – Re: zrada
CITACE: Odkud pochází ta informace, že v jílu nemůže rostlina přijímat živiny?
Z toho, ze si zde protireci nektera tvrzeni. Proto se ptam, chci se dopatrat pravdy a pripadam vam tu jako lehce retardovany jedinec, ktery ma zelvi farmu ve flasce od okurek.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2009 18:02 Muž grizly [145] – Re: Sid
Když je v akváriu pouze písek, který nemá schopnost dlouhodobě ukládat živiny, tak je tam vhodné mít něco, co je na sebe bude vázat a to dělá právě jíl. Čistý jíl sice ničemu nepomůže, ale za čas se na něj naváží živiny, které rostliny mohou využívat (rostliny čerpající živiny ze dna rostou mnohem rychleji, než kdyby je čerpaly pouze z vody). napsal R-Johan.

Nastvany nejsem, lehce ironicky ton pouzivam take( hlavne to "hrani z akvariem" a "kdo si hraje nezlobi") ;-) Mam vzdelani v oboru pestitel-chovatel, ale pestovani vodnich rostlin jsme bohuzel ve skole nebrali. To ze jsem napsal, ze rostliny vodni a suchozemske jsou si na 99% podobne, myslim vazne. Vim, ze psenice nejde pestovat pod vodou a echinodorus mi na skalce neporoste. Mam na mysli princip jejich fungovani v ekosystemu. Kazda rostlina potrebuje k zivotu :svetlo + CO2 + ziviny. Pokud ma vseho dostatek roste, pokud ne tak zahyne. v tom je ta jejich podoba. To jen tak na uvod, abyste vedel, ze si z vas nedelam srandu a ze nejsem uplne blbej. ;-)
Ale ted rychle zpatky k jilu. To ze vnem lepe drzi korinky rostlin vam verim a vyvracet to nebudu. Nezda se mi ale, ze by jim lepe prorustaly a vytvarely hustejsi kor. system nez v kyprejsim substratu. Taky tu vidim rozpor mezi citovanym prispevkem R-johana a Vasim. jsou ty latky v jilu, nebo se na nej navazuji az v akva? O chemickem slozeni a obsahu mim. latek u ruznych druhu se prit nebudu, protoze je neznam. Jde mi opravdu jen o logicky podlozitelne argumenty ktomu, abych zitra vyrazil do okoli hledat vhodny JIL. :-D Taky byste mi mohl napsat, kolik jilu a do jakeho akva davate.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2009 17:34 zrada
grizly napsal: Takze se zeptam jeste jednou: jak se do jilu, ktery nepropousti vodu dostanou ty ziviny rozpustene ve VODE ? Vysvetlite mi to?
Co když je v jílu těch živin a stopových prvků požehnaně? Co když si někteří hračičkou ještě míchají z jílu svoje tajné směsi? U nás se vyskytuje jíl na mnoha lokalitách dokonce jako svrchní vrstva. Žádných pouštních území, ve kterých jíl brání růstu rostlin, jsem si ale nevšiml. Přírodní zahradní jezírka mají často pouze jílová dna a zarůstají bahenní vegetací o sto šest. Odkud pochází ta informace, že v jílu nemůže rostlina přijímat živiny?
Ano, pokusy s jílem a substrátem dna obecně by v akváriu měl podnikat jen ten, kdo dokáže dostatečně včas rozpoznat nějakou blížící se nepříjemnost, a vhodným způsobem jí korigovat. Ostatní by se měly držet bezpečnějších řešení. Dno nacpané jílem může být pro nezkušeného majitele akvária noční můra. Pár nešetrných zákroků a z domácí chlouby je zelenobílá stoka. Jílové směsi se používají do rostlinných nádrží bez ryb, ve kterých není nutno příliš vrtat, odkalovat, a jejichž majitel má již na počátku reálnou představu o druzích a rozmístění kytek i dekorací. Protože s dobře namíchaného dna může taková Holandská nádrž prosperovat i několik let právě díky tomu že jíl je pro rostliny velmi dobrým zdrojem živin. Proto není nutné hnojit do vody. Nízký obsah látek ve vodě pak umožní eliminovat výskyt řas i při podstatně intimnějším osvětlení a třeba i bezpečné použití zatracovaných speciálek.
Odpověď na tvojí otázku by mohla znít: Rostliny s bohatým jílovým dnem nejsou závislé na živinách rozpuštěných ve vodě, to ale neznamená, že pokud nějaké jsou nedokážu je svými nadzemními částmi využívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 17:11 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: grizly
Zkuste mrknout na net - tam vysvětlení najdete. :)
Třeba hned na počátku vašeho "bádání" zjistíte, že do jílu, který nepropustí vodu, se žádné živiny rozpuštěné ve vodě dostávat nemusí - jíl je sám o sobě těchto živin plný. :)
EDIT: Omlouvám se! :-) Jako obvykle tak trochu provokuji, abyste se po řešení kouknul sám. Ono to víc potěší, když něco "objevíte", než když vám to jiný "naservíruje". :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 16:44 Muž grizly [145] – Re: Sid
Takze se zeptam jeste jednou: jak se do jilu, ktery nepropousti vodu dostanou ty ziviny rozpustene ve VODE ? Vysvetlite mi to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 16:33 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: grizly
Rozumnejsi duvod a racionalnejsi vysvetleni tezko najdeme.
Rozumnější důvod a racionálnější vysvětlení (nebo racionálnější důvod a rozumnější vysvětlení) najde lehce ten, kdo má o věci hlubší povědomí. Kdo jej nemá, (nebo nechce mít), ten nic nenajde. :)
Johan vám v několika větách vysvětlil ten "propastný rozdíl" mezi kořenovou výživou terestrických a bahenních (vodních) rostlin. Škoda, že jste se jeho myšlenek nechytl - mohla to být zajímavá debata. Místo toho napíšete: "Rozumnejsi duvod a racionalnejsi vysvetleni tezko najdeme."... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 15:57 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Neakvarista chápat nemusí, nemá akvárko a v něm rostliny a vy si třeba časem něco o jílu atd. najdete=).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 15:10 Muž grizly [145] – Re: Johan
A ja si stejne myslim ze rozumnejsi duvod a racianalnejsi vysvetleni nenajdes. Naekvarista tezko pochopi, proc si z vyletu vezu batoh plny kamenu, jiny sbira v potoce bahno, pak ho doma pere a hnete atd. Zkratka me to bavi a rad si hraju. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 13:34 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Johan
Ale já nesouhlasím pouze s Rozumnejsi duvod a racionalnejsi vysvetleni tezko najdeme.A otom to asi vsechno je. ;-) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 13:27 Muž grizly [145] – Re: Johan
Ty si nerad hrajes z akvarkem? Tak tomu neverim! Porad mi, jakeho obojzivelnika muzu dat do jezirka, cca 200 litru. Pozira neco rasy v jezirku? nejake druhy colku, co dy sli videt byly akcni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 13:03 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Souhlasím, až na ten konec :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 12:54 Muž grizly [145] – Re: Johan
Mam dojem, ze jil nekteri akvaristi pridavaji proto, aby si mohli"hrat". Ja zas nosim odevsad sutry, dalsi si hrajou s CO2, zarivkama atd. A kdo si hraje, NEZLOBI. potlesk Rozumnejsi duvod a racionalnejsi vysvetleni tezko najdeme.A otom to asi vsechno je. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 12:45 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Neměl jsem namysli dávat celé dno jílové. úmyslu jsem měl dát na dno lehku vrstvu jílu smícháneho s jemným pískem a na to teprve dát vrstvu štěrku. Nedal jsem to jedině z důvodu, že se mi nechtělo experimentovat. Při likvidaci původního akvárka jsem si ale všimnul, že rostliny, které měly pod kořeny jílové kuličky, měly krásný kořenový systém a těžko se ze dna vytahovaly. Tam kde jílové kuličky nebyly, šly rostliny lehce vytáhnout a kořeny byly daleko tenčí, řídké a dlouhé. Teď mne docela mrzí, že jsem tam ten jíl nedal :) Snad si při dalším zakládání akvárka na to vzpomenu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 12:38 Muž Johan [4945] - Rostliny
P.S. k zemině: Kyprou půdu v akvárku můžete mít samozřejmě s úspěchem také. Tu bych přirovnal ke křemičitému písku se zrnitostí 2 mm a dávkování PMMD. Jenomže to některým akvaristům nemusí vyhovovat a radši volí přirozenější cestu ;-) . A tou může být ten jíl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 12:36 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Jelikož žijeme v zemi, která má dokonale probádanou přírodu, tak to trvdit může, protože ať člověk kopne kamkoliv, určitě už tam někdo kopal a rozbory dělal=). Od toho také určité "horniny" dostali název.. Proto sem si troufnul říct, že "oranžový" jíl je vhodnější než jíl "šedý" :-D .

Právě že vodní x suchozemské si zas tak podobné nejsou. Vodní kytky sice potřebují stejné živiny jako suchozemské, ale žijí v jiných podmínkách a mají jiné možnosti a trable.

Nějak nechápu, proč je bobtnání jílu a jeho následná nepropustnost problém? Těch několik málo milimetrů, s kterýma je kořenové vlášení ve styku, snad bohatě stačí, ne? Nejspíš určitě se jim bude lépe kořenit v kyprém substrátu, než těžším, ale za cenu, že musejí vytvářet rozsáhlejší kořenový systém a tím vynakládat více energie a když v něm bude i moc kyslíku (resp. málo anaerogních zón), tak i řešení problémů s rychlou mineralizací, čili porostou akorát z vody. (a jak sem psal níže, ze dna to je lepší)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 12:13 Muž grizly [145] – Re: Johan
Vodni a suchozemske rostliny jsou si podobne na 99%. Princip jejich zivota je stejny: svetlo+CO2+ziviny=O2 a jejich rust.A co ta jeho nepropustnost? Jestlize rostliny prijimaji ziviny nejen koreny, zda se mi pridavani"bahna" do akvaria jako velky extrem. Daleko lepe se jim koreni v lehcim propustnem substratu(v akva pisek, raselina). Ve volne prirode rostou v nanosech na dne, ktery tvori hlavne organicke zbytky, spras a pisek. :-D A hlavne rozbory prvku obsazenych v zemine se delaji v laboratori a neni to zrovna levna zalezitost. Nejvice me zarazi udaje, kterymi nekteri prispevatele argumentuji(nejen v tomto prispevku), maji snad doma laborator nebo si plati rozbory? At si da do akvarka kazdy co chce, ale tvrdit, ze jil ktery nasel nekde v potoku je vhodnejsi nez jil z jineho potoka, se mi zda hodne nadsazene. ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 11:51 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: grizly
Zahrádka není akvárko ;-) . Na zahrádce rostliny dostávají živiny převážně kořeny žádná "zahrádková" kytka není přizpůsobená k anaerobiose kořenů. Také tam závisí na rychlosti mineralizace humusu. A živin a humusu je na zahrádce mnohem, mnohem víc než v písku do akvárií, kde je většinou čistý písek bez jakýkoliv živin.
Když je v akváriu pouze písek, který nemá schopnost dlouhodobě ukládat živiny, tak je tam vhodné mít něco, co je na sebe bude vázat a to dělá právě jíl. Čistý jíl sice ničemu nepomůže, ale za čas se na něj naváží živiny, které rostliny mohou využívat (rostliny čerpající živiny ze dna rostou mnohem rychleji, než kdyby je čerpaly pouze z vody). Není důvod, aby akvarijní písek byl kyprý jak hlína na záhonku, ba naopak. Vodní rostliny jsou vesměs schopné mít kořeny v anaerobních podmínkách a při dobrém světle z nich dostane mnohem lépe živiny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 11:27 Muž grizly [145]
Jestlize je jil nepropustny, jak se dostanou ziviny rospustene ve vode ke korenum? coze Jak muze rostlina lepe korenit v jilu nez v pisku? Vite proc se na zahradkach pouziva k pestovani rostlin lehka, humozni, vzdusne hlina a ne jil??? Proc se pridava do hliny na zahradce pisek??? Jestli me presvedcite, ze jil je vhodny k pestovani rostlin, dobrovolne vratim maturitni vysvedceni!!! rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2009 00:28 0
Měl jsem akvárium , kde dno bylo pokryto pouze jen světlým jílem a akva u okna bylo dobře osvětleno. Výborně se v tom dařilo širokolistým šípatkám , ale v nefiltrované vodě se stále udržoval pohledově rušivý zákal. Případný filtr by se brzy zanesl , není-li na jílu vrstva písku či štěrku a záleží i na chovaném druhu ryb v takto upravené nádrži. Osobně bych si jíl do akvária znovu nedal. Považuji to za zbytečnost s nežádoucími doprovodnými nepříjemnostmi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2009 21:36 Muž FranzFritz [207] - Tetry
Tak jsem ukončil předělání akvária. Připravil jsem si jíl, ale nakonec jsem neměl odvahu na experiment a do dna jsem ho nedal. Počkám si na výsledky Sidových experimentů. Raději se poučím z chyb druhých, když už se o ně chtějí dobrovolně dělit :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2009 18:49 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: vaclav
My, co se takovými experimenty bavíme, peněz nelitujeme. :) Pak se o zkušenosti rádi s druhými podělíme. Gratis. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2009 18:47 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: Johan
"Obrovská" alkalita. Při mém "pokusu", (testoval jsem, co udělá 0,5 kg bentonitu se 100 l demivody), jsem se dostal (tuším) někam kolem 28 dKH...
S vyšší alkalitou jsem počítal, ale ne s tímhle. :) Ostatní parametry tak nějak O.K. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2009 18:45 Usine – Re: FranzFritz
To se ti to dno pěkně prodraží, když nakoupíš všechny potřebné, nebo spíš nepotřebné testy co ti sid doporučil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.05.2009 18:40 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Sid
Copak zapříčinilo ten údiv? :-)
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [81] ...... 90

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria?od=4001