Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 13:37 R Muž Anthrax [4739] Re: freem1
To je hlína. Mám na mysli to co tam má Václav, ne tuhle diskuzi ;-)
Jestli to chceš brát podle ceny, tak tě nejlevněji vždycky vyjde křemičitý písek bez zásobních substrátů a ideálně bez přirážky za to že je na obalu napsáno „akvarijní“. Ale to už tu zaznělo několikrát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 13:37 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: drvi
Ktory sa Vam najviac osvedcil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 13:36 Žena drvi [2894] Re: freem1
Podle mých zkušeností musí být skoro cokoliv lepší než Dennerle deponit mix - ten se mi velmi neosvědčil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 13:21 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: vaclav
Aky vyzivny substrat ste pouzili?

Kebyze dam strk Hagen 25 kg, 1 balenie, www.akvariumonline.sk/… a vyzivny substrat napr. Dennerle Deponit Mix Professional 9in1, 4,8 kg, 1 balenie, www.akvariumonline.sk/… , tak cena by bola 42 €.

Platinum Soil 8l Powder, 2 balenia a cena taktiez 42 €.

To uz je potom lepsie mat ten Platinum Soil Powder.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   07.11.2018 13:08 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: freem1
Fotka k příspěvku Udělej to jako já, dej si do akvária misku kde bude zásobní substrát překrytý pískem a zasaď rostliny a uvidíš jak to poroste. :-) Pak se můžeš rozhodnout a nemusíš se tu ptát. Vlastní zkušenost je k nezaplacení. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.11.2018 13:05 Silviebaris Re: freem1
No tak si ho tam dej...co chceš slyšet...že je výborný..100 lidí a každej ti řekne něco jiného,jeden má písek,druhej zase tamto,to je ťěžko ti radit...sám si musíš vybrat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 13:04 Muž Yirka [9123] Re: Maq
OT - trochu mimo téma:
Zajímalo by mě, jak se díváš na toto řešení a zda by při miniaplikacibylo řešením třeba i do akvária.
pardubice.idnes.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2018 12:56 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: silviebaris
Ja nechcem neviem kolkokrat nieco skusat, robit nejake pokusy a neviem co este.
Neriesim uz ci to alebo hento...
Ziadal som o nazory, skusenosti, atd. s Platinum Soil aj pre ostatnych, nakolko tych nazorov nie je vela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2018 12:25 Silviebaris Re: freem1
Ty hele,zkus zapátrat ve svem okoli,a najít zkušeneho a dobrého akvaristu,chytnout ho za ruku,dovézt si ho tam,kde máš akvária at ti ho on osobně založi a poradí...protože ty si nedáš řict,a stále se ptáš dokola...To je 100 liďí a 100 chutí...Nebo si kup víc akvárii a doma si je založ a každé s jiným substrátem a uvidíš,každý ti řekne svoji zkušenost,ale vyzkoušet to musíš jen ty sám.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 12:12 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: freem1
Fotka k příspěvku Bude to okrajové, ale má zkušenost člověka s akvárii bez filtru je, že pokud nemáte filtr a nemáte ryby, které se hrabou ve dnu, nemusíte nic z tohoto řešit. Všechno, úplně všechno se časem usadí. V nejhorším případě do týdne, ve standardním do druhého dne. Když jsem někdy měl pocit, že mám v akváriu málo hlíny, tak jsem ji namočil do misky, nechal do druhého dne klesnout na dno a pak dal tu klesnutou do akvária. Samozřejmě to je hnojení, jako každé jiné, takže pozor, ale v praxi nebyl nikdy problém, že je takovýto lehký substrát "nahoře". Když jsem před 3,5 týdny upgradoval akva na větší, nalil jsem na závěr bahno ze starého akva a voilà! (foto - ok, sem tam vytáhnu vláknitou řasu, ale ty tam byly i předtím)
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 12:09 R Muž ctibum [6876] Re: freem1
A o čem tedy špekuluješ? Spokojeného majitele máš. Asi jsi četl i názory proti. Nic novýho ti k tomu stejně nikdo nepoví. Buď ti to doporučí protože, nebo nedoporučí, protože... Ale rozhodnutí bude stejně na tobě... Tak se pro jednu stranu rozhodni ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 11:57 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Citujem jedneho co ma presiel na Platinum Soil:
čistý piesok je pre cichlidy, tlamovce proste pre ryby čo vŕtajú do dna, pre rastliny nevhodne. Kombinácia piesok a výživový substrát je pre chudobných rastlinkárov, ako som ja. Keď som riešil v 600L rastlinne akva vyšlo ma to za cca 16€ 75kg filtračného piesku a 20L substrát pre vodne rastliny, komplet dno, problém je, že nesmieš presádzať rastliny a nesmieš mať žiadne ryby čo ryjú do dna, lebo keď sa ti dostane výživový substrát nad piesok môžeš vypustiť akva a nanovo zakladať. Ale keď máš peniaze a chceš rastlinne akvarko tak najlepšia a najkvalitnejšia možnosť je sušená čierna hlina, som sa buchol po vrecku a do 300L nádrže som použil Platinum soil kvalita/cena bezkonkurenčná oproti konkurencii, mam ho tam 9 mesiacov a ani jeden cent neľutujem. Neplava, drži tvar, rastlinky v ňom rastu podstatne lepšie ako v hocičom inom, presadzaj môžeš do zblbnutia, ryby môžu ryť do dna koľko chcú, stabilizuje vodu aj ked jeho schopnosť nieje neobmedzena. Len si treba uvedomiť že už ta čierna hlina je kvalitne hnojivo, tak že do vody už netreba nič, alebo len veľmi malo liať živín. A aj tie najnáročnejšie rastlinky rastu do krásy.
Voda pekne cirkuluje v substráte a funguje ako ďalší filter, pekne sa odkaluje, jeho nevýhoda je len cena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 11:51 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: freem1
Je to stále vcelku nový substrát, takže dlouhodobé zkušenosti (x let) moc lidí mít nebude.
Mě to přijde neúměrně drahé a přijde mi, že se to hůř udržuje než třeba písek.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2018 11:49 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostliny
Zapoměl jsem dodat že to všechno semleli a usušili než to bylo dáno jako výživné dno pod písek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 11:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: freem1
Žádné :). Myslíš, že potřebuju Platinum Soil? www.facebook.com/…

Co se týká výměny, preferuju neměnit dno kompletně, ale odhrabat substrát, kde to jde a nahradit jiným. Bude to směska, ale proč ne.

P.S. Vaclave, děkuju za ten link, je to zajímavé! (akorát teda na některých fotkách ty rostliny topí docela dost v substrátu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 11:45 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Ja som skor narazal na vymenu napr. neaktivneho strku za aktivny substrat napr. Platinum Soil do uz zabehnuteho akvaria.
O Platinum Soilu sa v poslednom case vela hovori a jedni ho celkom vychvaluju, a druhi zase odcudzuju.
Ake nazory a skusenosti mate s tym Platinum Soil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 11:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: freem1
Hm. Nikdy jsem nezkusil čistě aktivní substrát, ale tipnul bych si, že s tím souvísí:
1) Jaký objem (a jaké) rostlinné hmoty na úvod dát (asi dost velký - větší, než u čistého šterku).
2) Jak hnojit nebo spíš nehnojit.
3) Kolik (méně) ryb a kdy (později) použít.
Stejně, jako já mám osahanou techniku se štěrkem a hlínou do dna, je, předpokládám, nutné mít osahané aktivní substráty. Možná to bude i podobné, jako ta hlína, ale netuším nakolik.

P.S. K barevným pískům: Nepoužil bych je a ani nedoporučil, protože vím, že nemám šajnu a ani začátečníci nemají šajnu, který je ok a který není. Mohou časem pouštět barvu, jak píše Maq. Nemusí, ale mohou a proto je podle mě zbytečné je zkoušet.
Názor dlouholetého praktika :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 11:20 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
No dobre, a konkretne, ake skusenosti, vedomosti a neviem co este su potrebne pre tie aktivne substráty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.11.2018 11:12 Muž PeCh [77] Re: Maq
Výborne napísané. Problém je však ten, že bez vyskúšania sa nikto nič nenaučí. Čo tu čítam, tak zväčša to skončí tým, že aj začiatočník vyskúša chemicky aktívny substrát. Výsledok je ten, že zistí, že s tým sú problémy a nabudúce rád použije obyčajný štrk/piesok.

Osobne nevidím problém, ak skúsi aktívny substrát za predpokladu, že to bude brať ako pokus, aby zistil, čo to bude robiť (teda nečakať od toho, že mu to bez námahy zabezpečí fungujúce akvárium s prosperujúcim ekosystémom).

Osobne mám čerstvé akvárium. Tiež som uvažoval nad aktívnym substrátom. Nakoniec som sa rozhodol pre neaktívny (lávová drť) s tým, že som ho miestami pohnojil (ílové kuličky). Nie žeby sa mi neobjavili žiadne problémy, ale pri použití aktívneho substrátu by ich bolo asi oveľa viacej. A áno stále ma máta, že keby som použil aktívny substrát, tak by mi možno lepšie rástli kobercovky, ktoré teraz rastú veľmi pomaly (možno skôr stagnujú). Určite chcem skúsiť ešte nejaké pokusné akvárium (stále ale radšej bez aktívneho substrátu alebo dve na porovnanie) pred tým, než pôjdem do veľkého akvária (kde si teda na aktívny substrát vonkoncom netrúfnem z dôvodu chýbajúcich skúseností).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.11.2018 11:08 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostliny
Kdysi když ještě fungovaly v Praze výstavy i z přednáškami tak jsem byl na jedné. Dr. Ryszard Kamiňski povídal o botanické z Wroclawi. (bylo to sice polsky ale z promítanými obrázky se tomu dalo dost dobře rozumět) O ní jsou na Akvarista.cz doteď články. Ptali jsme se ho co používá za substráty a jak dlouho mu v akváriích vydrží. Většinou se jednalo o hlínu která je pod ornicí smíchaná z hrabankou z jehličí a v nádržích kde nebyly Echinodory i s rašelinou. Ve všech akváriích je CO2 a substrát měnili po 5 letech. www.akvarista.cz/… :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 10:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Maq
Dost super napsané.
Používám dlouhodobě všechno možné. Převážně substráty chemicky netečné - křemičitý štěrk nebo blíže nespecifikovanou hrubou černou drť nebo písek do bazénových filtrací (prý ostrý například pro fousky pancéřníčků, které ale nemám) nebo nejjemnější písek z blízkosti Sandbergu. Doplňuju to chemicky aktivními substráty jako zemina, bahno, keramické substráty pro hydroponické rostliny (tu část, která klesla ke dnu), pálené jíly. Většinou je mé dno mix více složek, finálně překrytý detritem, takže není část substrátu vidět. Líbí se mi to, vypadá to hodně přírodně a rostliny v tom fajn rostou. Všeobecně mám vypozorováno, že pokud je dno z hrubého i jemného substrátu, klesnou ty menší složky časem dolů a nejhrubší zůstávají na povrchu.

Ono je při mém stylu dna vysokého 2-3 cm a nerýpání se v něm (neodkalování), po určité době do značné míry jedno, z čeho substrát je.

Nedávno mi jeden dlouholetý akvarista napsal soukromě. Cituji, protože je to docela obdivuhodné:
"Vo vsetkych akvariach mam pod strkom hlinu, resp zmes hliny, pretoze stale experimentujem z roznymi zlozeniami. Skusal som raselinu, kompost, lesnu hlinu, hlinu zo sprachniveleho dreva, substrat pre lekna ... Skusal som len cistu vrstvu pod strk, premiestat to zo strkom v spodnej casti, premiesat az k hornej. Hruby strk, jemny strk, piesok ... Aktualne mam vo vsetkych akva osievany strk 2-4mm, v jednom zmiesany z jemnym strkom a raselinou."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 26   06.11.2018 21:11 Maq
Ponecháme-li stranou emoce, celý problém substrátu se dá docela přehledně shrnout.
Máme v zásadě dva typy substrátů: substráty chemicky netečné a substráty chemicky aktivní.
Mezi těmi prvními je klasikou čistý křemičitý písek. S ničím nereaguje, rostliny v něm dobře drží, dobře se odkaluje. Teprve až proroste kořeny rostlin a klesnou do něj organické zbytky, začne fungovat jako aktivní dno - s mikroby a jejich chemií.
Pak máme další substráty, které nemají být chemicky aktivní, ale mají mít nějaké jiné fyzikální vlastnosti. Například barvu, poréznost, schopnost lépe držet tvar, sníženou hustotu, aby se "nesléhaly". Sem patří barvené písky, lávová drť, pálené jíly a podobné. Většinou jsou jejich výhody vyváženy nějakou nevýhodou, např. časem pouští barvu, mají nebezpečně ostré hrany, špatně se do nich zasazují drobné rostlinky (kobercovky), obtížně se odkalují, atd.
Druhá skupina jsou substráty chemicky aktivní, tedy které "něco" dělají. Většinou jsou to granulované a při zvýšených teplotách sušené (tedy nikoli vypálené) jíly a jílovité zeminy. Podle výrobců mají většinou působit nějak blahodárně pro růst rostlin, a jejich tržní úspěch je jasně svázaný s módou tzv. přírodních akvárií, tedy hi-tech akvárií.
Na těchto substrátech z principu není nic špatného, nic proti přírodě, protože vodní rostliny v přírodě také zpravidla nerostou v čistém křemičitém písku, nýbrž v nejrůznějších směsích aktivních minerálních a organických látek. Kardinální problém s chemicky aktivním substrátem je ale v tom, že jakmile jej jednou do akvária dáme, kostky jsou vrženy. Substrát je trvalou součástí akvária a nemůžeme ho na týden dát a pak na pár dnů "vysadit". Jestliže je aktivní jinak, než jsme si přáli nebo očekávali, máme po akváriu.
Proto použití jakékoli chemicky aktivní složky v substrátu (tedy nejen komerčních aktivních substrátů) předpokládá jednat s rozmyslem a dobrou znalostí věci. Podle mého soudu by se do toho rozhodně neměl pouštět ten, kdo o věci neví nic víc, než co mu v návodu naslibuje výrobce. Ani diskuse na fóru věci tak úplně nevyjasní. Pokud totiž někdo oznámí, že mu substrát XY posloužil dobře, většinou k tomu nemáme hromadu dalších informací, které by nám teprve umožnily posoudit, zda stejně dobře s ním pochodíme i v našich podmínkách.
Podle mého soudu by to začátečníci prostě vůbec neměli používat. Většinou zmastí tisíc jiných věcí, a naprosto není nutné si život komplikovat ještě nějakým aktivním substrátem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 09:22 Muž LukšaNM [309] Re: freem1
Je to nakonec stejně vždycky na tobě jak se rozhodneš, ale já před zakládáním akva taky přemýšlel o zásobním substrátu a jsem rád, že jsem ho nakonec nedal.
Už jen proto, že vždycky přijde chvíle, kdy se např. rozhodneš pro přesazení nějaké silně kořenící rostlinky jako Echinodor a podobně a to pak může dělat dost neplechu, když se ten substrát dostane ven...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.11.2018 09:22 Žena Hanumana [71] Re: freem1
Nebylo by lepší to nechat tak jak to je? Přijde mi že by se všem jedině ulevilo a přitom jak bezhlavě řešíš techniku a hlavně hnojení a chemii si myslím že nějaký sumici písek je banalita.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 09:11 Žena Jaňoula [3] Re: freem1
Tak to je už nějaká rozvaha. Ať už to dopadne jakkoli, držím pěsti, ať jsi spokojen a nezapomeneš nerýt odlakovačem do výživného substrátu :-D Pak už to jede s kopce...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 09:08 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Jaňoula
Presne o tieto Vase skusenosti mi islo s tym vyzivnym zasobnym substratom.
Nepresadzam casto, rybky pri dne mam panciernikov, prisavnikov a otikov.
Filter mam SUNSUN 702A a myslim si, ze je dostatocne dobry a vykonny na to moje 112 litrove akvarium, lebo ked aj odkalujem 1 krat za tyzden pri vymene vody, tak mi ide malo bordelu cez odkalovac, a to aj dost rypem do dna tym odkalovacom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.11.2018 08:46 Žena Jaňoula [3] Re: freem1
Jsem taky amatér, ale napíšu svoji zkušenost. Dala jsem deponit, na to flexi. Po roce a půl, měla jsem tam kopající cichlidy a hrabací piskořky, je bílý deponit i v horní vrstvě černého flexi. Nejde s tím nic dělat. Když pominu, tě se mi ten mix nelíbí, některé kousky mi přijdou ostřejší (vadí rybám) a při přesazování kytek se to víří o to víc. Proto teď uvažuju, že to vyhodím a dám už jen flexi. Bude se to líp odkalovat, ryby budou moct kopat, a já se nebudu bát, co mám po přesazení ve vodě. Takže záleží, jak to ve svém akváriu máš. Přesazuješ hodně? Máš hrabavé obyvatele. Nebo mas suprt filtr, že skoro nemusíš odkalovat? Má to prostě výhody i nevýhody. Možná kdybych zakladala úplně znova, něco málo bych dala, teď už mám zajetých filtr, kytky, vodu, nechci ho tam... (Pozn. Je to pouze můj názor, co js vypozorovala, rozhodnout se musí každý sam.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 08:15 Muž LukšaNM [309] Re: freem1
Pokud se ptáš takhle, tak bych určitě odpověděl NE.
Můžeš kdyžtak časem napíchat např. nějaké hnojící tabletky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.11.2018 08:10 Maq Re: freem1
freem1 napsal: Mam dat pod ten tmavsi strk Hagen aj zasobny vyzivny substrat alebo radsej nie?
Ak ano, tak preco ho pouzit?

Opět tak charakteristicky kladeš otázku, na kterou si můžeš odpovědět jen Ty sám!
Mám si sladit kávu nebo ne? A pokud ano, tak proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 07:55 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Mam dat pod ten tmavsi strk Hagen aj zasobny vyzivny substrat alebo radsej nie? Lebo niektory hovoria, ze nie a niektory zase, ze ano. Tak teraz neviem. Ak ano, tak preco ho pouzit, a ktory?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2018 14:06 RAP Re: freem1
Přečti si ten příspěvek v odkazu ještě jednou. Zjistíš, že octovým testem neprošel druhý zmiňovaný substrát. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2018 10:56 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: freem1
Uz som to nasiel, o tom sumeni v octe:
akvarijni-pisky.heureka.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2018 06:15 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: bobik0cz
Samozrejme, ze som nemyslel 100% cistotu. Lebo niekto niekde pisal, ze v octe sumi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2018 00:57 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: freem1
Není čistý :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2018 13:35 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Je tmavsi Hagen urcite cisty kremicity strk alebo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 18:28 Silviebaris Re: freem1
Není to zbytečnost? X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2018 18:21 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: freem1
Přečti si návod u těch aditiv a nespamuj tu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 17:40 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Musim pouzit pod ten strk Hagen aj nejake aditiva?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ktore a kolko asi?
Mam pouzit aj nejaky zasobny vyzivny substrat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2018 14:27 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: freem1
Tak to bych pochyboval že je to ten tmavý. Nevím proč by jsi měl strkat ryby do boxu to maximálně na den až se ti usadí kal v akváriu. Pak bych je dal rostliny a hned ryby jen musíš častěji měnit vodu dělal jsem to takhle několikrát. :-)
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 14:24 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: vaclav
Podla obrazka vyzera, ze je to ten tmavsi a aj predajca mi napisal, ze je stredne tmavy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 13:58 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: freem1
Dej si pozor aby to nebyl ten světlý protože u nás je okolo 600 kč za 25 kg abc-zoo.cz/… :-)
www.akvamalawi.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 13:35 Muž Celsiq [50] Re: freem1
Ahoj,
Hele já měl v Diversa setu (rovném - stejné litry) cca 20Kg křemičitého písku 2-4mm a bylo to možná až až :-D Nyní mám 16L Platinum soil a je to tak akorát :) Takže jeden bude dle mého až až, nemám ovšem zkušenosti s tímto dnem ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 13:32 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Rozhodol som sa, ze si vymenim to moje strkove dno, ktore sumi v octe.
Chcem tam ten tmavsi kremicity strk Hagen.
www.akvariumonline.sk/…
Kolko 25 kg baleni budem potrebovat do akvaria Diversa Startup 80 oblukove 112 litrove?
www.akvariumonline.sk/…

Vodu s rybkami a rastlinkami by som zatial dal do 80 litroveho ulozneho boxu, kde by som dal aj vsetko ostatne ako vonkajsi filter, termostat, CO2, atd.
www.market24.sk/…

Musim tam dat aj pod ten strk Hagen nejake aditiva?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ktore a kolko asi?
Mam pouzit aj zasobny vyzivny substrat pod ten Hagen?
Za aku dobu mozem dat do akvaria tu vodu s rybkami a rastlinkami z toho ulozneho boxu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 19:15 Muž pe3czek [81] Re: Maq
To vazne ne, nejspis byla chyba jinde... Urcite mas vic zkusenosti nez ja... palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 18:55 Maq Re: pe3czek
pe3czek napsal: Ok, dno jsem menil pro srandu kralikum
A já teď mám možná nemístný pocit, že ten článek pro e-Akvarium jsem psal taky pro srandu králíkům... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 17:58 Muž MichalV [327] Re: vaclav
s tým ja problém vôbec nemám. Mne neuteká nič, lebo odkalovač nemám kde zapichnúť už pol roka smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 17:30 Muž pe3czek [81] – ...
Ok, dno jsem menil pro srandu kralikum pivo ... Tak byl problem asi jinde... Dulezite je ze jsem ted spokojeny a kytky mi konecne nestradaji... Nekterym kytkam pisek vyhovuje jinym zase ne palec ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 17:05 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: pe3czek
Pískem to určitě není rostliny dokáží růst i v bahně, je to o podmínkách v akváriu. Rok jsem měl v akváriu písek 0,1-0,3 mm a rostlo to krásně kdyby neutíkal z akvária při odkalování měl bych ho dodnes. Teď mám 0,6-1,2 mm a také bez problémů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 16:14 Muž MichalV [327] Re: pe3czek
Niekedy sa zamieňa príčina s následkom. Hnilobné procesy môžu otráviť rastlinu, ale väčšinou v akva prevládajú nesprávne pomery následkom čoho odhnije rastlina a korene hnijú potom tiež. Ja mam v akva kryptokorynu v asi 10 cm hrubej vrstve jemného piesku (0,1 mm) a myslím že prospieva. Par krát som ju musel radikálne pretrhať.
Pred tým som mal echinodorus ozelot, pekne sa mu darilo (nasádzal aj malé na výhonku), ale špekuloval som s dnom a za behu som pri údržbe odsával piesok a nahrádzal štrkom zrnitosti cca 1 cm. Asi pol roka sa trápil a odišiel. Potom som sa vrátil k piesku.
Moja skúsenosť je, že príliš prekysličené dno je zlé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 15:54 Muž pe3czek [81] Re: Maq
Psal jsem vlastni zkusenost presel jsem na platinum soil a kytky se pomalu zpamatovavaji konkretne rotala walichii a jeste jedna u tech sem cekal ze uz to nedaji... Asi sem mel blbej pisek navic mel od hniloby osklivy zbarveni... Tak at si z toho vezme kazdej co chce. Me tam ty kytky proste nerostly... Tak at to plave...

PS nejde o velikost molekuly kysliku ale o propustnost a mnozstvi ktere se tam dostane... Potom je propojeno jedno s druhym s tim i mnozstvi dodavanych zivin a mnozstvi ktere se tam udrzelo. Pod mikroskopem jsou vysledky jasne. V pisku bylo vic skodlivych latek nez tech prospesnych. O nitrifikaci nemluve...
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 90

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria?od=751