Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 20 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   27.08.2018 11:39 Žena drvi [2894] Re: PeCh
Já jsem s výživným substrátem (od Dennerle) začínala ale těžce se mi neosvědčil ne - takže teď do všech svých akvárek dávám jen obyčejný křemičitý písek, sem tam kuličku hnojiva ke kořenům a roste to v tom velmi dobře (viz třeba rybicky.net/nadrze/28814-kristalova-ii)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.08.2018 11:10 Muž PeCh [77] Re: Xlienka Re:Maq
Dám si poradiť. To staré dno od Rataja nedám. Dám buď nejaké kuličky (videl som Bivoj ale ešte pozriem) alebo nájdem nejaký výživný substrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.08.2018 10:41 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: PeCh
Za mě bych vynechala to staré dno, opravdu neznám člověka co by na to nenadával. Pokud chceš dej malou vrstvu výživného substrátu, nebo drcené jílové kuličky na prvotní zahnojení.
Já mám podobné složení a nemám s tím problém, záleží co od toho čekáš.
Mé složení:
hrubý keramzit pro vyšší dno (myslím že v těch třech 60l kostkách zapadl celý 8l pytel),
výživný substrát dennerle v místech rostlin,
rataj profi soil,
a někde na dokreslení dennerle písek - přijde mi že méně slehává jako normální křemičitý, ale je i dražší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.08.2018 23:07 Maq Re: PeCh
PeCh napsal: Lávová drť - hlavne kvôli objemu pod kopček, navyše bude lepšie prevzdušnená a budú sa v nej držať nitrifikačné baktérie.
Objem asi udělá, i bakterie ji možná osídlí, ale určitě ne nitrifikační. Ty jsou aerobní a do takové hloubky kyslík nedostaneš.

Rataj staré dno - zásobný substrát pre rastliny + baktérie.
Můžeš pořídit levněji a bezpečněji. "Dno" nemůžeš vzít a přenést jinam, protože je strukturované. Když to dáš do pytle a pak někam vysypeš, není to už dno, nýbrž nečitelná směs dobrého i zlého. Co nevadí vespod, vadí nahoře, a naopak.
Živé dno se musí rozvinout v každém akváriu originálně. Přenést "násadu" bakterií nemusí být vždy špatně, ale je to vesměs zbytečné, ony se rychle objeví všude a vždycky. Mnohem méně početné zárodky řas se taky objeví v každé vodě, ať děláš co děláš.
Stejně tak tomu je se živinami. V novotách nebývá problém s nedostatkem živin, spíš naopak.
Ratajovo Staré dno je velmi "polnohospodársky" způsob, jak bakterie a živiny dodat. @romant doporučuje jílové kuličky, to je rozhodně rozumnější cesta.

Volcano black - vrchný povrch, nemal by zľahnúť a mal by byť dostatočne prevzdušnený, pórovitý pre baktérie. Tu pôjdu rastliny.
Snad. Je to celkem novinka, zkušeností zatím není mnoho. Má to ale ostré hrany, což má svoje nevýhody; při sázení rostlin je víc poškodíš a ryby dna (pancéřníčci) asi nebudou nadšené.
Slehnutí substrátu se neboj. Pokud si lidé někdy stěžují, že jim něco začalo hnít, příčinou bylo rozhodně něco jiného, než jemnozrnný nebo "slehlý" substrát. Substráty s obsahem jílu (cca tisíckrát jemnější než nejjemnější písek) mají dokonce pozoruhodné výhody.

Kremičitý piesok - na dekoráciu vybranej časti akvária bez rastlín.
Takové ostrůvky s jiným substrátem nevydrží. Smíchá se to, a nikdy to nevypadá tak, jak si to člověk neplánoval.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.08.2018 21:21 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: PeCh
Lávová drť není štěrk. Je to porovitá hornina (nejčastěji Pemza), která neovlivňuje hodnoty vody a její největší výhodou je cena a zároveň nezahnivá (jako třeba písek).

Staré dno je hrubozrný říční šěrk s humusem na který každého koho znám pouze nadává, že to je humus k ničemu. Radí se nebrat. :-P

Volcano black - neznám

Křemičitý písek - je neovlivňující písek bez výživových hodnot. :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   26.08.2018 21:14 R Muž romant [27982] Re: PeCh
Neřeš letáčky. Řeš funkčnost a to např. použitím klasickýho křemičitýho písku, štěrku(frakce 2-4mm), možno obohatit o nějaké zásobní hnojení třeba na bázi jílu a máš dno jak vyšitý a pro funkční akvárium z dlouhodobýho hlediska vhodně použitelné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 20:57 Muž PeCh [77] Re: PeCh
Ešte doplním nejaké predpoklady. Pls, opravte ma, ak sa niekde mýlim, alebo ide iba o "marketingové oblbováky".

Lávová drť (hrubozrnný štrk) - nemá žiadny výraznejší význam. Je to však len lacný substrát na vybudovanie objemu. Nemá výživnú hodnotu, no zase neškodí akváriu. Oproti iným substrátom je však vzdušný a malo by v ňom menej dochádzať k anaeróbnym procesom. Ako porézny materiál zase podporuje usádzanie nitrifikačných baktérií.

Staré dno - zásobný substrát pre rastliny. Nejde o nič high-tech, skôr by sa to malo podobať dnu zo zabehnutého akvária. Obsahuje nejakú výživu pre rastliny a nitrifikačné baktérie (otázne, či naozaj alebo sú už odumreté ;-) ). Neprať.

Volcano black - nemá žiadnu výživnú hodnotu. Na druhú stranu je pórovitý a usídlia sa v ňom nitrifikačné baktérie. Vhodná zrnitosť (2-5 mm) pre dno akvária. Nie je farbený ako iné čierne substráty. Recenzie sú rôzne, niekomu vyhovoval, inému nie (podobné recenzie som našiel aj na iné substráty). Podľa mňa nebude ani najlepší ani najhorší - skôr neutrálny. Nutné preprať.

Kremičitý piesok - vo všeobecný vhodný materiál na dno. Bez výživnej hodnoty. Chemicky neutrálny. Trocha ma však vystrašil príspevok rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb kde jemný piesok môže sadnúť a anaeróbne procesy v ňom môžu komplet pokaziť biorovnováhu v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 20:54 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Když čtu "Jaké dno do akvária?" a všechny ty substráty a vymyšlenosti, tak mě napadá, že nejjednodušší je říční štěrk. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 18:51 Muž PeCh [77] Re: Maq
Lávová drť - hlavne kvôli objemu pod kopček, navyše bude lepšie prevzdušnená a budú sa v nej držať nitrifikačné baktérie.
Rataj staré dno - zásobný substrát pre rastliny + baktérie.
Volcano black - vrchný povrch, nemal by zľahnúť a mal by byť dostatočne prevzdušnený, pórovitý pre baktérie. Hlavne však chcem čierny povrch a nechcel som farbený piesok ale niečo prírodné. Tu pôjdu rastliny.
Kremičitý piesok - na dekoráciu vybranej časti akvária bez rastlín.

Čo sa týka vody, tak tu ostaneň pri vode z vodovodu. Mám síce možnosť vody zo studne, ale podľa rozboru pre našu dedinu tu môžu byť nadlimitné 3 druhy pesticídov. Takže vodovod by mal byť vhodnejší. Tvrdosť vody by mala byť stredná 12 °dH. Okrem toho na zabehnutie plánujem použiť aj vodu z už zabehnutého akvária kolegu. Ak budem chcieť znížiť tvrdosť, tak rozmýšľam, že by som pridal "kondenzát" zo sušičky, ale to by som radšej dopredu konzultoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2018 10:42 Maq – Re: PeCh
PeCh napsal: No asi mesiac som už riešil (mimo tohto fóra aj s kolegom akvaristom) veľkosť akvária, umiestnenie, substrát, rastliny... Niektoré veci síce nebudú ideálne (napr. veľkosť :)), ale vyriešené teda mám: veľkosť akvária (60×40×40), skrinku pod akvárium (36mm dosky), podložku (mám), filter (Sunsun HW-702), svetlo (Sinkor 60), substrát (lávová drť, Rataj staré dno, Rataj Volcano black, kremičitý piesok) a rastliny (viacej druhov, uvidíme čo sa ujme). Teraz s predstihom riešim rybičky, aby som ešte mohol nejaké veci prípadne zmeniť. Vyhrievanie ani CO2 zatiaľ nebudem mať (teplotu odhadujem, že celoročne udržím na cca 24-26 °C), vzduchovanie budem mať len pre prípad nejakého problému...
No, je poznat, že se připravuješ svědomitě, to je třeba uznat.
Co tam nevidím, to je zmínka o zdroji vody. Parametry vody mohou Tvůj výběr rostlin a ryb hodně ovlivnit. Měl bys tedy mít už teď jasno v tom, jako vodu tam budeš lít.
Otázkou je dno - substrát. Tady se mi zdá, že Tě svědomitost vedla k silné palbě s velkým rozptylem. Zkus nám napřed povědět, jaké důvody nebo očekávání Tě k takové směsi vedly?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:18 Silviebaris Re: Maq
Ano 3mm omlouvam se a neb 0,3 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 11:12 Maq Re: silviebaris
silviebaris napsala: Zrnitost je tak 0,3 mm
Spíš 0.3 cm = 3 mm, ne? Aspoň podle fotky bych řekl...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2018 09:00 Silviebaris
Dekuji za nazory urcite ho zalozim jako rostlinne a pak uvidim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2018 08:25 Muž ZDRI [1415]
Tuto "antuku" (Terramol zrnitost 1-3 mm) mám v akvárku (nádrž Obývák). Velká spokojenost, dobře se s tím dělalo, neplave, bezproblémové sázení, kytky koření a rostou.

V menším krevetáriu (nádrž Vanička na krevetky) jsem chtěl tmavší dno, takže od stejného dodavatele použita lávová drť zrnitost 3-6 mm. Tu jsem současně použil i jako podklad pod terramol do hodně hlubokých partií dna (lepší cirkulace vody/živin ve dně). Zbytek lávové drti teď využiji i do nového filtru (je hezky porézní, podle mě ideální substrát na uhnízdění mikroflóry).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 21:12 R Muž romant [27982] Re: Anthrax,silviebaris
Třeba tohle je taky antuka. www.bonequip.cz/… V té vlikosti zrnek bych problém neviděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 21:09 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
To je opravdu malé. To by asi slehávalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 21:06 Silviebaris Re: Anthrax
Zrnitost je tak 0,3 mm,malicke ja to dostala do akvaria,ale mam tam ricni sterk tak to se ani namichat nehodi..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 20:54 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
Nebude antuka jako antuka. Složení i zrnitost se bude lišit podle toho z čeho je to umleté. Pomohlo by k fotce přidat nějaké měřítko.
Našel jsem nádrž, kde antuka jako dno funguje www.akvarista.cz/…
Nicméně já bych si takhle život nekomplikoval. Může to obsahovat opravdu kde co. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2018 20:34 Silviebaris
Fotka k příspěvku Dobry den.muzu dat antuku jako dno do akvaria,pokud to je teda antuka?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2018 08:05 slečnai Re: Angus68
Ano, byl hodně špinavej. Tak jo, děkuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:45 Angus68 Re: slečnai
Hlavně tenhle štěrk důkladně vyprat. Bývá hodně zasr.... :-D Pod něj by měl stačit nějaký vhodný zásobní substrát. Když tu slabou vrstvu (zásobního) překryješ pískem ( tak 2mm), a na to tohle, mělo by to být v pohodě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:38 slečnai Re: Angus68
Písek pod to vůbec nedávat, ani v místech, kam budu sázet rostliny? Udělalo by to nějaký průšvih?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 23:29 Angus68 Re: slečnai
To určitě né ;-) Ale asi bych ho vzal přes síto a udělal oddělená území s jinou zrnitostí toho štěrku. To by mohlo vypadat zajímavě. A podle toho i zasadit rostlinky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:22 slečnai Re: Angus68
Takže vyhozené peníze? Čistě vizuálně vypadá moc hezky, ale chtěla bych to vymyslet tak, aby se aspoň trochu dařilo i rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:12 Angus68 Re: slečnai
Myslím, že je to moc velké rozmezí rozměrů (2-22mm) hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 23:06 slečnai
Ahoj, máte někdo zkušenosti se štěrkem od firmy Dennerle? (Plantahunter, 2-22 mm, Rio Xingu). Bohužel mi již leží doma. Předpokládám, že rostliny v tom neporostou. Je vhodné dát pod vrstvu štěrku na výživný substrát ještě nějaký písek? Díky za radu pro začátečnici.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2018 00:10 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Yirka
No a ten sklad byl ve starém JZD a dával mi to slovák nebo ukrajinec. Kupoval jsem asi 5 velkech kýblu a vyzvedával jsem si to taky osobně. (poštovný bylo nehorázně drahý) tak jsem se projel 300 km pro písek (dle recenzí na rybičkách to bylo to nejlepší) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 22:23 Muž martmart [106] Re: bobik0cz
Ja bivoje po sesti letech..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 22:05 Muž Yirka [9118] Re: bobik0cz
Já mám ten starý originál co jsem si osobně vyzvedával ještě na tom skladu ve vesnici u Břeclavi a fakt v pohodě. I po letech černý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 21:28 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Yirka
Po dvou letech jsem černý písek z Flexiobkladu měl šedo-černý, proto jsem ho vyměnil za hnědý a ten barvu drží dodnes. Teď zkouším Platinum Soil Powder (bohužel zas černý) hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 21:25 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Fantomik
Jen pro představu, zbytky jílových kuliček od Rataje jsem našel v dně při přestavbě po 4 letech. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 20:11 Muž Fantomik [38] Re: romant
Jílový kuličky kupuješ? Jaké? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.03.2018 13:21 R Muž romant [27982] Re: Fantomik
Mám velmi v oblibě klasiku v podobě kulatýho štěrku frakce 2-4mm s případným obohacením o zásobní hnojivo v podobě jílových kuliček a nebo NPK tablet. Zásobní substráty jsou tak trochu komerční vábnička na méně znalé zákazníky. ;-) Ono nic netrvá věčně a i zásobní substrát se jednou vyčerpá, což v mém případě, dojde-li k vyčerpání živin, podle stavu a potřeby akvária se dají znovu dodat tím, že se buď kuličky a nebo ty tablety zatlačí pod kořeny rostlin. ;-) To lze samozřejmě praktikovat i substrátů na bázi páleného jílu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.03.2018 13:09 Muž Yirka [9118] Re: Fantomik
Já mám 8. rok čisté černé Flexiobklady 1-2 a v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2018 12:27 Muž Fantomik [38] – Dno na dlouhou dobu
Jaké dno by jste doporučili, aby se nemuselo 5 let předělávat? Řekněme hodně rostlin, menší rybky. Bez CO2.
1.Jen písek (1-3mm) a pod něj nějaký výživný substrát? Nenadělá to po letech neplechu?
2.Platinum Soil a jemu podobné sušené? Ten se asi rozpadne.
3.Unisoil, příp. pod něj substrát? Se mi nelíbí jeho "lehkost".
;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:38 R Muž romant [27982] Re: laguna1505
Jasně kup si toho 15kg v tom Superzoo a bude to v richtiku, je to bezproblémový materiál. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:36 R Muž afc1886 [14655] Re: laguna1505
Zkušenosti jsou s ním dobré a to nejen u mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:35 Muž laguna1505 [61] Re: romant
..ale všichni to prodávají ve velkém... 25kg je pro mě zbytečně moc...chci to do akva 60x30...a všechno to mám z ruky...profizoo v místě bydliště...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:33 Muž laguna1505 [61] Re: afc1886
...použít můžu všechno... potlesk jde o to jestli ho někdo použil, případně s ním má zkušenosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2017 18:33 R Muž romant [27982] Re: laguna1505
Můžeš bez obav a myslím si, že se bude dát sehnat levněji, třeba zde www.bazenovachemiepraha.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2017 18:31 R Muž afc1886 [14655] Re: laguna1505
Použít ho můžeš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2017 18:28 Muž laguna1505 [61] – dno
nemáte někdo zkušenosti s tímto pískem: www.superzoo.cz/… ?
Chtěl bych ho použít na dno...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2017 15:58 Muž Tudy [330] - KrevetkyRe: Anthrax
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 15:54 R Muž Anthrax [4739] Re: Tudy
Nějak sem se tam nedočetl, co to je za zrnitost. Nevíte někdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 15:51 R Muž afc1886 [14655] Re: Tudy
Vypadá, že má ostřejší hrany, než klasika. www.hornbach.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2017 15:42 Muž Tudy [330] - Krevetky – Zimní posyp
obchod.liapor.cz/…

Co si o tom myslíte, vyjde to celkem levně, ne ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 20:18 Májenka
Výborně! :o). Btw ještě jsem objevila marimex taky za 99 v náhradním obalu (což mi samozřejmě nevadí, ale doprava je aktuálně zdarma, což je ještě víc finančně výhodnější. Fraktace je +- stejná, jen bude víc žlutý, ale to asi taky nevadí, když to stejně z větší části zaroste. Teda aspoň se o to pokusím :o). Lidičky moc děkuji za rady! :o).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:53 Angus68 Re: Májenka
Ahojky,
u tohoto písku, který jsem míval v menším akváriu, mi držel sklon cca 45° ;-) Jenom tam byl uprostřed svahu kořen, občas proložený kameny. Drželo to ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.11.2017 19:52 Žena petulinakk [2016] Re: Májenka
Já myslím že to sjede, pokud to nebude mít hranu o kterou by se to zastavilo.
Pokud tam chceš mít výšková patra, osobně bych asi zkusila příslušnou část nádrže přehradit třeba vlepeným skleněným páskem o výšce požadovaného "schodu", nebo písek jen nasypat do nějaké vhodné nádoby, třeba nižšího akvárka... a to postavit dozadu a zamaskovat jeho okraje tím kořenem nebo šutrem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2017 19:51 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Májenka
Ten substrát bude mít tendenci sjet. Voda materiál nadnáší a ten snadněji klouže, třeba při odkalování. Pokud se jedná o větší svah, možná by se to dalo udržet něčím jako nornými stěnami, což jsou silnější plastové fólie, které se kolmo zaboří do substrátu a brání jeho klouzání.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [20] ...... 90

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria?od=951