Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Hodit je do skleničky s octem
Starší reakce
0 13.10.2010 23:54 Tomajkis
SAVO se ve vodě rozkládá řádově v desítkách minut. Pokud už se tedy rozhodnete SAVO k desinfekci použít, pak stačí písek zalít vodou, aplikovat SAVO podle doporučení výrobce a pak nechat SAVO rozložit. Celou proceduru jde urychlit opakovaným propláchnutím písku čistou vodou.
Je to jen z důvodu aby byla jistota že je SAVO definitivně pryč =) nikdo neví kolik by tam SAVA přidal
, to že SAVO rychle vyprchá to vím z vlastní zkušenosti , vždy jsem takhle pro jistotu si písek po koupi propíral a desinfikoval
Já jsem kupovala za asi 90kč za 25kg v tom baumaxu "křemenej spárovací písek" (0,5-2mm, mají různé hrubosti) Jenom jsem ho trochu propláchla a úplně v pohodě (není potřeba přesývat, nebo vymývat savem). Není ostrý, rostlinkám se v něm daří a pro pancíky je to ráj. Taky není čistě bílej, ale pěkně žluťoučkej
Míchat může, ale nutné to není.
Co ale nutné je, je dodržet výrobcem doporučené dávkování. Při silném předávkování může dojít k nežádoucím procesům, zejména bude-li v desinfikovaném písku hodně organické hmoty.
V první řadě bych si ale položil otázku, jestli je vůbec nutné SAVO k ošetření písku použít...
Křemičitý písek do bazénových filtrů v Mountfieldu ho mají za cca. 150 korun/25 kg. (Č.těšín nebo Ostrava u HOrnbachu) Zkus to někde, kde prodávají bazény. Nebo v Dětmarovické elektrárně je firma KVK, ti dělají omítkové směsi, lepidla atd a do všeho dávají jemný křem. písek. Sedni na kolo a zkus tam zajet, když se nudíš doma. Po cestě se stav v železářství v dětmarkách a jak ho nekoupíš ani tam, tak si z růžkatce uvařím koprovku
( tam mají totiž všechno)
Co se týče těch cen, tak v OBI určitě neušetříš a navíc tam nic moc není. Snad jen ten štěrk, co mám v akva.
No a v Dolní lutyňi je štěrkovna a Olzu nemáš taky daleko. Stačí ti kýbl, sítko a máš to ZADARMO!!!!
...proper (několikrát) přidej savo nech to několik dní v teplý místnosti než SAVO vyprchá...
SAVO se ve vodě rozkládá řádově v desítkách minut. Pokud už se tedy rozhodnete SAVO k desinfekci použít, pak stačí písek zalít vodou, aplikovat SAVO podle doporučení výrobce a pak nechat SAVO rozložit. Celou proceduru jde urychlit opakovaným propláchnutím písku čistou vodou.
S ohledem na finance. U nás v Globusu prodávali cca 14dní zpátky jemný (0,6-1,2mm)křemičitý bílý písek do filtrací bazénů 25kg za myslím 70kč nebo ještě míň. Pravda, není to černé ale je to levné. A taky spíš pro cichlidky. Já jsem si vzal pytel jen tak do zásoby a už jsem odsypal Tylomelaniím
Jinak většinou používám Fujizunu. Ta je skoro černá (lávový písek/štěrk), je za 450,-/14l ale pro krevetky je vynikající.
Když už máte 300l akvárko, tak snad dáte dohromady 1500 Kč na 60kg písku včetně dopravy až k Vám domů ne?
Budu noset zajed do OBI a podívám se tam po měčem flexiobklady jsou super ale ta cena já to potřebuji na 300 l akvárko.
je to těžké, mě to taky dlouho trvalo než jsem vybrala. Pokud toho nebude moc, tak je podle mě nejlepší ten flexi, nebo jen ten stavebni(třeba s trochou říčního)
Tak já už nevím jak bych to udělal jaké dno dát
to se stejně promíchá, tak aby to vypadalo dobře. Černé se těžko shání, leda objednat z flexioblkadů
No já jsem uvažoval že bych dal dolů písek a na horu něco černého v OBI je akvakoutek i stavebniny tak uvažuji co koupit a kde.V akvarystyce to je moc předražené uvažoval jsem i o stavebním písku a něco černého dát na to
a prodejcum, zvlaste v takovych hobbymarketech, neni dobre moc verit veci ohledne akvaristiky
podivejte se tam jestli maji oddeleni v akvaristiky, ale pozor, nektere pisky prodavane jako akvarijni nejsou moc vhodne. Bile sterky (nejen ze maji pro ryby ne moc prijemnou barvu) mohou obshovat vapenec, stejne tak cernobile drte. A ve vetsine pripadu mi ty sterky prijdou az moc hrube. Ale to uz zalezi na vas jaky byste chtel, ja jsem ratsi koupila v oddeleni stavebnin (viz:prispevek nize)
Dobrý večer chtěl bych se zeptat jestli se dá koupit dno do akvária i v OBI jestli jo tak poradí jaké dno je nejlepší koupit a nebo kde bych mohl někde v okolí orlové sehnat.
dobry je pisek z flexiobkladu cerny, ale nevyhodou je jeho vyssi cena a ne moc prirozena barva, tak jsem koupila kremenny pisek v bauhausu, mam ho popsany v prezentaci
rybicky.net/nadrze/10012 Nebo se da pouzit ricni, ale prodava se docela velky (podle me je dobry tak kolem 2mm). Taky je dobry kremicity pisek (bud z akvaristiky nebo filtracni) ale ten zas byva az moc svetly
je toho tak malo protoze to je jen to hnojivo, to co budes kupovat ty je sterk ve kterem je ten jil namichany, takze to zas takjovy rozdil nebude. Hned na prvni strance co jsem nasla ze 5kg je na 100-200litru, tak se staci ridit podle toho. Neni potreba to prehanet, rostlinky by rostly i bez toho
to ja nevim, ja pouzivam spis to koncentrovany (JBL florapol) urcite na to budou mit nekde navod. Ale mela by nad tim byt dost vysoka vrstva bez hnojiva, aby se nedostalo do vody
0 12.10.2010 16:08 Commander – Re: katterinecka
Aha tak dekuju,ja práveže chem dat dost rastliniek,takže vela piesku.Vdaka pomohlo
...a ešte sa chcem spítak kolko hnojiva pod to asi cca 20l že?
já do čtyřstovky dávala 60 kilo písku, záleží na velikosti dna. Pro rostliny (zvláště echinodory) je potřeba pořádná vrstva, nejlíp i 10cm. Pokud tam rostliny moc neplánuješ (třeba malawi nebo tanganika) tak ho tolik potreba není, ale to bys tam asi nedával hnojivo
0 12.10.2010 15:50 Commander – Dno-Pomoc
prosim vás budem mat cca 500l akvarium a pláánujem si kupit hnojivo JBL AquaBasis plus 5L / 6kg bude to stačit ? treba pridat este 1krat to iste hnojivo? ...a este na to chcem pridat Štrk prírodný jemný 10kg
to bude tiez stacit alebo ho je vela ...poradte pls
jeden litr váží zhruba 1,6kg, tak si to spočítej
0 11.10.2010 17:16 tomas120 – Re: noiseless
Ak máte doma studňu, tak skus to normálne hadicou riadne premyť. A kľudne viac krát za sebou. Ono sa to nikdy nedá vymyť úplne do čista a zvlášť ak máš piesok z dákeho potoka Ono ti ten jemný zákal, ktorý ti tam ostane z piesku, za pár dní zmizne...
Starší reakce
Ahojte !!! Je normálne, že nazbieraný štrk som premyl už asi 30krát a voda je stále zamútená a zožltnutá z neho ???
Premýval som ho vo vedra a taktiež aj v sitku po kúskoch ... je to normálne ? mám ešte premývať ??? Alebo to nevadí ?
0 05.10.2010 17:34 jose – Seachem Onyx sand
Skúsil ho už niekto?
musela by být nahoře dost velká vrstva a nesměl bys odkalovat moc do hloubky. Jak už se to jednou smíchá tak to bude blbý. Rostlinkám to bude jedno, spíš by jim pomohlo zásobní hnojivo
Já bych to tam nedávala, protože ten jemnější bude propadávat, smíchá se to a bude to vypadat divně.
0 05.10.2010 14:06 Hanz Zdravím Vás,
dnes si jedu kupovat černý písek 1-2mm pro akva 100*40. Nevím přesně kolik kg, ale chci se zeptat, zda bych mohl dat na dno vrstvu asi 2cm tohoto štěrku. Je od známého nevím přesně, co je to zač.
Jen jestli to můžu dát na spod a rostlinkám se bude dařit
Starší reakce
0 27.09.2010 19:03 Acinonyx – Re: Sid
Hmm, chcelo by zistit v akej forme tam tie prvky su. Ci by sa to nedalo nahradit niecim jednoduchsim.
Myslím, že ne.
shop.khanh-aquarium.cz/…
Ten substrát od Tetry (1. odkaz) jsem už kdesi použil, ale to JBL se mi líbí, protože jde o koncentrát.
No, to je ale tekuté hnojivo. Nebo se pletu?
Do dna bude asi lepší něco jako tohle:
www.sklorex-akvarium.cz/…-/
Zkušenost mám s tímhle:
www.sklorex-akvarium.cz/…-/
To udělá se substrátem takové blátíčko a pak se přikryje vrstvou čistého substrátu. Zatím se jeví OK.
...(nějaký "výživný substrát"), se zaměřením zejména na N, P a Fe...
To jsem tomu dal...
Snad všechny komerční substráty se "chlubí" tím, že neobsahují N a P...
S výživou ve dně mají kytky větší pohodu (a vhodnější podmínky).
0 27.09.2010 11:52 kmara – Re: sand0kan
Hlavně mi jde o to, aby mi dobře rostly roslinky v tom písku samotným.
Není potřeba, rovnou písek........
Anaerobní dno nevadí, rozkládající se organická hmota v něm ano. Z toho bych při výrobě "vlastního" dna vycházel.
(Musím frčet, ale ještě se stavím.
)
Rostlinné akva se neodkaluje do hloubky, jen se s povrchu odsává přebytečný detrit.
Výživu bych použil komerční, (nějaký "výživný substrát"), se zaměřením zejména na N, P a Fe.
a jakej vyzivnej substrat by jsi doporucil...? zakladam taky novy akva a premyslim co bych pod ten aquaclay mohl dat.... jil vytaham pri odkalovani....
0 27.09.2010 11:09 Acinonyx – Re: Sid
Mna by zaujimalo, ako by ste take vyzivne dno vytvoril. Cital som uz niekde vas navod s popolom ci uhlim ci co to bolo a ilom. Je vsak taketo podlozie dostatocne stabilne na to, aby nekalilo vodu, a aby "nezalahlo" a nevytvorilo jednu tazku, nepriepustnu masu (nasledne anaerobne rozklady a pod.). Vdaka!
Já bych do rostlinného akva bez výživy do dna už nejspíš nešel...
Živit rostliny (tedy s výjimku plovoucích
) přes kořeny je IMHO "rozumnější", než přes vodní sloupec. (I když i do něj je nutné taky živiny přidávat - zejména K, Ca a Mg...)
0 26.09.2010 23:39 kmara – Re: Sid
Chci asi 200 litrové akva. Hojně osázené s dostatečným množstvím rybek.
Je nutno podklad a nebo se bude rostlinám dařit i tak.
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [76] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x