Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna dna

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Výměna dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2023 21:37 Žena Starka [207] Re: Jozef
Děkujeme, ovšem člověk zde najde opravdu cenné rady, ale pokud se nespálí sám, tak ty rady jsou zbytečné. Vím, jak to mám já. I když věřím tomu, co mi kdo rádí, stejně si udělám podle sebe a tu hubu si nabiju a pak si říkám, že mi to všichni zde psali. :-D
Každopádně doufám, že už se Ti bude dařit lépe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2023 20:13 Muž Jozef [311] Re: Roger
Mne to bolo jasné s tým štrkom od začiatku. Ale aj prvé dno mal byť kremičitý štrk (z akvaristiky), aj druhé dno je s certifikátom na styk s pitnou vodou (na obale, nie len popiske eshopu, ako niekto písal). Ale čistý kremičitý štrk to nebol. Tak som si to chcel pre istotu ujasniť, nič viac. A zároveň ukázať ostatným, nech nie sú rovnako blbý a dajú na radu (mal som kúpiť filtračný hneď). To ostatné bol len bonus.

A ak ste čítali rady od Sida, tak ste hádam čítali aj moju odpoveď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.08.2023 18:43 Muž Roger [1873] Re: Jozef
Hledáte problém tam kde není. Z běžných křemičitých písků se Vám nic takového nemůže uvolnit, chemicky ani fyzicky to totiž není možné (koneckonců, selský rozum je rozhodující).
Navíc křemičitý písek v různých podobách používá většina akvaristů tak netuším proč Vy by jste měl být výjimkou u kterého by se písek choval jinak. Být Vámi, vezmu si rady od Sid k srdci a řídím se podle toho. Ruducha (štětičková) řasa není problém křemičitého písku nýbrž problém Váš. Všeobecně má ráda organický odpad, přílišné osvětlení, špatně zvolená zeleň/špatně umístěná v akváriu atd.

Je na Vás, zda si chcete nechat poradit a začnete vnímat co Vám Sid píše, a nebo si nechcete nechat poradit a budete se motat dokola a plýtvat tak energií. ;-) ať se daří ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2023 11:17 Muž skypi [248] Re: Jozef
Dobrá volba, stejný písek, jen ještě trošku jemnější, používám také. A doporučuji vyšší vrstvu- klidně i 8 - 10 cm. Rostliny v něm koření perfektně. Průtok filtru nastavit tak, aby se voda nade dnem mírně pohybovala, ideálně laminárně a probíhaly správně dekompoziční procesy-to poznáš i na množství detritu. Jednoznačná výhoda inertních jemných pisků je ta, že do něj detrit téměř nezapadává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2023 09:37 Muž Jozef [311] Re: skypi
Objednany 0,8- 1,2mm
www.predajbazenov.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   22.08.2023 07:07 Muž skypi [248] Re: Jozef
Věř tomu, že z kvalitního křemičitého písku se ti žádný křemík do vody uvolňovat nebude. U toho mého starého, který se používal v průmyslových vodárnách, jsem měl někde i měřicí protokol z vodného výluhu, ale hledat to nebudu.
Stětičková řasa je problém sekundární, daří se jí tam, kde je méně vhodné prostředí pro rostliny (špatná organická dekompozice a z toho plynoucí organické přetížení vody a nevhodný profil mikroflory).
Takže vyměnit to dno za dno z inertního filtračního křemičitého písku a tím se zbavit všeho, co se rozpouští (vč. případných dekorací), volit raději menší zrnitost. A zamyslet se nad radami Sida, protože mám zato, že mají smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 23:06 Muž Rovano [233] - RostlinyRe: Jozef
Některé příspěvky, a že jich je, se mi zobrazily až teď, ačkoliv jsou staré a stránku jsem obnovoval. Proto odpovídám, jak odpovídám.

Tak a jsme doma. Prostě si ještě jednou nacvičíš výměnu dna a budeš mít svatej pokoj a rostlinky taky.

A kup si pro začátek komplexní hnojivo a k tomu můžeš dle zdrojové vody přidávát to "NO3". A potom pořešíš fosfor. Ale třeba nebude ani třeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.08.2023 22:56 Muž Rovano [233] - RostlinyRe: Jozef
V profilu když se podívám na fotku akva z června, tak tam rozhodně není křemičitý písek, ale obyčejný říční. A podobný sis koupil i teď z toho eshopu, kde borec přímo na té odkazované stránce píše, že se z něj rozpouští vápenec.
Kde se bere křemičitan nevím. Ale investoval bych do pytle z Hornbachu, OBI, Sklorexu a tak. Nestojí to moc. No teď koukám, že podražilo. 20kg pětikilo. Nebo levnější do těch bazénových filtrací.
Ukázka:
www.sklorex.cz/…
www.hornbach.cz/…
250Kč 25kg paráda
www.hornbach.cz/…

Potom se dalo v některých pískovnách koupit písek. Dělají rozličné druhy, ale v poslední době nevím která ještě prodává pro koncáky. (to je ten flexi ve Sklorexu)

Křemičitý poznáš jej podle vzhledu. Je barevně jednobarevný prakticky. Žádnej mix. Nespoléhej na popisky v eshopech. Teď jsem našel křemičitý a je to taky jen říční nebo drť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 22:46 Muž Jozef [311] Re: Sid
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pri asi 50-60 zrnkách asi 6 z nich sa varí (ocot 20%). Ten na poslednej fotke doslova tancuje. To nie je asi moc dobré.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2023 20:15 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Jozef
Jestli substrát ovlivňuje alkalitu zjistíte třeba tak, že jej dáte (hrst - ne všechen!) do skleněné nádoby a zalijete octem. Poslechněte si, jestli šumí. V kladném případě obsahuje hydro/uhličitany a alkalitu ovlivňovat bude.
BTW: Křemičité písky v potřebné zrnitosti, např. 2-4 mm, které alkalitu neovlivňují, se dají pořídit (tady v ČR) za cenu kolem 200,- Kč za 25 kg...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.08.2023 19:58 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jozef
Jakmile nemáš inertní dno a chceš dávkovat co2 vyhoď ho. Kup si písek do filtrací nejlépe 1-2 mm ale je dneska spousta jiných substrátů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 19:47 Muž Jozef [311] Re: Sid
Ale veď píšem, že by sa nemal uvoľňovať do vody do takých koncentrácii len tak...
Taktiež, píšem že vydržím a vykonám - ako už pár krát, ale si musím ujasniť nejaké veci nech to nie je to isté :)
Hnojením myslím pridanie KNO3 po výmene vody (presne ako píšete) - myslím že koncentrácie sú v poriadku (netreba ani K2SO4).
Písal som, že alkalita mi vyskočila a niektoré kamienky šumia v octe - Ph sa mi drží tesne pod sedem, tak či je to čistý kremičitý piesok. Nevidím nič zlé na tom si to overiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.08.2023 19:24 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Jozef
Kdyby se křemičitý písek rozpouštěl tak, aby pokryl zvýšené nároky rostlin dle představ jejich pěstitelů, nemuseli by tito vynakládat nemalé prostředky za přípravky s křemičitou výživou, stačilo by "přisolení" křemičitým pískem... :-)
Křemičitý písek vám alkalitu "měřitelně" neovlivní - zbytečně marníte čas a plýtváte energií.
Hnojit akvárium ve stavu, v jakém aktuálně je, nepomůže, spíš naopak.
Koukám, že nejjednodušší řešení není pro vás dost dobré, tak OK - přeji zdar v počínání. :-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 19:11 Muž Jozef [311] Re: Sid
Vydržal by som, a vydržím opäť :)

Ono že kremičitý piesok obsahuje (skladá sa z) SiO2 je mi jasné. Ale asi by sa nemal uvoľňovať len tak do vody. To by sa hádam časom rozpustil. A ak, v akej miere do akých koncentrácii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 19:04 Muž Jozef [311] Re: vaclav
No ešte asi spravím kompletný rozbor vstupnej vody nech viem - hlavne kH, to sa mi nezdá (skočilo z 12 na 15). To dno asi budem musieť zas vymeniť.
A potom môžem opäť skúsiť zvýšené výmeny vody (pred tým ako som skúšal hnojiť, to malo zlý efekt - NO3).
Ale už neverím. To SiO2 tam určite nerobí dobrotu, aj keď to nebude to hlavné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2023 18:52 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Jozef
63mg je údaj z vodární. A popravde vôbec si nemyslím, že je problém v Ca/Mg. Pridám KNO3 a trochu železa, tak rastliny všetky normálne rastú. Ale tá štetička...
Tak to zkusím znovu: Napsal jsem, že podle zápisu v deníku byl ve zdrojové vodě v r. 2022 obsah Ca ~ 63 ppm a Mg ~ 19 ppm. Přeloženo do slovenčiny - obsah Ca podĺa vodární je 63 mg/l.
Taky si nemyslím, že je problém v Ca/Mg.
Že po přidání KNO3 pozorujete pozitivní odezvu u rostlin, (všetky normálne rastú), je dobrá zpráva a "koreluje" s mým odhadem, že přídavek draslíku, (částečně i dusíku), není od věci.
...Tých kremičitanov som sa nezbavil ani výmenou dna... Rowaphos sa nasýti a nefunguje... čo znamená v popise vysoký obsah SiO2... u křemičitého písku?
Těžko očekávat, že bude křemičitý písek složen převážně z jiné matérie, než SiO2, (obvykle > 96%)...
Ale nevěšte hlavu, nebudete první akvarista, který se dopracuje fungujícího (nejen) rostlinného akvária s tímto substrátem. Křemík je v něm pevně vázán a jen poměrně těžko se z něj uvolňuje do podoby přijatelné rostlinami.
Rowaphos považuji za "všelijakou pomůcku", (vizte předchozí příspěvek), a domnívám se, že se jde bez něj při níže zmíněném postupu obejít.

Tak se ptám znova: Vydržel byste, řekněme, alespoň měsíc, raději déle, 2x - 3x týdně vyměnit zhruba polovinu objemu vody v nádrži? A přidat 1 g KNO3 a 2 g K2SO4 na 100 l zdrojové vody?
A to třeba tak, že byste si připravil zásobní roztoky a přidával tolik hnojiva, kolik budeš odpovídat objemu měněné vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.08.2023 17:27 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jozef
Filtrační písek používám desetiletí a žádný problém. Je fakt že jsem křemičitany nikdy neměřil a neřešil. Pokud ti jde o ruduchu tak tím to nebude chce to měnit vodu. Já se dnes dostanu k akváriu tak jednou za měsíc. Ruducha všude hlavně na dně ale párkrát jsem se k němu dostal častěji a vyměnil 50% vody a najednou je včudu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 15:56 Muž Jozef [311] Re: Sid
63mg je údaj z vodární. A popravde vôbec si nemyslím, že je problém v Ca/Mg. Pridám KNO3 a trochu železa, tak rastliny všetky normálne rastú. Ale tá štetička.

Tých kremičitanov som sa nezbavil ani výmenou dna - keď tam sú (od niekaľ sa vylučujú) Rowaphos sa nasýti a nefunguje.

Tak pozerám filtračný piesok (ako mi radili) www.kinekus.sk/… , ale čo znamená v popise vysoký obsah SiO2? Už fakt neviem.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2023 15:38 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Jozef
...Čo si myslíte o tom obsahu Ca/Mg...
Že 34 mg/l Ca a 23 mg/l Mg zase tak málo není.
Ale k věci: podle zápisu v deníku byl ve zdrojové vodě v r. 2022 obsah Ca ~ 63 ppm a Mg ~ 19 ppm.
Slušný obsah i poměr, ne? Takže co zkusit jít jednodušší cestou, než utrácet za všelijaké "pomůcky"?
Pokud byste vydržel pravidelně a často měnit větší množství vody, kterou byste "s citem" obohatil o některé živiny, kterých ve zdrojové vodě moc není, (především K a trochu N, stopové prvky až poté, co by se případně projevil jejich deficit), pak když nic jiného, tak byste zjistil, jestli je to nadějný postup.
Vydržel byste, řekněme, alespoň měsíc, raději déle, 2x - 3x týdně vyměnit zhruba polovinu objemu vody v nádrži?!
A přidat 1 g KNO3 a 2 g K2SO4 na 100 l zdrojové vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2023 14:09 Muž Jozef [311] – 100 chutí to vyhodiť
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Rozbor po 5 týždňoch od výmeny dna. Rowaphos od zaciatku a po 3 týždňoch nová várka.
Kremičitany opäť na 7mg (aj keď nie sú vo vstupnej vode podľa protokolu) a fosfor začína stúpať. Asi mi to zvyšuje aj kH (zrazu 15 a niektoré kamienky šumia). A to bolo na balení - certifikovane pre pitnú vodu.
Samozrejme rotala vykapala (takto sa správala v minulosti bez mikroprvkov) aj staurogyne repens. A štetička si ide ďalej.
Už naozaj neviem či všetko musím kúpiť na X krát. Ak to nezvyšuje niečo iné - ale čo, keď sú tam len originál náplne, žiadne dekorácie...

Pán Mithofer, s ktorým som problém konzultoval a riešil postup (aj kontkrétny štrk), mi na to napíše: Fosfor a kremičitany sú problém, ale ďaleko väčší je, že tam je málo vápnika a horčíka.
???
Tak ďaľší platený dotaz je: Či to myslí vážne, nechať všetko úsilie a náklady na vyriešenie kremičitanov a fosforu (podľa jeho rád) a venovať sa Ca/Mg. Som zvedavý čo napíše.
Už ma to naozaj nebaví...
Čo si myslíte o tom obsahu Ca/Mg :) ?
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.07.2023 22:48 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jozef
Až budeš mít těch stonkovek dost sázej je tak po 10 kusech najednou vypadají pak lépe. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.07.2023 21:17 Muž Jozef [311] Re: Jozef
Fotka k příspěvku Dno vymenené - kontrolný test PO4 dnes 0 :). S prepieraním štrku, čistením rias na všetkom a pretriedením rastlín (najviac času, aj keď výlov bola tiež sranda) som skončil o pol jednej (v noci) po deviatich hodinách. To som nečakal, ale tie rastliny dali zabrať. Čím ostali dosť redukované. Takže asi znížim dávky hnojenia, kým sa to riadne nechytí.
Okrem väčšej výmeny vody ešte niečo odporučíte po tomto zásahu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2023 10:32 Muž Jozef [311] Re: skypi
Tak podľa popisu má aj tento garantované vlastnosti - certifikát pre použitie s pitnou vodou.
Tak hádam by nemal byť problém. OBI a iné pod. obchody nemám po ruke a malo by ísť iba o cenu...Dal som to tu len pre istotu, či náhodou niekto...
Chcem to spraviť dnes, a už nebudem zháňať inde, ak ma niekto naozaj nezarazí (zlou skúsenosťou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2023 10:10 Muž skypi [248] Re: Jozef
Jak píše Václav, pořiď filtrační písek s garantovanymi vlastnostmi. V OBI jsem viděl aktuálně nějaký tmavší- "okrový" písek 0.6-1.3mm s popisem v němčině, takže za mne ideální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.07.2023 09:34 Muž Jozef [311] strk
Po vybratí kameňov a ďalšej várke RowaPhos, PO4 stále na 0,8mg/l a SiO2 dokonca 21mg/l (niečo som pretrhával, alebo ryby rozryli...?). Takže výmena dna. Rád by som dnes , alebo cez víkend.
Má niekto negatívnu skúsenosť s www.superzoo.sk/…
Profiplants štrk nemá skladom a toto mám 30m od domu - podľa Pána Mithofera je overený a OK, ale pre istotu sa pýtam ešte tu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2023 22:21 Muž Jozef [311] Re: vaclav
No pH klesne zo 7,6 (bez CO2 meriam to isté v akva)na 6,9 tak sa rozpúštať musí - drop rovnako reaguje (ide 2,2b/s - viac už žltne). Ale mal som si dať zmerať aj to!
To dno vymením a uvidím.
Použijem asi profiplants - hádam bude OK. Síce dražší, ale mal by byť istý (to ma nezabije).
Edit: Ale ešte stále mi vŕtajú hlavou kamene. Ako hovoríš v kyslom pH sa to môže chovať inak. Vytiahol som ich deň pred 2. odberom vody. Tak neviem či počkať pár výmen a nechať premerať, alebo sa rovno pustiť do výmeny (čo je zábeh na novo) - žiadne iné dekorácie tam nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2023 22:05 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jozef
Pokud jde o písek kupuj jen ověřenou kvalitu kde garantují obsah látek jako je třeba filtrační písek. Jinak KH 12,5 nejde s ničím porovnat jestli je to samé ve zdrojové vodě. Pokud je v ní KH nižší nemá moc cenu co2 do akvária dodávat protože se v něm něco rozpouští. Maximální KH pro použití CO2 je 10 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2023 21:09 Muž Jozef [311] – PO4 SIO2
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dlhodobo bojujem so štetičkou. Všetky rastliny celkom rastu, rotalu musím týždenne riešiť. Ale každý list ktorý je tam dlhšie časom pokryje štetička...zmeny v apríli - pridanie CO2 a svetla.
Po protokole 12.5. (+meranie SIO2 2,4mg/l) a rade (posfor, železo, SIO2 na nulu) som aplikoval 8.6. RowaPhos. Ale po tyždni akosi nezabral (aj svojimi testami meriam podobne PO4). Vraj to bude asi štrkom - octový test nestačí :( . Tak som dal do pohárika (aj pokryté riasou) prepláchol a nejake hodnoty 0,5+mg/l meriam po niekoľkých dňoch (tyždeň až dva). Ale neviem usúdiť či je to nejakým rozkladom (zbytkov), alebo štrkom? V kýbli s kameňmi (vybral som ich z akva) nemeriam nič. Tak pred výmenou dna (opäť štrk) by som sa rád uistil, či robím dobre?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2023 22:15 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: skypi
Porézní drť s ostrými hranami nebrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.03.2023 19:24 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: skypi
To je ale drť a je to sice tmavé ale nedoporučuji. Laciné ale nic moc. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2023 19:06 Muž skypi [248] Re: skypi
Tak něco přece :-) -ad tmavý písek, pokud je to bazalt (čedič), mohlo by to být použitelné (po přesátí) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2023 21:18 Muž skypi [248] Re: vaclav
Nemám, co bych dodal palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   07.03.2023 19:42 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: skypi
Dnešní trend černé pozadí černé dno černé ryby a černé rostliny moc nemusím (mimo pozadí) Když se koukneš na nějakou řeku nebo potok kde většina akvarijních ryb žije bude tam z větší části světlý písek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2023 17:26 Muž skypi [248] Re: vaclav
Ano, proto používám filtrační písek s garantovanými vlastnostmi výhradně, jen je přeci jen světlejší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2023 15:43 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: skypi
V tom je právě výhoda filtračních písků které garantují obsah složení. Hagen má dva druhy písků jeden světlejší a druhý tmavší. Cena toho druhého začínala někde nad 600. akvarijni-pisky.heureka.cz/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2023 14:47 R Muž afc1886 [14655] Re: Lojza007
Firma tomi prodává taky tmavší písek oproti písku do bazenových filtrací.
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2023 12:28 Muž Lojza007 [1180] Re: Passenger77
A hlavně kde ho sehnat, našel jsem akorát jeden druh v Akva-tera, možná je to právě on. Každopádně cca čtyři stovky za 25kg není tak strašný třeba oproti barveným pískům od Dennerle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2023 12:24 Muž skypi [248] Re: vaclav
Neobsahuje ten tmavý Hagen vápenaté složky? Nejsem si jist, jestli jsem to už někde nečetl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2023 12:02 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: vaclav
Máš k dispozici nějaké foto nádrže s tím pískem? Docela mě to zajímá...díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2023 10:07 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lojza007
Nejhezčí nebarvený písek je tmavý hagen ale je dost drahý. Bacha prodávají i světlejší. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2023 07:47 Muž Lojza007 [1180] Re: vaclav
Proto to píšu do uvozovek, někomu se ta barva bude líbit. Navíc pod akvarijním světlem změní barvu, já tu barvu znám jenom z filtrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2023 20:33 Muž Sha [500] Re: Kawasaki
Já jsem použil rádoby žlutou verzi z Invital: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Barva v akváriu mi nejvíc připomíná foto Hagen písku z Akvarista: www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2023 20:22 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Rovano
Tak rostliny v tom rostly dobře asi bych to neměnil, ale odkalování bylo nanic. :-)
Je to pořád písek tak v tom rostliny drží dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 20:09 Muž Rovano [233] - RostlinyRe: vaclav
0,1-0,3 mm
A jinak se to dá používat z praktického hlediska? Detrituje to? Rostou/drží v tom rostliny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2023 16:26 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lojza007
Jediná "vada" bude barva, bude taková šedožlutá a neseženeš jinou Nevím proč by to měla být vada já to naopak vidím jako přednost a určitě bych s tou šedožlutou nesouhlasil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 13:26 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Lojza007
Děkuji za odpověď. Nebude po celém dně.
Napadá vás jiná alternativa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 13:25 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: vaclav
Díky Václave. To jsem potřeboval vědět, že nebude žádný problém. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 13:17 Muž Lojza007 [1180] Re: Kawasaki
Jediná "vada" bude barva, bude taková šedožlutá a neseženeš jinou, protože ve filtraci se barva neřeší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.03.2023 12:53 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Kawasaki
Písek do bazénových filtrací používám desetiletí. Asi nejlepší je 1-2 mm ale na ten jsem narazil až poté co jsem kopil 0,6 - 1,2 mm Chce to mít odkalovač s dlouhým tubusem. Pancíkům rozhodně nevadí. Jednou jsem si nevzal brýle a koupil zásypový písek k zámkové dlažbě což je 0,1-0,3 mm a ten teda pancéřníci milovali ale nedal se bez úniku odkalovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 12:03 Muž Kawasaki [2839] - Amerika
Ahoj všichni. Chystám předělávku akva. Máte někdo zkušenosti s pískem do bazénových filtrů?
Jakou frakci nejlépe použít?
Nebude to vadit třeba Panceřníčkům?
Děkuji za každou radu. pivo

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 20 21

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 23702x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/6125