Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Světla mi přijde hodně a hnojit potřeba bude. Taky v nádrži nebublám a po půl roce se mi na ludwigiích začal projevovat nedostatek dusíku. Dno jsem poprášil rašelinou a do substrátu jsem dával kuličky Osmocote (2-4g/l substrátu). Pak jsem asi po čtyrech-pěti měsících přidával tablety s osmocote.
Ten Deponit mix mám. Rostlinky po něm rostli jako splašené. Ale světla mám 0,75W/l. Potom se mi akva začalo kalit. Prý to ten substrát dělat může, ale taky to může být nějaký jiný nedostatek a přebytek. Pro rostlinky je to dobrý.
0 26.03.2013 10:07 lap – jak na dno/hnojení u low-tech akvaria
Ahoj, rád bych znal názor ostatních na založení dna do low-tech akvária.
Nádrž 180 litrů, světlo 2*30w T8, filtrace JBL e901, CO2 ne, topítko ne (vytopí zářivky), svícení po zaběhnutí cca 10 hodin denně. Zamýšlené rostliny - anubiasy, cryptocoryny, echinodorus bleheri, Helanthium bolivianum 'Isthmicus', Hydrocotyle vulgaris, valisneria americana. Ryby - hejno menších razbor, pancíci, SAE, otíci.
Nádrž by měla být s minimální údržbou (i dodatečným hnojením). Zajímá mě jak založit dno, v jakém složení. Jistě tam bude světlý křemičitý písek 2-4 mm, kameny, kořeny. Co zásobní substrát? Uvažuji nad Deponit mixem a na to písek, anebo jen spodní vrstvu písku prohnojit jílem, či použít jílové kuličky např. k echinodoru atd. Zajímá mě vzhledem k zamýšleným rostlinám, jak založit dno a zda bude nutné pak nadále nějak hnojit? (vzhledem k tomu, že bude méně světla a nebude CO2).
Předem díky za názory zkušenějších.
Starší reakce
Nebo pokud vemeš ten pytel tak oběhni nejbližší stavebniny nebo baumaxy apod. a třeba to budeš mít bez poštovnýho. Já měl v tomhle u nás na venkově smůlu, takže jsem platil i cestovný
Děkuji
Popřípadě zbytek bych si dal do 50tky
Jo je to asi ono, ale ta cena je přehnaná .....
viz.
obchod.liapor.cz/…
Ale vím že nepotřebuješ 50L, ale v tom vlákně co jsem dal odkaz někdo nabízel zbytky z tohoto pytle, takže by byla dobrá cena i menší množství.
EDIT: a protože mě na chvíli vypadl net tak už vidíš že tu je jedna nabídka
Já bych ho nevařil časem se nacucá i sám
Teď jdu vařit liapor. Klidně se podělím. Mám ho 50l a budu potřebovat tak 20l odhadem.
A nebo se koukni do vlákna o Liaporu:
rybicky.net/forum/16474
Nedávno tam někdo nabízel menší množství co mu zbylo z 50L pytle. A když ten pytel vyjde kolem 150,- tak si myslím že to bude dobrá cena.
Mě to připadá jako rataj aquaclay nevím proč
Že by to měl rataj akorát přebalené?
0 21.03.2013 21:34 martin386 [17] - Živorodky A co tento ?
www.krevetkus.cz/…
Jsem totiž student a nemám k dispozici tolik peněz
Myslím že pro red cherry by to i stačilo, či ne ?
Vem dva pytlíky a bude to stačit jeden je málo
0 21.03.2013 21:08 martin386 [17] - Živorodky Tohohle štěrku bych nedoporučila ani litr....VYpadá to na pěkně hrubý čedič, do akvária nevhodný.
To by ti plaval na hladině
Litr písku je 1.6kg.
martin386 napsal: 2l = 1,6kg písku ? či jak to je ? Vždyť tam píšou 2l, 3kg. Flexiobklady píšou 1,6kg/l u toho svojeho na stránkách. Když si spočítáš výšku dna tak víš kolik štěrku;)
0 20.03.2013 09:57 martin386 [17] - Živorodky tak super... o vikendu snad zacnu uz pracovat na dnu
grunda napsal: nebude, je to písek z flexiobkladů, ten je vyzkoušený nebude, je to písek z flexiobkladů, ten je vyzkoušený
jo do meho akva by mělo padnout kolem 60-70kg ,jde mi o to,aby to nemenilo parametry vody
lojzalojzovic napsal: černý z flexi mám sklorex bude asi stejný, že to lehce popráším bílým uvažuju ale počítám s troškou bílého jenom na rozbití jednolité černě problém by být neměl max. s množstvím, cca 20kg padlo na 126l akva, terčovci budou předpokládám ve větším černý z flexi mám sklorex bude asi stejný, že to lehce popráším bílým uvažuju
ale počítám s troškou bílého jenom na rozbití jednolité černě
problém by být neměl max. s množstvím, cca 20kg padlo na 126l akva, terčovci budou předpokládám ve větším
0 18.03.2013 18:11 acik [416] příliš ostrý, do akva nevhodný
Flexiobklaďácký černý je docela populární. Mimochodem mají č2 a č4. Když si tam zajedeš tak ti dají na výběr který a navíc ti dají různé ceny. Do pytle za 20Kč kilo a do kýble 24Kč kilo. Včera jsem tam byl. A mimojiné jsem dostal prémii, 2kila č4.
Starší reakce
0 14.02.2013 16:28 Ria – Nano akvárium a dno
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký dno bych měla dát do svého nano akvária, nějaký substrát, nebo tak něco a kamínky (případně štrk)???
A jak ho tam mám pak dát?(co s čím zmíchat, jaké vrstvy dát, a tak...)
Děkuji!!!
Starší reakce
Gula
... nejvietší pitomost co je ... skus si vlést do nejakej guly a bud tam celý život jak sa budeš cítit ? a vúbec závojnatka má mnel velké aqa se mi zda 100l a víc a né nejakou kouli o objemu 2-3 L
...
Starší reakce
Nufina napsala: No to by ses divil Oběhala jsem vic obchodu a skoro nikde ho neměli, ani ve sklorexu. Nakonec sem teda ale sehnala. Jinak fotka je neaktuální, bylo to jenom pro závojnatku, ale dostala jsem tetry a gupky takže ta šla pryč a předělávám ho. (jenže bez fotky nešla založit nádrž). Psala jsem že filtry jsou zaběhlý, jelikož akvarijni komplet byl používanej. A jinak jo, akvárko jsem celý předělala i se dnem jelikož původní bylo provizorium pro závojnatku za který sem nehodlala utrácet - a ať to vypadalo jak to vypadalo tak si myslím že se tam měla rozhodně líp jak v holé kopuli ;)Ale "holá koule" nie je akvárium. A kým sa Ti tu skúsenejší akvaristi snažia pomôcť, ty napíšeš, že je to dobré. Keď nestojíš o rady, nedávaj dotazy do fóra alebo zmeň prístup, lebo Tvoje ryby si zaslúžia lepšiu nádrž.
Napočítal som 6 čo sa u nás v eshopoch objavujú.
No to by ses divil
Oběhala jsem vic obchodu a skoro nikde ho neměli, ani ve sklorexu. Nakonec sem teda ale sehnala. Jinak fotka je neaktuální, bylo to jenom pro závojnatku, ale dostala jsem tetry a gupky takže ta šla pryč a předělávám ho. (jenže bez fotky nešla založit nádrž). Psala jsem že filtry jsou zaběhlý, jelikož akvarijni komplet byl používanej. A jinak jo, akvárko jsem celý předělala i se dnem jelikož původní bylo provizorium pro závojnatku za který sem nehodlala utrácet - a ať to vypadalo jak to vypadalo tak si myslím že se tam měla rozhodně líp jak v holé kopuli ;)
Nufina napsala: Ahoj, potřebovala bych radu kde sehnat v Brně říční štěrk.. a jak se dá "levně" zařídit výživa pro kytky.. mám 10 neonek, 4 dania, 2 panceřničky, 5 gupek a 1 čichavce - je možný že ty dají výživy dost? (viz. 2,3 foto rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou )
No aby jsem s vrátili k tématu, Brno je dost velké aby se tam dalo někde něco sehnat - nejsem bohužel z Brna takže v tom přímo neporadím.
Každopádně v akva máš už ryby a v komentářích u tvého akva se už vyjadřuješ že je akva zaběhnuté, takže nyní přemýšlet o výměně dna mě přijde poněkud opožděné, protože to je téměř nové založení akvária se všemi průvodními potencionálními problémy.
V případě výměny dna se dají použít jako výživný základ třeba JBL Florapol nebo tuším Denerle Deponit mix apod.
Nebo použít jiný substrát než říční štěrk. třeba Rataj Profo soil, JBL Manado, Akadama, Liapor apod. které dokáží pozitivně ovlivňovat vlastnosti vody pro zdárný růst rostlin a také dokáží pojmout dost živin z vodního sloupce a ty pak dávkovat rostlinám přes kořeny. K tomu to pak chce ale opět ještě buď nějaké výživné dno a nebo spíše hlavně ze začátku dávkovat více tekutého hnojiva do vodního sloupce. Ale s živočišnou osádkou bych se do toho já osobně nepustil, byť to pro ně nemusí znamenat problém.
Ale nejsem si moc jist jestli tohle je to pravé pro tebe .... Chce to docela solidně zarostlé akvárium. Bohužel aktuální foto v prezentaci asi nemáš takže nevíme jak to nyní vypadá.
Ano, to se může stát kde komu, to nebyl útok proti tobě. Romant ti jen připomněl, že máš v akvárku problém, který se může stát kde komu, kdo má špatně založené akva se špatným osázením rostlinami a špatným výběrem ryb. A neber si to prosím osobně, tady se všichni snaží pomoct tvým rybkám i tobě.
To se přece může stát kde komu že se objeví nějakej problém, ne?
To je sice chválihodný, ale problém tam je, viz. Tvůj dotaz ve vlákně o zákalu oka.
to už neplatí. Bylo to jen pro závojnatku a dostala jsem tetry a gupky takže jsem závojnatku dala pryč a přeměnila celý akvárko.
ty už tam nemám, dostala jsem od tarbase valisnery ;) A jinak vůbec mi nevadí že je mám v mojím akvárku - dělají tam aspoň pěknej zarostlej kout pro ryby
Ano je to tak ....
Vzhledem k tomu že jsem reagoval na debatu týkající se akva Nufina tak jsem to bral že je to jasné ... přepočítal jsem se. Díky tedy za doplnění ...
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [59] ...... 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x