Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké dno do akvária?

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 35 Přejít na další stránku   1  
Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2015 21:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Špaček
Záleží, o aké rastliny pôjde, no ten štrk mi pripadá príliš hrubý - ak má ísť o zelené akvárium, asi by to chcelo niečo jemnejšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2015 21:31 Špaček – Dno ze založeného akvária pro kytky
Fotka k příspěvku Hezký den,
je fajn hledat zkušenosti,ale když vidím kolik je názorů....přikládám foto, lze toto dno v zaběhlém akváriu použít pro rostliny? Nyní je akvárium plné kančíků, které půjdou dál a já chci hodně zeleného do nádrže. Budu muset akvárium znovuzakládat? V radách pro začátečníky je uvedeno, že by měl být výživný substrát, někdo že stačí štěrkový písek 2-5 mm, tady je to skoro 2-7mm asi je to smíchané z více druhů, vrstva 3-5cm. Moc se mi nechce to celé předělávat, ale než si naběhnout do následných problémů...tak to raději udělám. Voda je zde nádherně čistá, filtrace perfektně funguje, na to kolik je tu nyní ryb skoro nechápu, ale taky tu není ani listejček.
Díky moc za radu
Jana
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 20:54 Muž Mislow [304] Re: Hajle
Pisek bez vapence je vetsi jistota, nicmene ne kazde rostlince vapenec vadi. Ve 2 akvarkach mam morsky pisek, ktery vapenec obsahuje. Nektere rostlinky mi tam nesly (netvrdim ted, ze duvodem je pouze obsah vapence, ale mohlo by to byt), ale jinym to evidentne nevadi. Jinak ano, zalezi na lokalite, co se tyce obsahu vapence. Pisek vapenec obsahovat muze a nemusi a take % vapence se muze ruznit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2015 20:31 Muž MichalV [327]
napisem moju skusenost: skusal som vo svojich dvoch akva rozne kombinacie, t.j. raselina pre izbove kvety ako podklad a na to ako prekrytie od kremiciteho piesku frakcie 4-10mm tak aj velmi jemny pisok menej ako 1mm. Tiez keramzit a lavovu drt. Tieto obmeny som robil za pochodu v priebehu 1,5 roka a sledoval co to robi s akva.
Keby dnes zakladam akva, pouzil by som raselinu len striedmo a na to by som dal dostatocne hruby strk (min. fr. 3mm), ktory umoznuje zapadanie detritu (aj neskonzumovaneho krmiva).
Vdaka tomu je tento organicky odpad pristupny bakteriam v dne kde ho postupne rozkladaju a cas od casu sa moze odkalit na miestach,kde niesu rastliny a moze sa hromadit. Je to nieco ako zasobnik medzi udrzbami. Mam za to, ze piesok s frakciou do 2mm neumoznuje dostatocne zapadanie a filter tento odpad (aspon u mna) tiez nenasaje, t.j. zvysuje sa koncentracia ORL v stlpci a v kombinacii s prudom z filtra to pomaha BBA. Po vymene dna aj napriek vyssiemu prietoku nemam problem s riasami (je to podstatne lepsie).

Takze otazka na zamyslenie: nie su substraty z palenych ilov lepsie prave vdaka vyssej frakcii a mensej hmotnosti vdaka comu lepsie zapada tuhy bordel a prenika kyslik zo slpca vody a samotna porovitost nehra rolu, kedze osidlenie aj tak nie je vyuzite?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 16:05 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Hajle
Ve svých začátcích jsem si ho vypral v sudu z vodou a kryptokoryny v něm rostly dobře. Jakmile jsem ale začal koketovat s CO2 šel ven. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 15:34 Hajle Re: vaaclav
Na to jsem zapomněl. A nebude záležet na ložisku? Případně jak ho dostat ven? Asi jedině kyselinou co a to by ho pak bylo potřeba proprat a tím odejde i ten jíl. Testoval tu ale někdo ten kopaný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 15:05 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Hajle
Kopaný písek určitě ne, ten jíl by nevadil ale obsahuje velké množství vápence. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 14:59 Hajle – kopaný písek
Zdravím,

letmo jsem si to tu pročítal a všiml jsem si, že tu nikde nezaznělo použití kopaného písku místo praného. Ten se většinou vyznačuje velkým podílem jílu (záleží na ložisku) a mohl by tak být vhodný i jako akvarijní substrát. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Určitě bude problém se zakalováním, ale netestoval jste to náhodou někdo? Jak velký podíl jílu je přípustný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 13:30 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: vaaclav

je také dost porovitý, osídlí ho bakterie a celé dno pak funguje jako další filtr. Písek ani jednu tuhle vlastnost nemá.

Teorie je jedna věc a praxe trochu jiná. Přečti si co jsi napsal. I v písku existují bakterie a i on se postupem času obohacuje o živiny. Jinak neříkám že pálené jíly nejsou dobré, jen mě u některých vadí barva a i to že se časem dokáží rozpadnout. :-)

Já myslel porovitost a CEC. Mohl jsem to napsat napsat jinak, více rozvést nebo tak. Jsme na foru, zde se informace a názory podávají hůře než osobně. A já zas netvrdím, že je písek špatné. Barva mi nevadí, ale třeba amazonie co používám, tak ta je po čase jak blato. Hlavně spodní části.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 13:09 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jambore
je také dost porovitý, osídlí ho bakterie a celé dno pak funguje jako další filtr. Písek ani jednu tuhle vlastnost nemá.
Teorie je jedna věc a praxe trochu jiná. Přečti si co jsi napsal. I v písku existují bakterie a i on se postupem času obohacuje o živiny. Jinak neříkám že pálené jíly nejsou dobré, jen mě u některých vadí barva a i to že se časem dokáží rozpadnout. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 13:09 R Muž romant [27982] Re: Jambore
Osobně si myslím, že je to tak nějak jedno, jestli pórovitější substrát a nebo písek, ale že je to o tom co již psal vaaclav a to o tom Ph a kyslíku a i teplotě. Nitrifikační bakterie žijí tzv. přisedle a to nejen v tom dně, ale jsou přítomny na předmětech v celém akváriu, takže bych to viděl že může být klidně nádrž s nižším Ph, řekněme kolem 6,5 a dnem z nějaké verze páleného jílu a oněch bakterií bude přítomno méně než v akváriu s pískem, ale Ph 7,5. Chtěl jsem tím jenom říci, že ony ovlivňující faktory jsou zde velmi zásadní a opravdu nemusí platit ta poučka o tom lepším a větším osídlení, tedy bez znalosti a doplňení oněch dalších faktorů. No a na závěr svého příspěvku poukáži na udržbu oněch pórovitějších substrátů, kterou považuji za ještě důležitější než u pískového dna a to právě z toho důvodu, aby ten substrát mohl tu svojí lepší funkci plnit kontinuálně. Čímž neříkám, že pískový dno se nemusí odkalovat, je to o producentech a spotřebitelích.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 12:43 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: vaaclav
Zanesou se. Hele, mi se přeme asi o něco, co je asi nepodstatné. Já jen tvrdím, že množství jílového substrátu, který je porovitý, dokáže pojmout větší počet bakterií, než stejné množství písku. Jestli to situace dovolí či ne, jestli v tom hrají roli další faktory atd. není podstatná. Jde mi jen o to, že takový substrát, má větší plochu. O nic jiného mi nejde. Opravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 12:43 Muž Čorka [0] Re: Jambore
a co kdybych tam nedal to výž. dno,dal bych tam 10 L manado a kuličky hnojva do dna?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 12:22 Muž Čorka [0] Re: Jambore
Mám koupit k tomu co jsem psal 3 nebo 1,5 litru (celkem 8 nebo 6,5 litru manada)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 12:20 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jambore
To ale mluvíme spíše o filtru. Kde nic není ani čert nebere a můžeš mít substrát jaký chceš. Jak dlouho myslíš že ti ty póry vydrží než se zanesou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 12:16 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: vaaclav
Každopádně, že se nebudou množit do té doby, dokud nepokryjí celou možnou plochu. O to já se vůbec nepřu. Jde mi o to, že když vezmu třeba 1dl manada a 1dl písku, tak manado jich dokáže pojmout díky větší ploše víc. Jestli to situace dovolí či ne, je věc druhá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 12:09 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jambore
To je ale nesmysl. Nitrifikačních bakterií je v substrátu jen tolik kolik jim podmínky v akváriu dovolí. Ovlivňuje to hlavně pH vody a přístup ke kyslíku který jim dobře rostoucí rostliny tlačí do dna. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 11:57 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: vaaclav
Neřekl jsem že v písku nejsou žádné. Narážel jsem na to, že v těchto jílových substrátech je jich mnohem více. Tím pádem jsou pro nitrifikaci lepší než písek. Že jsou více porovité.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 11:55 R Muž romant [27982] Re: DavidZávodník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 11:53 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jambore
Tak v písku nejsou žádné bakterie, to si děláš srandu. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 11:50 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: DavidZávodník
Z 5 litrů uděláš 2,5cm vrstvu, jestli se nepletu. To je nic moc. Většina výrobců doporuče 4-5cm. To se ti bude míchat, už jen když budeš sázet rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 11:35 Muž Čorka [0] Re: Jambore
Ok diky,zjistil jsem jak je ten depot drahej a budu tam dávat 2.5 litru JBl aquabasis + a nevim kolik toho manada,jelikoz chci co nejlevneji bude stacit 5l manado?diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2015 10:44 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: DavidZávodník
Asi takto, Manado má vysoké CEC ( cucá do sebe z vody živiny a ty pak cucají rostliny kořeny), je také dost porovitý, osídlí ho bakterie a celé dno pak funguje jako další filtr. Písek ani jednu tuhle vlastnost nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2015 06:55 Muž Čorka [0]
Ahoj,budu pristi mesic davat nove dno a chhci se zeptat cim mam prekryt vyzivny subtrat,bude to vrstva 2-3cm deponitmix profesional od dennerle a nevim jestli to mam prekryt kremicitym piskem 2-4 mm tmave hnedym od flexiovkladu co prodavaji na akvarista.cz nebo to mam prekryt JBL manado

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2015 21:44 kiflik Re: Baymax
Kupoval jsem v DEKtrade frakce 1-4mm 50L pytel 140,-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.05.2015 21:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Baymax
S Liaporem nemam zkusenost, ale mnoho lidi si ho chvali. Ja vsadil na jeste "vyssi kvalitu", alespon podle ruznych popisu, a poridil jsem si Terramol. www.bonequip.cz/…
Terramol je uzasny v tom, ze neplave, po zaliti vodou zasumi a zustane na dne, coz mi rika, ze ma vice otevrene pory (voda do nej snadno pronikne) a tudiz ze je to "vic to prave". Ovsem mam ho ted nejaky treti mesic, prijde mi, ze se rostlinam libi, ale ze bych mohl delat nejake zavery, na to mam s takovym dnem stale malo zkusenosti :-) .

Jeste dodam, ze u Terramolu se ne kazdemu musi libit jeho barva trosku do oranzova. rybicky.net/fotogalerie.php… Je to ale asi jen otazka zvyku, mne to prijde celkem prirozene, a jak se na to divam den co den, prijde mi to normalni ve smyslu, ze mne to nijak nebije do oci, proste dno.

A co dodam jeste, Terramol se musi dukladne vyprat. Co z nej tece se barvou podoba gulasove polevce a tech jemnych castic je v tom dost, pouzit ho bez proprani bych si nedovolil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2015 15:01 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Baymax
Ve stavebnincáh by ho měli mít, používá se jako podsyp do podlah. Piď se po frakci 1-4mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2015 12:28 Baymax Re: Designer
prosim vas kde by som mohol kupit ten liapor tak aby mi to doviezli domov a aku velkost by ste mi odporucili alebo ci je viac druhov tych liaporov ? alebo ako to s tym je ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   13.05.2015 22:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: 21evynka
V akvariu ani nemusis mit dno zadne, takze kdyz se tam dava, proc vlastne?

Pro nektere druhy ryb je mit dno o urcite frakci (slozene ze spravne velkych kusu) prirozene, protoze v nem hledaji potravu, a i kdyz se treba takove ryby v nejakych velkochovech muzou chovat i bez dna, ja bych jim to neudelal, hrabat se ve dne je jejich prirozenost. V takovem pripade ale nemusi byt dno nijak vysoke, jen at maji ryby co probirat, dulezitejsi je spis ze neni ostre a jeho casti jsou vhodne velke.

Dalsi funkci dna, je nitrifikace. Dno jako takove ma velky povrch a tak v nem muze sidlit znacne mnozstvi nitrifikacnich bakterii. Zalezi pak na materialu dna, jak dobre tomuto ucelu slouzi, stejne jako na proudeni vody. Jiste ze dobry filtr toto vyresi bez potreby dna, ale vhodne dno muzeme povazovat za jakysi zalozni filtr (v nekterych akvariich muze byt dokonce primarnim filtrem ohledne nitrifikace, ale to je trosku specialni pripad).

No a pak jsou tady rostliny. Z pohledu rostlin je potreba uvazit, jake rostliny ve dne porostou a to at uz vyskou dna (nektere rostliny mohou mit obrovsky korenovy system, treba Echinodory), tak i materialem a jeho frakci. Pro nektere rostliny je pak dno zasobarnou zivin (takze by dno melo byt schopene je drzet, coz treba hromada vetsich kaminku zajisti tezko), nektere se na nem spis jen uchyti (a nebo porustaji kameny ci koreny), a nektere dokonce nemaji ani koreny a pokud se do dna sazi, pak jen z duvodu vzhledu.

Vhodnych materialu na dno akvaria je slusne mnozstvi. Dnes jsou bezne treba palene jily, jako Liapor, Terramol a dalsi, ktere mnoho lidi preferuje. Nicmene ani vhodny pisek nemusi byt spatnou volbou, stejne jako ji v konkretnich pripadech neni akvarium bez dna (hole sklo, nadrz se pak dobre udrzuje napriklad u odchovu).

Obecna odpoved, co je na dno nejvhodnejsi, a jak ma a nema vypadat, vlastne neexistuje, zalezi co od nej chceme, co z nej poroste, co na nem bude zit :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 22:12 DanH Re: 21evynka
Jj, stačí. Nejlepší je, když je vepředu nejnižší vrstva a směrem dozadu se svažitě zvyšuje ( jinak informace 80l není úplně jednoznačná, ale předpokládám, že máš nějaký standartní rozměr ).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 21:49 21evynka Re: Horác
Když mám 80l akva... Jakou mam mit vrstvu kaminku? Staci 5-10cm vrstva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 20:31 Muž Horác [3942] Re: 21evynka
To závisí na velikosti akva, resp. na jeho výšce ... výška dna, kterou si člověk může dovolit v pětisetlitrové vaně, by asi ve třicetilitrovém miníčku vypadala dost blbě :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2015 20:26 21evynka
Jake ma byt prumerne vysoke dno akvarka(kaminku)? :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2015 14:06 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: shotik
Psal jsi take o koberecku, ne ze by to na pisku vubec neslo, ale v palenych jilech se maji drobne rostlinky za co lepe chytit (paleny jil ma drobne pory, uz po par tydnech nektera zrnicka drzi na korenech). Mohu srovnavat sice jen kratce, ale rikam si, ze jsem nejaky paleny jil mel zkusit mnohem driv, s Terramolem zatim vidim temer sama pozitiva.

Nemas uvedeno odkud jsi, pokud by ses rozhodl pro kremicity pisek, mohu v Praze 33kg darovat, a je i vyprany, staci si prijet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.04.2015 13:59 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: shotik
Projdi si téma o pálených jílech a poslední dobou se tam čím dál víc mluví o terramolu, Já ho mam už nachystanej, jenom zvolit vhodný okamžik a vymněit. Jeho cena je sice o něco vyšší než liapor, ale taky se jedná o pálený jíl. A jestli můžu doporučit, výraz "s pár rostlinkama" nahraď várazem "zaplevelené zeleninou" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2015 13:28 Muž shotik [60] - Mořské ryby
jaké doporučíte spíše dno? Přemýšlím dost nad Liaporem protože jeho cena je neodolatelná, doma mám pár kilo dvoubarevného štěrku ale ten bych rád vynechal. Nebo snad koupit křemičitý písek?

Akva bude společenské s pár rostlinkama a kameny .

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.03.2015 09:27 Muž Miky1981 [57] Re: Áďa
většinou se doporučuje tušim frakce 2 až 4mm.... a když se jukneš do prezentací tak každému vyhovuje něco jiného....ale všeobecně bych se držel křemičitého "písku" frakce 2-4mm....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2015 09:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Áďa
Záleží jaké budou ryby. Některé potřebují hodně malou zrnitost. Mi se pro rosrliny osvědčila zrnitost kolem 5mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2015 09:16 Áďa – zrnitost písku
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaká zrnitost písku je nejlepší. Budu zakládat akvárium a chci, aby se tam dařilo jak rybám tak rostlinkám. Děkuji za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 17:37 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Designer
v terramolu je víc prachu než v liaporu. Ten terramol proper určitě jednou dvakrát, on bude furt něco pouštět, ale stačí to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 12:42 R Muž romant [27982] Re: Jambore
Ono je to subjektivní vjem každýho jednoho jedince, ale možná že by se dalo taky napsat, že při výměně dna tzv. za plnýho provozu to spíš tlačíme do té čistoty a při zakládání akvária je nám to více jedno, jak hodně a jak dlouho to bude špinavý. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 12:38 Muž Jambore [5] - RostlinyRe: Designer
Co vím, tak z Aquaclay Ground a Profi Soil od Rataje se do vody dostalo jen trošku prachu. Jedna výměna 1/2 vody a bylo čisto. Za to třeba z aqua soil amazonia jsem měl vodu černou jak nikdá. V tom terramolu předpokládám téměř taky nic nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2015 12:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
To jo, ale jak jsem se docetl, u palenych jilu jde hlavne o to, zbavit se prachu. Tak to zkusim nepodcenit ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.03.2015 12:23 R Muž romant [27982] Re: Designer
Jirko, já už jsem se naučil odpovídat decentně, protože se zde najde celá řada čistotných mantristů a jak jim z toho poteče i jenom trošku obarvená voda, bude se prát znovu a znovu a ... :) Zdravá špína, základ úspěšnýho nejen rozjezdu akvária. ;-) pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 12:00 Muž Jambore [5] - Rostliny
Asi bych volil dno i podle rostlin. Jestli budu mít jen pár nenáročných kytek, pak klidně jen písek, štěrk, nějaký pálený jíl apod. Když už tam budu mít rostlin celkem dost, pak určitě aspoň dno prohnojit, nebo dát zásobní substrát. Samozřejmě to jde všelijak. Klidně můžu mít akvárium zarostlé a jako dno jen písek. Každopádně hnojivo či zásobní substrát pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 11:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
romant napsal: Osobně bych použil hnojivo typu osmocote. Tak, žádný vaření, chlazení, rovnou do akva, propírat nějak hodně netřeba, špína dobrej zdroj žrádla pro nitrifikační bakterie.
Terramol by se moc propirat nemusel, protoze neobsahuje tolik prachu jako jine palene jily, ale properu ho urcite, nejaky prach tam bude z principu. Spina podle toho co vidim, nejak moc nehrozi, ale treba zmenim nazor, az ho zacnu prat :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2015 11:21 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zervan
Cerny sterk neni nejvhodnejsi dno, v palenych jilech podle vseho rostou rostliny lepe, a existuji mene "ostra" dna, vhodnejsi pro ryby. Doporuceni nemit dno z 0.7 az 1mm frakce, kdyz clovek vi co dela, neni to "v zadnem pripade". A o tom jak se citi ryby se svetlym dnem, co si asi tak rikaji tlamovci, kdyz maji pod sebou tak casto hodne svetly kremicity pisek?

Opravdu to byl vykrik, ktery nemohl skoncit jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2015 11:01 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Legioix
Neviem, prečo ste sa všetci do neho tak pustili a palcovali dole, ako keby radil rybkám pre zdravie pridávať do akvária denne pol citróna :) Akože 1 palec dole, OK, ale 3 palce?? Čo také rúhačské napísal? Pozrime sa do tunajšieho atlasu, čo sa uvádza o neónkach:

Dno by měl tvořit materiál zrnitosti 3 – 5 mm a tmavé barvy, neboť poskytne neonkám pocit většího bezpečí a vynikne také lépe jejich barevnost. (rybicky.net/atlasryb/neonka_cervena)

Možno to napísal príliš všeobecne, ale časť z toho je subjektívna a každý má právo na názor. Napr. ja súhlasím s tým, že rybky je na bielom substráte menej vidieť (v zmysle, že menej vyniknú) a tiež s tým, že odráža svetlo ;-) A rybky vystresované svetlom som mal možnosť vidieť v jednom nízkom extra silne nasvetlenom akváriu. Jednoducho: za určitých okolností môže mať pravdu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.03.2015 10:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kytka
OT: Ferrari je nejpomalejsi auto na svete, protoze se s nim musi jezdit jen tak rychle, aby kazdy mel cas zavidet kazdy paprsek na kazdem kole :) . Nicmene kdo ma Ferrari, si muze pro rodinu dovolit i dalsi auto a lidi a vybaveni k reseni vetsich nakladu, tazke Ferrari je auto vhodne pro jakykoli ucel.

Ten primer proste neni spravny, ale co Tomas pise, je holy nesmysl, protoze nejspis nema moc zkusenosti s pestovanim rostlin, a mozna ani svetle dno nikdy nezkusil. Male cichlidky, ktere jsem na hodne svetlem dne choval, nebyly nikdy plache ani vystresovane, pricemz rybicky.net/atlasryb/cichlidka_pestra je povazovana za vylozene plachou, ale kupodivu se spoustou rostlin na svetlem dne, placha neni ani nahodou. Myslim si, ze kdyz ryba citi, ze se ma kdykoli snadno kam schovat, ze ma blizko sebe les rostlin, plachost vyrazne ztraci, at je dno jakekoli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   08.03.2015 01:07 Žena Kytka [2146] Re: TomasPerutka
TomasPerutka napsal: Nejvhodnejsi je cerny sterk ryby v nem krasne vyniknou a citej se neohrozeny v zadnem pripade nekupujte sterk o zrnitosti cca 0.7-1.0 mm neboli takovy co je obvykle na dne more a nesmi byt bily protoze se od nej odrazi svetlo a ryby v nem nejsou videt a taky se necitej prirozene ano ne
Substrat je nejlepsi stare dno nebo liapur, floredepot
Pardon za háčky a čárky :-)

Nejvhodnější je černý štěrk? Pro koho??? Pro co??? Proč??? Z jakého důvodu???

To, co jsi napsal, je stejně moudrá informace jako když řekneš, že nejvhodnější auto pro každého je závodní Ferrari.
Tak jo. A teď do toho auta zkus naložit čtyřčlennou rodinu s dvouma malýma dětma na čtrnáctidenní dovolenou nebo s tím jet terénem do lesa na dříví smich
Pořád ještě trváš na tom, co jsi napsal?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [35] ...... 90

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 114278x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3914-jake-dno-do-akvaria?od=1701