Jaké dno do akvária?
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Mam ho kus v jednom akva. Je to zajimave dno. Jen mi prijde, ze se rychle okouka. Z neobvyklych povazuju cernou fujizunu za lepsi. Akadama je moc drobiva.
Ted prakticky - rostlinam se v tom dari dobre. Nic negativniho nepozoruju.
Velke minus je ale nizka hustota, pri sazeni si zanadavas, a vetsi ryby by asi pravidelne rostlinky vytahovaly. Hluboke odkalovani si taky moc nedokazu predstavit (nezkousim, je to u krevetek, zatim neni potreba)
Zhodnoceni - do celeho akva bych to osobne nedal. Jen jako nejaky specialni efekt. Pytel by ti mel stacit, kdyztak na dno pridas pisek.
-1 16.01.2008 20:51 rolandmynar – Re: kuriertomas
Ty musíš mít peněz, když kupuješ dno Spejšl od Rataja. Když prerábaš, tak to staré už nemáš?
Ahojte.prave prerabam akvarko,a zvazujem kupu dna Aquaclay Ground od rataja.Ma tu s nim niekto osobne skusenosti,ake su vyhody,nevyhodi...ked je balenie po 10kg,kolko mi treba na 70l akvarko..dve balenia?dakujem vsetkym za rady a nazory
Starší reakce
jo, myslím, že jo.. když už ho chceš sterilizovat, tak ho spíš převař.
0 16.12.2007 19:00 KAKTUS1010 – Dno
chcel som sa opytat chcem chovat bojovnice a na dno chcem dat strk ale ten strk co mam na nom su riasy a chcem sa ich zbavit nech je ten strk cisty a chcem to tak vycistit ze ho dam do sava a nech je tam a potom to poriadne premyjem moze to byt tak?
Starší reakce
Spíš reklama na betonárku, ne ?
Starší reakce
... nejdriv to vyvarit, vydesinfikovat, usterilnit, a pak tam nalit za par stovek startovaci vodicky na bakterie, na stabilizaci vody, proti rase, na hnojeni .... To je holt moda dnesni doby, toaleta hygienicky cista, bez bakterii, miliony jich umrou. (nase rocni mala chodi s oblibou strkat ruce do zachodu, otevre si ho, vymacha, oliza, kdyz nejsme dost rychli. No a pak ji vecer udelame sterilni mlicko do vysterilizovane flasky
.
No, jinak to s tim vapnikem neberte uplne doslova, ze pokud tam date vapencovy kaminek, vsechno je ztraceno a nebude fungovat. Neni to tak tragicke. Horsi je, kdyz to nekdo pouzije ve vetsi vrstve na cele dno, to je pak hodne znat. Takze pokud tam nejaky kamen fakt chces, obsahuje vapnik, nechal bych to chvili bez nej a sledoval hodnoty, pak do dal dovnitr a sledoval. Myslim, ze nic tragickeho u jednoho kamene nenastane, a kdyz uvidis, ze jo, das ho pryc.
Kamaradovy s kameny s chorvatska to funguje but kvuli tomuhle, nebo proto, ze vapencove nejsou. Ne kvuli tomu, ze je vyvaril.
Zrovna dneska sme napouštěli nové akvárko a při propírání štěrku jsme si říkali, že když je tak špinavý, ještě i s kousky větviček, že oni to stejně jen určitě napytlují a prodají za těžké prachy. A my si to kupujeme v naději, že to bude čistější a "nic z toho nehrozí". Po dnešku jsem z této představy vyléčená.
Ne, prevarenim se vapnik pryc nedostane. Jeste tak prevarenim v koncentrovane kyseline (deti nezkouset, je to vtip). Proste co sumi ve styku s treba octem, to tam nedavat.
Sterk a kameny z prirody - proc nedavat? Vubec bych se nebal, kdyz si das zalezet a venujes tomu cas, budes mit neco daleko hezciho nez se prodava v pytlich. No a ze se tam muze "neco" dostat? Kde myslis, ze berou ten sterk a pisek do pytlu v obchode? Fakt myslis, ze do desinfikuji varem, nebo UV, nebo ze ho pecou v troube? Je to uplne ten samy pisek z prirody, jaky si nakopes jinde. Pro paranoiky - uvarte ho, upecte a vyhypermanganujte. Ostatni - properte a sup do akva.
0 04.09.2007 20:35 isamik [180] Jen aby neobsahovali vapnik
, taky by mel byt rozumne velikosti odpovidajici typu akvaria.
Chvili sem premyslel, zda reagovat abych nedostal drzkovou, jakej sem blbec.
Ahoj všichni! Mám takovej dotaz ohledně dna u akvárka.
Akvárko má 60la chtěla bych se zeptat jestly můžu na jeho dno smíchat kamínky (s řeky - koupené ), říční písek a kameny z Chorvatska? pokud můžu (což teda asi jo..) chtěla bych se ještě zeptat jestly ikdyž ty kamínky, kameny a písek vyvařím jestly se nemůže rybičkám něco stát...
Starší reakce
Starší reakce
0 03.04.2007 17:01 Sidonius – To Matlala
Proč měnit dno, když to v tom stávajícím funguje dobře?!
"Povlak" 03.04.2007 11:54:41 matlala®: "...ja ho mám taky (VARIOPAINT) a roste to jak o život..."
0 03.04.2007 16:14 Vip To spíše platí pouze pro rostlinná akvária.Do běžného asi dost těžko.Četl jsem,že třeba při pěstování Echinodorů je dobré mít ve dně jíl.Nic takového jsem nezkoušel a ani nehodlám....
0 03.04.2007 16:12 Štěpán V bublikaci (To se tí Petře líbí, co? Mně docela taky. Asi jsi mě nakazil
) Ecology of the planted aquarium Diana doporučuje hlínu pod štěrk. Ve velice střídmě zarybněném akváriu by to asi mohlo fungovat.
0 03.04.2007 16:08 Page To by mne taky zajímalo, někde jsem viděl jako základ pod štěrk hlínu. Věřím že by v tom asi rostliny rostly dost dobře, ale nevím jestli by to nekalilo vodu. Máte někdo zkušenosti?
0 03.04.2007 16:08 Vip To ovšem záleží co tam chová a pěstuje on a co tam máš Ty. Zkušenosti s tím nemám,ale i tak bych Ti to moc nedoporučoval.Může dojít k prudkému poklesu pH a kdo ví co ještě.Spíše bych zkoušel přidávat pouze výluh rašeliny do akvária,při sebemenším problému můžeš přestat dávkovat.
0 03.04.2007 16:08 matlala [798] - Rostliny no tak akadamu ne mam v akva cichlidky kakadu a ph už mam na spodní hranici pro ně-6,8 akadama by to dala na 6,4 i míň a navíc by se mi snížilo i kh tak o 5 i víc-coš mam 8.
bylo by to fatální a navíc tam budu mít tyto rostliny-plánuji přerostlinkování viz.
www.petrmatula.ic.cz/… hhhhhhhh jaj už sem to opravil
0 03.04.2007 15:51 blek – :-)
Trávník nebude
možná zákal
Doporučuju se obrátit na dodavatele skutečně vhodného substrátu. Např:
www.tas-stappa.cz/…
0 03.04.2007 15:46 Dussy No nevim dal bych klasickej štěrk, akadama je drahá a blbě se do ní sází rostliny, navíc s tím nemáš zkušenosti, prý je to pěkná potvora. Aquaclay je prej blbej protože se do něho blbě sází rostliny- vyplavávají. Nejlepší je podle mě na travníčky prostě klasickej křemičitej štěrk.
přemýšlím o tom že bych tak za půl roku vyměnil dno a to následovně:
naspod-sera flore depod(darahé tak asi ho nepoužiji) nebo Staré dno od rataje
rataj-spk.cz/… a nebo ještě Aquaclay ground staré dno od rataje
rataj-spk.cz/…
nahoru: akadamu nebo Aquaclay ground
rataj-spk.cz/…" nebo čistej štěrk- ale ten Aquaclay ground mě láká a moc-rostly by v něm dobře trávníčky.
Starší reakce
0 05.02.2007 11:27 Dussy podle me je to dobry ma to podobny vlastnosti jak akadama a kdyz ty kytky zakoreni tak je to v poho(pry)
Štěpán:ta hmota je vypálený jíl
www.liapor.cz/… nevýhoda,je že v tom nedrži kytky
0 05.02.2007 09:33 Štěpán Jednak je to několikanásobně dražší než normální štěrk, za druhý je to CLAY, nějaká podivná jílovitá hmota.
Osobně bych to v akváriu nechtěl.
0 05.02.2007 08:56 Dussy aqua-clay od rataje 10kg stoji zhruba 250kc
Zdravím všechny,chci se zeptat,kde bych sehnala oranžový stěrk do akvárka,v nádržích se mi líbí,protože vyniknout krásně rostlinky. Kolik stojí????Poraďte a děkuji
Starší reakce
0 05.11.2006 09:46 Sidonius – To Procha
Nekupujte si černobílou drť která se běžně prodává v akvaristice.
Přidat reakci
1 ...... [89] 91
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 115099x