Přihlásit se RYBICKY.NET »

Skalára amazonská - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Skalára amazonská - chov
 Reagovat na tento příspěvek 4  - RAP Re: alilex
Nejlepší je hejno. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - alilex
Mám dotaz musí byt skaláry v páru?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nicky Re: mlynář
Děkuji za obsáhnou odpověď, nicméně mi šlo hlavně o bod 1 - počet. Ale děkuji ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mlynář Re: Nicky
Milá Nicky. Zmiňovaný článek je sice docela hezky napsaný, než dovol mi, abych vysvětlil jev, kterým se autor zabývá v bodě číslo 2.
Skaláry, stejně jako všechny ostatní ryby jsou krátkozraké a vidí asi jen na vzdálenost 5-10 m. Čočka oka nemá schopnost akomodace, zaostřují pomocí speciálního svalu, který umožní přiblížení celé čočky k sítnici. Disponují ale barevným viděním.
Jednotlivé rybky, celé druhy, skupiny, čeledi, atd. se rozeznávají především čichem, který je u těchto vodních živočichů velmi vysoce vyvinutý! Čich rybě neslouží jen k hledání potravy. Pomáhá rovněž při rozpoznávání ostaních ryb stejného druhu a laboratorními výzkumy byla prokázána i schopnost rozlišování jednotlivých individuí a stejně tak i vyhledávání si partnerů. Čich rovněž slouží k varování před predátory. Každá voda má svoji typickou aminokyselinovou stopu. Jedná se o jakýsi soubor pachů jednotlivých aminokyselin vylučovaných z rostlin a živočichů žijících v konkrétních lokalitách, které si ryba nikdy nesplete.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: Nicky
Souhlasím s Václavem, skaláry už nepřidávat. Ivoš je extrémista. smich
S ploutvema uvidíš, jak zapůsobí prostor(hlavně výška) a kvalitní péče. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Nicky
Já už bych tam žádné skaláry nedával až ti vyrostou jako mě tak je to tak akorát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nicky – počet skalár
Zdravím,
prosím, lámu si hlavu... četla jsem článek od Ivoše
rybicky.net/clanky/1585-par-postrehu-neboli-dva-z-chovu-skalaru

A mám toto akvárium: rybicky.net/nadrze/34306-letem-svetem-ii-450l

A zvažuji, jestli mám ponechat 10ks skalár, nebo se pokusit ještě 3-5ks dokoupit, dokud tam jsou chvilku. Jde mi hlavně o to, že střední patro obývá i 7ks duhovky akvamarínové, ze které vyrostou velké ryby, plus chci posílit hejno neonek. No, jestli tam toho nebude zkrátka moc. Duhovek se vzát nechci.
O odchov skalár mi nejde, spíš o pohodu.
A jelikož mají rybky některé více, jiné méně zahnuté vrchní ploutve - bude se to lepšit, nebo horšit, jak porostou? Ony mají lehce prohnuté i spodní ploutve. Celkově ploutve působí takovým "vlajícím" dojmem.
Veškeré informace v prezentaci včetně krmení jsou aktuální. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - RAP Re: zelenakapusta
Nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jozef Re: zelenakapusta
Platí čo je v prezentácii?: Současná obsádka - akary hnědé, pancéřníčci zelení, skvrnití a kropenatí, mečovky mexické a gupky

Tie akary si s tým poterom neporadia? Asi by mohli byť konkurentom, keď je ten priestor na hrane...?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Vhodnost umístění skalár
Ahoj všem,

zajímalo by mě, jestli jsou do mé dvoustovky vhodné skaláry, jedná se o tuto nádrž rybicky.net/nadrze/30763-svape-a-frasis

Jde mi o přirozeného regulátora potěru živorodek, zároveň ale aby bylo možné rybku chovat případně sólo, pokud se nepodaří jedince spárovat.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - kofejn Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvku Takže skalárák přežil. Včera už se otíkovi začal rozpadat ocas a dneska ráno ho skalára už v tlamě neměla. Rány už vypadají zhojené.
Dneska bych asi krmit neměl, ať se mu zahojí i porvaný vnitřek, že?
Skaláry nejsou blbý, tak teda doufám, že už to na ostatní otíky zkoušet nebude.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavligin66 Re: Pavligin66
Fotka k příspěvku Posledný člen

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavligin66 Re: Pavligin66
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nová skupina

Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: Tojsouvěci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky, jsem rád že to snad přežije aspoň skalára. S otíkama jsou pořád, ale ze starých zbyl poslední. Tak jsem se snažil nějaké dokoupit a teprve před třemi týdny či měsícem se mi to povedlo. Odlovit je bohužel nemůžu: nemám kam a když jsem se je potřeboval odlovit před stěhováním, zbylo v akvárku jen dno a 5cm vody. I tak to byl boj a od té doby vím, že tělíčko mají jak struhadlo a ploutvičky pěkně ostré.
Pávčata jsou normálně z akvaristiky a jejich populaci regulují skaláry a to, jak prostříhám hladinu, kde se omladina skrývá.
Že na stará kolena půjde skalára po otíkách jsem nečekal hmm
EDIT: Tak otík kouká skalárakovi z tlamy víc než včera a asi ještě žije. Ale i tak mě překvapuje, že se do nich pustil, zase tak malí nejsou.

Reagovat na tento příspěvek 5  - Tojsouvěci Re: kofejn
Skalára vcucla otíka,který se ji v tlamce vzpříčil trny (krevní výron v oblasti vpichu),+- většinou se jej do tří dnů zbaví a poranění se zotaví.Odlov malé krunýřovce a nechej je dorůst do větší velikosti,pak je soužití bez problému.Krmné rybky nekupuj,mohou být neuváženým zdrojem patogeních nákaz.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Po návratu domů jsem si všiml, že jedna skalára nezavře tlamu. Podezřívám ji, že sežrala bleherku nebo spíš otíka (podle toho, co vidím v tlamě). Je to normální a popere s tím?
Koupil jsem jim na lovení pávčata, ale ti otíci jsou taky docela malí...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavligin66 uhyn
1 z nich je po smrti :-( dokúpil som 2 žlté majú okolo 5 cm. dá sa podla správania odhadnúť pohlavie?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: Pavligin66
Záleží to na více faktorech. Zejména na tom jak a čím jsou krmeny, v jakém jsou prostředí.
V mém případě, když jsem jich choval více tak začínaly s kladením jiker v cca 7 měsících, v 9 již by v dobrých podmínkách měly být vyspělé a jejich růst se trochu zpomaluje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavligin66 Re: Kawasaki
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ok

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki Re: Pavligin66
Bylo by fajn kdybys přidal par fotek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: Pavligin66
Pohlavně dospívají dřív než tělesně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavligin66 – ahoj
mám 3 ryby tohoto druhu zafarbeným divoké :) ale bohužiaľ zavojnaté hmm , teraz majú okolo 11 cm za ako dlho dospejú pohlavne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Kawasaki Re: 3DOM
Je to možné. Je lepší mít vice jedinců v úměrně velkém prostoru.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 3DOM – Pár - různé barevné varianty
Dobrý den, umřela mi jedna skalára z páru. Je možné pár doplnil jedincem i jiného zbarvení? Předem dekuji za reakce.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - treisinaRe: Nobody62
krmím mražené komáří larvy (koretry) a mražené patentky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nobody62Re: treisina
Dobrý den, tak toto jsem ještě také nikdy neviděl, ani se mi to nestalo. Ta skalára při tom krmení něco sní a nebo sní něco potom probrání? Čím krmíte?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - treisina – podivné chování skalárů
Dobrý den, co je to za podivné chování skalárů? Vždy při krmení jedna rybka začne jako smyslů zbavená lítat po akváriu jako zběsilá, naráží do stěn a krytu (kdyby tam nebyl, tak by vyskočila ven), nakonec so bouchne do hlavy a omámená leží na dně. Za 5 minut se vzpamatuje a plave normálně dál. Skaláry chovám řadu let, ale tohle jsem nikdy neviděl. Dělají to jen skaláry diamantové. Děkuji za odpověď. Můžete psát i na e-mail: havlikj@volny.cz
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MatyMaty Re: RAP
Byly to ještě dorostenci ;-) ale velká omluva všem ve vláknu, přečetl jsem "pruhované" tak beru zpět hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: MatyMaty
Jak velké ty skaláry?
Jinak mě se tyto dánia většinou držely u dna.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: vlka
Plně souhlasím!
Nehledě na to, že je lépe chovat tato dánia při teplotě blíže nízké hodnotě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MatyMaty Re: petsal
Ahoj, měl jsem takto poskládané jedno akva, pak jsem Skaláry přestěhoval. Bylo to v pohodě :-) Dania blbla nahoře a Skaláry to nijak nerušilo při těch svých dokazovačkách ano ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 1  - vlka Re: petsal
Dánio perlové, je to nádherná rybička, podle mě bude v přítomnosti Skalárů stále někde zalezlé. Nemají rády stres a útoky, a na to jsou Skaláry dost dobré. Toť můj názor...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petsal – Skalára vs danio perlové
Ahoj všem, potřebuji radu jestli k sobě půjdou skaláry a danio perlové. Máte někdo zkušenost? Díky...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: Daben
Přesně tak to mám taky s nimi mám jich 12 cca polovina nádrže je zarostla a dokáží se skovat že není vidět ani jeden, akorát když tam hodin mrazene patentky dokáží se urlouct že úplně kypri hladinu akva
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Daben Re: Brodys
Přesně jak píšou kluci,skaláři ti toho moc po akváriu nenamítají,ale rádi si někam zalezou, u mně maj svůj flek mezi kořenem a echináčem, dokážou se tam naštosovat, že nejsou ani vidět. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Wanderer Re: Andy719
Jestli ti můžu poradit, tak si pořiď Limnobium a Vallisnerie. Skaláry si v nich rády lebedí a mají rády něco nad hlavou. Pak už se samy přemisťují podle potřeby. Někdy si zalezou, jindy jsou venku. Mám jich momentálně 8 ks a někdy nevidím ve svém akváriu ani jednu. Když nechtějí, tak vidět nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Kawasaki Re: Brodys
Zarostlé akvárka vypadají krásně těch je tu hodně.Obdivovatel rostlin si tady přijde na své. Akvarista rybičkář co chce ryby vidět musí klestit. Prostor u předního skla by měl být volný. Ja to mám ať to trošku vypadá ale hlavně aby rybky byly spokojené. Prostě u mně jsou kytky až na druhém místě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BrodysRe: Kawasaki
S chováním problém nemám, jak říkáš, někdy se trochu proženou,ale nikdy si neublíží. Manželka moc kytek nemusí,ale já jí vysvětluju,jak je to dobrý pro ryby, takže teď je to tak nějak z extrému do extrému. Zaroste to, že se tam chudáci sotva otočí, udělám prostřih a je tam plovací dráha :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki Re: Brodys
Toť otázka. Je dobré aby mely od všeho trochu. Dostatek volného prostoru a taky možnost ukrytu v rostlinách.Nekdy si zalezou a chtějí mít klid. Mnohdy si oblíbí nějaké místo a často se tam zdržují. I když jsou rády ve společnosti svého druhu často se rvou.Hlavně samci nebo páry proti sobě nebo všichni proti všem. Taky bývají i týden v klidu neděje se nic. Někdo je z toho nervózní, když se to rve,ale k nim to prostě patří.Je fakt, že do 100 litrů fakt jeden pár dospělých ryb.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BrodysRe: Kawasaki
Zeptám se Tě rovnou tady, protože vidím, že s nimi zkušenosti máš. Často mi akvárium hodně zarůstá, čímž se zmenšuje možnost plavání pro tyhle obry, na druhou stranu často vídám skaláry zašité v džungli. Co je pro ně lepší? Víc místa na plavání nebo schovky? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki Re: Andy719
Ta výška jim stačí. Litry a celkový prostor je dostačující pro 6 mladých ryb.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Andy719 Re: Kawasaki
Ok, děkuju za rady, zkusím tedy rozšířit počty skalár a snad budou spokojenější...

Jen než to dokoupím, tak bych rád uvedl na pravou míru, že akvárko má sice 50cm na výšku, ale když započítám dno a vrchní část krytu se světlem, tak reálná výška vodní hladiny je někde na nějakých 36-39cm, dle toho jak hodně to napustím při výměně. Vím, že to pro skaláry není ideální prostředí, ale prostě jsem podlehl a ten jeden stávající pár do toho nakoupil. Mám navzdory té nižší výšce vodního sloupce dokoupit i ty další 3-4 kusy, abych měl aspoň malé hejno?

Že pokud by se tam měl trápit, tak lepší, ať se trápí 2, než 6...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BrodysRe: Andy719
Kluci mají pravdu,taky k tomu docházím. Máme podobnou velikost, já víc ryb a mám jich 5 a problém není, a to ani s agresivitou vůči ostatním. Postupně se budu snažit to směřovat k nim ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki Re: Andy719
Mrknul jsem do tvé prezentace. Máš tam pár ryb tak s 6 Skalárama mit přeřybněno určitě nebudeš. Pochop, že ty ryby byly od malička v hejnu třeba 200 kusů a najednou jsou v akva dvě......
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MatyMaty Re: Andy719
Ahoj, těm skalárám bych vše podřídil a určitě bych jich pár přidal, tak jak píše Kawa, akvarium to unese ;-). Prošel jsem tím samým a opravdu více jedinců funguje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Andy719 Re: Kawasaki
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,

díky moc za radu :-) Šest kousků nezvládnu kvůli velikosti akvária a dalšímu osazenstvu, s tou aktuální dvojicí jsem už nyní takřka na maximu, abych neměl nějak přerybněno.

Fotky přikládám - dvě z jejich úkrytu ve skalce a jednu, kdy se mi je výjimečně podařilo zachytit na výletě mimo úkryt.

Koupím ještě ty patentky / koretry a uvidíme, jestli se na to více chytnou...

Reagovat na tento příspěvek 5  - Kawasaki Re: Andy719
V první řadě chyba je, že jsou jen dvě. Měl sis koupit aspoň šest kusů. Jsou to hejnové ryby. Určitě jsou ještě malé a pokud je Beťák pár krát prohnal můžou se schovávat. Rada zní přikoupit ještě 4 kusy ze stejného zdroje a Betu ubytovat jinam. Třeba přechodně ať vidíš zda to byla příčina. Taky zkus třeba ztlumit světlo. Zkus je nafotit. A co se týče krmení vyzkoušej mraženou koretru a patentku.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - dudak Re: Andy719
taky je možné, že nejsou na sušené vločky zvyklé a může jim to trvat než se přizpůsobí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: Andy719
To by jsi chtěl od těhle prťat moc. Buď si jich měl vzít víc nebo větší jedince. Teď musíš doufat, že se časem otrkají.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Daben Re: Andy719
Skalára je hejnová ryba,můžou bejt ve stresu.

+ Přidat reakci

Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 66054x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3448-skalara-amazonska-chov