Skalára amazonská - chov
jinýma slovy sodovka je levnější a bez ryzika než přijít o rostlinky či ostatní rybičky
toť realita
Romant má pravdu
já si to myslela že to nebude samo sebou že se najednou tak odtažitě schovala. do teď z ní nic neviselo tak jsem si říkala že se jen poprali.
Voda v akva by měla být ok, před dvěmi dny je odkalené dno, voda vyměněna minulý týden v pondělí asi 90l vyměněno za čerstvou.
takže šup s ní porcelánovým rychlíkem,co... ale než aby to chytli ostatní...
Ano, tak se nám to vyjasňuje, to budou střevní paraziti, u skalár nic nenormálního, obyvykle to propuká při zhoršení podmínek v akváriu, nebo ony parazity si každá ryba neustále nosí v sobě a oni jenom čekají na šanci se namnožit natolik, že to rybu začne sužovat. Léčba je možná, nicméně bych tak nečinil a rybu šetrně utratil. Drsněji řečeno, kvůli jedný rybě bych se netrápil nákladnou léčbou a možným rozhozením rovnováhy v akváriu, toť můj názor.
skalára je divná, místo hovínka jí tam visí něco podivného tenkého, bílého a schovala se za kámen, zvažuju jestli ji nemám odlovit jinam, ale k dispozici je jen kyblík a vzduchovací kámen... další akva nemám.
jj to máš pravdu je to hnojivo pro rostliny, nikdy jsme nic takového do malého akva nepřidávala, takže v tomto se vůbec nevyznám...díky
Měl jsem spíš na mysli třeba Torben, nebo Amazon. Ten brutus to je spíš hnojivo pro rostliny.
rostliny se dokupují pořád na tom pracuju, jen tady u nás ve zverimexu toho moc nemají a když tak hroznou kvalitu. z burzy švagrová donesla to co je teď uprostřed akva, byla tam jiná a tu co je vpředu v rohu a u toho malého kořene, názvy ti z hlavy nevysypu a ani švagrová si nebyla jistá co to vlastně je.
rašelinovým vyluhem myslíš co? dávala jsem brutus- rašelinový výluh pro rostliny, došel předevčírem, musím něco zase koupit.
mám taky 300 hrubého a k těm 7skalárám tam mám 9 čichavců + další rybky, mám za to že mám přerybněno, ale rybky zatím spolu vycházejí senzačně
To máš jako s lidma, někteří si taky nesednou.
Už jsem Ti to psal, chce to polepšit se s rostlinama, hlavně něčím vzrůstnějším, to mají skaláry velmi rády a přidal bych nějakej rašelinovej výluh, může taky přispět k lepší pohodě ryb.
mám akva 300l čistý objem tak 230l amám tam 6 skalár už tak mi to příjde dost, nebo se pletu?
jj to vím že se to jen tak poznat nedá
proto říkám, že zatím nemůžu rozlišit pohlaví, ale je jich tam 6 takže předpokládám, že jsme se určitě netrefila do samých samic, ten tmavý kousek mi připadá že před pár dny měl vidět papilu vypadala jak rovnostraný trojúhelník
mně se to stalo něco podobnýho před rokem, když jsem měl jen čtyři skaláry, jedna začala být menší a stranila se i když při krmení ostatními napadána nebyla a papala s nima, nakonec ale odešla, zapomněl jsem říct že se mezi sebou napadaly všechny 4 skaláry,
po úmrtí té jedné jsem přikoupil další 4 a je po šarvátkách
a od té doby jsem tam mněl již dvakrát jejich jikry
To pohlaví nebudeš vědět do doby než se projeví ve tření, to je potom už jistota, ale do tý doby to bejvá jenom taková tipovačka s mnohdy překvapivým rozuzlením.
ok,
on právě měl okousanou ocasní ploutev asi se trochu pobili stále neznám jejich pohlaví, to se schovával asi dva dny pod tím filtrem, pak se přidal k ostatním plaval s nimi a dneska tak tak stál, skoro ani neplaval, vyplaval si jen na granulky nahoru a pak se tak zase usídlil a hledí na bioakvacit.
Tak pokud žere, tak bych to neviděl zatím nijak tragicky, asi dostal nakládačku, tipoval bych.
no dneska žral jak jsem jim sypla granulky
Ahoj zase dotaz ohledně skalár, jsem hrozná já vím, ale chovám je poprvé... jaký může mít důvod skalára se stranit ostatních? Jak jsme již psala dříve jedna skalára si zalezla pod filtr- byla trochu okousaná a dneska celý den (krom krmení) stála před bioakvacitem a čuměla na něj. Tož je to normální?
Tak v tom bude ten největší prů...r
Ryby se se sice vykulí ale nebude nikdo, kdo by potěr permanentně vykrmoval, takže přinejlepším přežije pár zakrslíků. Pochybuju o tom, že by mamka doma líhla artemku..
Hele, pokud ročiče ustáli všechny tvé zásahy, kterých nebylo zrovna málo, tak věřím, že se dočkáš i potěru
A kdyby náhodou ne, tak do měsíce se nejspíš vytřou znova.
jo a ještě jedna věc - než se vykulí, tak nečisti sklo
Nejlepší bude to nechat na nich. Mimochodem, jestli je to jejich první výtě není moc velká naděje na úspěch. Ale chybami se učí nejen člověk, ale i rybky. Uvidíš.
Pokud jsi už všechny ostatní ryby odlovil a jikry zůstaly, tak by se o ně rodiče měli postarat. Ještě si pohraj se vzduchováním, nepřidávej ale sežeň si lipové dřívko místo klasickéno vzd. kamene aby jsi měl co nejjemněší bublinky. Ošéfuj si filtr aby nemohl nasát mladé (především pokud máš externí). Teplotu vody drž na 25-26°C a zbytek už nech na rodičích. Mezitím popřemýšlej o tom, čím budeš rozplavaný potěr krmit.
Ta filtrační hmota, je ten molitan co je uvnitř toho filtr, jako ta náplň, která je osídlena těma nitrifikačníma bakteriema a toho materiálu je tam v poměru k výkonu filtru málo.
většinu už jsem pročítal a snažím se toho držet. Co hlavně nerozumím pořád tak co je to ta filtrační hmota? .. Mám Filtr AQ FAN 2 Plus
Ty N látky mám na mysli dusičnany(NO3), ale hlavně dusitany(NO2), který v nově založených a brzy zarybněných nádržích mohou, když se intenzivně(denně, či obden) nemění voda, zlobit. Nastuduj si koloběh dusíkatých látek, tzv. nitrifikaci, to je to co je pro akvo důležitý, aby docházelo ke správný přeměně více škodlivých dusitanů na méně škodlivé dusičnany, který jsou posléze konzumovány rostlinama. Filtr má malý objem filtrační hmoty, kde se mohou usídlit ony potřebné nitrifikační bakterie, jenž onu přeměnu N látek prování a čím více těch bakterií, tím lépe, takže čím větší prostor pro osídlení tím líp. Mrkni se třeba i na tyhle odkazy:
www.horacovoakvarium.cz/…
www.akvarijni.cz/…
maniakva.cz/…
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou mám tam panceříčky, kteří to naopak čistí. Jinak ano s akvaristikou jsem začal teď nedávno vodu čistím po 2 týdnech. Kytky nakoupím další po výplatě. Dno bylo 2x přeprané. Nerozumím co je myšleno poddimenzovaný filtr a N látkami. Jediný co jsem ve vodě měřil je Ph, které je v normě.
Jako začátečník si rád nechám poradit pokud máte na mě chvilku.
RE:EDIT: v akvaristice mi řekli že pro 2 by to neměl být problém a rovnou jsem je koupil i s akváriem.
Tak co na to říct, tak trochu klasika. To akvo je čerstváček, řekl bych. Určitě bych nepodceňoval výměny vody a činil je velmi často. Dno je trošku hrubozrnnější a zřejmě i s obsahem vápence, filtrace poddimenzovaná(objemem filtračních hmot), málo rostlin, hodně spoluobyvatel bordelářů, to jenom tak co na první pohled vidím. Tu skaláru podle mě udolala vyšší hladina N látek a šnek si jí už jenom šel zbaštit.
Edit: Jinak na skaláry to akvo není velikostně.
Foceno dneska 17:36 s tím, že si vpravo dole hezky plave, kolem 8 nalezen za kmenem pod šnekem... opravdu tomu nerozumím ... akvárium má 100l.
Šikla by se prezentace toho akvária kde máš ty skaláry, to by možná spoustu věcí vyjasnilo. Ona jedna fotka je kolikrát lepší než sáhodlouhý slohový cvičení.
Příčinu hledej jinde. Skalár musel být už KO než na něj šnek vlezl. Vycítil že umírá a šel se jen nabaštit.
Pod akvarijniho sneka, bohuzel uz se nevzpamatovala :( .. Stejně ale nechápu jak se to mohlo stát
Pod jakýho šneka? Tomu nerozumím.
0 31.01.2013 21:41 bansher – Pomoc s chudackem scalarem
Dobry den
prosim o pomoc, chudak se dostal nejak pod šneka, a když se nam ho povedlo dat pryč, tak scalarek je zmatenej a sotva plave. Ploutvicky ma snad v poradku. Jde mu nějak pomoct, nechci aby nam umřel
Bez problémů, jen zvaž, viz předchozí diskuse, co k nim.
0 29.01.2013 15:42 Kučim – všeobecně
Chtěl jsem se poptat.zda do 240l akva výška 60cm mužů dat 2páry skalár.
Díky, měřím dusitany, vodu měním maximálně jednou za týden a momentálně mi nejvíc odpadu dělaj šneci, jinak to šlape dobře. Do budoucna jsem sama zvědavá.
Teď nevím, jestli je příspěvek myšlen pozitivně, nebo negativně... ano, nemám akva blackwaters
Na tebe nebyl myšlen nijak.
Šlo jen o upozornění
grundy, že máš vyšlechtěnou formu, nikoliv importy.
PS: Dej si pozor na přerybnění.
jo tu jsem chtěla koupit na burze jak tam byla švagrová, ale prý měli samé zdechliny, tak nevíííím, příště musím jít sama.
ok, ted to vypadá, že zase plave s nimi.
díky
Díky, tak uvidím, až povyrostou, udat vzrostlé akary je i lehčí než malé a tyhle jsou vážně hodně malé (menší, než ramirezky) a roste jen to, co jsem považovala za samici. S těmi čtverzubci tedy bude problém v každém případě...
Osobně bych tam neměl jenom ty akary, ale s cichlidkama bych problém neviděl.
Jak tak koukám, rozloučit se se skalárami by vyřešilo všechny problémy, ale jak jsem je nikdy nemusela a teď se mi začaly tolik líbit, spíš bych udělala větší akva.
Uvidíš, jak se to vyvine. Když tak se budeš muset s něčím rozloučit (akary, cichlidky a.) anebo také třeba zasáhne příroda.
Přidat reakci
1 ...... [45] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 65933x