Přihlásit se RYBICKY.NET »

Skalára amazonská - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 24 Přejít na další stránku   1  
Skalára amazonská - chov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Martagiglless – Plave břichem nahoru
Ahoj, už dva dny mám problém s jednou skalárou - plave břichem nahoru, nekoordinuje plavání, ale je aktivní, ne že by stála na místě. Před 3 dny na ni začali útočit 2 parmičky mechové - byly spolu v akvárku už dlouho a nebyly s tím žádné problémy, až teď. Všimla jsem si toho, a ráno už plavala skalára v rohu za filtrem, na dně, břichem nahoru, nemohla se z tama dostat.Vyčistila jsem vodu, dala ji do karantény, ale nijak se to nelepší, ani nehorší. Napadlo mě, že by mohla mít problém s plynovým měchýřem, který si mohla poranit, když ji ,,uháněli" ty 2 parmičky. Ostatní rybky jsem v pohodě, akvárko je udržované. Máte někdo nápad, co by to tedy mohlo být a co by se s tím dalo dělat? Případně má s tím někdo zkušenosti? Je hrozné se na ni dívat, jak se trápí :(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: jakuka
Jasně, napsal jsem jak bych postupoval já, ono až vyrostou, tak ten jejich defekt bude markantnější, ale proti gustu žádnej dišputát.
 Reagovat na tento příspěvek -3  - laKatosRe: prasan
Jedna-li se o odchov je nutné vybirat ukazkove kusy, pokud jen o chov klidné ty ne tak úplně dokonale kusy můžou zůstat pokud majitel nevadí jejich vzhled.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: jakuka
Osobne by som takéto s defektom odstraňoval z chovu už za mlada.Ak ich už máte,tak je to ako bolo napísané zlou vodou a kŕmením pri vývoji.DNA to byť nemusí a preto maličké,myslím ich následné potomstvo môže byť ok.No na druhej strane to môže byť sprzdený chov a aj to DNA.Čiže ich potomstvo môže byť rovnako s defektom.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: jakuka
Souhlasím. Pokud se ti ryba líbí, evidentně se netrápí tak proc ji utrácet.
Podívejme se na lidi. Nekteri jsou víc deformovani nez ryby a presto dokazi zit a rozdvat radost. Koukni na paraolimpiadu co bude za chvili.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jakuka Re: romant
Já je nechám, přece je nebudu utrácet, protože vypadají legračně, žijou jsou čilí, tak je nechám..........
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP
Jj, prachy až na prvním místě. Když se nestydí takové kapacity jako Forkel, co takový za hranicema okresu neznámej šmudla ........
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: prasan
nj Rado , prodávaj , a kolikrát je vidíš i v akvaristice- různě zdeformované ploutve , někde jsem i viděl jak se s tím holčina chlubila že má "spešl" skaláry - hřbetní ploutev měli jak bumerang "zalomenou"
von je hlavně problém že to lidi kupují -ať už z neznalosti , nebo nekoukaj co jim tam nabalí, no a vono v tom pytlíku už je ryba tak vystreslá že lehne na dno a stejně neuvidíš pomalu nic
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R romant – Re: jakuka
Tyhle mrzáčky slušnej chovatel normálka skrmí a vůbec nepouští do oběhu, my vorezlejší to snad i poznáme a takový ryby nekoupíme, ale kdo je méně znalý velmi snadno se stane vhodným zákazníkem. Osobně bych ty ryby poslal na druhej břeh, holt zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: RAP
Na burzu a nehambí sa chovateľ doniesť taký shit? No to ma pos... no to kam speje tá dnešná akvaristika?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: prasan
prasan napsal: Na vašom mieste ich idem vymeniť do predajne.
To Jakuce moc nepomůže, koupila je na burze. ;-)
Na vašom mieste ich idem vymeniť do predajne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jakuka Re: kovalsky
máte pravdu, spoléhají na to, že příjde nějaký kupec hlupec, jako já, vidí pěkné rybičky, tak to nam nenápadně nachytají s ostatníma. No jsem pro příště poučená...
 Reagovat na tento příspěvek 5  - -Re: jakuka
Zarážajúce,že sa takéto vôbec predávajú.Že hamba nefackuje predajcu. :-|
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jakuka Re: MonterMonty
Díky, ryby se zdají v pohodě, jen to vypadá trochu legračně. Jsem trubka, že jsem si je neprohlédla ještě během nákupu-moje blbost. Tak hlavně ať jsou zdravé a prospívají.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - MonterMonty Re: jakuka
Toto se děje v důsledku hodně znečištěné vody při odchovu potěrů , pokud chybí celé ploutve , většinou už nedorostou ,ryby by s tím až tak velký problém mít neměly
Obávam sa ,že už nie.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jakuka – chybějicí ploutve
Zdravím, prosím dorostou skalárce ty dlouhé spodní ploutve, které nemá vivinuté? Dnes jsem si na burze koupila 6 a až doma jsem si všimla, že 2 jsou bez těch dlouhých ploutviček. Kdyby je měli polámané, nebé krátké, tak to neřeším, ale obávám se, že se jim prostě nevyvinuly. jsou staré 3 měsíce a vypadají čile, žerou. Snad jim ten hendycap nevadí, akorát to vypadá trochu divně, když plavou s ostatními- prostě to bije do očí, že jím chybí... díky za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - RAP
Jinak mám šest ks a jen se pošťuchují.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: Fučikovský
Doufáš špatně, asi jsi si nepřečetl ten článek. Měl jsem jich 10 a mydlili se jen šupiny létaly. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fučikovský Re: vaaclav
doufám že ne, prostoru budou mít dost, cca 500 litrů čistýho
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Fučikovský
Čichavce bych vynechal a přidal spíše skaláry v takovém počtu se ti budou tlouct. rybicky.net/clanky/1585-par-postrehu-neboli-dva-z-chovu-skalaru :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fučikovský Re: Jarry
po přečtení skoro všech diskuzí tady jsem si ujasnil jak by měla vypadat kompletní osádka, první paví oka, potom postupně osídlit dno - pancéřníčci, hejnko dianem, pár kousků lorikárií, po čase dva páry větších čichavců a pár mečovek a jako poslední půl tuctu skalár, uvidím jak to bude fungovat, chci hodně zarostlou nádrž, mám rád kytky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: Horác
Horác napsal: A existuje teda vůbec způsob, jak to udělat, aby se skaláry nemlátily? (Kromě systému jedno akvárko jeden pár?)

já myslím že je to i o povaze ryb ,osm Tocantisek se mi ve 250 litrech moc nervalo,max když se pár začal třít tak bránil snůšku , 12 Manakapur se ve 350 neustále mele a jsou poloviční než ty Tocantis
třeba Mlynář je toho názoru , že se skaláry melou hlavně v přesvětlených nádržích a v nevhodné vodě
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karmen1976
Já teda z vlastni zkušenosti 200l jeden páreček plus 2plonkové ks a teď už zatim v poho. "rozdělila" jsem akva valliskou a nechali je v klidu.
pár zabral 3/4 akva a zbytek nechal plonkáčum...;-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: vaaclav
vyzkoušíme uvidíme, když to nepůjde, tak půjdou ke kamarádovi do velkého akva (cca 3000 litrů)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: grunda
Mlynář tvrdí že si ryby musí vonět pak se snesou ale to štěstí jsem nikdy neměl na 180 cm délky akvária se vešly 3 páry a i ty se neustále pošťuchovaly, ostatní natloukly do rohů a z těch ryb už většinou nikdy nic nebylo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow Re: grunda
Jj, napadlo mne to, to jsem zvedav .... :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Mislow
zkusíme kontrolované přerybnění, jako u malawi :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow Re: grunda
Ahoj, proc zrovna 30? Proc ne jen 15? :) :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
jak to tady tak sleduji, tak asi zapomenu na malawi a zkusím skaláry v akva po plackách. Tak 30 ks do cca 500 litrů čistého a uvidíme :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mudzej
Sám jsem zvědav kolik se mi snese skalárek. Mám jich cca 200 ve 100 litrech a nevim co s nima budu dělat jestli z toho přežije víc jak 20. Třeba bude někdo z vás chtít. Jsou tři dny po vykulení a už krásně rozplavaný.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Horác
Já jsem jich vzal 10 a mydlily se až šupiny lítaly. tak jsem si nechal jen jeden pár. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: Horác
Horác napsal: Koukám, že ten Martinův chov je docela známý :o) ... Včera jsem ho kontaktoval ... mluvil o pětimetrové hloubce(?) To ty skaláři asi nebudou nadšený, že jdou do takovýho plivátka (450L) :o) ... Já dost nerad dávám ryby do horšího, než byly ...
Nad mým úmyslem dát 20ks do 450L (inspiroval mě nový článek od Ivoše) tak nějak kroutil hlavou ... že se s tím ještě nesetkal ... a že je podrazím ... Ale když jsem se zeptal, kolik by teda doporučil, že si nechám poradit, tak otočil ... že prej dáme 20 ... že je na to sám zvědavej :o))) ... že je když tak někomu dám (jenže já nemám komu) ... Tak nevím ...

Pětimetrová hloubka souhlasí, na údržbu si bere neoprén a bombu.
rybicky.net/forum/19507
rybicky.net/nadrze/21729…
rybicky.net/soubory/174.pdf Vaškův starší článek
Jinak já neměl přebytky problém udat, jsou to opravdu pěkné skaláry.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Horác
Nemáš jen smůlu na ryby, známý má toto: cichlidklub.sk/… a moc se mu to nebije.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Horác
Hejno jako základ a přistíněná hladina, já mám vééélmi v oblibě rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_aponogetifolia a listy mandlovníku mořskýho, udělal jsem s tím lepší zkušenost než s výluhama(samozžejmě taky jinde používám).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivoš Re: Horác
Jasně, nafrcat mezi jednotlivé páry příčky -takové větší betárko smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: romant et další
A existuje teda vůbec způsob, jak to udělat, aby se skaláry nemlátily? (Kromě systému jedno akvárko jeden pár?)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Horác
Však já tě ani potěšit nechtěl. :) Snažím se mít na věc reálný pohled a dejme tomu podpořený utrpěnou zkušeností a tyhle počty na páry na mě prostě nějak neúčinkují. Prostě kdo se bojí, víme jak to pokračuje. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: romant
Ty dokážeš člověka potěšit :o) ... S úhynem jsem teda nepočítal ... Jenomže aby pak to zdravý jádro nebylo tak malý, že se začnou rubat ... Vím, jak řádilo 12 ks v přibližně stejném objemu. Redukce na 3 páry to jen zhoršila. Hergot a mě ta myšlenka "velké hejno = snížení vnitrodruhové agresivity" tak nadchla :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: roy
Netuším aké máte skúsenosti ale tu v našej stredne tvrdej sa i bežne liahnu.Dokonca tie na vydeu sú odchovom známeho tu od nás,takže im naša voda nerobí žiaden problém.Toto,keď že ide o ich prvý výter zrejme skôr zožerú.Ikry ani ja ani brat nevyberáme,zachováva sa tak lepší rodičovský pud rýb.Takže aj tu rátame,že prvé 2-3 znášky požerú.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Horác
No, nemyslím si, že by jsi měl posléze problém s počtem, když začneš na 20 kusech. Dovolím si zavěštit a tipnout že tak 4 neporostou, něco klidně odejde do rybího nebe, no a zůstane jenom tzv. zdravý jádro a vždycky bude lepší, když bude parta. ;-)
OT: Ano + přerybněné s mizernou filtrací a údržbou. Já nerad dávám ryby do nevhodných podmínek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: NHKG
NHKG napsal: Akorát pak bude problém, že většina zájemců bude mít absolutně nevhodné akvárium. nechápu? jako že malé?
O běžné ryby jako jsou skaláry je zájem, stačí dát inzerát daruji tady na rybičky. Akorát pak bude problém, že většina zájemců bude mít absolutně nevhodné akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: RAP
Koukám, že ten Martinův chov je docela známý :o) ... Včera jsem ho kontaktoval ... mluvil o pětimetrové hloubce(?) To ty skaláři asi nebudou nadšený, že jdou do takovýho plivátka (450L) :o) ... Já dost nerad dávám ryby do horšího, než byly ...
Nad mým úmyslem dát 20ks do 450L (inspiroval mě nový článek od Ivoše) tak nějak kroutil hlavou ... že se s tím ještě nesetkal ... a že je podrazím ... Ale když jsem se zeptal, kolik by teda doporučil, že si nechám poradit, tak otočil ... že prej dáme 20 ... že je na to sám zvědavej :o))) ... že je když tak někomu dám (jenže já nemám komu) ... Tak nevím ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: Deepinpeat
Kbelík ne, na to jsou moc chytré. Účinnější byl čeřen. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeepinpeatRe: vaaclav
Místo pytlačky bych doporučil desku patentek do jedný ruky a druhou vyndavat skaláry do kýble. A pozor na arowanu :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP
Jj, můžu potvrdit. Jedná se o přírodní formu, kterou Martin chová už nějakou dobu.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R vaclav Re: Horác
Vezmi si pytlačku a jdi si do fatamorgany tam si jich můžeš nachytat. www.botanicka.cz/…
Facebok máš tak si najdi Martina Ledňáčka. www.facebook.com/… :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [24] ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 66055x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3448-skalara-amazonska-chov?od=1151