Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skalára amazonská - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Skalára amazonská - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 14:28 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Sucu
Mi se nejvíc osvědčily granule Hikari. Rychle nabobtnají, nemají v sobě prach a ryby je preferují. V Hornbachu je mají za rozumné peníze. Kupuju cichlid gold a exel pro býložravé cichlidy. Krmím s tím všechny ryby, i čichavce a parmičky.
Akorát bacha, dělají se i v plovoucí verzi a některé ryby neumí žrát z hladiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2017 13:39 Muž liborass [174] Re: Sucu
Ono to je celkem jedno, jaká značka se vybere, každý má svou oblíbenou, na kterou nedá dopustit... já to dělám tak, že koupím víc druhů stejné velikosti a to smíchám...
ale i tak základem krmení je mražené a živé a sušené a granule jen jako doplňek občas...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2017 11:37 Žena Sucu [12] – krmeni
Zdravím.
Došly mi granule, co jsem měla od chovatele a tak kdybych mohla poprosit, nějaké doporučení, co jim koupit za granule ? Vločkové tu ještě mám i mražené. Mám tu i tablety na sklo se spirulinou a sušené dafnie či nitěnky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2017 13:48 Žena Sucu [12]
Maq
Tak mám asi spokojení ryby. Že by se moje skaláry něčeho lekly, to jedině kdybych jim tam hodila granát. Jen co mě po ránu zmerčí, už se houfují. Kdykoliv si sednu k PC (mám ho nalepené u nádrže z boku, akorát včera jsem tam dala zástěnu, ať na mě furt nezírají), mám je u sebe a už dělají oči. Když tam chci něco udělat, už mě oždibují - a to nemají žádnou hladovku. Krmím je 2x/den (živé, mražené, granule, tablety, kopřiva - okřehek). Neustále rejdí po nádrži, semo tamo se pošťuchují. Neonky si dělají závodní synchronizované plavání. Ale jak jsem zvířila to dno, určitě tam byla nějaká zavlečená breberka, ale drbaly se jen chvilku a už to nedělají.

romant :
to není ani tak ego, jako silně vypěstovaný obranný systém ... ale jo, ego mám taky solidní. S mezilidskými vztahy já mám problém od dětství. Věčně nepochopena. Hold se vyjadřuji dost kostrbatě.

Maq :
K tomu torbenu ... nestydím se to přiznat - nerozumím mu. Nejspíš to mylně vnímám jako chemický pokus v nádrži. Rašelina má i estetické kouzlo. A co od ní vlastně očekávám ? Zbarvení vody, takový ten "přírodní" bordel na dně, snížení pH a huminidové kyseliny, jenž by měli mít preventivní povahu (proti plísním). Nebo to tak není ? Vážně si přestávám být jistá.
A vůbec. Mě se hnědovka prostě nelíbí. Ať je to jak chce, jsem ženská a chci, aby to mělo i nějakou estetickou stránku. Ten echináč jsem si vybrala nejen kvůli tomu, že je původem neutrální. Také může dorůst až k hladině, udělat bohatou a hustou růžici. Má pěkně štíhlý stonek zakončený velkými listy, jenž by mohly ryby využít k vytírání. Když doroste (a to není otázka několika týdnů), tak pomůže k rozdělení nádrže na několik celků naprosto přirozeným způsobem.

Určitě mám spoustu mylných informací a nebo jsem si něco špatně zapamatovala. Také jsem se zabejčila v určitých směrech. Jsem prostě tvrdohlavá. Ale logickou argumentaci umím přijmout za vlastní. Jen to prostě ze své povahy potřebuju mít vysvětlené. Když mi někdo napíše - vyhoď to - a nic víc, tak se šprajcnu. Když to podpoří argumenty, tak se nad nimi zamyslím, ale neudělám to hned. Přemýšlím dlouho (viz to listí, vyházela jsem to postupně, ale vyházela).

Vážně bych byla nadšená, kdyby mi ty rybky vyrostly do té nevídané krásy (což je nereálné vzhledem k tomu, co je to za zmetky, ale i tak mohou mít své kouzlo) a spokojeně se snažily rozmnožit. Takový jejich pocit budu vnímat jako výraz spokojenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2017 13:30 Žena Sucu [12] Re: JoKa
Není. Já se jen snažím vysvětlit, jak to je. Nechápu, že si to každý hned bere osobně :/ Šak já si první akvárium na stará kolena pořídila loni v létě. Když jsem si naplánovala tuhle vanu, mohla jsem tam strčit terčovce nebo arowanu, ale vím, kde jsou mé limity. Opravdu bych si nepořídila 360 litrů a do nich živorodky. Na to okamžitě zapomeňte :-D A abych měla akvárium, kde je víc kytek než štěrku ... nelíbí se mi to a CO2 by u nás v bytě byla dost nebezpečná (většina kytek už je dneska jedině na CO2, divná móda).
A nevzdám to a nevzdám. Filtrace a kvalita vody je na výbornou (jako důkaz by mohly posloužit ty kolonie, co mi vznikly ve filtru). Listí ani větve tam už nemám, aby neohrožovala rovnováhu. Místo toho tam budu dávat rašelinu. A nejde jen o vzhled vody, ale i její účinky.
Jasně, podcenila jsem teritoriální nároky ryb a doplatili na to ty nebohé ploutve. Ale i to už je vyřešeno. A až napíši příště, bude to jen pozitivum.
A už konec urážení se, lámání holí a mlácení hlavou o zeď. Ani jedno nikomu nepomáhá. Kdyby nebyly chyby, člověk by se nic nenaučil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2017 08:22 Žena Sucu [12] Re: JoKa
Už jsem je takové koupila a také se mi tu vysmáli, když je viděli (akva burza Pankrác - obě várky). Ale tak sehnat černou skaláru byl zázrak, tak jsem to neřešila. Jak jsem psala - množit je nehodlám, mám je jen pro sebe. Vrba už tam nějaký čas není. Poté, co jsme změnila způsob krmení, vyrostly docela pěkně (rady na krmení mám od vás). Celkově je aktuální fotka, co jsem sem dávala naposledy. Na profilu je fotografie dost stará. Hlavně já ani nekupovala závojovou, to bylo nevítané překvapení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.05.2017 20:51 JoKa Re: Sucu
Ale napadla mě jiná otázka ... jak poznáte, že je ryba nešťastná...

Sice jsem říkal, že lámu hůl, ale tohle mi prostě nedá...

Jak vypadá šťastná a spokojená ryba... Odpověď malinko zasahuje spíš do sémantiky. Ale já osobně za spokojenou rybu považuji tu, která je zdravá a prosperuje...! Jinými slovy roste tak, jak má růst...!

Koukám na fotky tvých ryb. Roztřepené hřbetní ploutve rybicky.net/fotogalerie.php… , nebo tady rybicky.net/fotogalerie.php… .
Dále pak nedotažené prsní ploutve rybicky.net/fotogalerie.php…
Koukni hlavně na ty menší kusy a pak si vyhledej, jak mají ty paprsky být dlouhé...

Celkově podražené ryby, tohle ti řekne každý, kdo nějakou skaláru kdy odchoval... A pokud si je kupovala malé, je to tvoje chyba!! Humus voda! A pokud si je podražené koupila, zase tvoje chyba, nic o nich nevíš!! Osobně bych se takovým rybám obloukem vyhnul a nevzal je od Tebe ani zadarmo, možná tak na skrmení.

Správná poznámka o biotopu, která tak trochu zapadla. Nechceš, kategoricky odmítáš hnědovku, že to je Asie. Ty děláš přece Amazonku... Už si někdy na Amazonce, nebo na některém jejím přítoku, viděla černou skaláru?!? A nebo proutí z kroucené vrby, kterých tam máš na kila??

Zvolila si velmi ambiciózní cíl. Za mě cestu jen pro zkušené akvaristy. Ale proč ne... Ale krká mě, že dogmaticky odmítáš rady, že tady je zkratka a že tudy vede kratší a lepší cesta...

Podle mě moc spěcháš, moc tlačíš na pilu a nemáš na to... Nevíš, co od těch ryb máš čekat, jak mají vypadat a jak se mají chovat... Nevíš ani na co se v akváriu dívat...

Cíl máš veliký, záviděníhodný, osobně si netroufám. Ale dokud se neotevřeš konstruktivní kritice, tak to budou ods+rat jen ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.05.2017 20:20 Maq Re: Sucu
Sucu napsala: Já ti mám také tady pocit, že jak je myšlenka proti proudu, tak je okamžitě člověk lynčován.
Tak to máš pravdu, to je asi všude stejné (něco o tom vím). Mně se v zásadě Tvůj nápad zamlouvá, ale rozčiluje mě, když v tom uplatňuješ nekonzistentní argumentaci. Ano, ona jsou akvária z valné většiny víceméně stejná (já nejsem výjimkou), a tak bychom si měli vážit toho, když někdo zkouší jiný layout. Ale Ty se šprajcuješ na věcech, které nejsou podstatné.
Blackwater bez rostlin? Náročné, ale budiž. Ale když už tam pár rostlin máš, oč je hnědovka horší než německé hybridy echinodorů? Mně osobně do černé vody pasují mechy a kapradiny nejlíp.
Před časem jsme probírali, co všechno do vody naházet / nasypat / nalít, aby voda byla černá. Napsala jsi "Torben nikdy, to už bych raději máčela rašelinu". Pročpak to? Racionální úvaha je přece taková, dostat tam to černidlo pokud možno bez nežádoucích příměsí. V tomto ohledu bych nic neobjevoval, už je objeveno. Rašelina zas až tak nebarví, to jí musí být hodně, a Torben je koncentrát z rašeliny. Účinnější jsou olšové šišky a kořeny z rašelinišť. Tyhle dvě věci hodně barví a málo sviní. Naopak čerstvé klacky a listy barví míň a sviní víc. (Ještě se doporučují listy mandlovníku, ale to jsem nezkoušel.)
Shrnu to: Mně se líbí originální nápad, ale máš k tomu nabalené spousty idejí, které jsou kontraproduktivní.
Ale napadla mě jiná otázka ... jak poznáte, že je ryba nešťastná ?
Na to se dá odpovědět různě. Já bych řekl, že čtením se to naučit nedá. Já se rád a dobře učím čtením, ale v tomto dám za pravdu praktikům - chce to ty ryby mít, delší dobu pozorovat v různých podmínkách, a pak teprv to má člověk v oku.
Já jsem teď po mnoha letech měl půl roku "pitomé" gupky; jako záběhové ryby. A člověk si odkouká drobnosti - jak rychle dýchají, jak ne/jsou lekavé a pohybují se bez stresu po celém akvárku, jak přičinlivě se shánějí po něčem k snědku... a další detaily. Když jsem je odlovil, jedna mi unikla a mám ji v akvárku dodnes. Jedinou gupku mezi cichlidkama. Je "zdravá", plave, žere, a tak. Ale jak je chudinka nešťastná a vyděšená! Jak je sama a ničemu z toho kolem nerozumí! Ó ano, poznat se to dá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.05.2017 20:04 RAP Re: Sucu
Sucu napsala: Já ti mám také tady pocit, že jak je myšlenka proti proudu, tak je okamžitě člověk lynčován..........
Nikdo tě nelynčuje za myšlenku "proti proudu", spíše většina nesouhlasí se způsobem provedení. ano

Sucu napsala:O víkendu jsem v Srbsku při procházce narazila na potok. Na dně jen kamení a řasa, křišťálově čistá voda a hejna spokojených rybek. Mít doma něco takového, to by byla krása. Jen to není možné, ale o to krásnější pak venku potkat.
Možné by to bylo, jen nákladnější než běžně nádrže. Ale můžeš si z toho vzít příklad. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2017 19:59 R Muž romant [27987] Re: Sucu
Sorry jako, ale kolega Maq je slušnej protiproudař, ten o tom něco ví, nejde o to někoho lynčovat, tady konkrétně jde o tvoje ego a naše zkušenosti. ;-) Tedy netvrdím, že MY žádný ego nemáme, ale jak tak tu debatu s tebou sleduju, dostává se ti masáže od lidí, kteží to mají se skalárama trošku odakvaristikovaný a vědí o čem to je, tedy nad radama, kterých se ti dostává je dobrý se alespoň sem tam zamyslet. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2017 19:47 Žena Sucu [12] Re: Maq
Já ti mám také tady pocit, že jak je myšlenka proti proudu, tak je okamžitě člověk lynčován. Jako neřeknu, kdybych měla tlamovce a u nich na dně místo písku šutry nebo sklo. To by pak bylo jisté, že je to proti šupinám, ale u kytky je snad jedno, jaká to je. Hlavní je, že tam nějaká je a má vhodné listy. Což může být ta hnědovka stejně dobře, jako echinacea (nebo chovately oblíbený kužel - ten nemám - nechci). Ponechme stranou jaký druh je to akvária, či holandského typu nebo BW. Obojí je rybou snášeno dobře a akvaristy odzkoušené (ve světovém měřítku).

Ale napadla mě jiná otázka ... jak poznáte, že je ryba nešťastná ? Před třiceti lety jsem měla - asi jako každé druhé dítě v té době - akvárium s gupkami. Bylo to tak 30l (střílím od oka, je to věky), vzduchování a štěrk. V té době běžně dostupný růžkatec a péče o nádrž minimální. Hold malé dítě. Ryby se množily jak už to tak živorodky dělají a úmrtnost nepostřehnutelná. V té době jsem až měla pocit, že rybek je víc, než vody.
Z dnešního pohledu je jasné, že to bylo, mírně řečeno, utrpení pro ryby. Ale člověk to na nich nepoznal. Dneska se s tím člověk zabývá celý týden, o víkendech údržby a je to takové ... no jako psy - přešlechtěné a na všechno náchylné.

O víkendu jsem v Srbsku při procházce narazila na potok. Na dně jen kamení a řasa, křišťálově čistá voda a hejna spokojených rybek. Mít doma něco takového, to by byla krása. Jen to není možné, ale o to krásnější pak venku potkat (naše mládě neodolalo a hodilo tam šipku).
Patřím mezi lidi, co dokáží ocenit i akvária pro terčovce. Jen nádrž a pár větví. Opravdu to funguje i bez rostlin, jen je pak trochu jiný nárok na filtraci. Peace. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.05.2017 13:12 Maq Re: Sucu
Zřejmě Ti nejde o nalezení pravdy, nýbrž abys ji měla Ty.
Taková řeč mě nebaví. :-( ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2017 07:53 Žena Sucu [12] Re: Maq
Já ti nějak nemám pocit, že by štěstí skalár a jejich rozmnožování bylo v přímé závislosti na přítomnosti hnědovky. Vytřou se na kmen, sklo, jakoukoliv jinou rostlinu a nebo kužel. A že by jim to vadilo, jsem ještě nikde nečetla.
A když už jsme u toho vytírání, tak neplánuji se státi majitelkou množírny. I kdyby to někam nalepili, je tu minimální šance, že by něco dožilo dospělosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2017 05:59 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Sucu napsala:To je Asie, musí jim stačit co mají :)
...... A není žádnou výjimkou, když zvířata chovaná člověkem jsou zdravější a žijí déle, než jejich bratranci ve volné přírodě.
......
Ono je to spíše pravidlem. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 20   26.05.2017 22:37 Maq Re: Sucu
Sucu napsala:To je Asie, musí jim stačit co mají :)
Ty máš nějakou představu o důsledném napodobení přírody, ale na mě to dělá spíš dojem biologického inženýrství.
Vnucuješ rybám nějakou svoji, lidskou představu toho, co by mělo být podobné. Ale ty ryby to nejspíš vnímají úplně jinak. Mají úplně jinak nastavené senzory vnímání, co je fajn a co ne. Navíc jsi limitovaná některými faktory, které jsou prostě nepřekročitelné. Třeba prostor. Nebo krmení. Světelné poměry. Střídání počasí a ročních období se změnami teplot, chemismu a fyzikálních vlastností vody, a s tím i složení potravy. Tisíce různých organických látek, které jsou regionálně specifické (stejně jako vůně kytek, jak je vnímáme my na suché zemi).
Odmítat za takových okolností hnědovku kvůli tomu, že v knihách je napsané že pochází ze Starého světa, je ... pošetilé.
Akvaristé (a všichni chovatelé čehokoli) se nesnaží rigorózně imitovat přírodní poměry, protože je to v jejich komplexnosti nemožné, nýbrž vytvořit poměry takové, aby se ryby cítily dobře a byly zdravé. A není žádnou výjimkou, když zvířata chovaná člověkem jsou zdravější a žijí déle, než jejich bratranci ve volné přírodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 20:44 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: vaaclav,NHKG
Černá voda, černý skalár.

To, co tam má ta Polka,je nějaká suchozemská kytka, která ji roste i za akvárkem a pod vodou by prakticky neměla růst, ale roste. Btw, když je období dešťů, tak je v Amazonii kytek pod vodou všude dost :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 20:37 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: DavFM
OT: V BW nemají ty kytky pod hladinou co dělat. Voda je tak tmavá, že tam nemají kytky šanci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   26.05.2017 20:32 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sucu
Trochu by mě zajímalo jak do toho biotopu zapadnou ty tvoje ryby. Ukaž mě nějaký kde jsou černý skaláry. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 18:55 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Sucu
No, každý má nějakou představu, já si black watter představuju spíš takhle:
cichlidae.pl/…
jak to vlevo, tak to vpravo
Už sem to tu kdysi dával, ale dám to znovu, tady v tom vláknu je možno sledovat progres toho akvárka (mimochodem taky to má majitelku).
cichlidae.pl/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 18:47 Žena Sucu [12] OT
powery napsal: (OT) Pozor, to je biotopová Sucu ;-)

někdo musí :-D Ty ryby prodělali určitou evoluci a řídit se tím je prostě výzva.

vaaclav napsal:Spousta lidí má napsáno Amazonie, nebo něco podobného a akvária jsou plná hnědovek a anubiasů. Na to bych se moc neohlížel. :-)

Já se snažím, aby to bylo co nejblíže (nebo uměle vyšlechtěné bez určení). Mám tam jeden anubáč na kořeni, ale jen do té doby, než si ho někdo odnese a zbaví mě ho.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.05.2017 15:48 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sucu
Spousta lidí má napsáno Amazonie, nebo něco podobného a akvária jsou plná hnědovek a anubiasů. Na to bych se moc neohlížel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 15:35 Žena Sucu [12] Re: Jarry
Jarry napsal: Já bych dal na ten kořen microsorium, na to se mi skaláry vytíraly nejraději.

To je Asie, musí jim stačit co mají :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 14:44 Muž Jarry [1437] Re: Sucu
Já bych dal na ten kořen microsorium, na to se mi skaláry vytíraly nejraději.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   26.05.2017 14:38 Muž Horác [3942] Re: Sucu
Sucu napsala: Krunýřovec je z něj také nadšený. Jo, to jo ... to krunýřovci bejvaj :-) ... a co teprve až ho ochutná :-D ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 14:08 Žena Sucu [12] Re: Driv3r
Driv3r napsal: valisnerku kolem kořenu nebo nějaké stonkovky až k hladině.
Na BW bych tam dal místo toho kořene hustější splet větví.kdyz teda nechceš rostliny.


Větve tam měli předtím a nezaujalo je to. Ten echináč by snad za pár měsíců mohl být až k hladině a je i ideální, kdyby chtěli naklást jikry. Krunýřovec je z něj také nadšený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 14:05 Žena Sucu [12]
Fotka k příspěvku A funguje to. Uz si nasli svuj kout a utoci jen na ty, co jim tam vlezou.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 13:03 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Yirka
Tam hraje roli taková řada faktorů, že bych si netroufl předpovědět výsledek. Záleží na velikosti nádrže, hustotě obsazení kytkami, kvalitě a zkušenostech chovného páru, počtu a zkušenosti "agresorů", na krmení, jeho kvalitě, četnosti a objemu, asi i na teplotě vody, pohybu osob kolem nádrže. Já bych spíše počkal na výsledek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.05.2017 08:23 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Driv3r
vosa je voda. Písmenko S je vedle D a překlep je na světě.
Buď jim to sežerou všechny ty tetry kolem a nebo, a to je asi pravděpodobnější, to sežerou samy když uvidí, že to nemá šanci. Alespoň u mne to tak vždycky je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 08:16 Muž Driv3r [236] Re: Yirka
To neodvodí protože jsou domestikovaný?nebo to neuhlídaj ve společenské nádrži? K čemu je vosa?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.05.2017 07:13 Muž Yirka [9126] Re: Wanderer
Toho, abys pozoroval rodiče obklopené prcky se reálně nedočkáš. Maximálně když máš dobrou vodu a hodně zarostlou nádrž se někde může vyskytnout za deset výtěrů jeden prcek. Ale myslím, že ani to. Prostě to tak nefunguje. V tvém případě je jediná cesta separovat. (A když se zadaří popřemýšlet kam udat desítky až stovky mladých jak je uživit a nepodrazit atd.) ;-) ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 06:23 R Muž romant [27987] Re: Wanderer
Napíšu ti že ne a oni tě třeba příjemně překvapí. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.05.2017 06:18 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.
Jaká je šance, že skaláří potěr přežije ve společenské nádrži s neonkami apod. (osazenstvo viz. rybicky.net/nadrze/26262-vetev-s-hodinami )? Zvládne si to pár skalár ohlídat? Pokud ne, dá se to nějak řešit? Např. oddělením prostoru nádrže?

Zase se mi vytřely skaláry, mohl bych to vyndat bokem, řešit vzduchování atd., ale rád bych to teď nechal na přírodě a chodil se koukat, jak to pokročilo a sledoval dospělý pár obklopený prcky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2017 21:51 Muž Driv3r [236] Re: Sucu
valisnerku kolem kořenu nebo nějaké stonkovky až k hladině.
Na BW bych tam dal místo toho kořene hustější splet větví.kdyz teda nechceš rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2017 19:06 Žena Sucu [12]
Fotka k příspěvku Dneska jsem dokoupila jeden mega koren a uz se nasava. Jen mel tendence plavat, tak zatim je tam alespon takto. Ale i tak tu nadrz - snad i podle vas - deli na dve poloviny.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.05.2017 20:29 Muž Densi [40] - Amerika
Nějak to tu přestává být užitečné.....snad se to brzy vrátí do normálu. Dík.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2017 19:55 Žena Sucu [12]
Teď jsem ve filtru našla dost rozsáhlou kolonii bryozony. Podle všeho je to dost zdravá a fungující nádrž (to nemám ze své hlavy).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2017 10:43 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: Sucu
Pochopila jsem to dobře žes dokoupila do akva další skalary? ?
Do akva které očividně furt předělávaš, ryby jsou z toho ve stresu tak ti kape jedna za druhou. Budeš zase předělávat filtraci. ..atd.
Tim žes přidala par echaču si akvo fakt nerozdělila .. U dna ano ,ale Skalara není ryba co se pohybuje u dna..V tomhle si fakt trohu mimo a nepochopila jsi nic z toho jak tyhle ryby fungujou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.05.2017 10:27 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Mám už hodně dlouho akvárium ve stylu BW viz moje 450l nádrž.
Měl jsem problémy s vysokým NO3, ale pd té doby co mi začaly růst plovoučky, se no3 drží na úrovni vstupní vody (10mg/l).
Podle mě je pro tento styl důležitá i objemově předimenzovaná filtrace.
Na rozdělení akvária používám kořeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.05.2017 08:10 RAP
Ono i styl BW potřebuje čas na zaběhnutí. To akvárium je staré půl roku a prošlo tolika velkými zásahy......
Tímhle stylem prostě fungovat nebude!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2017 06:31 Žena Sucu [12]
Jelikož použiji stávající filtrační náplně, tak filtr bude zajetý stejně, jak teď - alespoň to mi napovídá logika věci. ono půl kila zeolitu a půl kila kroužků s velkou kostkou molitanu ... Jako jasně, bude tam další velká hromada molitanu (naočkovaná) a asi další 1,5 kg kroužků .... To si vážně myslíte, že se při tom přesypáváni všechny bakterie rozhodnou, že je čas spáchat sebevraždu a že ta filtrace po půl roce fungování bude nefunkční ?!

Neustále řešíte rozdělení dna nádrže a kytky. Jenže jedna z rad byla zvětšit hejno a nastolit rovnováhu.
No nic, nebudu se tu zas dohadovat. Za těch několik hodin je vedoucí pár sice stále nervní, ale ostatní už se nekrčí pod filtrem. Zatím se to zdá jít dobrým směrem. Tak zas příště. Dál to tu číst nebudu, ať se mohou utišit vzedmuté vášně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2017 00:28 Maq Re: JoKa
Já kdybych někdy chtěl akvárko bez rostlin, asi bych si na to troufal jedině tak, že zadní stěnu by tvořil komorový filtr naplněný liaporem nebo něčím podobným, ve kterém by kořenily jako v hydroponii terestrické rostliny (Calathea, Spatiphyllum, Anthurium, Monstera, apod.). Od těch bych čekal, že mi z vody vycucnou všechen neřád, a ještě by se v jejich kořenech mohlo dařit všelijakým "hodným" mikroorganismům. V akvárku samotném bych pak nechal jen slabší vrstvu substrátu (aby nezahnívalo dno), a naházel tam hromadu kořenů z rašelinišť. Ty by rozdělily prostor, obarvily vodu, ale nehnily by. Olšové šišky a dubové či jaké listí by bylo doplňkem navíc. Šutry by tam asi nepůsobily přirozeně, na Rio Negro moc šutrů asi není. Ale pokud by tam např. ve filtru rostoucí monstera pouštěla vzdušné kořeny, mohlo by to vypadat parádně, velmi džunglózně.
Takhle bych šel na blackwater bez rostlin já, ovšem nikdy jsem to nevyzkoušel, takže jenom kecám a kecám... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 23:17 Muž Driv3r [236] Re: Sucu
Sice sem tu hodně nový tak nemám tolik zkušeností ale akva mám rozdělené,od zadní stěny uprostřed mám valisnerky pak nějaky nižší a před nima lotos dole menší listy a 2-3 k hladině.
A když se začali třít 2 páry tak sem byl rád mladoši byli natlačeny doprostřed pod lotosy.
Páry v pravém a levém rohu. Občas ukázali že tam jsou ale jinak to bylo docela v pohodě.Páry se vubec nepotkávali ani neobtěžovali,jen si přehaněli mladochy tam a zpátky. tzn rozdělení funguje a je duležité jinak ti ty ostatní uštvou budou prostě považovat cele akva za teritorium a ne jen část.větší kámen hustějši rostliny nebo kořen v pulce čtvrtce udělá sví. Předpokladám že si vyberou tu meší čast,aspon u mě to první pár udělal.L roh za kořenem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 22:48 Maq Re: JoKa
Jenže mě to blackwater akvárium zaujalo a jsem zvědavý.
A na netu se opravdu dají najít fotky a povídání, jak to někdo provozuje. Já mám za to, že je to vyšší akvaristická, a možná by nebylo od věci na to založit téma.
Sucu pak bude jasným průkopníkem/průzkumníkem a její zkušenosti, i ty negativní, nezapadnou. A časem se třeba objeví příspěvky od Sucu nebo někoho dalšího, kde už to bude dopadat úspěšněji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 22:38 JoKa Re: Sucu
Radíme ti od začátku... Odmítáš se radama řídit... Co čekáš, že ti to tady někdo pochválí?
Měsíční krajina je zarostlá lépe, než tvoje akvárium...

Jestli fakt chceš pro ryby něco udělat, tak sroluj myšítkem dolů a znovu čti. Nejlépe od doby, co si se zeptala poprvé...

Už jsem nad tebou hůl zlomil jednou, nebyl jsem sám... Ani nevím, proč se k tobě znova angažuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 22:31 R Muž ctibum [6907] Re: Sucu
Jen mě tak napadlo, až zaschne silikon, tak se ten filtr v tu ránu zaběhne? Čerpací hlavy použiješ stávající, takže ty dva filtry půjdou pryč. Do toho interního exterňáku nasypeš převážně něco novýho k filtraci. Čtu tvůj případ od samýho začátku a to akvo mi přijde neustále na pokraji ekologickýho průsešvihu. Poradit si nenecháš a jedeš si pořád to svoje. Pak ale nechápu, proč tu pořád něco řešíš. Píšou ti tu, ať rozdělíš prostor. Odpovídáš, že ho rozdělený máš. Tak asi vyřešeno.
Náš názor na "jedno velké a prázdné místo" se evidentně dost liší.
"ono to sice chvíli potrvá, ale ten echináč by se měl pořádně rozrůst" Tak hlavně, aby se toho skaláry dočkaly...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 22:29 Žena Sucu [12] Re: vaaclav
vaaclav napsal: Je to celkem jednoduché počkej až ti rostliny povyrostou a můžeš použít i kořeny ale stejně to nepomůže. Na mých 180 cm se vešly tři páry a nikdo více. Stejně ale šupiny nepřestaly lítat. Buď si nech pár, nebo jich musíš mít větší množství. To tu nakonec MartinH psal. :-)

Jak jsem psala, touto poučkou jsem se řídila. Vykašlala jsem se na jednotnou barvu a doplnila jsem dneska dopoledne osádku. Ale to už se opakuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 22:28 Žena Sucu [12] Re: Maq
Maq napsal: Sucu napsala: Už mi takhle utýraly jeden kousek a další jsou nacpaní pod filtrem a chodí je tam fackovat. :-( ... ... ... Odmítám se zase dohadovat ohledně kytek v nádrži.
Ergo biotop i kdyby to neměl nikdo přežít. Oukej. S tím nepotřebuješ žádné rady.


Co je špatného na tom, že se chci snažit, aby ta nádrž fungovala a nevzdávám to ? Je hromada akvaristů, kterým to funguje a já bych se ráda dostala do stejné kategorie. Nehodlám to vzdávat hned v začátku. Neustále čtu, jak je akvaristika běh na dlouhou trať. Já jsem teprve pár metrů za startem. Můj cíl není ty ryby množit, ale vytvořit jim bydlení, které jim bude vyhovovat a bude co nejblíže jejich původní lokalitě. Když bych měla holandské akvárium, taky bych to nevzdala při první zvadlé kytce. A o tom to je. Hledám kde je chyba a ta nemusí být v rozvržení kytek. Na to jsem viděla až moc fotografií fungujících BW nádrží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.05.2017 22:24 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sucu
Fotka k příspěvku Je to celkem jednoduché počkej až ti rostliny povyrostou a můžeš použít i kořeny ale stejně to nepomůže. Na mých 180 cm se vešly tři páry a nikdo více. Stejně ale šupiny nepřestaly lítat. Buď si nech pár, nebo jich musíš mít větší množství. To tu nakonec MartinH psal. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   22.05.2017 22:19 Maq Re: Sucu
Sucu napsala: Už mi takhle utýraly jeden kousek a další jsou nacpaní pod filtrem a chodí je tam fackovat. :-( ... ... ... Odmítám se zase dohadovat ohledně kytek v nádrži.
Ergo biotop i kdyby to neměl nikdo přežít. Oukej. S tím nepotřebuješ žádné rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2017 22:07 Žena Sucu [12] Re: ctibum
Filtr vyřeším nejpozději pozítří. Už čekám, až zaschne silikon. Odmítám se zase dohadovat ohledně kytek v nádrži. V tuto chvíli už není akvárium jedno velké a prázdné místo. Minimálně mají víc možností na to, se schovat a nemusí být zahnané v koutě. ono to sice chvíli potrvá, ale ten echináč by se měl pořádně rozrůst a pak budu - jak předpokládám - řešit, co s ním.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 65780x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3448-skalara-amazonska-chov?od=501