Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2023 21:06 Žena Jajja [0] Re: afc1886
Tak jsem kytky vyměnila. Vodu měním, ale každý den jedna lekla. Snad se to brzy zlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.03.2023 19:35 R Muž afc1886 [14631] Re: Jajja
Každodenní výměna části vody ničemu neuškodí, právě naopak, ale to každodenní odkalování už je ke škodě. V akváriu potřebuješ dosáhnout vhodných podmínek, ale to tím, že chceš vytvořit skoro sterilní prostředí nedosáhneš.
Za mě bych přidal i mnoho dalších rostlin a třeba ten acorus co tam máš není rostlina vhodná do akvária.
Jako další bych přestal používat to tekuté Co2 je to vlastně desinfekce. Více zde
akvarijni-hnojivo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2023 18:56 Žena Jajja [0]
Dobrý den, jdu si pro radu. Cca před týdnem mi postupně začali hnout rybky. Nejdříve 2 pandicky, další den ramizezka a pak jsem každý den našla jednu nebo dvě rybky lekle. Podle rad jsem odkalila dno a vyměnila vodu. Bohužel to vypadá že mi další dvě rybky uhynou. Mám odkalovani a výměnu dělat raději každý den? Přijde mi to rybky docela stresující. Dělala jsem i testy vody na testovacím proužku (vše ok), ale podle názoru se to nedá brát v úvahu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2022 11:22 Muž vlka [3426] Re: Blandrium
Naprosto s tebou souhlasím, jakákoli hladová rybička je predátor a hladové hejno může být důvodem postupného ,,mizení,, rybiček...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2022 10:34 Žena Blandrium [5] Re: Blandrium
Zdravím všechny přispěvatele a podávám hlášení, že od doby razantního zvýšení přísunu krmiva jsem nezaznamenala žádné zranění ani úhyn rybí osádky. Může se samozřejmě jednat o koincidenci, ale zatím to IMHO vypadá, že jsem silně podcenila potravní nároky mladých skalár, které pak útočily na ostatní rybky z důvodu hladu. Cítím se tedy trochu trapně, chudáci ryby :-( Ale třeba moje zkušenost bude nápomocná i někomu jinému.
Tímto toto vlákno uzavírám a děkuji všem, co se snažili poradit :-) Kdyby došlo k nějaké aktualizaci stavu, zase poreferuju. Hezký den přeji ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2022 12:56 Žena Blandrium [5] Re: RAP
Sedm. A rostou jako z vody, dokážou si pupek nacpat tak, že z placatých rybiček se stanou taková "ufa", placky s koulí uprostřed :-D
Ano o těch ramirézkách jsem se taky dočetla, že to s jejich mírumilovností nemusí být vůbec tak absolutní.. Ale zdá se že tady vyhrávají skaláry :-)
Za tip s asfaltovými šindeli (y? emi?) dík, to jsem nevěděla, zjistím z čeho ta střecha je!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2022 18:35 Muž RAP [1546] Re: Blandrium
Kolik těch skalár máte?
Jinak i ramirézky dokáží být pěkně "jedovaté".
Dešťovka pro akvaristiku se chytá, až když první srážky stáhnou nečistoty ze vzduchu a opláchnou střechy(nevhodné jsou asfaltové šindele). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   01.11.2022 13:08 Žena Blandrium [5] Re: Lojza007
Hm, musím přiznat že jsem tím dost zaskočená :-D Dělám akvaristiku už desítky let a opakovaně jsem četla v knihách (snad ještě dřív než byly ty internety smich ), že užívání dešťové vody je legit způsob jak dosáhnout měkčí vody v oblastech, kde je vodovodní voda příliš kamenná... Teď konečně jsem v domě se zahradou na vesnici, kde tuhle možnost můžu využít, a zdá se že už jsou trendy úplně jiné :-D Ale tak, jistý smysl mi to dává, už jen proto že dřív byly hračky typu reverzní osmózy velmi drahé, teď je to cenově někde jinde (byť vzhledem k vzrůstající ceně všeho to zas přestává být tak laciné jako možná třeba před rokem)... Díky za input, nastuduju si o tom ještě něco víc a eventuálně zvážím nákup nějaké demi-mašinky apod.

Ale zpět k tématu, debata o vodě určitě byla relevantní, ale ve výsledku jsem si dost jistá, že za tenhle konkrétní problém nemohla. Aktuální stav je, že oko ramirézky už je zcela v pořádku. Ryby krmím 3x denně (+ 4. krmení noční) a zatím jsem další defekt nebo úhyn ryb nepozorovala. Takže aktuální hypotéza je, že jsem ty dravé bestie (a.k.a. skaláry) držela vyhladovělé, a ony pak útočily na ostatní osádku...

Dík všem za komenty; zase sem za pár dní napíšu, jak to dopadlo, snad to bude už ok a vlákno by mohlo pomoct někomu kdo narazí na stejný problém...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2022 19:14 Muž RAP [1546] Re: Lojza007
To nemusí být ani od sousedů, vzdušné proudy to mohou přinést i z velké dálky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.10.2022 15:15 Muž Lojza007 [1175] Re: Blandrium
Kyselých dešťů bych se zas tak nebál, spíš různé jiné chemie, co chemičky vypouštějí a nebo to může klidně vypustit i soused. Stačí aby zatopil nějakou lahůdkou, mohlo by dokonce i stačit, když třeba bude něco brousit a ten prach se může dostat na střechu, ze které se to smyje do barelu.
Já bych se tu vodu u nás takto brát neodvážil, protože znám sousedy. Ono to klidně může být několik let v klidu a pak bác, jedním takovým dolitím zabiju celý akvárko.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 11:00 Žena Blandrium [5] Re: Rovano
O písku jsem slyšela :-) Nepředpokládám, že by měl měnit chemismus vody (bude asi křemičitý), ale chápu to spíš jako demonstraci toho, jak daleko se můžou nést různé polutanty. Asi ano. Tady tak nějak spoléhám na to, že eventuální látky, co by mohly škodit, by způsobily třeba posun v pH ("kyselé deště"), což není náš případ. Voda se podle klasicky kolorimetricky měřených parametrů zdá nezávadná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 10:57 Žena Blandrium [5] Re: tramtra
Já si čím dál víc myslím že to dělaj ty potvory skaláry! Včera jsem si dala čas a pozorovala je, a během krmení se chovaly jak piraně :-D Jedna se hrnula ke granuli společně s ramirézkou - a vystartovala jí proti oku. Začala jsem je krmit mnohem intenzivněji (dřív jsem krmila 2x denně, s tím že jedno krmení bylo pro denní ryby a druhé až večer, hlavně pro gibíka, aktivního v noci). Teď podávám 3x denně.
Během své akvaristické kariéry (což jsou desítky let) jsem měla skaláry dlouho, ale vždycky jako už odrostlé kusy; až před 2 lety a pak teď jsem koupila mláďata. A mám dojem že jsou mnohem dravější, jsou strašlivě žravá a taky mnohem rychlejší než dospělé kusy. Zajímavá zkušenost...
A oko ramirézky už je téměř normální, zjevně to bylo zraněním, a ne infekcí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2022 18:06 Žena tramtra [3202] Re: Blandrium
Fotka k příspěvku Skaláry dokáží kousnout slušně. Tohle sice způsobila dospělá ryba (nevrlá během tření), ale ta tetra kosočtverečná není žádný drobek a rychlost jí taky není cizí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 15:20 Muž Rovano [228] - RostlinyRe: Blandrium
ad dešťovka. U nás padá i písek z Afriky, tak dešťovou kvalitu vody bych si netroufl hádat dle geolokace. Nespoléhal bych na to. Ale názory se různí. Někteří ji používají celý život.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 11:36 Žena Blandrium [5] Re: Jozef
Já se právě domnívám, že o agresi šlo - nejde o to, že se ocas finálně rozpadl, ale o to, že jeho dolní polovina (a to nejen vlastní ploutev, ale i kousek ocasního násadce) byla zpočátku v podstatě hladce oddělena. Až následně, druhý den, se zbytek ploutve roztřepil a rozpadl - tam bych předpokládala poruchu prokrvení a nasedající infekci ve velké ranné ploše, nic překvapivého.

Ohledně exoftalmu - na netu jsem opakovaně nacházela informaci, že pokud je jednostranný, u jediné ryby a pokud ta se chová jinak v pořádku, jedná se s největší pravděpodobností o posttraumatický exoftalmus (následkem útoku nebo úrazu o vybavení akvária). Který má potenciál se samovolně zhojit, za dobrých podmínek - a k tomu právě dochází, oko se postupně zmenšuje a vrací zpět.

A s tou karanténou. Zkusím ji popsat - 70litrová nádrž, již dobře zajetá (měsíce), s několika rostlinami (převážně Anubias + hladinové), tlumené osvtlení, vytápěna na 25 stupňů, ve filtraci UV LED (zakoupeno kvůli řasám v hlavním akva, ale předpokládala jsem, že by mohlo pomoct i na eventuální patogeny). Voda stejně jako v hlavní nádrži původně dost tvrdá, postupně změkčována dešťovkou. Ještě nějaké údaje bych měla doplnit? Každopádně díky za reakci!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 11:24 Žena Blandrium [5] Re: Roger
Díky za reakci! No právě že mně to přijde podezřelé velice, ale vůbec mě to nepřivádí na stopu k "viníkovi". Dodám, že dešťovka je ze sudu, nic tam není chováno (tj. žádné jezírko s rybami apod.). A v docela čisté oblasti, vesnice u Lysé nad Labem, není tu žádný průmysl, je to zemědělská oblast.

Ryby jsou z různých zdrojů, všechny koupeny současně na akvaristické burze v Praze-Chvalech. Import bych u těchhle druhů nepředpokládala...
Tvrdá voda nevhodná pro tetry - jasně, proto jsem tam právě přidávala tu dešťovku. Přidávána byla postupně, každý den výměna malého množství, až po současný stav který již udržuji, se střední tvrdostí.

Po setmění pozorovat je dobrá rada, která se mi teď dost blbě realizuje - máme doma 15měsíčního syna kterého večer uspávám :-D Zkusím to nějak vymyslet.

Ale ještě jednu věc - jak se objevil ten exoftalmus u ramirézky, vzpomněla jsem si, že skoro stejná situace se mi už jednou stala, a příčinu jsem taky nezjistila. Asi před 2 lety jsem koupila hejno mladých skalár, 6 ramirézek (2+4), a myslím že i nějaké pancéřníčky a tetry. Jiné akvárium, jiná voda, a velmi podobný scénář - postupné umírání ryb, všech druhů, nález různých defektů na těle, občas něco co vypadalo jako cysta nebo chomáč plísně, pak 2x jednostranný exoftalmus... Strávila jsem x hodin na internetu, hledala podle fotek a popisu, a nenašla nic. Mnoho ryb uhynulo, pak jsme se stěhovali a konec, ale to už jich zbylo minimum.

Teď jsem si znovu dělala průzkum na internetu, protože ta ukouslá ploutev mě vede víc k teorii o skrytém predátorovi než o chorobě. Jednostranný exoftalmus to podporuje (btw. ryba je naprosto čilá, žere, a oko se pomalu uzdravuje). Kromě častých názorů na skaláry a ramirézky jako "mírumilovné, klidné ryby" jsem našla i pár vláken popisujících možnou agresivitu těchto druhů (a překvapivě, ramirézek možná víc než mladých skalár). Takže pokud bude problém pokračovat, jako další krok zkusím separovat nejprve ryby jednoho, pak druhého druhu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.10.2022 19:40 Muž Roger [1873] Re: Blandrium
Možná bych byl (krom jiného) opatrný s tou dešťovou vodou. Pokud byly úhyny během karantény až takové jak píšete, asi bych tam ty ryby nedával vůbec. Takové úhyny během karantény nevěstí nic dobrého. Záleží hodně, odkud ryby máte (chovatel, import apod.) Jak byla karanténa a v jakých podmínkách provedena atd.. proměnných je mnoho, ale přijde mi to podezřelé. Krom jiného, tvrdá voda na tetry není zrovna šťastná. Pokud vyloučíme parazity apod. Tak zkuste pozorovat akva po setmění co se tam děje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2022 18:56 Muž Jozef [311] Re: Blandrium
Nie som si istý, ale nezdá sa mi, že taký rýchly rozpad chvosta (počas dňa) a hlavne vypuklé oko značí iba problém agresie...
14 dňová karanténa nič nezaručí, zvlášť keď tam boli úhyny. Prípadne či spĺňala potrebné, aby rybám skôr neuškodila - nepíšete podrobnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2022 17:48 Žena Blandrium [5] Re: Blandrium
Tak mám bohužel smutnou aktualizaci - jedna ze samiček ramirézky má exoftalmus (pop-eye). Jednostranný. Stále bez jakýchkoli indicií. Pokud mě nic jiného nenapadne,půjdou pryč skaláry jako první - jsou nejagilnější a nejžravější. Jestli budou úhyny trvat, budou za to asi moct ramirézky. "Neživou" příčinu (ostré předměty v nádrži) nepředpokládám, původní osádka byla zcela bez úhynů, a naopak úhyny byly ještě v karanténní nádrži... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2022 23:42 Žena Blandrium [5] – Neznámý predátor v akváriu
Fotka k příspěvku Ahoj, potřebovala bych nějaké tipy, mám problém s novým akváriem a vůbec nechápu, co se to děje... Akvárium je cca 2 měsíce založené, 200 l, krásně se zaběhlo, kytičky rostou, parametry vody super. Voda je u nás velmi tvrdá, změkčuji ji tedy na hodnoty střední tvdosti přídavkem dešťové vody ze sudu.
Zpočátku v nádrži bylo jen pár rybek - 1x velký gibbiceps (25 cm?), 1x vzrostá sturisoma (15 cm), 4x malé sturisomy (cca 8 cm), 4x pancéřníček Sterbův, 6 starých neonek červených, Pak jsem byla na burze a nakoupila novou osádku - 7x mladé skaláry zlaté, 15x neonka červená, 15x tetra červenohlavá, 6x cichlidka Ramirezova (vždy 1 samec + 2 samice, forma klasická a neonová), 4x pancéřníček Sterbův. (v plánu je časem rozšířit počet nádrží, ne chovat všechny tyto ryby v tomto akva i poté, co dosáhnou větší velikosti.) Nově koupené rybky byly 14 dní drženy v karanténní nádrži, kde došlo k několika úhynům - neonek i teter, a i jedné ramirézky. Úhyny byly zcela náhlé - zvláště tu ramirézku jsem večer předem pozorovala a vypadala naprosto v kondici, druhý den ráno byla mrtvá. Po celou dobu se neobjevily žádné známky svědčící pro parazity, ryby se chovaly zcela normálně, přijímaly potravu. Po těch 14 dnech jsem je tedy přelovila do velké nádrže a pozorovala dál. Hned druhý den jsem si všimla "šrámů" na ploutvích jedné ramirézky - které brzy zmizely, rybka dál žije, je bez problémů. Pak se na těle jedné tetry červenohlavé objevila oválná bílá skvrna, vypadala jako by byla odřená... Druhý den ryba pošla. A za pár dalších dnů jsem zpozorovala další tetru, jak jí chybí spodní kus ocasu, vypadal jak odkousnutý. Rybu se mi v dost zarostlé nádrži nepovedlo hned odlovit, během druhého dne se jí zbylý kus ocasu, masivně narušený, rozpadl a prakticky přestala plavat, takže pak jsem ji mohla odlovit a usmrtit.
Vůbec nechápu, co se to děje, vypadá to jako bych v akváriu měla nějakého ze zálohy útočícího predátora... Ale naprosto netuším, který to je. Se všemi druhy ryb, co mám, mám již zkušenosti, a s takovouto agresivitou jsem se u nich nesetkala; když je pozoruji, skaláry a ramirézky se tak klasicky hašteří, ale žádná zranění si nepůsobí, ani se nijak významně neprohánějí. Navíc mi i přijdou stále příliš malé aby takováhle zranění vůbec mohly způsobit. Už mě i napadlo, jestli není možné že bych si s dešťovou vodou přitáhla do akva nějakého např. hmyzího predátora - v bazénu máme splešťule, ale nic jsem nepozorovala...
Ocením jakékoli postřehy, zkušenosti, tipy, díky!
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2022 12:47 Muž raiback [0] – postupny uhyn
Ahojte.Do tretice som to skusil s chovom callochromisov, s tym ze som zacal upravovat vodu, aby sa slozenim mimeralov trochu priblizila k tej v jazere Tanganyika.
Pridaval som seachem cichlid lake salt + sodu bicarbonu. Hodnoty vody boli KG aj GH cca 17°
ph 8.2, cpavok < 0.02ppm, NO3 do 20mg/l. Uz na druhy den, co boli rybky v nadrzi sa jeden samec krasne vyfarbil, robil si hniezdo, a po par dnoch aj samicka nosila ikry, ale nakoniec z toho nebolo nic.Ubehli 2 mesiace Uz par tyzdnou nevidno ziadne hniezdo, a tento tyzden mi uhynuli 3 callochromisy. Nie naraz,ale v utorok, sobota a nedela. Uz fakt neviem cim to je. V pondelok som vóbec prvy krat pridal do krmiva mrazenu artemiu, aj v piatok. Lenze v sobotu som krmil vlockami. Neviem preco vzdy po cca dvoch mesiacoch zacnu callochromisy umierat.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2021 01:42 Gesh1 Re: Gesh1
Provedl jsem diagnostiku možných onemocnění podle symptomů ryb a posloupnosti změn v nádrži. Jako nejpravděpodobnější možností je nějaká forma Myxozoa - Myxobolus (?) - rybomorka v angličtině označovaná jako whirling disease. Tento parazit potřebuje k vývinu nítěnky z kterých se přesouvá do ryb, kde napadá nervový systém slabších kusů ryb (odtud zřejmě motání). Shodou okolností problémy nastaly zanedlouho poté, co jsem na zkoušku odebíral v místní akvaristice nítěnky pro přilepšení rybám. K dalšímu životnímu cyklu potřebuje parazit opět nítěnky, ovšem v substrátu by měl vydržet přes dvadet let. Symptomy, průběh nemoci i možné zavlečení se podezřele shodují.

A nyní... Co s tím? Existuje na to léčivo? Nerad bych hubil tolik ryb a začínal s nádrží od nuly. Koukat se, jak jednou za čas některá ryba pojde taky nemůžu. hmm

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2021 10:59 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Gesh1
Tohle je přesně případ, kdy by se hodil mikroskop...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2021 19:10 Gesh1 – Zavlečení nemoci
Zdravím přátelé, jdu za Vámi s prosbou o identifikaci nemoci.
Mám 160 l fungující 3 roky bez problému. Osádka: 2x microgeophagus ramirezi, 20x Paracheirodon simulans, 10x Corydoras panda, 3x Hypancistrus sp. Krmím suchým krmivem, repashi a místy příkrm mražené patentky. Vodu používám z RO, parametry vpdy jsou stálé bez fluktuace(bakterie dělají svou práci a rostliny též)pravidelná výměna vody cca 25 % týdně.

Všechny ryby byly zdravé do chvíle, než jsem koupil 6x Otocinclus afinis z importu. Otíky jsem dal po nákupu na 3 týdny do karantény. Krásný zdravý ryby bez známky nemoci s dobrým apetitem. Po karanténě a použití širokospektrálních léčiv jsem je hodil do 160. od té doby pozoruju, že některé kusy ryb bez ohledu na druh hubnou, mají propadlá břicha, při vylekání se nekoordinovaně spirálově motají vodním sloupcem a některé neonky flekatí a ztrácí místy pigment. občas spozoruji trhave cukavé pohyby (bez otírání o dekorace). Za 3 měsíce uhynuly 3 neonky, 4 pancéřníčci a 4 otíci. Hynuly postupně a dlouhodobě. Ramirézky ani krunýřovce nemoc asi netrápí. Vypadá to, že nemoc útočí na slabší vystresované kusy. Máte někdo ponětí o co může jít? Měl jsem jistá podezření a zkoušel jsem eshu2000. Bez výsledku. :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.07.2021 12:03 Žena Venusa915 [8] – Úhyn
Zdravím, po jednej mi postupne začali miznúť (hynúť) okrem krevetiek už aj ryby. Tak som premerala parametre. 30l akva, plynné CO2 dávam 45 bubliniek za minútu, v noci vypína, momentálne je dropchecker ešte tmavo zelený, k veveu býva svetlý. Voda menená naposledy v nedeľu 11.7. 1/3. Hodnoty vody sa mi zdajú v poriadku alebo som v omyle? Kvapkové testy od aquaru. NO2 výsledok bol taký (asi) svetlučko ružový že som poriadne nevidela, či je to 0 (priesvitné) alebo 0,1. (Všetky hodnoty a denník sú v prezentácii) Prosím poraďte, prečo mi hynú?
Chladím ventilátorom veľkým stojanovým (iný zatiaľ nemám) tak odpar dolievam každý deň okolo 1l vody z vodovodu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2020 13:02 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Kaspik16
Toho dna bych se bála. I když je propláchnuté, stále to může mít v sobě a uvolňovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2020 09:54 Muž Kaspik16 [35] Re: afc1886
Všem děkuji za rady,hadice už jsem vyměnil,dno se mě menit nechce,minulý týden jsem to kompletně vybral,dno propral a veškerou vodu vyměnil.Chybama se člověk učí...a tak to dřív bylo parádní :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2020 08:07 R Muž afc1886 [14631] Re: Kasparik16
Díky za fotku. palec
Já bych krom toho co ti doporučili kolegové ještě vyměnil to dno. Vypadá to na nějaký pálený jíl a ten si taky dokáže něco do sebe nasát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.12.2020 07:28 Muž nekdo [353] Re: Kaspik16
Ono dělání rozborů neznamená, že o tom něco víte - znamená to jen to, že umíte používat reagence a přístroje a možná znáte hodnoty, respektive jejich rozmezí - nic ve zlém.
Co2 neumím (nechci) posuzovat - asi to vadit nebude.
Pokud je tam stále dost chloru, začal bych asi tím, že odpojím filtr - ryby tam nejsou, rostlinám je to buřt.
Vyměnil bych bez milosti 2/3 vody každý den (aby se naředilo)
Filtr bych otevřel, dal náplně do čisté vody, zamíchal je a pak zkusil změřit ten chlor - bude dle mého ve všech naplnich - takže buďto ten chlor dostanete ven (jste chemik, poradíte si - ztráta času a energie dle mého), nebo si koupíte nové náplně včetně hadic.
Jinak do toho filtru nemusíte kupovat ultra super média - na začátek stačí jen molitan a vata, nebo jen molitan a bude to fungovat také
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2020 07:11 Muž Kawasaki [2837] - AmerikaRe: Kaspik16
Samozřejmě musíš udělat kompletní výměnu vody. Aspoň dvakrát. A vse znovu umýt nejprve v octové vodě a pak důkladně opláchnout pod tekoucí vodou. A co se týče hadic tak jsou z pvc a to může vstřebat a následně uvolňovat ty nebezpečné látky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.12.2020 05:23 Muž Kaspik16 [35] Re: afc1886
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2020 01:24 R Muž afc1886 [14631] Re: Kaspik16
Já bych se rád podíval na fotku celého akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 23:02 Muž Kaspik16 [35] Re: 4Sima
O to horší,že jsem se živil 8let děláním chemickým rozborů,takže vím o čem mluvíš...ale nějak mě to nedocvaklo,že to může mít také následky...dokonce i teď,když se všichni v podstatě shodnete,že je to "ono", tak se mě tomu nechce věřit a hledám chybu jinde(hlavně u CO2),ale proti tomu hovoří fakt,že to by už nastalo jindy a ne až jsem dal nový filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 22:58 Muž 4Sima [1881] Re: Kaspik16
JBL v poho, s chemií musíš okolo akva opatrně. Někdy si to ani člověk neuvědomí a použití např. sprejů nebo různých čistidel v blízkosti akva může pro osádku znamenat pohromu. Obzvlášť krevetky či šneci to snáší špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 22:55 Muž Kaspik16 [35] Re: Roger
Koupit hadice není problém,ale pokud se to po zapnutí prohnalo vším,tak co pomůže výměna hadice...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 22:36 Muž Roger [1873] Re: Kaspik16
Nepřemýšlej a kup nové hadice, jistota je kulomet. Stačí opravdu málo sajrajtu a problém je na světě. ;-) a tyhle sajrajty dokáží přetrvat dlouho jak v hadicích tak v akváriu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 22:34 Muž Kaspik16 [35] Re: 4Sima
Toto byl test JBL,nejde mě nahrát fotka.Všechny parametry ok,jen chlór 1,5mg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.12.2020 22:12 Muž 4Sima [1881] Re: Kaspik16
CO2 by nebyl problém, tech 10 bublin za minutu se davkuje i do malých nádrží. Ohledně CO2 doporučuji prostudovat rybicky.net/forum/13530-co2-kolik-a-jak-davkovat-merit-a-predejit-otrave

Jen k měření, jaké používáš testy? S některými jsou problémy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 22:10 Muž Kawasaki [2837] - AmerikaRe: Kaspik16
Za ten chlór může to čistidlo. Ty nové hadice stojí pár korun. Tady není o čem přemýšlet.Ohledně CO 2 ti neporadím. Nikdy jsem ho neměl a mít nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 22:00 Muž Kaspik16 [35] Re: Brodys
Jen nevim,co ten chlor
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 21:53 Muž Kaspik16 [35] Re: Kawasaki
Bohužel už to taky vím...myslíš,že hadice koupit nové?už nejdou cítit a jsou dokonce vevnitř porostlé řasou,tak bych řekl,že to bude ok...ale je mě divné,že takové množství,co tam mohlo zůstat by to otrávilo,několikrát jsem to propláchl a pak až dal do akvária..ale je fakt,že to šlo pořád citít,ale pak sem dělal i test,dal jsem jedno paví očko do vody i s kouskem zmiňované hadice a po 3dnechh vše ok..tak mě to pořád nedá,že by stopové množství udělalo takovou paseku...dokonce odešli i tylomelanie...to cočko to být nemůže?dávam soda+kyselina cca10bublinek za minutu.120l.
Dusitany i amoniak OK...jen sem naměřil 1,5mg chlor,ale to je divné,protože nová voda se nedávala cca.14dní :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.12.2020 21:25 Muž Kawasaki [2837] - AmerikaRe: Kaspik16
Tak se hadice ani další věci co přijdou do akva nečistí. Použít můžeš sodu a ocet. Ne takové prostředky na čištění WC. Vse znova vyčisti a hadice kup nové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 21:15 Brodys Re: Kaspik16
Zřejmě otrava..... po předělání nádrže proběhl záběh? Amoniak,dusitany?Něco z toho jsi zkoušel měřit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.12.2020 21:14 Muž 4Sima [1881] Re: Kaspik16
www.alfachem.cz/…

Tak se koukni co to umí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.12.2020 20:46 Muž Kaspik16 [35] – otrava?
Ahoj,potrebuju radu zkusenejsiho,1.12 jsem sem dal novy filtr externi,byl už z druhé ruky,tak jsem vse poradne vycistil,do hadic nalel fixinelu na cisteni hajzlu a pak nekolikrat proplachl vodou,za 24hodin me zacali ryby kapat,zbarvily se do sytých barev a zacali plavat bruchem hore,ale u dna,k hladine nesly(myslel sem si,ze otrava co2,ale to me jede furt stejne asi 2.něsíce(bublinka za 5vteřin-akvárko 120l) a dropchecker je zeleny)tak sem cast ryb predelal jinam a ty co zustali,tak do rana vsechny KO.
Akvárko jsem po 5.dnech celé udělal znovu (už nečistil fixinelou).Před týdnem jsem vrátil rybky zpět a hned po přelovení se začali zdržovat u hladiny,ale nelapali po vzduchu,do rána zas některé polomrtvé,když plavou,tak trhanýma pohybama,jako by byli ztuhlé.Dnes zas 2 paví očka,které tam mám na test škubavě ocasem navrch..už si nevím rady...kromě Co2 a 2ml Sachem flourist týdně,tam nic nedávám,jen podotýkám že po předelání do jiné nádrže ryby začnou žrát,plavat normálně

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2020 20:23 Muž Filip58 [16] Re: Filip58
No chemii nemusím, ale koupil jsem dnes esha gdex na parazity a nasadím spolu s esha 2000, který je spíš antibakteriální. Tak nějak opět na slepo. Ještě jsem podpůrně koupil dajana amazon, má to mít i nějaké antibakteriální účinky a uvidím. Nechce se mi věřit, že by Sak byl nějaké šméčko, ale přikoupil jsem Tetra Min a budu točit se Sera Vipanem, Tetra Pro Colour a mraženým. Jinak dle měření dusičnany v normě, jako vždy. Počítám, že ta chemie mi odstřelí ceratophyllum, ale to bují v druhém akva, tak nebude problém doplnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2020 16:17 Muž vlka [3426] Re: Kawasaki
Souhlas, já ho používám také...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   10.12.2020 16:03 Muž Kawasaki [2837] - AmerikaRe: vlka
Například Tetramin mi předražený vůbec nepřijde a dovolím si tvrdit, že kvalita je někde jinde než u Dajány. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2020 15:38 Muž vlka [3426] Re: Filip58
Hlavně bych se nenechal dotlačit do předražených krmiv, kde platíš značku. Osobně nedám na Dajánu dopustit. Spíš zkus střídat víc druhů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2020 15:07 Muž Filip58 [16] Re: Kawasaki
Díky za radu. No problém s krmením mě nenapadl, zejména, když jich točím víc. Od Dajany mám hlavně krmiva pro ryby dna. Ty problémové měděnky jsou hlavně na Sak 55, Sera Vipan, Tetra Pro Colour a mraženém (patentky, koretry, artemie, cyklop). Moc se nevyznám, ale na SAK jsem četl nějaké pozitivní recenze na facebooku, krmí tím pan Urban, co jsem byl u něj v chovně v Neratovicích a má moc pěkné ryby, navíc CZ značka, tak jsem jej docela preferoval. Krmím tím i perlová dania v druhém akvárku, ale ty nemám moc dlouho.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26750x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb