Ahoj, nafotím...ale teď dobíjím baterie....klasika, když jsem začal fotit, odešly baterie
Vypadá to, že v kryptokorynách není úplně jasno....trošinku podobně vypadá i C. spiralis, ale podle toho kdo a kde to publikuje....podle popisu by však měla být jiná a vhodná jen do paludárií.
Kouknul jsem do chytré knihy Rataj : Akvaristika začíná u rostlin....a ten píše, že Cryptocoryne retrospiralis je terestrický druh (suchozemský) a že "rostliny se vzplývavými , kadeřavými listy nabízené pod tímto jménem jsou obvykle C. tonkinensis."
A k popisu Cryptocoryne tonkinensis - kryptokoryna tonkinská (musím říct, že popis sedí jako .....na hrnec
"Vyskytuje se ve Vietnamu a bývá omylem označována jako C. retrospiralis. Más svazčité, mohutné kořeny a vytváří až 10 či 20 listů dlouhých 20-40 cm. Jejich čepele jsou páskovité s rovnoběžnými okraji. U emerzních rostlin jsou olivově zelené, 15-20 cm dlouhé a jen 0,4-0,6 cm široké, u submerzních jsou čepele červenohnědé, 20-40 cm dlouhé a 0,5-1,5 cm široké, na okrajích puchýřkaté, takže okraje listů jsou nápadně zkadeřené.......(přeskakuji popis květu) ....C. tonkinensis je přizpůsobena především ponořeným životním formám. Emerzně se dá pěstovat jen při 100% vlhkosti vzduchu a vytváří jen zakrslé formy. Liší se od C. retrospiralis puchýřkatými a kadeřavými čepeli listů a jednobarevným čepelem květenství. V přírodě roste výhradně na vápenci - snáší proto velmi dobře tvrdou vodu a pěstujeme ji za podobných podmínek jako C. balansae. Je velmi vhodná pro nádrže s umělým osvětlením."
Délka listů docela sedí, červenohnědý nádech taky, puchýřkatý a kadeřavý okraj taky....Jsem pro Cryptokoryne tonkinensis!
(tady v atlasu rostlin ale vypadá jinak
Dne jsem si koupil 2 páry parmiček duhových...takže už je mám taky! 1 ks za 12 Kč...