Já mám zkušenost s flexiobklady 1-2mm, JBL manado a štěrk, který šumí pod octem.
Na tom štěrku jsem začínal. Když pominu to, že drží tvar, tak to žádné pro mě výhody nemá. Nikde není dokázáno, že šumící substrát je nevhodný pro ryby. Někdo to plácl a teď se toho akorát všichni drží. I kameny seiryou stone šumí při kápnutí octu a jsou používány celkem dost.
Flexiobklady - Vypadá hezky. Má zaoblená zrnka, tudíž se o něj nemohou ryby poškrábat. Má celkem dobrou zrnitost tedy pokud si vybereš zrnitost, kterou mám já. Je dobrý pro kobercovky a jemné rostlinky, protože v tom lépe rostou než v nějakém štěrku. Rostlinky se do něj dobře sází. K mínusům můžu říct, že není výživný. Pokud pod něj nedáš nějakou výživu, tak nepočítej, že ti v něm rostlinky nějak extrémně půjdou protože než se tam nahromadí nějaké ty živiny, tak to může trvat fůru času. Není pórovitý. Horší pro osídlování bakterií a kořeny rostlin se nemůžou tolik rozrůstat. Nedrží tvar.
JBL manado - je sice dražší, ale kvalitní. Nemůžu si ho vynachválit. Je s ním super práce. Prý drží tvar, ale já mám rovinku, takže nemůžu posoudit. Barvou vypadá skvěle a přírodně. Je pórovitý. Rostlinky se do něj sází dobře. Zrnitost je taky super. Jediné co bych mu vytkl, tak je jeho lehkost. Není to zase takové mínus, ale když povrchově odkaluješ, tak bereš i pár zrnek.

¨
Z těchto tří odzkoušených substrátů jsem na 10000% pro JBL manado.
Toto téma patří do substráty nebo něco ohledně toho, né do témata Jaké rostliny