Jaké rostliny
0 26.05.2008 06:43 Sandpiper – Re: wladys
Ja mam taky takové malé akvarko v praci, ale i kdyz to cistim skoro kazdy den, ta voda strasne smrdi
. A ryby tam jsou jenom malinké(miminka). Tak nevim jak by to vypadala ve vetsim..ale mozna pravne ze by to bylo lepsi. Zajimalo by me to skusit...ale pockam napred jestli se to nekomu JINEMU podari!!!
Když se rozhodnete mít akva do kterého nebudete kromě protrhávání rostlin šahat, tak tam nedávejte žádné ryby, které ryjí, popř. víří kal na dně! (takže žádné pancéřníčky, krunýřovce atd.) Byla by kalnější voda a moc živin ve vodním sloupci. A písek radši jemnější. A dejte víc rostlin s přízemní růžicí listů (kryptokoryna, zákrutichy aj.) a pár doplňkových rostlin s olistěnou lodyhou (heteranthera, limnophyla atd.) a nezapomeňte na plovoucí (riccie, lemna, atd.). A čím míň ryb, tím lépe.
Provozuju už skoro rok jednu malou 20l nádržku bez jakékoliv techniky,jen s osvětlením a malým topítkem(jen v zimě).Je to nádrž na pár krevetek a tři otíky.Dnes vše funguje skvěle.začátky byly strašné.Už sem to chtěl kolikrát vylít a založit znova i s technikou.Během půl roku jsem tam měl snad všechnu řasu co existuje.A to to jelo skoro bez ryb(3x oťasi) jen s rostlinama.Nyní se už vše ustálilo a již dva měsíce si tam lebedí 6 krystalek...jedna už nosí své potomky.Takže jde to,ale je s tím mnohem více práce.U 120 litrů by ta rovnováha měla být stáleší a těch problémů by mohlo být méně.
Počet ryb a rostlinek na litr je v souvislosti s kyslíkem Není to spíš v souvislosti s odpadními látkami? Ryby si to nikdy nevydýchají, ale většinu kyslíku je spotřebováno při rozkladu organických látek.
(opravdu by mě zajímalo jak se vlastně přišlo na 1cm ryby/1l vody.)
0 25.05.2008 10:35 Vlado – Isamikovi
Rád.Na mý e.adrese si povíme předání.(lor.psary na volným)(celou adresu uvádět nebudu,kvuli spamu)
Pálení byla spíš taková metafora.ale i když červená knihovna a životní skušenosti celebrit.......!!!
Ja si je moc rad vemu
. Knihy se nepali!
0 25.05.2008 09:52 adas Počet ryb a rostlinek na litr je v souvislosti s kyslíkem.Ostatní těžko někdo může spočítat,když každý má trochu jiný biotop a podmínky.
To není a nebude můj styl.
Rád se týden co týden trápím otázkou, z které strany začít a kam s kytkami...?
Možná na to koukáte moc složitě. Nemusíte mít přece všechno pod "kontrolou" aby to rostlo. Zkuste si vzít nějaké nepoužívané akva, třeba 20l nebo sklenici od okurek a nasypte tam písek, zalijte vodou z rybníka, dejte pár kytek a šoupněte za okno.. Třeba budete překvapen
.
3 24.05.2008 21:57 Štěpán rowdy napsal: Když se podívám do starších knížek (333x jak a proč, Akvaristika od Franka apod.) tak se v souvislosti s počtem ryb uvádí počítat 3 litry na rybu do čtyř cm u větších 8l ....., to je uvedeno bez použití jakékoliv podpůrné techniky jako je vzduchování a filtrační zařízení.... stačí prolistovat starší knihy.
V téhle oblasti by si člověk ze starých knih rozhodně neměl brát příklad. Už jsem tady někde jednou psal, že co se člověk dočte ve starých knihách musí porovnávat s novými poznatky, i akvaristika se přece jen vyvíjí.
Zarybněnost ze starých knih se dnes nedoporučuje ani pro "high tech" akvária, natož pro akvária s minimem techniky.
(vím že odpovídám na starší příspěvek)
Starší reakce
0 13.05.2008 19:15 Usine – Re: Kadlosek
Tak to se nedivím že mu nerostou rostliny. Slabé osvětlení a doba svícení jen 8 hodin je hodně málo. Chce to vyměnit osvětlení. Čím delší trubice tím více světla. Minimum je 3 x 58 w a doba svícení
12 - 13 hodin.
podla mna by mal predlzit dobu svietenia minimalne na 11hod a viac najlepsie je svietit 12hodin
0 13.05.2008 15:44 Kadlosek tak ma 4 zarivky po 35W a sviti 8H dene a akva je do vysky asi 55cm
ty info co si tu poskytnul sou hodně slabé a nejde pomoci, každý zde bude uvádět pouze odhady včetně toho mého přízpěvku..
0 11.05.2008 21:56 Kadlosek ne on je ma uz docela dloho...jenomze se furt tak nejak trochu drzely ale ted proste zacaly listy odpadavat a rozpadat se....ale drzi se jeste anubias a nejaky echinodorus...tak nevim
ahoj, pohybuju se tak nějak ve stejnym akvišku, a podle mejch zkušeností to asi nemusí ani bejt osvětlením. taky sem svítil 4 x 120cm zářivka, jenže ALE mám nad nima reflektory, což ty neuvádíš, myslim že ten počet je tak nějak minimum pro takové akva, i já sem po čase přidal eště dvě trubice, ale rostliny rostli krásně i předtim.. taky záleží na hloubce, se zvětšující hloubkou se několikanásobně zvětšuje požadavek na výkon osvětlení. problém bude asi v něčem jinym, bud v hodnotách vody, nebo podminkách běhu akva. pokud by se jednalo o slabé osvětlení, rosltiny by se spíš natahovaly k hladině.. taky může bejt chyba v tom že se mu nezdá že rostliny nerostou a tak jiám každou chvilku mění podmínky bud v osvětlení, nebo hnojení, nebo je přesazuje abuhví co eště čim zkrátka nedá rostlinám čas aby se přizpusobyly prostředí a mohli začít růst..(nejedná se o pár dnů, ale klidne o dva měsíce než začne roslina plně prosperovat)
jo a.. nejedná se náhodou o nově koupené rostliny v posledních pár týdnech?? jestli ano, je to běžný jev a jedná se o přechod z emerzní na submerzní formu - to jest, rostlina byla vypěstována poze ve vlhkém prostředí a ted mění listy přizpusobené na rust pod vodou
Ja myslel vseobecne prochazeni nadrzi, ktere maji velky objem a tve pozadavky (rostlinne x malawi).
0 11.05.2008 19:08 Kadlosek ma tam 4 zarivky...ale nevim kolik maj watu...ale zjistim...
0 11.05.2008 18:37 oldkiwinka – Re: Kadlosek
A jaké má světlo?
0 11.05.2008 18:32 Kadlosek – Akvakro 670L...poradte
ahoj...bratranec ma akvarko 670L a jeho rostlinkam se tam moc nedari...uplne mu odchazeji...jake a kolik rostlinek by jste dali do tak velkeho akva???diky za odpovedi
Starší reakce
Proč ve sleníku trochu nevětráte ? Já jsem tam teď šoupnul Alternanthera cv. Splendida a dokonce kvete. Ve dne max. 31 stupňu v noci asi 15, i přes to roste
.
Jestli se ti jedná o tuto rostlinu, tak to zkus (rozhodně stráta části tohoto plevele nebude žádná škoda). Ale myslím, že naprostá většina a žádná běžně pěstovaná rostlina v 50C vodě.
Nevím co to máš za kytky, ale řekl bych, že v 50stupních ti shoří jak papír. Skleník to není vysoká teplota, ale dostatek vhlkosti a stvětla při optimální teplotě. V tropech taky nemáš 50 stupňů.
Starší reakce
3 07.04.2008 18:28 vóťa Riccia je dle mého názoru řešení vcelku náročné na údržbu, po čase začne od spoda uhnívat...já zvolil lilijovníček a nemužu si stěžovat při dobrém osvětlení roste i vcelku rychle, saggitaria vám může snadno přerůst do rozměrů rostlin vhodných spíše do zadních partií akvária, špatnou volbou není ani echinodorus tennelus, hemiantum micranthemoides, eleocharis(ten však neroste každému a je vcelku náročný na hnojení) či různé druhy kryptokoryn, kde je však nevýhodou jejich pomalý růst.
Starší reakce
mě rostou některý kytky i v oblázkách
To by vadit nemělo. Aspoň tam budou rostlinky dobře držet a nebude mezi to zapadávat krmení a usazovat se detrit.
0 18.03.2008 22:21 Kvik Ahoj, budu teď zakládat 320l akvárium a mám připravený čistý křemičitý písek, ale má hrubost tak 1mm, takže nevím zda ho mám smísit z nějakým hrubším pískem nebo rostliny porostou i v tom jemném. Co mi radíte? Děkuji předem za odpověď
Starší reakce
většinou se to prodává asi takle:
V košíku : Stonkovky jako hygrophily, bacopy, ludwigie atd. po 5-7, echinodory po jednom (úplně malé rostliny někdy 2 nebo i 3 ), menší kryptokoryny po 3-5, saggitarie a valisnerky po 3-4. Prťavci do popředí většinou co se do košíku vejde, nejde spočítat.
aha, takže když já sháním Echinodorus ocelot red a green a našel jsem ve většině e-shopů kus okolo 60Kč a na AQUA-DAHO koš za 40 kaček, tak jako opravdu mohu očekávat, že tam budou 3-4 rostlinky?
pokud ano, tak mám jasno
Většinou více rostlinek. Anubias byl po jednom, ty obyčejnější tam byly 3-4.
Mohu se zeptat co si mám představit pod pojmem koš rostlin od AQUA-DAHO?
Je v tom víc rostlinek nebo je každá rostlinka ve svym košíku?
Na stránkách jsme se to nedočetl, asi jsem špatně koukal
Jo, na to jsem zapomnel, pravda. Tech variant bych skoro rekl ze je jeste vic, i kdyz se zpravidla prodavaji jen jako 2. To co jsem videl v ruznych akva, se mi skoro nechce verit ze muze byt jen a pouze svetlem a vyzivou. Mam tez od AD, ruzovi hezky, ale i kdyz zkusim "prazit", zdaleka ne tolik jako nektere co jsem videl i s min svetlem.
Sid napsal: Ve svém posledním "počinu" jsem do nového akva použil několik košíků emerzních rostlin z osvědčeného zdroje (AQUA-DAHO) a k mému překvapení se až na jeden košík žádná starorůžová nekonala - došla mi totiž vesměs varianta "GREEN", která zůstává zelená, i když do ní pražíte světlem...
Aha ale právě od nich chci objednávat - jak si mám pojistit abych opravdu dostala tu červenou?
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je Rotala rotundifolia skutečně taková červenavá
Doplnil bych Filipsiho:
To s tím množstvím světla je fakt, ale má to háček - existují dvě barevné variety této kytky.
Rotala rotundifolia je jednou z mých nejoblíbenějších kytek. Je poměrně nenáročná, tolerantní a za dostatek světla a živin se odmění nádherným porostem a ta, kterou jsem až donedávna běžně používal, i starorůžovou barvou.
Ve svém posledním "počinu" jsem do nového akva použil několik košíků emerzních rostlin z osvědčeného zdroje (AQUA-DAHO) a k mému překvapení se až na jeden košík žádná starorůžová nekonala - došla mi totiž vesměs varianta "GREEN", která zůstává zelená, i když do ní pražíte světlem...
Což o to - kytka je to také hezká, ale s tou starorůžovou jsem napevno počítal...
Měly by tam být 2x15W zářivky
Ne, za beznych podminek neni. Podivej se na ni ke me, v +- beznych podminkach. aVice do cervena je jen pokud se na ni skutecne hodne sviti. Napr. nadrz uzivatele Sidonius na akvarko.cz (omluva ostatnim, jiste se i tady najde hodne cervena, jen z hlavy nepamatuju)
Edit - Co budes mit za svetlo? Obecne, pod malo svetlem to s nicim cervenym nejde, bud je to zelene, nebo uplne odejde.
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je Rotala rotundifolia skutěčně taková červenavá, protože na fotografiích co má na stránkách přímo aqua-daho to tak nevypadá a mě šlo o ten kontrast
A při brouzdání na jejich stránkách mě zaujal tenhle kultivar
www.aqua-daho.cz/…
Nemáte někdo zkušenosti?
Tak jo, vynech je, ja jak jsem psal bych objednal 2-3 od kazdeho. Vypada to na maluvce pekne.
Plán je spíš takový ilustrativní, já nemám odhad co je málo a co moc kytiček, proto tady zase otravuju s dotazy
Chtěla jsme se držet rostlin z thajska .)
Protoze ve svem planu tech rostlin nemas moc. Tak neco co je opravdu prebornik v rychlosti rustu. Oni sice i ty osatni co mas rychle rostou, ale potrebuji trosku zakorenit, nez se do toho daji. Tyhle 2 hned. Kdyz ale vezmes tech kosicku co chces vic, klidne je vynech.
Tu limnophilu a egerii pročpak?
Aby to utahraptor nepochopila tak, ze 48 kosiku, to by osazela nekolik takovych akvarek.
Ja bych bral od kazeho druhu, co tam ma, 2 kosiky. Mozna bych ale jeste na zacatek nez se rozroste a dosazi nekam pichl kosik limnophily a egerie. To je tak asi minimalni navrh na zacatek, kdyz vezmes od kazdeho 3, nic nepokazis a nebudes tolik cekat az se rozroste.
Přidat reakci
1 ...... [56] ...... 67
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 52603x