Jaké rostliny
Nic takového nenáročného červeného a ještě nízkého pro tvoje akvárium nenajdeš. Většina těchto rostlin potřebuje silní světlo a CO2 a ty co to nepotřebují nejsou malé a červenají až u hladiny.
No ono se to co jsi uvedl trochu vylučuje s poslední podmínkou "nenáročné"
Možná někoho něco napadne, ale po světlem, co tam máš, si myslím, že nic červené nebude - ale neměnil bych ho, určitě ne kvůli červené rostlince
Ahoj všem!Mohl by mi prosím někdo poradit nějaké červené nebo i jinak zajímavě barevné nízké nenáročné rostlinky do popředí mého 63l akvária?Sice vím že tu je atlas(něco málo jsem snad i našel),ale zkušenost je přece jen zkušenost.Děkuji předem.
Mohl, ale těch malých je málo a listy červené jsou jen ty nové.
Nějaký červený echinodorus by mu fungovat nemohl?
Alternanthery jsou potvory a i u dobře rostoucích rostlin ztrácejí spodní listy. Pokud chceš něco nenáročného a červeného tak se podívej na nějakou Ludwigi.
Mohl by me nekdo dat par tipu co na misto udajne
rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_reineckii ? Koupil jsem ji jen ze zvedavosti jestli se ji bude darit nebo ne a cekal jsem ze se stane to co se ted deje a to postupne opadavaji listy od spodu. Nic mene chtel bych ji nahradit necim mene narocnym, cervenym nebo alespon s nadechem do cervena a at to roste dost do vysky. Kdyby nekdo mel par tipu budu rad. Diky
Starší reakce
Ještě by to chtělo založit prezentaci akvária,aby šlo cíleněji poradit.Třeba si někdo všimne,kde je problém,proč se novým rostlinám nedaří.
Existuje tu atlas rostlin a vyhledávání v něm, kde se dají vybrat vlastnosti požadovaných rostlin. Jedna z nich je i náročnost pěstování. Jen vybrat požadované vlastnosti a seznam je na světě.
rybicky.net/atlasrostlin/hledat/ 0 22.02.2017 13:18 relativ – Pomoc s výběrem rostlin
Ahoj, chtěl bych vás poprosit o pomoc s výběrem rostlin do 170l akvária. Akvárium mám už mnoho let a jsou v něm pouze Anubias barteri, Cryptocoryne aponogetifolia a Ceratophyllum demersum. Zkoušel jsem dokupvoat rostliny, ale aktuální rostliny je vždy vytlačily nebo nové rostliny uhynuly. Nevím, zda jsem vybíral moc náročné rostliny nebo zda nemám třeba moc tvrdou vodu (kde bydlím máme bohužel opravdu tvrdou vodu, v akváriu se musím často zbavovat vodního kamene na okrajích hladiny). Moc se v tom nevyznám, o akvaristiku jsem se zabýval hodně jako malý, teď mám akvárium už jen pro potěšení oka. Myslím, že je čas dát akvárium trochu dokupy když tolik let vypadá pořád stejně. Prosím o doporučení nějakých nenáročných, nejlépe rychle rostoucích, rostlin. Hlavně nějaké nízké do popředí, těch jsem zkoušel hodně, ale vždy odumřely.
Děkuji
Kal ze dna
to si sedne ale muzeš tomu pomoct více odkalovat.nebo na hladinu při dolévání položit prkýnko a lej to na něj pomalu.
Tak jsem dneska vyměnila polovinu vody, jak jste radili a snažila jsem se odstranit špatné listy a zbytky. Při dolévání vody se mi zvířil nazvěme to "prach",je to dobrý prach nebo špatný prach?
O filtru ani nedutám, protože já mám vnější filtr kam moje paměť sahá. Ale odhaduji, že většina starších doporučí do filtru teď nešťourat.
Už jsem se všechny odházela a obnažila oddenky, žádný nestihl shnít. Ten z 3. fotky, byl nejhloubš a přitom je krásný. A ten jeden je ožraný,pravda. Ale ožraný je až "načlý" list. Na fotce 4 je právě ten načlý list, který pak dokončí ampularia. Ostatních si nevšímá.
Udělám tu výměnu vody. Co filtr,mám ho nějak vymáchat?
Mně ten anubias u lampy připadá jako ožraný. A protože dánia to nedělají, viník bude asi ten s domečkem.
A o sázení anubisů si myslím, že v substrátu klidně být mohou, ovšem pouze kořeny, nikoli oddenek (to je ten plazivý základ, ze kterého vyrůstají listy). Vlastně všechny anubisy takto mám, vždycky jsem měl, a rostou mi dobře. Ten anubis na fotce č.3 je právě moc hluboko, oddenek je utopený v substrátu.
Rostou ovšem dobře i přivázané ke kořenům, to je pravda.
Ty ostatní rostliny jsou na tom špatně. Málo světla určitě, znečištěná voda možná.
Substrát nemám, jsou jen v štěrku a snažila jsem se oddenky moc nezahrabávat,jen ty kořínky. Teď jsem se všechny mírně odhrábla a oddenky jsou zdravé a tvrdé. I ten,co se občas vytáhne a má špatné listy, má oddenek zdravý. Teda nevytahovala jsem je, jen z nich co nejvíc odstranila štěrk, abych na ně viděla a mohla je ohmatat.
Ty Anubiasy mas zasazeny primo do substratu? Tak to ti asi zahnivaji, Anubiasy se maji navazat na koren nebo na kamen, aby nemely oddenek zanoreny do substratu. Tim predejdes zahnivani. Zkus aspon ten zdravy jeste rychle presadit a zachranit. Zkus, jestli oddenek ostatnich neni shnily, kdyz tak postizenou cast odriznout a navazat zdravou cast na dekoraci.
Tak jsem to zkusila vyfotit. Foto 1: Krásný a hned vedle"nemocný"anubrias,jsou to 2 rostliny úplně nejblíž lampičky. Taky pravda blízko filtru a ten filtru bližší"nemocný" se občas vytáhne, myslím, že mu pomáhá ampularia a pak proud...takže možná není tak zakořeněný?
Foto 2: Zubožená Limnophila...
Foto 3: Zdravý Anubrias úplně na druhé straně než svítí lampička.
Foto 4:"Nemocný"Anubrias ve středu akva, za ním Hygrophila (to něco vedlení jsou kopřivy pro ampulariu..) Je tam něcovidět?
Světlo nebo něco dalšího?
Vodu jsem vyměňovala 3 dny dozadu, ale pravda,jen 3 kýble.Mohu radikálněji. A ještě jsem vůbec nečistila filtr. I když na něm teď zrovna nějaký list je, snažím se ty listy sbírat a nějaký "bordel" na něm je, ale všechna varování nehrabat se ve filtru a nesnažit se ho mít jako nový jsemho zatím nechala, jak je. Čistit/nečistit?
NHKG: Lampičkou přisvětluju, ale jde postavit jen z jedné strany, na druhou to asi nedosvítí.
Maq: Ono u Anubriasu vidím i nové kořínky, u 3 z 6 jsou listy všechny listy pěkné,u dalších 3 horší. Já se snažím ty rozpadající se listy odstraňovat. Tím se mi povedlo vytáhnout i jeden trs Vallisnerie, kde jsem zase našla nový oddenek.
Zab01: Snad mi to na okně vydrží, když tak budu navhrazovat a dosazovat, až bude světlo. Anubriasy mám teda všechny vysazené, ale snad se udrží.
Než bude výplata, nemáte doma stolní lampičku? Jak provizorní osvětlení stačí. A taky doporučuju pro jistotu párkrát vyměnit vodu.
Za čtrnáct dní až tři týdny masově hynou včetně Anubiasu?
To možná nebude jen nedostatkem světla. Zkus párkrát vyměnit polovinu vody.
Nové rostliny často vzdají kořínky a část listů, ty se hned rozkládají, ve vodě se hromadí znečištění, tím víc rostliny trpí, vzdávají další listy... nabaluje se to jako sněhová koule.
Jak neroste ani anubias a polysperma, tak to už je hodně špatný
rozhodně pokud to máš doma, tak rozprostřít u okna ať na sebe moc nestíní a vydrží mi tak vždycky dlouho, jen některé začnou pouště kořínky do vody ze stonku, jak jsou na bok.
Jj, nektery odolnejsi rostliny vydrzi, ale holt bez svetla nerostou
Já jsem si to sama říkala...
Ale jak píšu - z další výplaty, už jsem se po nich i dívala. Holt to nelze hned. Ale chytře jsem si nechala část prostřihu ještě na okně v kýblu a musím říct, že Hygrophila i v kýblu vypadá o něco lépe.
To nejspis jo, bez poradnyho svetla ti nic neporoste
, to ani nema cenu davat kytky, kdyz nemas osvetleni
Tak jste mi to předpovídali a už je to tady: kytky nic moc-rozpadají se jim listy. Nejhůř je na tom Limnophila ses. (ta to asi nedá..), hned po ní Vallisnerie nan. a Hygrophila polysp.,dokonce i některý Anubrias má pár listů "načlých". Listy blednou a průhlední, u Anubriasu zůstanu žilky. Pěkné, bez poškození jsou Cryptocoryne nev. a Bacopa car.
Přičítám to absenci světla nebo by to mohlo být i něco jiného? Světlo bude hned z další výplaty...teď na něj prostě není.
Listy z vody vybírám, dneska se mi dokonce povedlo vytáhnout jeden trs Vallisnerie - ale asi to nebude tak tristní, protože i přesty listy jsem našla nový mikro-oddenek.
Starší reakce
Neměl jsem na mysli rostliny jako takové. Ale ty dřevěné "kmeny", v tom vidím problém.
Nejsou to zrovna náročné rostliny, myslím že údržba nebude nějak přehnaně náročná.
Souhlasím s Václavem až na tu hottonia_inflata, ta to podle mě není, budou to ty další co psal. Dále jsem si tam všimnut trochu hnědovky a i nějaké ludvígie někde vzadu pár stonků na jednom místě.
To akvárium mě taky zaujalo. Nemyslím si, že je možné v domácích amatérských podmínkách něco podobného zařídit a zejména dlouhodobě provozovat.
Pokud se Ti to podaří, budeš slavný.
0 13.02.2017 16:42 peky1128 [2] - Rostliny cawte viete mi poradit, potreboval by som vediet ake druhy rastlin sa nachadzaju na tomto obrazku, chcem si take akva spravit a nikde som take nenasiel
www.google.sk/…:
V případě kryptokoryn se různé barvy dají docílit i při použití jednoho druhu, pokud není světlo rovnoměrně všude stejně.
třeba různé druhy menších cryptocoryne, některé jsou tmavé jiné světlé, Flamingo je červené, jiné jdou při dostatku světla do hněda... Jestli máte hodně světla tak třeba blyxa.
Tak jedna z vlastní zkušenosti: podvodní lobelka alias Lobelia cardinalis. Zdejší atlas sice píše, že je to náročnější rostlina, ale já ji mám asi měsíc a půl a krásně drží, ba dokonce poslední dobou roste. Z jedné várky zakoupené v Hornbachu jsem zasadila do dvou akvárií tři trsy, dělají krásný kompaktní keřík (až víc vyroste, dá se zastřihnout). Má moc pěknou světle zelenou barvu, ze spodní strany jsou listy naopak lehce dofialova zabarvené, takže to působíc pěkně a zajímavě.
Tmavý zelený koberec je z Marsilea, svetlý zelený z Hemianthus. Rastliny menšieho vzrastu (už nie koberec) tmavý Anubias nana, svetlý Samolus, červená Alternanthera 'Mini'.
Ahoj všem! Nechci zakládat nové téma,tak to pišu sem.Můžete mi prosím někdo z vlastní zkušenosti poradit nějaké nenáročné rostliny na střed a přední část akvária aby byly třeba tmavě zelené nebo naopak hodně světlé,hnědé,do červena a podobně?V atlase jsem sice něco málo objevil,ale lepší je zkušenost.Líbila by se mi ta hra barev...Děkuji
To je hezký, jenže já mám kryt a tam by to nevyniklo.
Je to už nainstalované, dělal jsem to sám, ze dvou kusů, tak to nešlo dát odzhora.Vtom prostoru mezi mám filtrační vatu, tak v tom by to mohlo zakořenit ??
Pro anubias ano, pro mnou navržené řešení nikoliv, tyto je třeba zasadit. Tak jak jsem to navrhoval tím řeším právě hladinu a ono možnou výškovou korekci, tedy pokud je již pozadí instalováno, pokud ne, žádnej stres, tu mezeru necháš dole a nebude vidět, přisypeš tam štěrk.
Jinak, to mne napadlo, nechat vyrůst takovou rostlinu až k nebi, ať si tam plápolá, ale tak nějak jsem si to představoval efektněji, ale jak říkám, asi je to nesmysl, všechny kytky rostou vzhůru....teda asi..
Děkuji za relevantní radu
, nevadí, že nebude zasazená v substrátu, to platí třeba i pro ten anubias ??
Protože chceš nesmysl, tak jsem se nezdržoval a rovnou napsal alternativu
Leda koukni po nějaké převyslé rostlině co dákáže růst emerzně, jestli teda taokvá je.
Děkuji za odpověď, taky bys tam měl mít "nic nechápu ", chtěl jsem poradit nějaký specifický druh roslin, které by rostly listy dolů.Kdybys napsal že chci nesmysl, bylo by to užitečnější....
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 67
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 52603x