Přihlásit se RYBICKY.NET »

Krevetky - chov

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Krevetky - chov
 Reagovat na tento příspěvek 12  - sivon Re: KarlosS
Ani jeden z těchto plžů se moc jako zajížděcí do nového akvária o objemu 30 litrů nehodí. Malá (!)neritina a clithon, kteří by snad vyhovovali velikostí, tam ze začátku nebudou mít co žrát, pak budou v konkurenci s krevetkami v nevýhodě. Pagodula je moc velký a tím se stejný problém s krmením ještě násobí, je také poměrně náročný na kvalitu vody. Taia je bahenkovitý plž se specifickými nároky - potřebuje "bordýlek" - což se nedá v novém akváriu splnit. Krevetky také většinou akvárium vyčistí zcela dokonale.
Prostě ideální zajížděcí plž je okružák. Pokud nebudeš zpočátku moc krmit, budou se množit pomalu nebo vůbec a později jim krevetky stačí většinu krmení stejně sežrat. Na rozdíl od piskořek se dají snáze redukovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: ludvik
ludvik napsal: Co znamená nepřekrmuj? Mě se v podstatě přemnožily levatky v době, kdy akvárium nikdy nevidělo ani lupínek z tetraminu, natož něco jiného.
predator3313 napsal: Nepřekrmuj a nepřemnoží se ti žádní, jinak s těma co psal KarlosS opatrně, né všichni jsou vhodní do malých nádrží palec

V tom případě byla jinak zanedbaná údržba akva díky čemuž měli levatky dostatek potravy a tak se vesele namnožili když cítili že to množství potravy umožňuje ....
 Reagovat na tento příspěvek 3  - KarlosS Re: malyLibor
ok. Koukám, že není jednoduché najít šneka do třicítky, co se moc nemnoží. Já měl teda Taiy do 2-3 cm. Ale když si pohlídá okružáky nebo piskořky myslím, že oni svou roli splní.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - predator3313 Re: ludvik
Tak určitě je možné že když třeba daným šnekům stačí k životu řasa (což by mohly být ty levatky) tak i když do akvárka nedáváš krmivo tak se ti mužou množit a prosperovat. Ale zas když máš v akvárku krevetky které si taky tu řasu rády dají, tak na tom budou ti šneci hůř. Jinak s levatkami nemám nějak velké zkušenosti, měl jsem nějáké při založení prvního akvária, koupil jsem si helenu a než se stihly rozmnožit tak je vyzobala :-D, tedka vedu jen piskořky, které se taky množí ale větší počet mi nevadí, hodně lidí si je rádo vezme a taky jimi přikrmuju raky. Ale je fakt že takových kružníku se nejde zbavit ani za nic :-D Ale ty si asi do akvarka dobrovolně dá jen málo kdo
 Reagovat na tento příspěvek 3  - malyLibor Re: ludvik
U pagoduly a neritiny, a asi i clithona nejde o velikost, ale o to, že ve 30ti litrovém akvárku nebude pro ně dostatek řasy. Pro pagodulu určitě ne. Ta potřebuje poměrně dost řasy a skoro nic jiného nežere... kromě třeba spařených kopřiv. Jenže ty jí sežerou krevetky a tak hrozí, že umře hlady. Jinak je to ale nádherný šnek, podle mne jeden z nejhezčích sladkovodních vůbec. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: predator3313
Co znamená nepřekrmuj? Mě se v podstatě přemnožily levatky v době, kdy akvárium nikdy nevidělo ani lupínek z tetraminu, natož něco jiného.
predator3313 napsal: Nepřekrmuj a nepřemnoží se ti žádní, jinak s těma co psal KarlosS opatrně, né všichni jsou vhodní do malých nádrží palec

Nejmenší z toho výběru je asi ten Clithon. Ale i ten dokáže na ty dva centimetry asi vyrůst. Ale bůhvíjak dlouho mu to trvá. U mě za dva měsíce snad ani nepoporostl (mám asi půlcentimetrové Tricolor a pak větší Sun).
Zato Taia, to je kus šneka. A roste. Je ale hezká, dá se na ní i koukat (na rozdíl od clithona je prostě vidět z ulity, přitom ne tak moc jako pagodula). Jenom je občas pěkně pitomá ... leze leze po železe (po skle, po trubce, po kořenu), projede moc blízko ryba - ona se lekne, zavře špunt a letí dolů. Až si někdy říkám, že to jednou přežene a ulitu si rozbije. Dle několika názorů se ji může povést i rozmnožit, ale odchov mladých se už moc nedaří. Sám jsem na to zvědavý.
Pagodulu neznám, ale taky mi přejde hodně velká. A neritina vlastně také, rozhodně je větší, než Clithon.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: KarlosS
Predátor má pravdu, 30litrů je na pagodulu rozhodně malé... i na jednu.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - predator3313 Re: emisek10
Nepřekrmuj a nepřemnoží se ti žádní, jinak s těma co psal KarlosS opatrně, né všichni jsou vhodní do malých nádrží palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: emisek10
neritinu, taiu, pagodulu, clinthona, ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: KarlosS
a jaké šneky tam mám dát aby se moc nepřemnožili?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: ivaha
no mě to občas nestačilo. Sice jsem měl dusitany na nule a dusičnany v normě, přesto mi krevetky nevydržely. Ale to samozřejmě není směrodatné a ovlivňuje to víc faktorů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: KarlosS
Bude platit, že i zde není vhodné tam naprat všechny najednou, ale jako u ryb, pěkně postupně a s výměnama vody. To uvádím záměrně, neb tazatelka zde již několik dní řeší velikosti a objemy akvária a spíš se pohybuje v rizikovějším pásmu menších akvárií, tak aby nebylo zbytečně nějaký zklamání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ivaha Re: KarlosS
Obvykle taky čekám cca ty dva měsíce, ale to bývá tím, že si zařídím nádrž a pak mi trvá, než seženu požadovaný tvory, který tam chci chovat. Nicméně při častých výměnách vody, nasazení pár šneků by i ty čtyři týdny měly stačit.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - KarlosS Re: emisek10
pokud budeš zajíždět akvário bez živočichů, bude to trvat ještě déle. Dej tam aspoň šneky, občas malinko nakrm. Filtr musí jet nonstop. Za dva měsíce změř dusitany a pokud budeš na čisté nule, šup tam s krevetkama red cherry. Jsou levné a nejméně náročné.
 Reagovat na tento příspěvek 9  - R slavko Re: ivaha
Dovolím si doplniť, že tie dni v grafe zábehu sú len ORIENTAČNÉ a v žiadnom prípade ich nemožno brať ako dogmu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: emisek10
uloz.to/…
Pokud chceš číst tolik se můžeš podívat na tadyto.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - ivaha Re: emisek10
Raději měsíc určitě. Pročti si odkazy nahoře v modrým rámečku tohoto vlákna rybicky.net/forum/15-zacatecnik

Edit: zde je graf, kde je průběh zabíhání nádrže dobře vidět www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: ivaha
jak dlouho mám čekat na záběh?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Hansel
súhlasím, sám mám 30l kocku s krevetkami, ale je to na ten objem zbytočne vysoké a mal som problém dobre to presvietiť až na dno. Ale nie je to nemožné a pre krevetky sa možno pohrať s priestorom do výšky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Dreamdiver
Hele, co se věku týká, znám tady na webu jedenáctiletého kluka a ten je schopen si akvárko poskládat a starat se o něj lépe než kdejakej dospělej. 11 let už je člověk dostatečně inteligentní a zodpovědný, pro mne je to rovnocenný partner... a proto radím to, co bych radil každému začínajícímu zájemci. Jen jedenáctiletý začátečník to má obvykle trochu horší s financováním svého koníčka.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ivaha Re: emisek10
Krevetek si pořiď (po záběhu!) aspoň 10, nějaké nenáročné Neocaridiny, výběr je velký.
Rostliny - mechy, jemnolisté stonkovky... prohlídni si zdejší atlas, aspoň se při tom prohlížení leccos dozvíš :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - malyLibor Re: emisek10
Kytky zpočátku co nejvíc a namíchat rychlerostoucí stonkovky s rostlinama kořenícíma, postupně budeš moct ty rychlerostoucí ubrat, ale ze začátku ti pomohou nastolit biologickou rovnováhu.
Do začátku doporučuji určitě nějaké snadnější krevetky, nejlépe některé z Neocaridin.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10 – kytky
A jaké kytky?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10 – kolik
ještě otázka:kolik tam můžu dát krevetek a jaký druh?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Dreamdiver
Ano, tahle světla od Diversy jsou dost povedená a celý ten set je dobře vyvážený... i když já bych samozřejmě vyměnil filtr za kostku biomolitanu s čerpadýlkem, ale není to nutné.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Dreamdiver Re: malyLibor
Asi jo no, ale tak pokud tam dá pěkný kořen, kámen...budou mít krevetky rejdiště dosytosti. Vycházím z toho, že tazatelka je jedenáctiletá holka. Z praktického hlediska si já osobně myslím, že takovýhle set je pro začátek lepší.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Dreamdiver Re: malyLibor
Jo ta Diversa je pro začátek dobrá volba, má i slušný světlo, s tím Aquaelem mívají lidi problémy. Mně teda pořád svítí v práci, ale četl jsem o něm nepěkné věci.

Pro toto akva je to vhodné příslušenství.
Ano, tohle je se vším příslušenstvím. Ale mám-li být upřímný, tak souhlasím s Hansel - klasický tvar akvária je pro kreveťule lepší - je tam větší povrch dna. V kostce budeš muset pracovat s prostorem a umístit tam hodně větviček, abys prostor využila. Jedinou výhodu tohoto setu vidím v tom, že je v něm za dobrou cenu všechno a vše je pro tohle akva dostačující.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: Hansel
Je toto dobré příslušenství? www.vyprodeje.net/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: malyLibor
to je slušné,a to je tedy se vším příslušenstvým?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Hansel Re: malyLibor
A to já bych zase do 30l kostky nešel, klasický nižší kvádrový tvar má podle mě mnohem větší pole působnosti a lépe se v něm pracuje, a pro mé oko i vypadá lépe. Navíc se dá pořídit levněji než ve "značkovém" setu, ale zase nutno zmínit že to dá o malinko víc práce s vybíráním dalších serepetiček, které jsou u zmiňovaných setů už v krabici, ať už vyhovujcí, nebo nevyhovující.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - malyLibor Re: emisek10
Nejmenší krevetkárko, které bych ti doporučil do začátku, je 30 litrů - např. toto je už kvalitní set: www.vyprodeje.net/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: Dreamdiver
im9.cz/… toto?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: Dreamdiver
to je pol. firma?
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Dreamdiver Re: emisek10
Pro krevetky bych volil tak 20-30l akvárium, je už dostatečně velké abys tam vytvořila fungující stabilní ekosystém, který odpustí menší chybky (těch 30l je z tohoto hlediska přece jen lepší), údržba není nijak náročná. Krevetky lze úspěšně chovat i v menších nádržích, ale jako začátečnici bez zkušeností bych ti to fakt nedoporučoval.
Např set od aquaelu 30l vč topítka, filtru a světla koupíš kolem dvanácti stovek.
 Reagovat na tento příspěvek 9  - KarlosS Re: emisek10
Nejde o to v jak malém lze chovat krevetky, ale v jak malém udržím rovnováhu. Čím menší akvárko, tím je to pro zkušenějšího akvaristu. Minimum je ale 20-30l a zabíhat ho budeš dlouho. Nikdy nedávej krevetky do nezaběhlého akvárka. Jsou citlivé na dusičnany a dusitany. A dusitanů se zbavíš až zaběhnutím aq. Počítej na záběh alespoň 2 měsíce. Přečti si něco o nitrifikaci.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - predator3313 Re: emisek10
Zajímavá otázka :-D
Viděl jsem už v hodně malých nadržích krevetky...otázkou je jak se tam měly.... čím menší, tím hůř se o to krevetkárko pečuje palec
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Jjapan Re: emisek10
Na délku, na šířku, na výšku???? Nehledej nejmenší rozměry. Zkus třeba napsat. Mám možnost akva o objemu 15, 30, 50l, mohu v takovém chovat krevetky? Jaké máš možnosti palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10 – krevetky
Dobrý den,kolik cm múže mít krevetárium minimálně?Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Jíťa
Já bych tipoval,že se sešla vysoká koncentrace železa a NO3 díky těm platám.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - petulinakk Re: Jíťa
A to železo ve vodě? Jeho koncentrace třeba přesáhla nějakou kritickou mez...?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ivaha Re: Jíťa
A jak je to akvárko velký? Naráz tam přibylo 20 rybek, ač malých, ale prasátek živorodek. Jestli je to malý akva a nepřizpůsobila se tomu stavu údržba, tak to klidně může být i tím...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Jíťa
Ono taky stačí, pokud je kus vodovodních trubek z olova nebo mědi. Rybám nevadí, kreveťule zabije... ale nejspíš to bude NO3 ze studny, jak píše Pepenka. Většina studní v ČR má vysoké NO3.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepenka Re: Jíťa
Já měla ve studni vše ok, jen NO3 v brutálně červených číslech :(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jíťa
Letos na jaře jsem dávala vodu na rozbor, vím jen že je nezávadná, pitná s vysokým obsahem železa, ale např. tvrdost neuvedli ani se mi ji nepodařilo změřit, jen PH asi 7,5 a NO jsem nenaměřila.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jíťa
Měřit jsem zkoušela, ale nic jsem nenaměřila. Nejvíc je mi divný, že ty plaťátka vesele žijou a krevetky během 2 dnů pryč, výměny vody nepomohly... To akvárko jsem koupila z druhé ruky, nevím čím je lepené a funguje 4 měsíce bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Jíťa
Ale tím silikonem to klidně být může,zkus si k němu čuchnout v "syrovém" stavu.Je možné,že to způsobila i ta voda(opravdu v ní mohly být nějaké chemikálie(třeba pesticidy...).Bez změření se toho ale moc zjistit nedá :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Burik Re: Jíťa
a jaké parametry má ta voda ze studny?Měřila jsi něco?Myslím,že silikonem to nebude
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepenka Re: Jíťa
Já si přiotrávila akva vodou ze studny..jak byly ty deště tak nám tam čváchl nějaký bordel (který jsem zjistila až po ztrátách)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 111 112

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 89646x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2294-krevetky-chov?od=1494