Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krevetky - chov

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 45 Přejít na další stránku   1  
Krevetky - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 19:42 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Galaxky nejsou o nic choulostivější než B.maculatus, ale jsou divné... Jsou hrozně plaché, schovávají se, hned to, hned ono nežerou... kdepak. Nebrat. Ty B.maculatus jsou skvělé i povahově, nejsou plaché, rády koukají z akva ven, někdy mi připadá, že mne snad pozorují, a hlavně nenapadají krevetky. Jejich nevýhodou je, že nežerou z hladiny ani ze dna, což je ale výhoda při chovu s krevetkama. Krevetka si vleze na plovoucí rostlinku a stahuje si vločky z hladiny. Tím jich strhne spoustu ke dnu a ty padající vločky baští právě razborky. Na zem spadlé vločky zase baští krevetky. Když jim dáš mražený cyclop, zase co spadne na dno, to sežerou kreveťule. A tyhle razborky ani nijak výrazně nenapadají malinké čerstvě vylíhlé krevetky - další výhoda.
No a k té malokvětce - ta je na světlo dost náročná, ale tím, že ji máš v maličkém akvárku by to osvětlení snad mohlo stačit a mohla by růst. Sám jsem zvědavý, potom dej vědět, jak se jí daří. Já ji měl ve 40 cm hluboké padesátce, navíc jsem měl osvětleno jen 12tiwatovou úspornou žárovkou, tak mi nešla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 19:23 meleri Re: malyLibor
dekuju za uklidneni! urcite se do toho pustim! dneska jsem byla v tom obchode a byla sem unesena, meli tam nadherne kyti, z tropicy, koupila jsem hem. callitrichoides, a druhy dali zadarmo, pak dva druhy mechu, skrys na krevetky a ups, dvaadvacet eur v pr....i, takze na ty testy jsem se nakonec vyprdla, navic mi tam pobihal muj dvacetimesicni syn vsude, tak jsem to vzdala.....s tim hemianthem si nedelam moc nadeje, v sedmnacti l akva s osvetlenim jedenact watu asi moc neporoste, mohla bych sehnat od tchyne nahradni lampicku, ale rikam si at si zas nezadelam na sinici, ktere jsem se nedavno zbavila.....
s tou vodou to je super, ja vim ! strasne bych chtela ten velky sud primo pod rynu, navic by to byla obrovska pomoc i pro zalevani zahrady, tady treba kazde leto je zakaz zalevani zahrad kvuli vedrum, ale co ma pak clovek delat kdyz mu zdechaji kytky a travnik a tak.....jenze ten sud, uz jsme to zjistovali, musis koupit s nejakym vercajkem, ktery ti tam ma jako udelat pokryvac no nevim jestli by to manzel zvladnul, kazdopadne na pristi rok o tom opravdu silne uvazuji....blbe je, ze mame jako vsichni tady, plastove okapy a tak nevim jestli ten system se da sehnat i na plastovy okap.....
to jsi fakt dobry! tolik akvarii....priznam se ze bych brala strasne moc jedno treba stopadesat litru, ale ted to nejde, jeste by se mi tam utopil syn a druhy by to mozna jeste obcas vzal kladivkem.....jinak jo ta destova voda, ona je tu v lete i s piskem ze stredozemniho more no nevim nevim, ale strasne me tu stve to vysoke pH nevim jak se bude krevetkam libit. a jo boraras maculatus meli, dneska, i razbory galayxy, ty jsou krasne ale pry choulostive a navic ta cena..... :-( kazdopadne dekuji za vsechny rady, zase jsem o neco moudrejsi, uvidime co bude v praxi.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.12.2012 19:23 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
No, důležité je si pamatovat, že většině těch věcí ani netřeba rozumět :-D Já třeba už několikrát studoval články o pH, tvrdosti, alkalitě a moudrý z toho nejsem... a to jsem prosím míval z chemie, fyziky a biologie vždy jedničky. Co je potřeba vědět je, že v akva nesmí být NO2, NO3 spíš méně, pH a tvrdost dle doporučení v místním atlase. Jak to změříš najdeš v návodě k testu, zapíšeš si to do tabulky měření v prezentaci tady na rybičkách a je to. No a pokud něco nebudeš vědět, tak si to najdeš v článcích.. a pokud ne, tak se tady poradíš. Nemusíš mít strach, díky internetu v tom dnes už nejsme sami, ale máme tady lidičky, se kterými se můžeme poradit a získat zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 19:23 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Děkuji a přeji dobrou chuť :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 19:13 meleri Re: sikula
to je pravda ! stejne krome nitratu a nitritu a trochu ph tomu vubec nerozumim a nejak se mi do ani za ty roky do te hlavy dubove nechce vpravit....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 19:11 meleri Re: predator3313
kez bych mela stesti jako ty! ale asi tezko, proto vyckavam jeste...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.12.2012 19:07 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
www.mangala.cz/…
No jo, omyl z hladu.... Teď už se večeře vaří, tak tenhle odkaz je správný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2012 18:30 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Ten odkaz je jaksi špatně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 18:20 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
rybicky.net/forum/2294-krevetky-chov Já mám tuhle. Koupil jsem si ji i s konduktometrem. Po určité době používání konduktometru už podle změření vodivosti odhadneš, jaké máš tvrdosti vody a nebudeš je muset měřit kapkovými testy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 17:45 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: Sid
Jasně, toto riziko je mi známo ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   04.12.2012 17:36 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: danio
...Když tu tak čtu o té dešťovce, asi budu příští rok na chatě nejen sbírat miniaturní dubové listí, ale i chytat dešťovku...
Je asi na místě připomenout, že v dešťové vodě se mohou objevit látky, které vodní pára nabrala i stovky kilometrů od místa srážek. Proto i když dešťovou vodu zachytáváme v (relativně) čisté lokalitě, neznamená to automaticky, že i tato voda musí být "čistá" (ve smyslu potřeby našich chovanců a "pěstěnců" :)).
Doporučil bych u takové vody měřit alespoň její pH. Pokud naměříte hodnotu nižší, než cca 5,6, půjde o tzv. "kyselý déšť", jehož vliv na prostředí v krevetkáriu (nebo jiném akváriu) nemusí být zrovna žádoucí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 17:33 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Teď koukám, že těch aparátů na osmózu je zřejmě víc typů (podle parametrů vody?). Pročtu to, ale je otázka, jestli by se to kvůli mým cca 50 litrům vody týdně vyplatilo :-) Ale to už je otázka spíš na jiné vlákno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 17:29 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
Razborka :-) I když se mi zdá, že v tom pojmenování je někde docela zmatek. Ryby jednoho rodu Boraras jsou jednou razborky - trpasličí čili maculatus - a jindy razbory - uropthalmoides čili skvrnoocasá. Někde asi soudruzi z NDR udělali chybu. A osmoza je už v pohodě, její cena se snižuje se stoupajícím množstvím výroby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 17:26 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Jo, souhlasím, objednat se dají, jen jsem reagovala na to, že je to nejběžnější razbora. Není ;-) Na tu osmózu se možná i kouknu, čekala jsem, že to bude podstatně dražší sranda... Ale voda tady u nás asi nebude špatná, třeba zrovna orchideje jdou mámě moc pěkně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.12.2012 16:13 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
Chem chytá dešťovku v Brně, kousek od centra, a chová krásné krevetky. Jako první člověk vůbec dokázal uměle odchovat i Atyopsis moluccensis, nebo to jako první člověk na světě popsal. A používá dešťovku. Já bych se jí nebál ani u vás... a nebo druhá možnost - za cca.1.500 se dá koupit reverzní osmoza. Mám ji rok a půl, stále perfektně funguje, a to má 9 akvárek... Reverzní osmozu si velmi chválí i kytičkáři a především pěstitelé orchidejí... no a z permeátu z RO můžeš s vodovodní vodou namíchat prakticky jakoukoliv vodu pro jakékoliv rybičky.
Jinak B.maculatus jsem také kupoval v Bráníku, také u Rataje, ale jsou k vidění i na každé burze. A objednat je snad dokáže každá akvaristika, kde není personál úplně nemožnej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2012 15:53 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Já bych neřekla, že B. maculatus se dají sehnat úplně všude, aspoň tady u nás ve varských akvaristikách teda mají všude razbory klínoskvrnné, možná ještě někde hengelky, ale maculatky a další minirazborky ani náhodou, ty jedině na objednání s minimálně měsíčním čekáním. A ani ve slušně zásobené akvaristice v Sokolově, kam si jezdím téměř pro vše, co se akvaristiky týká, je nemají. Takže velká města nejspíš ano, v Praze a Brně se zcela jistě sehnat dají (já se asi svezu pro maculatky příští úterý do Braníku, táta má cestu do Prahy), ale jinak mi jako zcela běžné rybičky nepřijdou ;-)

Když tu tak čtu o té dešťovce, asi budu příští rok na chatě nejen sbírat miniaturní dubové listí, ale i chytat dešťovku - pokud moje krevetky přežijí do jara hmm Ale on by se měl vlastně dát rozpouštět i sníh z čistých lokalit, že? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2012 14:20 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Razborky Boraras maculatus jsou asi nejběžnější razborky, co se dají koupit asi úplně všude. Co se týče dešťovky, ideální by bylo dát pod okap velký sud - dají se snadno sehnat 1000litrové plastové nádoby, ale i menší, 200-300 litrové sudy. Ty máš akva 17 litrů, to je výměna 16litrů za 4 týdny, 208 litrů za rok. 200 litrový sud ti zachytí vodu na celý rok. A můžeš dávat při výměně 4 litrů vody 1litr vodovodní a 3 litry dešťové. Neznám přesné hodnoty, ale troufnu si odhadnout, že by ses s pH mohla dostat pod 7 a s tvrdostí na nějké přijatelné číslo 4-8°dGH, pro razborky i krevetky ideální. V sudu s dešťovkou se ti navíc objeví i komáří larvy, které dokud jsou malé jsou pro razborky vítanou potravou. Větší komáří larvu razborka asi taky uloví, ale jen tak 1 za den, tak na to pozor, ať nedáš 50 larev k 8 razborkám, protože bys druhý den měla doma 42 komárů - taky jsem už zažil na vlastní kůži :-D
Edit: A neboj se krevetek. Red cherry, Sakury nebo zelené palmaty jsou opravdu na chov nenáročné. Potřebují vlastně to samé, co ty malé razborky - čistou a dobře prokysličenou vodu s pH těsně kolem 7 nebo o něco nižší, ne moc tvrdou. Stejně tak potrava - krevetky zbaští to, co nesnědí razborky. Uvidíš, že to bude v pohodě. Neděs se toho, co se tady píše. Sem píší lidé, když mají problémy. Podívej se na mne, já mám bez problémů krevetky v devíti akváriích, z toho ve 4 čistě s krevetkama, mám 7 druhů krevetek a vše funguje. Zaznamenal jsem jen jeden úhyn ve 2 akváriích a ten jsem si v podstatě způsobil sám svou nepozorností. O to víc mne mrzí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   04.12.2012 13:28 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyRe: predator3313
Já se držím hesla: Než měřit blbě, raději nebudu měřit vůbec.
Totiž když změříš hodnotu, u který si nemůžeš bejt jistej, jestli je správná, tak Ti to nedává žádnou informaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 12:57 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: meleri
:-) No já začínal s timhle akvarkem... pěkne sem si početl co se ma jak delat, a za chvilku se mi tam prohaněly krevetky...hodnoty sem vlastně poprve měřil asi 5 mesicu po založení akvarka a zjistil sem že mam všechny hodnoty naprosto idealní, jen jsem se bal moc nízkého PH, ale byl sem ujištěn že 6,2 - 6,4 krevetkam nevadí...čímž teda potvrzuji co už bylo řečeno, že papirkove testy nebudou nejpřesnější, jenže i ty ti ukažou, jestli tam mam máš tech NO2,3 hodne nebo ne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2012 12:48 meleri Re: predator3313
ja si zas rikam ze kdyz mam tak male akva (sedmnact litru cistych asi) a k tomu tam bublam co dve tak to projistotu zmerim, nez tam ty krevetky dam...aspon abych vedela NO2 3 jak na tom je. jinak kdyz jsem mela vetsi akvarium a v nem jen rybky tak to bylo fakt zbytecne....od tech krevetek fakt nevim co cekat, nekdo pise ze jsou nenarocne, nekomu pozdechaly....doufam ze mi budou zit, a treba se i mnozit, a pak bych si za delsi dobu poridila mikrorazborky kdyby se daly sehnat....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 12:42 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: sikula
potlesk No to je možný, ale nechovám nic tak citlivého aby pro mě mělo smysl kupovat ty drahe...i tyhle jsem koupil jen pod nátlakem přítelkyně :-D jinak bych se na to vyprd :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2012 12:31 meleri Re: malyLibor
dekuji za radu, hlavne tu o te zmene vody..ajaj...myslela jsem, ze obcas vezmu vodu od tchyne ze studny, obcas z lesa, obcas z vodovodu.....takze takhle teda asi ne? skoda....
na fotku jsem se koukla nebude to asi ono, vypada to o dost mensi...hodne toho jsem ted odkalila a je to pryc....mozna kdyby byly v akva rybky tak by si na tom pochutnaly....
ziju tady vicemene v prirode totalni, nikde kolem nic, jen pole tak snad voda destova by sla...problem je ze tady casto neprsi takze zas nemuzu porad tu vodu mit...prsi jen v zime a na jare a v lete bych destovou uz nesehnala..blble...
dekuji, neco jsem uz o krevetkach cetla, a rozhodne bych sla do tech dvou nejodolnejsich typu...tady vsude siroko daleko je voda velice tvrda, alkalicka ci jak se rika a ph taky vysoke, sedm celych pet minimalne....tak si rikam, kdyz to ti chovatele tak maji, a prodavaji to do obchodu, kde je pak taky ta sama tvrda voda, tak snad jsou na to krevetky zvykle, ale nevim, mozna ze chovatele maji spesl vodu, rozhodne jak je budu kupovat, tak se na to zeptam jakou vodu maji....tady meli jen ty krevetky red cherry a pak na akvaburze ty tygrovane, ale ty jsou strasne krasne bohuzel si myslim ze by mi pohynuly..
ty testy koupim ,bohuzel jsem ve francii tak nevim jake budou, asi Tetra.....to je pravda ty papirky jsou naprd, kdysi jsem to mela a prd jsem stejne poznala. krevetky jsem chtela oupit uz dneska, ,ale pockam jeste tyden, at je to aspon ctyri tydny....dneska aspon vyberu nejake rostlinky a ukryt pro ne....drzte mi palce, at mi hned neumrou, az je koupim, boze to by byla desna skoda, straslive se na ne vsichni tesime !
hop hop a romany mi nevadi, naopak, dekuji vam za vsechny rady..o akvariich uz neco precejen vim, ale krevetky jsou pro me uplny zacatek.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.12.2012 12:21 meleri Re: lhajek
jasne kouknu jen me zajimalo jestli je to treba praktictejsi....

hm co clovek to nazor, nevim no, ziju na venkove, na samote vlastne, kolem jsou jen pole, tak snad by ta destova voda sla....tchyne ma studnu z toho hlubokeho vrtu nebo hloubkoveho ci jak, to by snad bylo ok?

dekuji za foto! jsou velmi mali, asi tak dva mm, sedi, kratci divala jsem se na jine forum a snad by to melo byt ok....
dekuji moc za kazdou radu, jsou pro mne opravdu dulezite.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   04.12.2012 12:03 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Pro akvarko to není nebezpečné, toho se neboj, v akvárku se ti budou objevovat různé potvůrky, objeví se a zmizí, co nezmizí, to obvykle zbaští rybičky.
Na co vše jsou a nejsou krevetky citlivé nebo co snášejí je různé. Krevetek je spousta druhů. Ale ty běžně chované malé řasožravé se dají pro zjednodušení rozdělit na dvě skupiny - jednodušší na chov jsou všechny druhy a barvy rodu Neocaridina a Caridiny multidentata a simoni simoni. Náročnější na chov je pak většina druhů rodu Caridina. Ty méně náročné (red cherry, Sakura, zelená palmata, yellow...) většinou vydrží i tu vodu nad 7pH a trochu tvrdší, i když lépe se jim samozřejmě daří v měkké kyselé, kdežto ty náročnější (cristalky, tygři, různé ty pandy a bee a tak dále) vyžadují vodu okolo 6,5pH a tvrdost pod 6°dGH, jinak umírají. Tohle je zobecnění, každý druh se trošku liší a je třeba si to nastudovat a nejlépe probrat s chovatelem, od kterého kupujeme.
Co se týká výměny vody, tak čerstvá vodovodní by se měla vždy nechat odstát, já ji nechávám přes noc v kanistru. Krevetky nesnáší změny vody, proto by se měla dávat voda stále stejných parametrů. Co se týká dešťové vody, někdo na ni nadává, někdo s ní má dobré zkušenosti, a to dokonce i ve městě. Např. Chem používá dešťovou vodu, kterou chytá ze střechy kousek od centra Brna, a chová v ní s úspěchem i crystalky. Je však třeba měřit její parametry, někdy může náhodně napršet třeba hodně kyselá.
Co se týká testů, nedoporučuji papírkové testy, jsou poměrně hodně nepřesné. Kapkové testy nejsou sice taky zcela přesné, ale oproti papírkům jsou o hodně přesnější. A co se týká výrobců, takl každý přísahá na toho svého. Spousta lidí platí velké peníze za značky, já osobně jsem velmi spokojen s testy od Rataje a Dajany, konkrétně obě tvrdosti používám jen Rataj, NO2 a NO3 jen Dajana a pH podle toho, jak mi dojde - jestli jdu nakupovat zrovna do Dajany, nebo k Ratajovi. Co si hodně lidi chválí je taky česká firma Aquar, s těmi jsem ale ještě neměl tu čest. Obecně ale vždy dávám přednost českým výrobcům. Ale značku si musí vybrat každý sám. Dobré je používat stále jeden test, kvůli sledování vývoje hodnot v akvárku. Především u krevetek je podstatnější než to, jestli je tvrdost 4 nebo 6 to, aby byla stálá, nekolísala.
A co se týče toho, jak se testy používají, tak u každého testu bývá podrobný popis, u Ratajových testů je na zadní straně vždy i přehledný kreslený návod, který se mně osobně moc líbí.
Omlouvám se za román, ale já už lepší nebudu. stydim
Edit: Než jsem to napsal, tak lhajek byl rychlejší. Koukni na ten jeho odkaz. Ploštěnky by to být neměly, ty neplavou ve vodě, ale lezou po skle... ale raději se na ně koukni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   04.12.2012 11:48 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: meleri
meleri napsala: jak se to pouziva?
Podle návodu :-)

meleri napsala: a jeste dotaz, je pravda, ze krevetky nesnaseji cerstvou vodu z vodovodu? ze se musi nechat odstat? jinak zemrou? a co voda destova? maji ji rady?
Naopak krevetkám výměny vody většinou prospívají, ale je potřeba aby voda nově přidávaná do akva mě co možná nejvíce paramatry shodné s vodou co už v akva je. Zejména jde o teplotu. S dešťovou vodou zkušenosti nemám a ani je nemíním získávat, čert ví co všechno nám prší ....
O destilce se snad bavit nemusíme, sama o sobě nepoužitelná, dá se míchat s vodovodní pokud potřebujeme měkčí vodu, ale jsou lepší řešení.


meleri napsala: a jeste jeden dotaz, spis teda heeelp, co to mam v akvariu? rano se vzbudim, jdu k nemu a vsude na skle i ve vode miniaturni zizalky, sede, maji tak dva milimetry...je to nebezpecne pro akva?
záleží co to je zač ty žížalky. Některé jsou neškodné a jiné mohou být krevetkám nebezpečné. Chtělo by to foto nebo bližší popis a nebo srovnat s tím co se dá najít v atlasu:
třeba toto nebezpečné krevetkám je: rybicky.net/atlasostatnich/plostenka_potocni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 11:25 meleri Re: sikula
jak se to pouziva?

a jeste dotaz, je pravda, ze krevetky nesnaseji cerstvou vodu z vodovodu? ze se musi nechat odstat? jinak zemrou? a co voda destova? maji ji rady?

a jeste jeden dotaz, spis teda heeelp, co to mam v akvariu? rano se vzbudim, jdu k nemu a vsude na skle i ve vode miniaturni zizalky, sede, maji tak dva milimetry...je to nebezpecne pro akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 10:53 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
No, to sice jo, ale nechce se mi tam nechávat bublat saké, když to nemám denně pod kontrolou... Abych pak krevetky nenašla bříškama hore, když i bez toho mám problémy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   04.12.2012 09:15 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetkyRe: predator3313
Podle mých zkušeností jsou "kapkové" testy přesnější, než "papírkové".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 08:52 Muž predator3313 [831] - Hlavně bezobratlíRe: malyLibor
Já balíček 50 testovacích proužku s NO2, NO3, obě tvrdosti, ph a cl koupil v hornbachu za 235Kč palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 05:41 meleri
dekuji ti za radu, ryby ani krevetky jeste nekoupim. s temi testy uvidim, kdysi jsem je mela...a nakonec jsem je vubec nevyuzila....ale mozna ze s krevetkama je to narocnejsi....vodu jsem ted poprve menila uz jen jednou tydne, tak nevim, rasa zadna ani sinice, bordel mi dela trochu snek...ph mam bohuzel vysoke, kolem sedm celych pet, ale ted co hnojim co dve tak nevim, nakonec asi ty testy poridim....uvidim co budou mit dneska za rostlinky a jak mi zbydou penize koupim jeste testy. moc dekuji.... ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.12.2012 01:33 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Ano, to rozhodně můžou, nejhorší je třetí týden, ale ani po 4 týdnech není vyhráno. Je třeba v akvárku měnit pravidelně vodu a taky ho trošičku krmit, i když tam ještě nemáš rybky. Krmí se normálním žrádlem pro rybky malinká špetička, asi jako když solíš vajíčko na měko, tak 2x týdně. Ale tovše se popisuje ve vlákně Zakládání akvária. Určitě ty Borarasky nedoporučuji dávat do akva dřív než 4 týdny po založení, krevetky pokud možno další nejméně 4 týdny později. Když se ti nechce investovat do testů, jde to i bez nich... jen začátečník často pozná zvýšené množství N látek, až když mu rybky a krevetky umřou... pak zjistí, že šetřil na nepravém místě. 5 důležitých testů - pH, celková tvrdost, uhličitanová tvrdost, NO2 a NO3 stojí dohromady okolo 400,-Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2012 01:28 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
No, tak 6,2 je pro většinu krevetek lepší než 7,4. ano
Kurník, jsem chtěl vyměnit saké. No tak jdu na to, ještě než půjdu do hajan.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 21:06 meleri Re: malyLibor
ja zitra omrknu co maji hezkeho, a dokoupim nejake kytky...bohuzel nemam testy, nechce se mi do toho vrazet....tak se nejak snazim bez testu no...myslis ze po dvou a pul tydnech jeste muzou umrit treba..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 20:29 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
No, přímo sodovku ne, ale z pH 7,4 mi to kleslo dost rychle na cca 6,2 :o)) Ono by se to možná použít dalo, ale když tam mám živé tvory, tak se bojím smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 17:19 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
Sodovku? No, já ho teď budu pouštět do padesátky a pak do dvanáctky. Tak jsem zvědav... v padesátce se chci dostat na 6,4 a ve dvanáctce někam k pěti... tak jsem zvědav, jestli se podaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.12.2012 15:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Záleží na tom, co je moc silné CO2. To se pozná teprve podle množství CO2 ve vodě v závislosti na pH a alkalitě vody. Ale dva a půl týdne je ještě málo, ještě jeden a půl týdne počkej a pak tam ty borarasky můžeš dát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 15:43 meleri Re: malyLibor
super tak to zkusim, kytek tam mam zatim dost, mam tam hygrophilu polyspermu, c. demersum, egeriu densu, hygrophilu, echinodorus a rasokouli a pokus o koberecek s h. micrathemoides. ale zatim jeste rybky ne, je to teprv dva a pul tydne, do toho tam mam moc silne co dve ktere dam pryc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.12.2012 13:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
Přesně jak říká danio. Nemusíš mít strach dát do 17. litrů 8ks B.maculatus. Samozřejmě, podmínkou je aby akvárko bylo osázeno vhodnými rostlinkami (Limnophila sessiliflora, Rotala rotundifolia, Najas gudalupensis, Egeria najas, Ceratophylum demersum jen tak namátkou) a aby o akva bylo řádně pečováno - nějaký malý filtr (já upřednostňuji bublifuk), pravidelné výměny vody (4 litry vody 1x týdně). Pak ti tyhle rybičky budou dělat radost a s krevetkami je můžeš chovat zcela bez obav.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   03.12.2012 13:21 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: meleri
Já myslím, že zrovna B. maculatus mohou být v rozumném počtu i v tak malém akvárku, ale pokud na ten dotaz koukne malyLibor, určitě Ti k tomu napíše víc, sám je v malém akvárku má :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 13:19 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Tak jsem si odebrala trochu vody a dala na sklíčko pod mikroskop. Nálevníci žádní, jen jeden ten oválný, co seděl na mrtvých kreveťatech a k tomu jedno velké cosi, co nemůžu identifikovat, ale rozhodně to není nálevník a vyfotit se to nepodařilo, protože to zdrhalo před světlem. Krevetky jsem našla 4 a zdají se mi být takové nějaké schlíplé, nelíbí se mi. Zajímalo by mě, kde je těch dalších pět, jestli jsou někde v mechu tak dobře zalezlé... Dva dny je nikdo nekrmil, tak jsem jim schválně hodila půlku tabletky pro ryby, co jim minule dost chutnala a zatím všechny viditelné stojí skoro jak sochy na místě a nic. Asi nouzově vyměním 2 litry vody a uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 11:55 meleri
dobry den, zaridila jsem si krevetarko, ale pan, ktery nam krevetky slibil prodat, se na nas vykaslal, jednoduse neprisel. Krevetky (ziju v zahranici) tady sehnat nemuzu, jen za velmi velkou cenu od 5,90 eur az 7 za kus...pristi akvaburza, kde jsou levne bude az v dubnu. Deti me prosi, abych koupila do akvaria rybicky. Jenze je moc male i s piskem ma asi 17l. Uvazovala jsem nad boraras maculatus, 6 ks. Ma to vyznam, nebo hned pomrou? jsou krasne a male, ale cetla jsem ze min v hejnu 8. co si myslite?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2012 10:50 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: malyLibor
Ano, PMDD jsem se rozhodla vysadit - uvidíme, stejně jsem ho nedávala pravidelně... Nechám jen krmení a možná ten NanoVitol... Kdyby to byl skutečně problém se svlékáním, mohl by jim snad trošku pomoci. Pokud se to během nějaké doby nezlepší, asi se pokusím nějak opatrně okyselit tu vodu. Dneska zkusím přepočítat větší krevetky, jestli jsme stále na devíti a pohledám nějaká prťata, ale mám obavy, že nebudou. Taky mám v plánu nabrat pár vzorků vody a hledat nějakou tu Vorticelu a podobnou havěť, jinak vážně nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2012 22:40 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: danio
Já ti nevím. Ať dumám jak dumám, nic mne nenapadá. A 5 mm krevetky už jsou slušně velké krevetky, ty už by jen tak neměly umírat - ale možná že to byl zas ten samý problém se svlékáním. Parametry vody jsu pro red cherry ještě v normě, i když by jim nižší pH určitě udělalo radost. Ale problém by to být neměl. Co obsahuje to PMDD? Nešlo by to na nějaký čas vysadit? Já bych zkusil vynechat úplně všechnu chemii, jen bych měnil pravidelně vodu a trochu krmil krmením pro krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2012 20:08 Muž Chem [837] Re: Demo (atlet)
Je třeba pořídit populaci, která žije delší dobu v požadované salinitě. Pokud má jít do sladké vody, tak populaci, která je na sladkou vodu zvyklá. Je to klasickej požírač všeho, čistí dno, vypadá a chová se velmi podobně, jako drobnější druhy Macrobrachií. K drobným rybám a krevetám bych je nedával - jsou to takový malí predátoři. Chov má podobná specifika jako Atyephyry - hodně kyslíku, voda tak do 24 stupňů. Odchov - larvy, slaná voda. Můj dotaz - pokud to není tajné, kde jsi k nim přišel? Je to opravdu tento druh? Nemůže jít o Macrobrachia?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2012 16:50 Muž demoatlet [14] - Labyrintky
nemáte někdo zkušenosti s krevetkama Palaemonetes varians ? nšjaké rady?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 22:27 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: prasan
Mrknu na to, díky!

Edit: nic takového jsem pod mikroskopem neviděla, ale budu to sledovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 20:56 - Re: david15
red cherry :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 20:54 david15 – Jakou krevetku?
Jakou mám dát do 10 l akvária, když chci krevetku asi takhle velikou - 1 až 4 cm. Přál bych si nějakou barevnou (ne takovou průhlednou)a ne moc drahou tak do té 100vky a hlavně nenáročnou. Díky za radu.... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 19:13 -
Vorticella alebo Epystilis,nie je to ono.Vo veľkom nebezpečné i pre dospelé.Pre maličké i v malom množstve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2012 18:02 Žena danio [587] - Miniakvária – Úhyn malých kreveťátek
Ahoj, tak jsem tu zase s dotazem. Konečně se mi snad normálně začaly svlékat krevetky a dneska ráno jsem zajásala, že zase vidím v akvárku malá kreveťata (velikost do 5 mm). Věděla jsem minulý týden o třech, dnes ráno jich bylo vidět pět. Moje radost však netrvala dlouho - během dopoledne jsem viděla na stejných místech několik bílých krevetích tělíček, tak jsem se nejdřív utěšovala, že to budou maličké svlečky, ale omyl - mikroskop mě utvrdil v nepříjemné pravdě - minimálně dva ty "pozůstatky" byla uhynulá kreveťata. Větší krevetky se tváří normálně, schovávají se pod mechem a sem tam si nějaká vyleze ven něco zobnout, takže se zdá, že jsou ok. (Že se spíš schovávají jsem docela zvyklá.) Během odpoledne jsem pozorovala další dvě nebo tři kreveťata, dvě teď nevidím a třetí to podle mě taky balí :-(

Vodu jsem měnila ve středu a včera po 1 litru z kanystru, kde mám zásobu odstáté vody jen pro krevetkárium. Ve středu jsem přidala podle návodu trošku NanoVitolu od JBL (vitální látky dělané pro krevetky) a když si vzpomenu a jsem v práci, sem tam dám trošičku PMDD (0,1 ml ráno a večer). Jinak žádnou chemii. Dnešní (a i dlouhodobé) parametry vody: pH 7,4, KH 5, GH cca 8,4, NO2 0, NO3 cca 10. Teplota lehce kolísá 23 - 24 stupňů. Napadá někoho něco, co by nevadilo starším krevetkám, ale zabíjelo mi to prťata? Pod mikroskopem jsem na mrtvolkách našla akorát nějakého (podle mě neškodného) nálevníka - fotka v deníku Louže. Už nevím, co mám dělat, jako "přirozený úbytek" mi to nepřipadá...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [45] ...... 111

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 88681x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2294-krevetky-chov?od=2201