Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krevetky - chov

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Krevetky 

Přejít na předchozí stránku 107 Přejít na další stránku   1  
Krevetky - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 17:23 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
a proto tam je kontakt na nějákýho doktora né?ten urči diagnózu a zjisti oč jde:)je jasný že kvůli 20ti korunám nebudu bouřit:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 17:21 Štěpán
Je štěstí, že se nemusíme spoléhat jen na zákony, ale na zdravý úsudek.

Nechtěl bych prodat zákazníkovi zdravou rybu, ta by za 14 dní zemřela díky špatným podmínkám, drzý travič by přišel s mrtvolou a chtěl by novou a já bych platil za jeho chybu. Ta situace by asi nebyla v pořádku, že?



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 16:57 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
jakej prodejce?dyt ani výbojky neumi prodat :-O smich smich ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 16:54 :-)
Je chvályhodné, jaký by s tebe byl čestný prodejce, nicméně pokud by u tebe někdo reklamoval, asi bys taky přišel na buben, protože problematice reklamací zdá se vůbec nerozumíš. Ani se nedivím, protože v česku málo kdo.
Zvířata, z hlediska občanského zákoníku vůbec nejsou „specifické zboží“. Jediné specifikum mají v tom, že na zvířata platí oproti věcem neživým kratší záruční doba. Ta je od ledna 2003 6 týdnů (§620 občanského zákoníku) a je lhostejno zdali jde o slona nebo červa na ryby. Jakákoliv nemoc, která se projeví v této době je považována za vadu tedy rozpor z kupní smlouvou a podle § 619 téhož zákona je možné při rozporu z kupní smlouvou požadovat po prodávajícím výměnu zboží, pokud to není možné slevu z ceny, popřípadě i odstoupení od kupní smlouvy.
A v současné právní úpravě je na prodávajícím, aby prokázal, zda o takový rozpor jde nebo ne a zda si škodu způsobil sám kupující.

Jinak o povinnosti přijmout reklamaci a o způsobech jejího vyřízení se píše v Zákoně č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Můžeš si ho někde najít a studovat. Pokud si s něčím nebudeš vědět rady, rád ti to vysvětlím. Vyřizování reklamací v občanskoprávním styku je již 16 let mým zaměstnáním. Na straně prodávajících. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 15:56 Štěpán
Kdybych byl obchodník, tak bych se
a) snažil zajistit prodávaným rybám dobré podmínky
b) prodával zákazníkům ryby nejevící známky nemoci
c) bral ryby od prověřených spolehlivých chovatelů
d) nikdy žádnou reklamaci chcíplé ryby neuznal.

Zvířata jsou specifické "zboží", u kterého velice záleží na tom, jak se o něj zákazník stará, není možné určit, zda ryba onemocněla v důsledku špatné péče u zákazníka. Se ztrátami se musí počítat, pokud někdo kupuje drahé ryby, je nejlepší přímo u chovatele, kde se rizika minimalizují.

Rizika z nemocí zvířat nesou vždy a pouze kupující, leda by zvíře mělo nějakou vývojou vadu které nemohla vzniknout špatnou péčí u zákazníka, potom by byl nárok na vrácení zvířete.

Nepište tady blbosti o reklamaci ryb nebo krevet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 15:50 :-)
S tím mraženým vzorkem si nejsem jist, raději to v případě potřeby s panem doktorem konzultujte ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 15:44 :-) – reklamace
Myslím že příčinou bude opravdu nějaké onemocnění. Chování některých prodavačů je docela na hraně. Nešetři je.
Zvířata jsou trochu specifická komodita, nicméně podle občanského zákoníku jde o spotřební zboží a jako takové lze reklamovat. Pominu li oprávněnost reklamace, obchodník je povinen každou reklamaci přijmout a do 30 dnů ji vyřídit. Vyřízením se rozumí i odůvodněné zamítnutí reklamace. Podle současně platné legislativy je obchodník tím, kdo má povinnost prokázat neoprávněnost reklamace, tedy zákazník nemusí prokazovat její oprávněnost. Potíže může působit to, že nemáš reklamovaný předmět, tedy mrtvou krevetu. Nevím jak vy v takovém případě mohlo dojít ke zrušení kupní smlouvy a vzájemnému vrácení plnění. Doporučuji proto mrtvolky schovat v nějaké krabičce do mrazáku. Jinak tím, že obchodník reklamaci nepřijal, riskuje pokutu v řádech desítek tisíc a já bych v tomhle případě ani na okamžik neváhal a natřel bych ho na ČOI: (www.coi.cz/… ) asi se bude divit co všechno se dá reklamovat :)
Pokud si nebudeš jistá, Tvoje práva ti ochotně vysvětlí v poradně na těchto stránkách: www.spotrebitele.info/…

Když už budeš mít mraženou krevetu, je možné že pan doktor Novotný (fishdoc.euweb.cz) dokáže určit přesnou příčinu uhynutí a takovýto rozbor může sloužit buď k tomu aby se podobná situace už neopakovala, nebo, jestli se prokáže nemoc, jako podklad pro úspěšnou reklamaci. Obchodník je ho ke všemu povinen zaplatit.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 15:19 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
šumavačka:tak to se zachovali moc pěkně!! rozzureny udělejte si tu prezentaci,rádi se určitě kouknemX-)jinak škoda že nejste registrovaná...pisl bych vzkazik ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 15:05 xx
Nebyly kupované v Praze prodejně Miga?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 14:50 šumavačka
Tak vám píšu reakci jak jsem slíbila, bylo mi řečeno, že všechny ostatní krevetky jsou v pohodě a když prý nevím jak je mám chovat, tak si je nemám kupovat, že je to to nejobtížnější v akvaristice....i když jsem oponovala, tak mi bylo stále opakováno to samé. A co se týče článku, tak prý reklamace se nedá přijmout, proto, že není co reklamovat a prý jestli si nevhodnými podmínkami zaviním umrtí mazlíčků, tak je to moje chyby a ne moje. Nakonec dodal, že jsem už druhá osoba co si od něj koupila krevetky a nevěděla jak s nimi zacházet!!!! V obchodě už neměli ani jednu krevetku!!!! S tímto se s vámi loučím, děkuji vám a třeba někdy až dokoupíme digitální foťák si zde udělám razboří prezentaci. Nebo si přijdu pro radu od koho krevetky koupit....ale to za hodně dlouho. Teď si jdu do školy pro syna a cestou ho musím nějak připravit na ztrátu jeho miláčků...už zbývá jen jedna!!!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 13:34 zoo – to all
hmm, to by me teda taky zajimalo, v cem je problem...hmm. me vychcipaly vsechny krevetky ´glass shrimp´, ale akva jeste nebylo moc zajety. cherryny se zda nemaji problem s nicim, nevadi jim ani anubias, o kterym jsem cetla, ze pro ne neni vhodnej. a vodu vymenuju tak 1x za 14 dni (12 L akva) a nenechavam ´ji odstat, rovnou z vodovodu, bez jakykoliv upravy, to samy v akvarku v praci (20 L).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:52 Muž filipsi [1295] – reklamace zvirat
Teda, to je ale clanek. Zvlast vypecene je, "...nechte si do smlouvy napsat jeho vlastnosti, abyste nebyli prekvapeni tim, ze kouse...". Nedokazu si predstavit, ze nekomu podepisu smlouvu, ze pejsek, co prodavam nekouse :).
Obavam se, ze to cele lezi pouze na serioznosti obchodnika a zakaznika (jak jste uz psal), Pokud serioznimu obchodnikovi budou take krevetky nebo urcite ryby odchazet, vrati penize. Neseriozni to zapre a nevrati. A kdo si necha udelat znalecky posudek na 10 krevetek s nejistym vysledkem? No a oba dva (uplne spravne) penize nevrati, pokud je u nich vsechno v poradku a nehrnou se zastupy lidi, co jim to pomrelo.
Ale jako lidova osveta poslouzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:43 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
to mě taky zajimá,jaxe k tomu postavi v tej akvaristice....držim palce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:36 šumavačka
Nepřemrzly, bylo teplo, a krevetky byly v termoobalu.....autem z akvaristiky k nám domů cca. 10 minut. Nevím jestli jsou z dovozu nebo odkud. Asi máte pravdu s tím sehnat si od chovatele, ale tohle jsem bohužel nemohla tušit :-(
Zkusím se zeptat v akvaristice....článek si vytisknu a uvidím...výsledek Vám napíšu ještě dnes. Děkuji mnohokrát. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:29 Sidonius – To Šumavačka
Zkuste jít na prodavače s tímto: ;-)
aktualne.centrum.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:25 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
a náhodou neviš zda jde o krevetky z dovozu?já měl náký druhy krevetek,nároky jako red cherry a do měsice jedna po druhý ámen...takže tady bych viděl přičinu zřejmě..myslim že posehnat od nákýho chovatele by bylo na mistě.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:24 Žena katunka [158]
Nepřemrzly vám cestou z obchodu? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:22 šumavačka
Krevetky máme z obchodu. CO2 nepřidáváme, a měník 7 litrů vody. Což je cca. 1/6 vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:13 Žena katunka [158]
Nepřidáváte CO2? Kolik té vody měníte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:12 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
hmms to je těžký,kytky sou v pohoanonáký ze jmenovaných tam taky mám...jinak ta častá výměna vody je celkem zbytečná,pokud to akva je v pořádku,jen bych dolejval..jinak asi fakt bude problém jak psal filipsi a sidonius..ještě dotaz..krevetky jsou od chovatele nebo obchod?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 12:04 šumavačka
Chemii nepoužíváme žádnou, ani při zakládání akvária...je jen vždy odstátá tak 12 hodin (ráno připravím, večer vyměňuji) pravidelná výměna vody 1x za 7 dní, odkaluji 1x měsíčně, ale ono v podstatě není co odkalovat. Rostlinky jsou v akváriu celých půl roku : Echinodorus quadricostatus, Micranthemum micranthemoides, Lysimachia aguatica, Monosolenium tenerum, Vesicularia dubyana a na hladině Salvinia natans a Riccia fluitans. V akváriu plavou Boraras brigittae 10x, a pak tam máme 2x neritina paralela. Je tam akvarijní kořen (nebarvil), dno černý štěrk.
Která z rostlin je nevhodná ?
Děkuji vám za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 11:10 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
tak s timhle jsem se nesetkal....mám sic krevetky rok,stejný podminky zřejmě,ale umrti jen stářim asi:-)možná bych to viděl na nákou chemii zavlečenou...a nebo nevhodná kytka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 10:55 Sidonius
Krevetky trpívají celou škálou chorob - bakteriózami, mykózami, parazitózami. Jak píše Filipsi, mohla jste je nemocné koupit. Slušný prodejce pravdivě odpoví na otázku, zda nemá podobný problém. A v případě, že má, pak obvykle vrátí i peníze. Zkuste se jej zeptat.
(Neslušný prodejce je neštěstí...)
S novými krevetkami nepospíchejte a dodržte (ro jistotu nejlépe několikatýdenní karanténní dobu.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 10:36 šumavačka
24 stupňů...stále stejná, zajišťuje topítko s termostatem. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 10:22 Radka – .
Teplota v akva je jaká a nekolísá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 10:08 šumavačka
O krevetkách máme vytisknuty spousty stránek z internetu, jak o chovu, tak o kvalitě vody a další...Mám založenou celou složku na krevety, nechtěla jsem se do nich pustit neinformovaná. Snažila jsem se tomu všechno uspůsobil, malej má na parapetě kamínky ve vodě se zelenou řasou...ale nemá ji kdo žrát. Jsem z toho zoufalá :-))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 09:57 Muž filipsi [1295]
Mozna jsou pricinou samotne krevetky, kdyz jsou z jedne "varky" a vse ostatni ok. Treba nejak oslabene, nemocne, pestovane v prilis jinych podminkach ... Zkusil bych jeste jednou, a koupit jinde. Predpokladam, ze vsechno ostatni o krevetkach mate nactene. Pokud stejne pricina neni videt, asi se na ni neprijde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2007 09:49 šumavačka – Umírající krevetky
Dobrý den, chtěla bych znát názor na záhadná úmrtí krevetek. Mám akváriu 45 l, bohatě osázené rostlinami (malá džungle) akvárium se zabýhalo 1,5 měsíce (Před půl rokem) PH 6,8, NO2 0, NO3 skoro neměřitelné, Filtr bublifuk. Rostliny rostou jako divé, neritiny(2) v akváriu jsou krásně čilé. Razborky plavou a jsou spokojené. Před 14 dni, jsme koupili synovi na jeho přání do akvária sladkovodní krevetky - red cherry, 10 ks. Jednu po druhé nacházíme mrtvé na dně....už zbývají poslední dvě...nevím co je špatně (rybičky jsou OK....všechno běží stále stejně) Zkuste mi poradit. Je mi líto jak krevetek tak malýho, až přijde ze školy a najde místo včerejčích 5 jen 2 bude mít zase slzy v očích. Ale další nekoupím dokud nepřijdu na příčinu. Děkuji vám za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2007 17:56 zoo – to MAGDA - macrobrachium?
ja bych řekla, že je to ´glass shrimp/ghost shrimp´ - je videt skrz krevetku, Macrobrachium lanchestri. co??? ja je taky měla, koukni kdyžtak to prvních fotek v mý ´dvanáctce´.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 21:24 Muž Josee [23]
No při její velikosti a mým foťáku asi nic lepšího nezvládnu.. Díky za info palec oběma :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 20:41 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
je to Neocaridina denticulata:-) a ta Cherry bych řekl že samec,neni nějak moc vybarvená a kvalita fota taky nic moc:-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 19:48 Žena ufinka [28] - Asie
ano, cervena i bila jsou Neocaridina denticulata
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 08:09 Muž Josee [23]
Fotka k příspěvku a foto cherry z boku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 08:08 Muž Josee [23]
Fotka k příspěvku a ještě jedno foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 08:07 Muž Josee [23]
Fotka k příspěvku Zdravím všechny z rybiček :) Mám otázku na své zkušenější kolegy ;-) - může mi někdo identifikovat tuto krevetku? Koupil jsem ji v H-Bachu jako cherry, ale je očividné, že to cherry není. Na svou obranu musím říct, že u nich v aqua byla z těch "více cherry", takže jsem věřil tomu, že v pytlíku je tak světlá ze stresu.. :-D Mé podezdření je, že jde sice o Neocaridinu denticulatu, ale ne o cherry formu. Je to tak? A dále by mě zajímalo, jestli je u "spoluvyfocené" cherryny možné už určit pohlaví - je to samice, nebo je to jen mé přání, nebo se to ještě říct nedá? Díky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2007 00:11 Žena ufinka [28] - Asie
jde o to, jestli ma na boku tmave tecky ci ne, jestli ano, tak je to japonica, navic na Neocar.se mi to nezda, nemaji tak prohnutou zadni cast.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:38 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
dle posledni fotky bych i řekl že samice CJ :-O X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:20 magda
simoni určitě ne, ty mám 2 a jsou o 1cm větší než tahle
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:10 Muž Norton [109]
Podle mne Caridina japonica. ;-) Oprava: Mrakoplash má zřejmě pravdu, japonica má po stranách hnědé "čárky" a zde žádné nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:09 R Muž Mrakoplash [1776]
tipnul bych si na Simoni Simoni
rybicky.net/atlasplzu/krevetka_simoni_simoni
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:08 magda
Fotka k příspěvku a ještě jedna
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:07 magda
Fotka k příspěvku ještě jedna
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2007 18:07 magda – jaká je to kreveta?
Fotka k příspěvku mám dojem, že neocaridina denticulata, ale nejsem si jistá
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2007 15:08 Muž jg [3]

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2007 10:43 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumci
Podívej se na tyhle stránky www.akvakrevetky.wz.cz/… , pod titulkem "Společný chov vícero druhů" to najdeš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2007 12:03 LukyPalu – Více druhů krevet
Snesou se mezi sebou v jednom akváriu krevety Japonica,blac and white,Caridina gracilirostris a td......

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2007 10:47 Kai
Na konstatování,že je to krevetka z rodu Macrobrachium by bylo zapotřebí vidět detailně její klepítka.Podle mě je tohle jednoznačně Caridina simoni nebo již také zminˇovaná příbuzná Caridina propinaqua.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2007 10:12 Muž matlala [798] - Rostliny
podle mě to je caridina simoni simoni mám je taky a přesně takové zbarvení mají mladí samci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2007 09:41 Muž mch.sokolov [160] - Cichlidy
patentkama nepohrdne žádná krevetka:-)proto neznamená že jsou to dravci:) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2007 15:57 Vladi
Taky to tipuji na Macrobrachium - manželovi přesně tyto prodali v Hornbachu jako Japoniky a máte vidět, jak jdou po patentkách! Řasy jsou jim ukradené, většinou nehybně číhají, až k nim dorazí nějaká kořist. Rybu jsme zatím nezkoušeli...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [107] ...... 111

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 88681x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2294-krevetky-chov?od=5301