Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.04.2024 16:13 R Muž ctibum [6926] Re: Zayl
Samozřejmě. Živiny zpravidla přidáváš výměnami vody. Pokud nějaké budou chybět a rostlinám se nebude dařit, můžeš to pak řešit, ale teď bych tím nekomplikoval život
Projdi si odkazy v modrém rámečku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2024 15:51 Muž Zayl [0] Re: ctibum
Ok,a budou v tom ty rostliny růst?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.04.2024 15:48 R Muž ctibum [6926] Re: Zayl
Za mě křemičitý přírodní písek, do tak malé nádrže frakce tak 1 mm, přijde mi to na pohled hezčí...
S tvými zkušenostmi a v tomhle objemu bych si to výživným dnem nekomplikoval...
Řeš důležitější věci, než je výživný substrát...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2024 15:28 Muž Zayl [0] Re: ctibum
Ještě mě napadlo jiný substrát ten volcano red hrozně kalí vodu,a co jsem četl nemá v sobě žádné živiny. Jaký by jste mi prosím doporučili
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.04.2024 14:21 R Muž ctibum [6926] Re: Zayl
Prvně bych přidal vodu až k rámečku, v tak malé nádrži se každá trocha počítá.
Pak bych šel vrátit toho ancistruse. V tak malé, navíc čerstvě založené nádrži nemá podle mě co dělat.
Zákal se v čerstvých nádržích může objevit, měl by zase zmizet.
Sázení do tohoto substrátu chce grif, nebo vychytávky, je tu na to vlákno rybicky.net/forum/1599-sazeni-rostlin...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2024 14:01 Muž Zayl [0] – Založení akvária
Fotka k příspěvku HD Zdravím,založili jsme nově akvarko bez kamínků substrát jsme několikrát proprali ale výsledek je hroznej. Je to zakalene. Kytičky v tom pořádně nedrží už jsem ztoho zoufalej. Prosím o radu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2024 19:53 Žena Starka [248] Re: EdVi
No, to je dost podstatný rozdíl. :-D Do 3oo litrů se dají dát i ty závojnatky.
Kdybys potřebovala poradit s výběrem akva a technikou, napiš zde, rádi pomůžeme, ať nekupuješ zbytečné nesmysly. Je toho dnes na trhu opravdu hodně a prodejci Ti prodají kdejaký rádoby super výmysl, jen aby měli tržbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2024 19:49 Žena EdVi [1]
Moc dekuji vsem za tipy a rady. Samozrejme take nechci, aby rybicky plavaly brichem vzhuru. Brala jsem takove druhy, ktere jsme driv uspesne pestovali pres 10 let spolecne v jednom akvariu, pravda, tenkrat melo 300 litru. stydim Udelam vse proto, aby to ted rybicky zvladly a nejspis zacnu pripravovat vetsi nadrz, aby se mohla poradne zajet. Co na tom, ze akvarko melo byt primarne pro kluky, bude pro me, zjistila jsem totiz, ze koukat na rybky a nevnimat okoli je presne to, co mi v domacnosti se tremi chlapy chybelo. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2024 17:15 Žena Starka [248] Re: EdVi
Záleží co chceš, ale ten "staromódní" molitan je nejjednodušší a je účinný. Takže bych jej ponechala a zbytečně nevymýšlela nesmysly. ;-)

A je škoda, že hned liješ chemii do akvárka. Lepší je začít bez chemie a vůbec ji tam nelít.

Chápu, že děti jsou nedočkavé. Tak je "super", že kvůli nedočkavosti dětí se teď v akvárku dusí ryby. No snad to přežijí a nebudou děti chodit každý den s tím, že tamta rybka plave břichem nahoru.

Ohledně ryb je super zdejší atlas. Jsou tam vypsané nároky ryb včetně litráže. Také doporučuji. Stačí si tam vyhledat konkrétní ryby a přečíst si o nich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.04.2024 17:07 R Muž Anthrax [4787] Re: EdVi
Ahoj. Jednotlivě jsou to všechno sice naprosto bezproblémové ryby ale mají svoje nároky a každá ryba biologicky zatěžuje akva. Především ty závojnatky jsou dost velký prasátka. V tom objemu to může být problém. Ostatní ryby to pak nedávají a následují nemoce a úmrtí. Hlavně čistotným rybám jako jsou neonky a čichavci se to dlouhodobě líbit nebude. I bez toho je závojnatka moc velká ryba na tak malé akva.

Ani krunýřovec a živorodky nejsou zrovna příkladem čistotných ryb.

Čichavec se má dorůst přes 10 cm, tohle je na ně moc taky moc malé. To samé pancéřnícěk kropenatý. V dospělosti velké ryby. Musí člověk brát kolik se taková ryba má dorůst v dospělosti, teď je máš v prodejní velikosti.

Prostě toho je na 47 litrů vody moc. Nároky těchto druhů by se blbě kombinovaly i v daleko větší nádrži..

Parmičky čtyřpruhé mohou v takto malém počtu otravovat ostatní ryby. Když jich je víc, tak dají pokoj, protože se zabaví mezi sebou.

Když si rozklikneš v prezentaci jednotlivé ryby, tak se ti zobrazí v atlasu doporučená min. velikost nádrže, či doporučené počty ryb.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2024 16:52 Žena EdVi [1] Re: afc1886
Prosim ktere rybky mam povazovat za “nevhodne”? Vybirala jsem prave takove, o kterych ze zkusenosti vim, ze chov nedelal zadny problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2024 15:58 Žena EdVi [1] Re: Starka
Dekuju za rady a tipy. Akvarko se “zajizdelo” pouze tyden, vim, ze to neni spravne, ale vic uz ti moji dva nateseni mali akvariste nezvladli. Pridala jsem bakterie FilterActive a vodu menim.

Filtr tak casto cistit prestanu, rostliny nakoupim, kameny zredukuju.

Mam ve filtru jen ten obycejny puvodni “molitan”, cetla jsem,ze dnes se do filtru pridavaji ruzne “vychytavky” typu aktivni uhli, filtracni vata apod. Predpokladam spravne,ze to je mysleno spis do velkych externich filtru a tenhle nijak “vylepsit” nelze? Vim, ze udrzet takhle male akvarium je tezsi, nez velkou nadrz, tak premyslim, jak nejefektivneji filtrovat s tim, co zatim mam.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.04.2024 14:56 R Muž afc1886 [14700] Re: EdVi
Dej pryč všechny nevhodné ryby,doplň hodně rychlerostoucích rostlin a tu vodu měň klidně každodenně, tím určitě akváriu hodně pomůžeš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.04.2024 14:26 Muž Habbakuck [34] Re: EdVi
Ty úplné základy se podle mě za dvacet let fakt nezměnily, třeba že je akvárko potřeba zajet, než tam vypustíš takovouhle hromadu ryb. Já bych do něčeho podobného nedával ty dvě závojnatky ani samostatně, natož ještě se vším tím ostatním.
Jinak souhlas se Starkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2024 14:16 Žena Starka [248] Re: EdVi
Ahoj,
pročti si odkazy tady v modrém rámečku. Za mě se dobře čte Horác.

Hned ze začátku vytknu málo rostlin. Chce to přidat a osobně v tak malém objemu bych vyhazela ty šutry na dně. Zbytečně zabírají místo, které by mohla zabírat voda.

O tom, že je v akva až moc ryb a že nejspíš akvárium není zajeté radši nepíšu. Každopádně do filtru neryj každý den, jinak nikdy to akvárko fungovat nebude. Pokud filtr každý den čistíš, tak ničíš prospěšné bakterie a akvárium nemá možnost se tzv. zajet.

Příště by to možná bylo lepší udělat naopak - prve číst a pak zakládat akva. ;-)

Každopádně nyní bych se zaměřila na péči o akva, než na techniku.
A jelikož akvárium není zajeté, doporučuji ihned dokoupit rychlerostoucí rostliny a dvakrát týdně měnit část vody. Protože jinak hrozí otrava ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2024 13:46 Žena EdVi [1] – Rady staronovému akvaristovi
Zdravím zkušené akvaristy :-) a prosím o pár rad do začátku. Založili jsme pro syny malé akvárium (blíže ho mám popsané v prezentaci). Moje zkušenosti s akvaristikou jsou přes 20 let staré, tedy nestačím se divit, kam se svět rybiček za tu dobu posunul. Máme zatím jen poděděné vybavení - obyčejný filtr (který dle mého názoru spíš jen točí vodu, pokud ho každý den nevyčistím), topení a kryt se zářivkou. Chtěla jsem poprosit o tipy, co nejnutnějšího na začátek pořídit, abychom se o těch 20 let posunuli a byla údržba akvária o něco jednodušší, než dřív. ;-) Budu se snažit časem dovzdělat, ale je toho hodně. Moc děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.01.2024 09:26 Muž Lojza007 [1204] Re: opi
Měním v akváriích vodu týdně, hodně svítím, hodně hnojím. To znamená týdně věnovat cca dvacet minut až půl hodiny prostříhání toho, co přerostlo a taky to znamená vyměnit týdně třetinu až polovinu vody. Ve třech akváriích tohle i s odkalením bez problémů stihnu za hodinu. Kdybych měl jedno akvárium, tak je to půl hodiny možná i s tím prostřihem.
Každopádně voda z odkalení je u nás velice žádaná a zalívají se s ní kytky, kterým se ta prohnojená voda samozřejmě velice líbí. Kdybych s tím počítal už při rekonstrukci, byla by ve sklepě nádrž, do které bych tu vodu z akvárií vypouštěl a zalívala by se s tím i zahrada. Je mně to líto, že asi 100 litrů skončí týdně v záchodě, ale bohužel to teď už bez velkých stavebních zásahů nejde udělat.
No a akvária mám normálně na dřevěné podlaze. Barák není dřevostavba, nosný zdi jsou cihla, ale stropy jsou celý ze dřeva. U zdi to ničemu nevadí a pokud by akvárium prasklo, tak je asi úplně jedno z čeho barák je, protože to prostě zničí podlahy, nábytek a stejně tak i v patře nebo v patrech pod tím. To prostě řeší pojistka baráku, kvůli hypotéce ji stejně musím mít a jenom jsem si ověřil, že pojistka tuto situaci kryje. A samozřejmě doufám, že to nikdy nebudu muset řešit, jak spousta jiných akvaristů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.01.2024 09:09 Žena Starka [248] Re: opi
Ještě, když tak pročítám Tvé příspěvky, tak bych Ti chtěla připomenout, že akvárium není televize, kterou stačí jednou za čas utřít od prachu a když ji člověk neutře třeba rok, tak se nic nestane. V akváriu žijí rybky, tedy živá zvířátka. A každé zvíře vyžaduje nějaký ten čas. Pokud jej nemáš nebo ho nechceš věnovat, tak bych zvažovala, zda si vůbec rybičky pořizovat.

Protože mi přijde, že je chceš mít jako živý obraz, ideálně napustit akva a jen se kochat, nikoli starat. Doufám, že se mýlím, a pokud ne, tak to trošku přehodnoť. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2024 08:36 R Muž Anthrax [4787] Re: opi
opi napsal: nejde vobec o spotrebu ale o ten cas... :) cca jednu stvrtinu za par tyzdnov asi nebude problem urobit... Ona samotná výměna vody je časově nenáročná, pokud se člověk vyhne kýblování. Napouštím přímo z řadu. Stačí rychlospojka v koupelně a hadice. Nezabere mi to víc jak 5 minut práce. Než se to vypustí a napustí, tak dělám něco jiného. :-)
opi napsal: gubky, neonky a skalare Na skaláry bych zvážil větší nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   26.01.2024 07:43 Muž Dawy [23] Re: opi
Zbytečně to moc řešíš. Jako začátečníkovi poradím jednu základní věc. Na startu si zajisti hodně ale opravdu hodně jakýchkoliv rostlin z prostřihů kamarádů akvaristů a máš z půlky vyhráno. Narvi to do akvárka, vykašli se na nějaké složité layouty a podobné "kraviny" nech to pořádně zarůst zeleninou. A teprve potom začni přemýšlet o akvaristice. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2024 07:37 Muž Dawy [23] Re: opi
Každý ty výměny vody máme nastaveny jinak. Je to individuální věc.
Pro vodu jezdím ke studánce autem (cca 5km)
Naberu 6x30l (barely). Vyložím to v chodbě domu a postupně to vynosím po jednom barelu do 2.patra.
Nic fyzicky náročného pro skoro 60 letého člověka ;-)
Samotná výměna vody mi trvá cca hodinu. Včetně otření krycích skel od prachu a kondenzátu zespod skel. A to vše při už zaběhnutém akvárku co 14-dní. Za pět let mohu říct kromě jedné epizody s černou štětkou jsem nemusel řešit žádnou jinou řasu.
Takže hodinka dvakrát do měsíce asi není z mého akvaristického pohledu žádná tragedie. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2024 23:17 Žena Starka [248] Re: opi
Co tak vím, tak zrovna gupky jsou čuňata. Těm bych se já osobně vyhnula obloukem. :-) Čistotné ryby = netřeba tak často měnit vodu jako u prasátek.

Ze začátku jsou výměny vody velmi časté. Ovšem jakmile akva začne fungovat, tak pak interval výměn začne prodlužovat. Takže že začátku je reálné měnit vodu klidně i ob den, ovšem za čtvrt roku už to bude třeba co 3-4 týdny.

A takové nepsané pravidlo "bezúdržbového" akvária je, že nějaký ten čas tomu věnovat musíš, ideálně v pravidelných intervalech. Jakmile to budeš zanedbavat, vymstí se to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 22:45 Muž opi [0] Re: Starka
Nejde vobec o spotrebu ale o ten cas... :) Cca jednu stvrtinu za par tyzdnov asi nebude problem urobit...
Fakt to chcem jednoduche, nejake gubky, neonky a skalare a zakladne rastlnky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2024 22:19 Žena Starka [248] Re: opi
Výměna vody není zas tak drastická položka. Vodou z akva můžeš splachovat záchod. To, že místo tlačítka vyliješ kýbl, v tom nevidím moc rozdíl ve spotřebě vody. :-) Nebo s ní zalévat květiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 21:42 Muž opi [0] Re: Shimi
Tie juwel som koukal, to je zaujimave. :) Akurat som niekde cital ze tie filtre tam nic moc. Tie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 21:39 Muž opi [0] Re: Anthrax
Je mi jasne ze to treba obcas vymenit, ale chcel by som to obmedzit na co najmenej tie vymeny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.01.2024 09:10 Muž Jozef [311] Re: Starka
Starka napsala:A nemyslím si, že akvarko o něco vyšší a širší by udělalo rozdíl 5oo Kč. ;-)

Ale urobilo. O trochu (10cm) vyššie a širšie znamená skoro dvojnásobný objem, od ktorého sa cena tiež odvíja (nie je to len o materiály). Zadaj si rozmery sem www.faraouh.cz/… - tvoj rozmer je tam v podstate za rovnakú cenu ako si udávala. Cena hotového na tom linku od Vlka mi príde v poriadku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2024 20:16 Žena Starka [248] Re: vlka
Akvárium mě nezlákalo. V dubnu 2o23 jsem si nechávala akvárium lepit u firmy vyrábějící akvária na zakázku a vyšlo mě na 8oo Kč. Akorát já mám rozměr 80x30x30 cm (sklo taky 6 mm). A nemyslím si, že akvarko o něco vyšší a širší by udělalo rozdíl 5oo Kč. ;-)
Firmu nedoporučím, protože nyní dle Googlu a jejího webu přerušila svou činnost. Jinak až na dobu dodání (do 14 dnů) jsem spokojená.

Jinak kryt se dá sehnat i bazarový a případně si tam může vybrat světlo podle sebe. Ono celkově akvárií na bazošu je hodně, včetně stolku a techniky. I kdyby měl použít stolek, kryt a akvarko si např. kvůli stáří nechat slepit u sklare, tak se vleze úplně v pohodě i do 3ooo Kč. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.01.2024 20:06 Muž vlka [3453] Re: opi
A co si poskládat ?...
www.vyprodeje24.cz/…
www.akva-tera.cz/…
stolek také seženeš levně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.01.2024 18:54 Muž Shimi [683] Re: opi
Úplně v pohodě.
Varianta č.1 - Juwel Primo 110 + základní skříňka = 5680,-
Varianta č.2 - Juwel Primo 110 + lepší skříňka = 6770,-
Varianta č.3 - Juwel Rio 125 + základní skříňka = 7880,-
Varianta č.4 - Juwel Rio 125 + lepší skříňka = 8970,-

Juwel Primo 110: www.youtube.com/…

Juwel Rio 125: www.youtube.com/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   24.01.2024 16:59 R Muž Anthrax [4787] Re: opi
Ahoj. Předně chválím objem. palec Finančně to reálné je. :-)
Klidně to tu můžeme rozebrat po jednotlivých položkách... Ale nevím jaké jsou vaše představy např. o filtru (vnější/vnitřní) atd.

Člověk například ušetří, když nevymýšlí a pořídí nějaké čerpadlo + kostku bioakvacitu a místo předražených štěrků či substrátů z akvaristiky poslouží obyčejný křemičitý písek... Pro účely jednoduchého akvárka to bohatě stačí.

Na bezúdržbovost nedoporučuju v případě začátečníka a nového akvárka spoléhat vůbec... Nějaké ty výměny vody to nejspíš bude chtít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2024 16:44 Muž opi [0] – co nejvic bezudrzbove do 10tkc
Ahoj, zacinam sa informovat a vzdelavat, chceme okolo 125l (menej som sa docital ze nema zmysel) ale mame nahnuty rozpocet, tych 10tkc cca. Chceme obyc a co najviac bezudrzbove... Je to vobec realne? Diky moc

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.01.2024 21:54 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Alesak83
Taky můžeš koupit akva z druhé ruky.
Nejednou jsem viděl třeba rok starý set za velmi výhodnou cenu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.01.2024 14:16 Muž Sha [500] Re: Alesak83
Ze setových skříněk zkuste kouknout na Juwel nebo Aqualantis. U truhláře se pod takové peníze nejspíš stejně nedostanete. Toť má odpověď na vaši druhou otázku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2024 14:05 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Alesak83
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2024 13:00 Muž Alesak83 [1] – Akvárium
Díky za rady. Na základě faktu že náš dům má v létě trochu problém s přehříváním jsem si rozhodl pořídit si otevřené akvárium s rozměry 120X40X50. Zeptám se máte někdo zkušenost s nějakým výrobcem těchto "nesetových" akvárií? Přece jen je to kopec vody v obýváku tak mě víc než náklady zajímá kvalita. No a druhá otázka - máte dobrou zkušenost s nějakou setovou skříňkou pod akvárium?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.12.2023 06:43 R Muž ctibum [6926] Re: Alesak83
Koukni pro inspiraci tady, jak se to dá dělat low-tech...
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.12.2023 20:04 Muž Lojza007 [1204] Re: Alesak83
Hlavně ignoruj videa prodejců, snaží se vnutit spoustu nepotřebných nesmyslů. Rostlinný akvárium není problém udělat s nenáročnýma rostlinama, kterým bude stačit jednou týdně cvrknout trošku hnojiva.
Tím bych doporučil začít, přechod na náročnější rostliny, který není vůbec potřeba, bude vyžadovat celkem dost investic - světlo, CO2, možná i jiný filtr, pravidelně hnojit. A taky to bude chtít pravidelnou výměnu vody, občas dělat testy složení vody, možná i upravovat zdrojovou vodu. A to všechno bude potřeba vyladit, aby to fungovalo. A když to nebude fungovat, tak to dokáže začátečníka spolehlivě odradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2023 17:44 Muž Alesak83 [1] Re: vlka
JJ zatím se topím v tom nepřeberném množství techniky + plus mam barák který se v létě dost přehřívá tak nějak musím vymyslet i to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2023 16:28 Muž vlka [3453] Re: Alesak83
Vybav se slušnou technikou, měřením a chemií a půjde to...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2023 13:39 Muž Alesak83 [1] Re: vlka
Díky:-) Chci se jako falešný začátečník pokusit o rostlinné akvárium. Tak načítám a načítám. S kytkama moc zkušeností nemám, ale jako kluk jsem mimo živorodek odchoval i labyrintky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2023 13:23 Muž vlka [3453] Re: Alesak83
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jo jo, je to Alternanthera Reineckii mini a jelikož nejsem zastáncem céóčka a výživy, tak mně vydržela jen pár měsíců. Mám na ni i slabé světlo. Ale je faktem, že nadělá hezkou ,,parádu,, v akvárku...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2023 13:10 Muž Alesak83 [1] Re: vlka
Mimo fakt že Vaše fotografie ukazují dobrý vkus i v mimoakvaristikých věcech si dovolím jako začátečník otázku. Ta hezká barevná rostlinka je Alternanthera reineckii Pink? Na tu nemusíte mít CO2 a výživný substrát?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2023 09:20 Muž vlka [3453] Re: Kubajz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Rostlinky od pana Rataje mohu doporučit. Vždy toho dojde o dost víc a navíc v super formě. Rostlinky jsou ,,zdravé,, a velké. I ta cena je super...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2023 08:23 Muž Lojza007 [1204] Re: Starka
Já obecně doporučuju na rostliny Rataje. Rostliny vždy dorazily v pořádku a v jednom košíčku toho je víc než dost, obvykle to nemám problém vysadit do dvou akvárií. Navíc se u nich dobře filtruje výběr rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.12.2023 08:13 Žena Starka [248] Re: BBchory
Hlavně i ceny jsou jinde. Ve zverimexu košíček 80 Kč, na netu i 50 Kč. A to je sakra rozdíl, i když beru, že je třeba platit poštovné.

Mimochodem doporučím kouknout k Ratajovi. Mívá tam výprodeje košíčků za 19-35 Kč kvůli tomu, že rostliny jsou přerostlé. Brala jsem je a úplně v pohodě to roste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.12.2023 23:00 Žena BBchory [858] Re: Kubajz
Opravdu bych se přimlouvala za nespěchání. Vypadá to, že bys rád pěkné akvárium na pohled, ne jen "aby tam cosi rostlo a plavalo", a i když jsi začátečník, klidně nějak lehký aquascape vyzkoušet můžeš - pěkně tvarovaný kořen nebo kámen, doplnit působivou kytkou ve zlatém řezu, dozadu "blbuvzdorné houští", dopředu něco nízkého. Spíš než ve zverimexu (kde je nabídka omezená a často bývá blbě označená, a prodávající jen rameny krčí a netuší, co je to za kytku, co potřebuje a jak bude veliká) vybírej v atlase tady na webu. Nechá se to zaslat poštou, momentálně teploty posílání kytek přejí :-D A zjisti si ve vodárně, jestli máš vodu spíš měkkou nebo tvrdou, protože některé kytky radši tu a jiné onu. S tím souvisí rybičky, protože některé rybičky preferují vodu tvrdou a některé měkkou (i když hodně druhů už je otrlých a je jim to jedno). Na dno prostě písek a na to nalít vodu, to je osvědčená kombinace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.12.2023 22:26 Muž Blahos [37] Re: Kubajz
"Vybírat rostliny" a kochat se a promyslet to, nebo "vybírat rostliny" a hned je koupit? Vybírat se dá i prohlížením zdejších prezentací. Nespěchal bych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2023 18:23 Muž Dadaj [0] Re: BBchory
Zítra si akorát jedu vybírat nějaké rostliny. Ze začátku bych tam chtěl dát nějaké blbuvzdorné rostliny nic složitého. Až budu tak nějak zaběhlí chtěl bych koupit větší akvárium a věnovat se mu na 100%, fascinuje mě když vidím některé akvária prorostlé mechem nebo travnatý dno momentálně si to netroufnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.12.2023 18:09 Žena BBchory [858] Re: Kubajz
V prvé řadě hlavně klid a pohodu!
Začni vizuálem a svým vlastním časem. Jak chceš, aby to vypadalo a jak moc času tomu hodláš věnovat? Aby tam něco rostlo a plavalo, hezky se na to koukalo a nemuselo se na to moc šahat? Anebo dokonalý dramatický aquascape vizuál, který budeš opečovávat několik hodin týdně? Nebo akvárium, které bude vypadat hodně přírodně, jako kus vyříznutý ze dna amazonské říčky? Rybičky se nabízí hejnové (pak vol jeden, maximálně dva druhy, tady v atlase si vyhledej, které jsou nenáročné a vejdou se do tvého akvária). Ty budou splňovat požadavek "aby tam něco plavalo", budou hezké a nenáročné. Anebo můžeš zvolit rybky solitérní nebo párové. S těmi může být kapičku víc práce, ale zase hlavně párové ryby jsou zajímavé svým chováním. A jakmile budeš mít jasno, které rybky chceš (a jaký vizuál akvária), už ti snadno poradíme jaký filtr a co na dno a jak to zaběhnout a tak. Hodně štěstí!

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik