Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
Super! Moc děkuji za pomoc. Zatím se mi nejvíce zamlouvá, již zmiňovaná, Tetra Ohnivá
ale určitě si to ještě projdu.
Při tom filtrování ber čistý objem své nádrže. Ten se uvádí i v atlase. Až vybereš, tak to tu klidně zase zkonzultuj.
Nákup sem sice nepatří, ale... Cokoli, co zavání SuperZoo, PetCentrem a pod. bych nebral. Tam do tak malý nádrže stejně nic kromě polomrtvý Betty neseženeš, přestože ti budou tvrdit, že ano...
Hornbach dejme tomu, ale nejezdil bych na Černý Most. Raději do Chuchle. Za jistotu bych bral ZOO Bráník
zoobranik.cz . Ještě je možnost navštívit burzu
www.rybyarybicky.cz Tolik můj názor. Na větší diskuzi je tu třeba
rybicky.net/forum/13437 nebo
rybicky.net/forum/2039
Umělé rostliny bych určitě nahradil živými, rychlerostoucími nenáročnými (opět filtruj v atlase rostlin), klidně z obchodů, co máš v okolí a přitlačil bych na množství
Ještě si zkus projít nádrže místních uživatelů, pro inspiraci co se ryb i rostlin týče (i když ne všude je to ok).
Děkuju, už na to koukám. Vyfiltruji si vhodné rybky a kouknu na jejich dostupnost v obchodech
Rovnou se i zeptám ... kde bych měla rybky koupit? V Praze, či okolí (přesněji Černý Most). Je tu Hornbach, či Super ZOO. Jedná se mi o to, zda není někde poblíž možnost lepšího nákupu. Rostliny jsou tři živé a dvě umělé.
Do tak malé nádrže bych neonky určitě nedával. Potřebují prostor na plavání, tzn. nejenom objem, ale hlavně i délku nádrže minimálně 50cm (Neonka modrá). Přečti si o nich něco ve zdejším atlase.
Pokud chceš Tetry, koukni na Tetry ohnivé.
Každopádně palec nahoru za to, že se nejdřív ptáš
Mimochodem, když tak koukám na to akvárko, kolik těch rostlin je živých?
A vodu doplň až ke krytu
Dobrý den,
jsem začínající akvarista. Mám malé akvárium, kde je čistý objem cca 40l. Nyní se bude ještě nějakou dobu zajíždět, ale už přemýšlím, jaké rybky do akvária pořídím. Uvažovala jsem o tetrách (hlavně neonkách). Nevím, ale kolik se mi jich tam vleze a také zda když pořídím třeba 5 neonek a například 2 červenohlavé, zda hejnují společně, nebo jen se svým druhem. Nerada bych, aby se tam měly rybky špatně, proto bych Vás ráda požádala o pomoc při výběru rybiček. K rybkám bych chtěla i cca 2-3 krevetky.
Starší reakce
To je moje zkušenost i zkušenost dalších.
Kdybys plánovala větší akvárko, tak si ke krevetkám klidně pořiď
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_maly. Ti si krevetek opravdu nevšímají. Ale už potřebují trochu větší akvárko, i když jsou to malé rybky a viděl bych to u nich aspoň na 10 kousků.
Jinak asi všechny ostatní ryby budou považovat mladé krevetky za potravu. To je v přírodě přirozené.
Záleží na tom, co je v akvárku tvým cílem.
Pokud budeš mít v takovém akvárku jen krevetky, tak to bude fajn.
Chce to však, aby bylo akvárko dobře zaběhnuté (min. 1,5 měsíce, raději i 2 měsíce), než do něho dáš krevetky. Potom budeš moct sledovat, jak se ti krevetky množí a nikde se nebudou schovávat, když tam budou bez ryb.
Simona napsal: vsechno koupil v jeden den
To je ten problém. Ať se tu zaregistruje. Při registraci dostane spoustu zajímavých odkazů pro začátečníky, kde se dočte, jak se to má dělat.
A do tvýho bych dal buď ty Tetry ohnivý, nebo hejníčko nějakých Razborek. S obojím mám dobré zkušenosti i v kombinaci s krevetkami...
Když tam budou jenom ty krevetky, tak to bude super.
Ancáky rozhodně pryč, to jsou rozmetadla hnoje. Z tetr by tam šla tetra ohnivá v počtu 12 kousků.
Ja mam prave 4 tetry ale malicke a 2 ancistrusy a premyslim ze bych misto toho zacla mit ty krevetky jestli muzou byt v takovem akva
Šly by při větší péči nějaké malé živorodky jako Neohetrandria elegans nebo Heterandria formosa. Jinak bych tam nic necpal. Sám je v zhruba takových nádržích chovám a při troše péče to jde. Bude to chtít ale spoustu houštinek z rostlin aby se tam rybičky cítily bezpečně.
Těch ryb je docela dost jen asi nejsou vhodné pro začátečníky.
Ahoj tak betu nebo krevetky jinak do toho asi nic moc nedáš
0 21.12.2017 22:04 Simona – Akva 37.5l jake ryby??
Zdravim mam dotaz jake jsou vhodne ryby do akva 37,5L?? Diky za odpovedi
Starší reakce
Akva...
Jestli tam máš jen ty 3 anubiasy tak nejdříve nasázet hodně rostlinek. Až ti začnou prosperovat řešil bych rybky.
Osobně mám ve stejném objemu neonky modré, pancéřníčky malé a krevetky.
Zatím to funguje.
...myslel jsem krevetky červené...
Proč ne ale, pro ty neonky je nutná dobře zarostlá spíše méně osvětlená nádrž. A také je potřeba dávat si pozor na "kvalitu" těch neonek. Někdo tu psal, že mu bez zjevných důvodů popadaly. Ty ohnivky by byly větší "jistota". Pancéřníčků malých bych tam dal alespoň 8 nebo 10. Ty parmičky bych dal pryč dříve (co nejdříve) než tam přijdou krevetky.
Edit: Nenapsal jsi, který druh krevetek máš vlastně na mysli.
laguna1505 napsal: zapoměl jsem že bych chtěl mít pohyb v akva ve všěch vodních sloupcích...proto mě na dno napadli krevetky...
Krevetky se pohybují po celém akvárku, zdaleka ne jen po dně, pokud se cítí bezpečně
co tam dát tak 30x neonka modrá,6x pancérniček malý, nebo trpasličí, nechat tam dočasně ty 3 ks parmičky a přidat krevetky...?
zapoměl jsem že bych chtěl mít pohyb v akva ve všěch vodních sloupcích...proto mě na dno napadli krevetky...
Co nejdřív založit prezentaci s aktuální fotkou?
Máš 54 litrů hrubého, tzn. tak 40-45 čistý objem (který se uvádí i v atlasech...)
Parmička černopruhá by tam podle mě neměla být ani jedna, ani teď, ani potom viz atlas "60 a více litrů. Jsou to ryby dorůstající do cca 15 cm a chovat by se měly alespoň po dvou. Po dosažení velikosti přes 10 cm by měly být v akváriu o velikosti alespoň 100 litrů a větším."
To samý Mečovka, Razobra, Parmička a Neonka už vůbec ne.
Tady
rybicky.net/atlasryb/hledat/ si zadej do filtru velikost nádrže (čistý objem) a z výsledku vybírej...
EDIT
Já bych šel cestou většího hejna malých Razborek nebo těch Ohnivek, jak psal kolega...
Parmičky mají teď pouze 2cm...až dorostou půjdou jinam...Čichavce bych teda zrušil...rád bych zkusil nějakou kombinaci s krevetkama...Prezentaci dát teď nemohu, jsem vpráci...
Ahoj, nahraj prezentaci ať víme do čeho mají rybky jít.
Asi nepočítej s harmonickým soužitím krevetek (i když záleží na druhu) a čichavců. Na parmičky je to malé.
Na parmičky černopruhé to je moc malé akvárium. Moc pěkné je hejno teter ohnivých a k nim třeba malé pancéřníčky.
Dobrý den všem, mám akvárko 60x30x30...momentálně v něm mám: 6x mečovka vídeňská, 2x razbora klinoskvrnna, 4x parmička čtyřpruhá, 2x neonka obecna, a 3x parmička černopruhá. Chtěl bych to všechno obměnit...Filtrace je biomolitan+AT201, dno jemný křemičitiý písek frakce do 1mm,, 2x kořen,3x anubias barteri var.nana...Určitě bych si chtěl nechat parmičky černopruhé a dál to doplnit ještě rostlinama...Navrhnete mi někdo nějakou osádku? Líbí se mi třeba neonky modré, případně jiné hejnové ryby + pár Čichavců zakrslých, nebo medových...Na dno bych chtěl asi 3-4 ks nějakého pancérnička, případně ho nahradit krevetkama...Co Vy na to..?Poradíte někdo?
fotka bude, myslel som, ze uz dnes ale co cert nechcel, ked sa dnes svetlo zapalo, tak po cca hodine ani nie zrazu nieco prasklo a prestalo svietit.. takze amen tma, a to bolo zapate 3x.. takze uz som pisal email ako to reklamovat, bo som to objednaval z cr..
Však to tam zmiňuji. Viz. pravděpodobně je ta nádrž na ně krátká. Já mám neonky modré taky (60 cm dlouhá nádrž) a pod 50 cm délky nádrže bych nešel. Navíc není neonka modrá jako neonka modrá. Jsou mezi nimi velké rozdíly. Někdy, to co se prodává jako neonka modrá, nemá s neonkou modrou podle mě mnoho společného. A někdy jsou problémy s jejich kvalitou. Ani u těch ohnivek bych nešel do krátké nádrže. Proto "prahnu" po té prezentaci, aby se dalo poradit cíleněji.
Co se týče endlerek. Co z toho udělat pánský klub? Je to blbý nápad? Ti samci jsou menší a krevetky by měli větší šanci.
Endlerky by do toho objemu byly fajn. Počítej však s tím, že budou pravděpodobně lovit krevetky jako potravu. Chce to dost zarostlé akvárko.
Pokud bys tam nechal jen krevetky, tak se budou chovat úplně jinak.
Měl jsem asi 2 roky jen krevetky a v klidu si plavaly v akvárku, mrňavá mláďata se pásla na mikronárůstech řas vzadu a na bočních stěnách. Jak jsem přidal ty mrňavé razborky, tak během 2 dní zmizela mláďata krevet a krevety změnily chování.
Kdybych doma našel místo na další akvárko, tak bych zařídil další akvárko jen s krevetkami. Pokud jsou samotné, chovají se jinak než v přítomnosti rybek.
Z hlediska soužití krevet a rybek bych jako bezproblémové viděl ty pancéřníčky
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_maly, ale i ti potřebují trošku větší akvárko.
No, ona třeba ta neonka modrá potřebuje prostor pro plavání - podívej se do atlasu na doporučenou délku akvárka. Od minulého týdne mám i neonky modré (paní je přibalila omylem) a můžu potvrdit, že plavou dost. Kostka o hrubém objemu 30 l by pro ně byla fakt malá.
To spíš ty malé druhy razborek snad jo, ale chce to zajetou nádrž a jsou to ryby z importu. Jak jsem zjistil, tak nejsem sám, kdo měl špatnou zkušenost s přežitím při a bezprostředně po transportu.
Vdaka za odpoved. Nahram
uvazujem este o Endlerke..
V hustě zarostlém akvárium to není problém. Měl jsem krevetky s vrčivkami, což jsou ryby, které aktivně loví i dospělé krevetky. A přesto se krevetky množily. Zjistil jsem to ale, až když jsem akvárium rušil. Do té doby jsme si myslel, že už tam žádné krevetky nemám.
Diskuzi jsem sledovala, neříkám, že razborky občas nějakého toho prcka neslupnou.
Ale sama je spolu chovám roky a krevetky se množí bez problémů. Jen to chce to dobře zarostlé akvárko, mech nebo podobný hustý porost je super.
Minulý týden jsem popisoval v jiném vlákně svoji zkušenost s malými razborkami Boraras + krevetky. Čerstvě vylíhlá mláďata krevetek ty razborky v klidu slupnou. Chce to mít dobře zarostlé akvárko, aby ty mladé krevetky přežily. A rybky taky potřebují prostor na plavání. Ideální by byl rozrostlý mech - jako úkryt pro mrňavé krevetky.
Dále tady vidím i problém ve zdroji těch razborek - viz toto vlákno:
rybicky.net/forum/15059-razborky--chov Werneráky jsem měla v 54 litrovce a moc dlouho mi bohužel nevydrželi.
Šly by tam dát nějaké malé razborky rodu Boraras. Ty se ke krevetkám hodí a objem by pro malé hejno stačil.
To bude na hraně. To akvárko je dost malé.
Taky záleží na rozměrech akvárka - pokud by to byla spíše kostka, tak bude mít akvárko malou plochu dna. A plocha dna je pro pancéřníčky taky důležitá.
Pokud tam mají být krevetky, tak bych tam osobně nedával žádné ryby.
Starší reakce
Jbvmpa napsal: Ahoj, jak už víte mám čistý objem 40 litrů s 3 Gupkami a 1 Black Molly. V pondělí budu kupovat ještě nějaké ryby chci 3 Black molly a ještě něco nevíte co? nebo to stačí?
Ještě jeden pár by se tam hodil. Na Žraloka bílého je to přeci jen malé, ale pro Žraloka modrého tak akorát.
Prosím OT
Edit: jak psal ctibum, afc1886 a další - vážně míněné a moudré odpovědi na své otázky už znáš
Jbvmpa napsal: Ahoj, jak už víte
Jak bychom mohli vědět? Nejsi zaregistrovaný/á...
EDIT
Jo, a Báro (xxxxxxxxxx, baruska, 774441469) tohle je přesně to, co jsem ti psal. Na tohle ses už ptala několikrát, pod každým svým nickem a odpovědi jsi dostala... Tak si přestaň dělat z lidí srandu...
Pokud to akvárko nebude opravdu hustě zarostlé, tak molyna sežere čerstvě narozená paví oka. Molyny jsou fakt nenažranci a živou potravu mají rády ...
Pro molyny to je malá akvárko. Nedal bych tam ani jednu. Jen ta paví očka, ona se namnoží. Anebo jen endlerky, ty jsou trochu menší.
Stačí, budou se ti množit.
0 17.11.2017 14:53 Jbvmpa Ahoj, jak už víte mám čistý objem 40 litrů s 3 Gupkami a 1 Black Molly. V pondělí budu kupovat ještě nějaké ryby chci 3 Black molly a ještě něco nevíte co? nebo to stačí?
No, zrovna bojovnici bych ke krevetkám nedoporučil. To, že ti některý jedinec nechá krevetky na pokoji, ještě neznamená, že to je obecně ryba vhodná ke krevetkám. Sama píšeš, že jiní jedinci krevetky loví.
Dát bojovnici ke krevetkám je jako ruská ruleta - buď to vyjde anebo ne.
To záleží na štěstí a náhodě - většina mých beťáků si krevetek vůbec nevšímá
. Ale je fakt, že zas některý je cíleně loví
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x