Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
A co hara jerdonova nebo prísavník hřebenitý?? Jen nevím, kde bych je sehnal
EDIT- A Betty ? Samec a samice nebo nějaká jiná ryby do 5 cm, která by byla samec+samice
Dobrý den. Líbíse mi tetra žhavá, ale mám s ní špatné zkušenosti...tak tedy; asi neonka modrá, tak 15 ks a nějaký ten panceřníček?? Žádný se mi moc nelíbí, ani otocinclus, ale líbí se mi sumeček sklovitý, jenže aby nebyl moc velkém... Nebo sekavec příčnopásý nevím.
EDIT- Asi mi vycičítate, že se nepodivám do atlasu. Jenže právě ten atlas a ty všechny ryby mi ještě víc motají hlavu a proto se ptám
6ks sekernatka drobná, 15 ks neonka modrá, a nějaký druh na dno???
Taky bych doporučovala malé Tetry (žhavá, ohnivá, neonky modré, axelrodie kolumbijská) a dno menší Pancéřníčky (je jich spousta).
Malých rybek je spousta. Projdi si atlas. Každému se líbí něco jiného. K sekernatkám budou nejvhodnější malé tetrovité ryby. Vyber si pár druhů a my ti tady řekneme, které jsou vhodné.
A pro pořádnou radu by to chtělo vědět víc o akváriu, ideální by byla prezentace.
Dobrý den. Chci se zeptat: mám 60l akvárium, čistý objem 50l. V nádrži jsou 3 sekernatky drobné, cca 20ks endlerek. Endlerky plánují dát strejdovi. Takže bych chtěl koupit ještě 3ks sekernatky drobné. A chtěl bych poradit nějaké menší rybky, nejlépe v rozmezí od 3 do 7cm
. Akvárium je ze 2/3 zarostlé.
Děkuji za rady
!
Starší reakce
Chovám je v měkké vodě (želivka) a bez problémů. V akvárku je kolem 26°.
Já chován v 20 litrech endlerky a teplota vody 19°C, množí se neskut3čně. Vím že to pro ně není nejlepší
(větší objem a teplotu by si zasloužily), ale očividně se jim daří
Ta se mi líbila a koukala jsem ve spoustě nádrží je bez topení, ale říkala jsem si, že asi hodně topí v bytu. Máme doma totiž asi celkem zimu a světlo mám na krycích sklech a zase tak moc nevytopí. Máš tam teploměr kolik máš teplotu vody? A druhá věc je, že v atlasu je, že by se jim bohužel víc líbilo v tvrdší vodě.
Novoheterandrie sličná (Neoheterandria elegans) mám ve 20 l bez topení (pokud je akvárko zakrytovaný, vytopí to světlo).
Ahoj, mám takový blbý dotaz. Existuje nějaká malá živorodka, který by se dařilo v cca 30l měkké vody, kde se netopí. Nic moc barevného to být nemusí. Hledala jsem a nic jsem nenašla. Idea je taková, aby v akvárku něco plavalo a sama se udržovala nějaká stálá osádka.
Starší reakce
Jestli můžu svoji začátečnickou zkušenost: přesně tuhle "nevhodnou" kombinaci, ve stejně velkém akváriu provozuju skoro rok. Že by neonky ocenily větší prostor, o tom není pochyb. Přesto si troufám tvrdit, že jsou v dobré kondici, čilé, vybarvené a to i přesto, že vstupní voda má pH skoro 8. Podruhé je ale asi už nekoupím.
Co se týká kombinace s pavími očky, tak nemůžu říct, že by neonky přítomností gupek trpěly (a to platí i naopak). Pokud se objevily zdravotní problémy, vždy u gupek, nikdy u neonek. Roční zkušenost je celkem krátká, ale osobně považuju neonky za odolnější ryby, než jsou gupky.
Nevhodnost tedy vidím ve vztahu neonka/54 l a ne ve vztahu neonka/gupky.
Pokud chceš neonky, zvaž menší modré, místo obecných.
A k doporučení Bobíka - nekupuj 3 páry oček, ale 2 samce a 4 samice. S odebráním ancíka souhas.
Čistý objem tvé nádrže je cca 42 litrů. Ten bys měl brát v úvahu, protože čistý objem se uvádí i tady v atlasech a názvech vláken...
Přidej si:
3 páry živorodek (ono se ti to rozmnoží)
2 - 4 pancéřníčky (nebo dej pryč ty co máš v AQ)
žádné neonky tam již nedávej, navíc by bylo dobře odebrat jednoho ancistruse
dobrý den kolik mohu dát pavých oček a kolik neonek do 54l nějaké rybky už tam mám viz prezentace
díky nerad bych to zas pokazil
Mám 30 tetier ohnivých v 60×40×40 a môžem povedať, že je to len také "pľuvnutie". Pri 15 ks by boli stratené. Skôr by to chcelo hejno od aspoň 50 ks. A naozaj je menej druhov a viacej kusov jedného druhu. Druhá vec je, že by som tetry ohnivé nedával do menšieho akvária ako 60×30×30.
Jasný, díky, promyslím to. Ale úplně jeden druh bych nerad, no uvidí se.
Ve "26" mi v pohodě fungoval mix Razborek a krevetek...
Pancici jsou v poho jen u těch hejnovek bych
vybral 1 hejno po 30 nebo max 2 po 15
Já dávám po měsíci krevety ty odstraní zbytky nevyhnutelné rasové kalamity někdy i později když ještě řasa neustupuje a když začnou krevety nosit vajíčka jsou už dobře zabydlené a pak dávám ryby trvá to cca 2-3 měsíce od založení co mám kompletní plánovanou osadku
Koza dojí krev.
Krevetky chovat, jako množit, úplně nechci, ale kdyby si doplňovaly stav samy, bylo by to super.
A k nim teda nejlépe jeden druh rybek ve větším počtu. Jasné. Pancíky jsem myslel na lehčí úklid po dně.
To máš pravdu, ale krevetky bych dal až do pořádně zaběhlé nádrže.
To je teda mix. Jestli mohu doporučit, vyber si jen dva druhy rybek a dej jich tam o to víc od jednoho druhu. Bude to vypadat mnohem lépe. S 55l hrubého objemu si moc vyskakovat nemůžeš. A jestli chceš chovat krevetky, tak bych zauvažoval, dát to úplně bez rybiček,protože ti je budou žrát.
Tj. jeden druh razborek a malé pancéřníčky na dno nebo dva druhy navzájem se nekřížících se krevetek.
Pořadí bych neměnil krevety potřebují čas na rozkoukani a pokud se dají do nádrže s rybami budou strašně dlouho schované jinak vice ryb jednoho druhu je určitě dobrá rada
Fungovat by to mohlo, ale dal bych více rybek jednoho druhu a napřed nasadil rybky a až potom krevetky.
Zdravím,
já jsem tedy stále ve fázi výběru a rozvahy, nicméně akvárium bude cca 55 litrů.
Mám v plánu cca 30 krevetek Cherry, 10 Razborka bornejská, 10 Razborka skvrnoocasá, 10 Neonka modrá. Nějaké ty Pancéřníčky malé. Nejdřív záběh bez živočichů, posléze krevetky a Pancéřníčky a po delším čase rybky.
To by snad mohlo fungovat ne?
Díky za případné názory.
Nehádám se, je to moje zkušenost. Srovnání živosti Dánia v "61" a ve "200" je u mě nesrovnatelné...
Heh sranda. Dániá perlové som choval v podobných rozmeroch ( tuším som to raz meral a AQ malo 40L v čistom) a dániám sa tam darilo niekoľko krát sa mi aj vytreli bohužiaľ väčšina plôdikov maju starostlivosť neprežila
hold začiatky. S Tetrou ohnivou skúsenosti nemám to sa priznám
Tetru ohnivou a Dánio perlové z vlastní zkušenosti vřele nedoporučuji. Dániu byla malá i moje "61". Oba druhy u mě začaly existovat až po přestěhování do "200"...
Taktak, souhlas. Malé Razborky, případně za mě Heterandria formosa, nebo Neoheterandria elgans, pokud je seženeš. Nebo jednu Bettu...
Zkus použít pokročilé vyhledávání v atlasu. Zadej objem 30 l a uvidíš...
Dánio perlové bych rovnou vyřadil, na ty je to podle mě malé...
Pokud máš již založené AQ tak se pochlub fotkou. Pokud jsi ve stádiu přípravy, tak se zkus podívat na nějaké malé rybky
rybicky.net/atlasryb/razborka_bornejska na něco většího to moc nebude. Případně krevetky.
Ahoj všem,chtel jsem se vas zeptat,jake ryby by jste mi doporučili do akva.40.40.30cm,těch 30cma je výška,kolik ryb.Akva bude prevazne rostlinne z kobercovima kytkama..cuba a cervene kytky,akva bude osvětlené svetlem chihiros 3800 lumelů.Dekuji za rady.
Starší reakce
Měl jsi ukázat hned
.
Steně to ale pro ty pancéřníčky není ideální velikost.
Pak budu od tebe chtít návod, jak ji pěstovat
.
1) Ona chce dost zarostlou hladinu. To není pro ten juncus ideální (obecně si myslím, že bojovnice a pancéřníčci trinidadští chtějí odlišně vypadající akva).
2) Ještě přece jen počkej (obecně s jakoukoli další rybou). Stačí jedna rybka navíc a řasy mohou poskočit. Mě se to takto jednou stalo s bojovnicí v 60l.
Edit pěkná fotka. Dobré pro bojovnici. Ale zas ti pancéřníčci v něčem podobném budou mít málo místa.
Právě jsi zasázel Juncus repens, což není zas až tak sranda rostlina (mě vyhynula). Držím ti s ní palce, ale dokud nebudeš vědět, jak dopadneš (tak 2-3 měsíce), s bojovnicí neblbni. Jedna ryba navíc a zhoršíš si podmínky.
Jinak mají kluci pravdu, já měl tyto sumečky v 250l a myslím, že tvých 50 je pro ně málo. Trochu pokory v komunikaci, chlape.
P.S. Chtělo by to celou aktuální fotku tvého akva.
Právě proto, když si chceš založit akvárium s rybkama, měl bys o nich aspoň něco málo vědět. Trochu si přečíst o nárocích na životní prostor, složení vody atd....
Ale neboj, nejsi jedinej, komu v akvaristice nic neřekli a nebo špatně poradili jen proto, aby prodali
Já si koupil gibouše (4cm) když sem měl 60x30x30
Ale jak začal růst, zvětšovala se i nádrž. Nakonec to skončio dvoumetrovkou
Zdaleka nejsou dospělí a měli by ještě růst. A pokud Thorokáti už takhle brzy nerostou, je zřejmé, že nemají prostorově dobré podmínky (je to jinak vcelku nenáročná rybka, která přežije skoro všechno). Jestli existuje rybí peklo, tak Tobě už tam rozpalují kotel (a doufám, že hodně malý, oko za oko...)
Podívej se na název vlákna. Říkám ti, že Thorakát to tvého akvárka nepatří, ani jeden, natož dva. Je to pro ně malé a ty je týráš. Pokud tě to nezajímá a je ti jedno, že týráš ryby, tak nechápu, proč tu řešíš, jestli se k nim hodí Betta. Prostě ji tam dej, ono to nějak dopadne...
To je fakt argument... A proč už nerostou tě nenapadlo...?
A jak maš tedy ty rostliny pořešeny,kdyz je ti sumci vytahují...
Teplota ani Betta problém není.
Problém bude, až Thorokát vyroste. A vyroste hodně a rychle.
Pak mu bude Tvoje akvárko malé a dokáže udělat pěknou paseku (také jsem je měl).
Pokud tam chceš dát krevetky, zvážil bych i Japoniky -
rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska
Jsou nenáročné na vodu, teplotu, zdravě oprsklé, níže uvedené ryby si na nedovolí (nevím, jak ta Betta, nezkoušel jsem). Pro naše děti jsou mnohém zajímavější a akčnější, než malé Neocaridiny, navíc krásně čistí od všech řas (vč. zelené vláknité). Nevýhoda - nemnoží se, ale při té velikosti jich stačí pár (zde cca 5) a pořád bude nějaká vidět.
Pro Tebe jsou bezvadné ty tetry - levné, akorát velké, nenáročné čistotné, navíc v každé akvaristice mají několik podobných druhů, takže děti si sami mohou vybrat. A když mají pocit, že aktivně spolurozhodují, víc je to baví a sleví v jiných věcech (rybách). Speciálně u těch malých Neocaridin jsem brzy zjistil, že než trápit/omezovat děti jen maličkými rybkami, je jednodušší udělat sólo nádrž pro malé krevetky (stačí malá nízkonákladová, bez topení jednoduchý molitan, levné DIY světlo), ta se vždy někam vejde
Ty mají psanou nízkou tvrdost vody a u nás je docela hodně
Ještě koukni na Razborky
Pro tvoji predstavu: V 60l a bez filtru muze zit, pokud je to zarostle rostlinami, vedle ryb 200 krevetek a ani nebudes mit pocit, ze jich je moc.
Endlerky, gupky: Hlavne si porid nejake doopravdy pekne a nemichej je s jinymi. Cim peknejsi budou, tim lepe pujdou v budoucnu na odbyt. Mixovane se udavaji hur. Plati i pro krevetky.
No nevěděla jsem abych to neměla přeplácané a těch živorodek se taky trochu bojím
Velké šneky bych vynechal.
Okružáky, Kružníky a Levatky naopak, je to užitečná dělnické třída...
A pokud neplánuješ nějak tvarovat dno, tak bych přihodil i pár Piskořek...
Na krevetkách bych výrazně přitlačil viz Jirka. 6 jich tam ani neuvidíte
Osobně bych doporučil Pancéřníčka malého, cca 20 ks (já mám raději menší ryby ve větším množství). A Pygmejáčci jsou děsně boží a s přehledem ti obsadí spodní polovinu nádrže.
Pokud Bojovnici, tak jen jeden kus. Ale rozluč se s krevetkama (viz Yirka). Mně požrala i většinu Okružáků. A samice zavraždila samce. Je to sice kus od kusu, záleží, na jakého rapla narazíte, ale osobně bych ji do společenckého akvária nedával.
Živorodka Wingeova mi přijde jako lepší varianta. Bude jich víc, budete mít miminka, samečci jsou krásně vybarvení. Podle mě pro děti lepší volba...
OT, ale co se kytek týče, sleduj zdejší inzerci a vlákno darování přebytků
rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku Dá se tím výrazně ušetřit. Nebo když odtajníš, odkud jsi, tak se možná v blízkosti najde někdo ochotný něco darovat
Krevetky budou pro bojovnice vítaným krmivem.
Pravda, budou po nich pěkně prosperovat.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x