Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
Nojo, ale ono se může stát, že to pravidlo někdo vezme jako dogma, nepřečte si atlas a pak Vás bude kamenovat, že píšete kraviny. A ještě horší je pravidlo 1cm ryby na jeden cm akvárka. I tohle pravidlo se tady dočtete.
tak samozřejmě to není vodítko všeho, ale spíš nápovědka pro začátečníky, jak moc nepřerybnit
proto odkazuji i na atlas, kde se bere v potaz také teritoriální chování a pohybový potenciál ryby
Mám tam překlep, mělo to být na jeden centimetr ryby.
Pravidlo jeden litr na jeden centimetr vody je nesmysl. Pokud by to tak platilo, stačila by třiceticentimetrovému vrubozubci nádrž o objemu 30 litrů.
přesně
a když koukám na "dvě rostliny", set... není to cesta pro začátečníky. nejlepší by bylo vystříhat se živorodkám a ryby přidávat opravdu pomalu.
dno nesmí být ostré.
tady najde rady, které jsem si musela oddřít sama, někdy to bylo spíš neštěstí
takže udělám to, co jsi měla ty: Vezmu velikost tebou navrhovaných ryb v dospělosti a sečtu je:
3xdanio, předpokládám rerio = 15 cm. 3xgupka = 18cm, 1xbojovnice 7 cm, 2x pancík trpasl. = 6 cm. Suma je, pokud správně počítám, 46 cm. Ty máš 40 l a jelikož se zhruba počítá jeden litr vody na 1 cm ryby. Tak jsi o šest centimetrů přetáhla, navíc tam máš živorodky a u těch se počítá až trojnásobek. Také musí podotknout, že dania jsou hejnové rybky, minimum je 6,a le spíše více.
takže můj návrh, aby sto měla barevnější dát bettu (musíš mít ale na akva kryt), a pak pár těch gupek a pancíky.To abych se držel tebou zmiňovaných ryb.
Pokud půjdeme jinak, tak třeba hejno galaxek (nebo obyč neonky), pancíky a malého krunýřovce
Nebo párek Apistogram, pancíky, malého krunýře
Nebo párek čichavců (zakrslý, čoko), pancíky
Nebo hejno drobnoústek, paníci, šnek
Nebo 4 halančíky (Hjerresenův,nebo jiné menší), krunýřovec jednopruhý 2x,
Nebo 4 bety(3 x samice!),3 pancíci,...
Chápeš, máš desítk možností!
Samozřejmě, lze akva přeplnit, ale pak to musíš umět. Je to o to víc práce s odkalováním a péčí o kvalitu vody
to záleží na tobě, které se ti líbí a vyhovuje jim velikost nádrže
0 19.09.2010 14:12 Tinusha – Re: Linduš
Lindus a kolko kusov a ake hejnovky? Diky.
je. pancíky, hejnovky a bettu.
nebo pancíky, hejnovky a tak tři očka.
ale plácat to ze dvou kousků, to se na mě nezlob, je to špatně, pokud vybíráš společenské druhy ryb.
0 19.09.2010 13:28 Tinusha – Re: stetinka
Stetinka, 40 l. rozmery 50x27X36
0 19.09.2010 13:05 Tinusha – Re: Linduš
Lindus, dik, fakt si mi pomohla
To vazne nie je sposob, ako spravit male akvarko z viacerych druhov?
podívej se do atlasu, tam jsou uváděné minimální počty rybek a nároky na minimální prostor.
děláš akvárko, nebo neomovu archu?
když chceš vícero barevných druhů, měla sis asi pořídit větší akvárko
0 19.09.2010 12:54 Tinusha – Re: Tinusha
Este jedna prosbicka. Viete mi povedat, ci mozem kupit len samcekov, ked nechcem, aby sa mi rybicky premnozili. Dik moc moc moc.
0 19.09.2010 12:52 Tinusha – 40 l 27X50x36
Dobry den, zakladame male akvarko. Kupili sme set s vnutornym filtrom a ohrievacom, dno sme vyplnili strkom 4 balenia zmiesanym 2 a 3, zatial sme kupili jednu rychlo rastucu rastlinku a machovu gulu. Ako dekoraciu sme kupili jednu bielu skalku. V akvarku zatial zije jeden slimacik a jedna gupka. Radi by sme mali roznorode farebne zlozenie, napr. Danio pruhovane 3 ks, gupka 3 ks, bojovnica 1 ks, pancernicek maly 2 ks, pripadne jeden maly ancistrus (ale toho mi zrejme hned zrusite). Viem, ze pocet rybiciek v jednom druhu nenavrhujem idealny, ale keby som mala dat 6 gupiek, 6 danio, 6 panciernickov atd, tak by sa tam asi umackali, ze? Prosim, len mi nepiste, ze si mam spravit akvarko jednodruhove, take nechcem. Verim, ze sa vam podari nieco pre mna vymysliet. Dopredu dik moc za pomoc.
Starší reakce
kofola napsal: Ahoj, dneska kupuji akvárko (cca. 50 l). Doma mám dvě parmičky mechové a potřeboval bych poradit jaké další rybky bych si do toho akvárka mohl dát
Ohledně výběru, už jste radu dostal.
V čem máte ty 2 parmičky?
Pokud už máte nějaké akvárko, tak lze na to větší přejít bez měsíčního čekání.
JuraS napsal kdyby jsi šla s čerstvým těhotenským průkazem od doktora...
Tak to je zajímavé , ještě jsem neviděl chlapa (kofola) s těhotenským průkazem
no akva u nas v kancelari zacali 3 dospivajici mecovky ve 12L se sterkovym dnem (spachali to kolegove a ja se pak o to zacal starat)
no prezila jen jedna a ta i s potomstvem dela radost kolegyni doma ve 200l akvarku....
no to akvarko jsem pak predelal na krevetarko + v nem odchovavam pludek
chystam se trosku vic venovat mnozeni galaxek.... uz se mi povedlo odchovat nekolik jedincu a to bez vytiracky!
0 02.09.2010 22:46 mOOOm – Re: Gordon
jj, dík
Jo platy se dají.
Já osobně měl v 39 litrech 5 kousků dánií a přežili bez úhony všechny moje omyly (nevím jestli to nebylo tím, že to byly ty s tím červeným barvivem) a plavali si celkem spokojeně.
Ovšem když jsem minulý týden viděl jak prodavačka ve zverimexu dala rodince do 12 litrového akvárka párek mečovek tak to bylo moc i na mě
Ty platy se ti časem rozmnoží a akvárko bude pěkně barevné a živé
0 02.09.2010 22:30 mOOOm Deathbull napsal: mOOOm napsal: Ahoj. Chtěl jsem se zeptat, jestli můžu v mém akváriu (cca 30l) chovat tyto ryby: 3x Danio Pruhované, 2x Mečovka Vídeňská, 2x Tetra Krvavá, 2x Krunýřovec sp.(obyčejný). Předem dík za odpověď
Ani jedna z těchto ryb do 30l nepatří, možná tak jejich potěr. Dania jsou plavci= malé akva, mečovky jsou poměrně velké = malé akva, tetry taky plavou navíc v hejnu = úplně špatně, ancíka leda fakt prcka ale i menší spíše od 50l nahoru.
Tak jo, hned jsem se postil do napravování mé (velké) chyby.koupil jsem si Platu Korálovou 3x.Platy Korálové (1 samec a 2 samice(doporučené)
) jsou určené pro akva 20l a více.No tak snad teď už je to dobře, co?
0 02.09.2010 16:02 kofola – Re: JuraS
Ok chápu. Já se tedy potom ozvu.
0 02.09.2010 16:00 budik – Re: kofola
0 02.09.2010 15:58 JuraS – Re: kofola
pokud teprve dnes kupuješ akvárko tak ho nejprve nech měsíc zabíhat s kytkami a filtrem a případně pár šneky a až po měsíce se přijď s fotkou akvária a parametry svícení a vody zeptat..pak ti dokážeme poradit..páč je to jako by jsi se šla teď zeptat do školky jestli ti vezmou dítě do ní a to v době kdyby jsi šla s čerstvým těhotenským průkazem od doktora...rozumíš mi ???
0 02.09.2010 15:55 kofola – Potřebuji poradit ohledně rybiček.
Ahoj, dneska kupuji akvárko (cca. 50 l). Doma mám dvě parmičky mechové a potřeboval bych poradit jaké další rybky bych si do toho akvárka mohl dát. Uvažoval jsem o Ancistrusech, ale nevím jestli je to dobrá volba a kolik jich tam tak dát. Prosím poraďte, Dík moc.
0 31.08.2010 19:35 kyknos – Re: mOOOm
Tak můžou být třeba v krabiččce od sirek, že... ale pokud je nechceš trápit, tak NE.
0 31.08.2010 19:31 tomash – jo
jojojo presne tak sem to myslel
Já to chápu, ptal ses na názor tak jsem odpověděl že je to tak jak jsi myslíš
No jo, potřeboval jsem ty endlerky řešit už docela urgentně, to množení se už nedalo vydržet a než to splachovat do záchodu, tak se aspoň jeden beťák bude mít dobře.
0 31.08.2010 19:21 tomash – pravda
no jo no mas pravdu ale ja mu to do palice nevtlouknu
Tvůj kamarád je hlupák a ne akvarista, a vůbec tomu nerozumí
Pro terčovce bych udával jako minimum 200L a alespoň 4ks, je to hejnová ryba a společně se skaláry to není vhodná kombinace
A akva na výšku min.50cm
0 31.08.2010 19:01 tomash – jiny tema
chci se zeptat do akvaria 126l si kamos poridil pet skalar a dva tercovce. je mi jich lito ale neda se nic delat tvrdi ze se prizpusobej velikosti akva
ale podle mne to neni pravda. diky za nazory
tomash
No, tak nejak jsem to myslel... TO bylo rychle s tim betakem. Nevim nevim, v jake atmosfere budou ty endlerky ted u tebe bydlet. Stresem se mozna nebudou mnozit, coz jsi chtel, ale asi jinak. Treba se ale betak uklidni?!
aha, ty jsi měl na mysli ty halančíky... no už je to jedno, beťák už endlerky prohání v akvárku.
pancéřníčci jsou hejnové rybky!
a nevím, nevím, jestli by hejnku stačila třicítka.
co ta tetra? není náhodou také do hejna?
vlastně nechápu, proč píšeš, jestli je můžeš mít, když už je máš
tak hurá do dalšího bezhlavého nakupování ryb, aniž si o nich přečteme alespoň základní potřeby
jojo, betťák to zatím vyhrává, za chvíli si pro jednoho zajdu, snad se mu tu bude líbit...
Za zkousku (skoro) nic nedas. Ja je mel z Hornbachu na cernaku. Stale je tam maji, stoji kolem 35kc.
Podle mne je rozhodne vhodnejsi do minicka nez beta. Jo a jsou kratkoveci, takze kdyby nevyhovovali, tak to s nimi chvili prezijes. Je to podle mne chovanim velmi zajimava ryba. Na pozorovani urcite vdecnejsi nez endlerky.
Určitě bych tam nedával ty Krunýřovce, kdyžtak nějaký 2 panceřníčky na dno. Ty mečovky bych vyměnil právě za ty Razborky, tak 6 kusů.
0 31.08.2010 15:03 zuzakara – Re: paia
čemu nerozumíš na "chovat s podobně velkými druhy ryb"?
Co je psano, to je dano
Cim by se asi zivil, kdyz je to hlavne masozravec? Malymi endlerkami nepohrdne, odrostlejsi necha na pokoji. Nekdo tu tusim psal, ze mu pulil boraras maculatus.
no nevím, v atlase se píše:
Tento vejcorodý halančík nechává ostatní obyvatele avária bez povšimnutí a dobře se cítí jako pár, ale nevadí mu ani více společníků vlastního druhu. Samečci tohoto druhu nejsou k sobě vždy přátelští. Chovat s podobně velkými druhy ryb.
Zkus halanciky. Jsou vhodni do malych akvarek a moji radi zive
Dal jsem parecek (halancik pestry hjerresenuv) kolegovy na redukci plat a funguji. Nechal bych si je, ale nejsou vhodni ke krevetkam a mikrorazboram...
0 31.08.2010 13:07 zuzakara – Re: mOOOm
Ne.
Mám v 35 l akva už docela slušné hejno Endlerek (odhadem 25 rybek), sice něco málo podaruju, ale množí se fakt šíleně a věčně zápasím s kvalitou vody a tudíž s ruduchou a řasami, takže přemýšlím o tom, přihodit jim tam rybku, která občas zredukuje potěr. Co by jste doporučili? Už jsem si přečetl že betta by byla vhodná, ale já bych rád měl nějaký výběr...
Dal bych tam jenom ty dania a k nim třeba rasborky. Mrkni do atlasu, ty galaxi jsou moc pěkný.
Přidat reakci
1 ...... [74] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x