Ahoj, moc děkuji za předešlé rady. Dal jsem dohromady záznamy ze 4 diskuzních „přestřelek“ z tohoto fóra, které mě inspirovaly k sestavení možné osádky rybek v mém původním dotazu z 02.10.2014 22:04, a tak bych se rád zeptal, zda mám správně za to, že skladby doporučované v níže uvedených příspěvcích (a odpovídající zhruba mým původním představám) jsou sice teoreticky úspěšně chovatelné, ale pro začátečníka jako já by to bylo obtížné „ukočírovat“ nebo se za tu dobu (jsou to přece jen 3 roky staré diskuze) odborný pohled na takové soužití posunul.
Ne že bych za každou cenu hledal jen požehnání svých původních plánů, na naplnění akva nespěchám a sestavu zvolím ku prospěchu rybkám a na základě vašich názorů, které respektuji, ale přece jen jsem po docela důkladné „rešerši“ zdejších otázek a odpovědí trochu spoléhal na „pomoc“ predátora s potěrem živorodek a pancíků se začátečnickými chybkami v množství krmných dávek a optimální složení osádky si tak v hlavě pořád probírám. Děkuji za shovívavost.
Výpis ze starších diskuzí:
1.
(Very – Myslíte, že ji můžu koupit? 11.08.2011 12:50) Mám 54l akvárium, topítko, filtr a zářivku. V akvu jsou : 3 x Paví očko ( + jeden malý sameček),2 x Ancitrus,5 x Tetra krvavá,2 x Neonka červená a 1 x pancerníček. Chtěla bych si koupit samečka bojovnice pestré. Myslíte ,že by se mu v akvárku dařilo a nebo ho raději kupovat nemám?
(romant – Re: Very 11.08.2011 13:17) Osobně bych to udělal tak, že bych toho beťáka vyměnil za ty tetry. Tetry krvavý když nejsou v řádným hejnu, tak se začnou nudit a rádi okusují ostatním rybkám ploutvičky a paví očka se nabízejí. Na to aby se tam dalo dát slušný hejno tam není místo a takhle ty rybky stejně nevyniknou. Neonky to jsou další typičtí představitelé hejnových rybek kde opět není možný zajistit slušný hejno na to aby tyhle rybky vynikly. Pancéřníček, další typicky henová rybka, těch bych tam naopak dalších alespoň 5 kousků přidal. Beťák bude přirozeným způsobem redukovat potomstvo těch pavích oček, takže by přemnožení nemělo hrozit. Takže když to shrnu, tak beťák ano, tetry ne, pancéřníčci přidat. Takhle bych to udělal já.
2.
(kacka142– čichavci? 14.09.2011 21:37) Chtěla bych si pořídit párek čichavců (nejlépe zakrslích pokud je seženu) snesou se mi v 60l akva s 10ti pavími očky a 3 ancistrusy?
(romant – Re: kacka142 14.09.2011 21:55) Snesou, budou Ti přirozeným způsobem redukovat potěr těch pavích ok. Chce to hodně rostlin, ideál jsou plovoučky, to mají čichavci a nejen zakrslí velmi rádi.
3.
(sevca23 – akva 06.02.2012 16:54) Prosím můžu se zeptat.Může být v akva na 54l 1.ancistrus,1pancéřníček,12živorodek.Nebude přerybněno?
(romant – Re: sevca23 06.02.2012 16:58) Ty pancéřníčky by o chtělo hejnko tak 6-8 kousků, ty živorodky máš na mysli jaký konkrétně?
(sevca23 – akva 06.02.2012 17:20) živorodky duhové
(romant – Re: sevca23 06.02.2012 17:36) O.K. Dal bych tam 2 samečky a 5-6 samiček ať je prostor třeba i pro nějaký další rybky. Ty pancéřníčky určitě do hejna, s tím ancíkem buď toho jednoho nebo i žádnýho. Co třeba Beťáka na redukci potomstva těch živorodek?
4.
(Matafous – Přerybnění 05.06.2011 15:53) Dobrý den, chci se zeptat jestli mám přerybněno pokud bych měl v 54 litrovém akva tyto ryby: 4xPancéřníček (max.2cm), 2xParmička siamská, 1xPřísavka thajská, 8xNeonka, 4xDánio pruhované, 4xPaví očko, 2xČichavec Zakrslý
(Pozn. Adajo: po sérii dílčích rad následovala úprava dotazu)
(Matafous 05.06.2011 22:40) Dobře děkuji zatím všem za odpovědi.Teď bych to viděl takhle: 4xPancéřníček (max.2cm), 1xPřísavka thajská, 8xNeonka, 4xPaví očko, +Poradil by někdo nějakou(nějaké)rybky které se chovají v páru?(Např nějaký čichavec nebo Cichlida...)
(romant – Re: Matafous 05.06.2011 22:42) Mrkni se na Čichavce zakrslý, nebo Medový a to bych viděl jako stop stav.
(Matafous – Rostliny 06.06.2011 15:30) Znovu děkuji za odpovědi a chci se zeptat co vy teda na tohle: 6x Pancéřníček (max.2cm), 1x Ancistrus, 8x Neonka, 4x Paví očko, 2x Čichavec medový 2x Cichlidka Ramirezova,+ 1x Neritina (zebra?)
(katterinecka - Rostliny – Re: Matafous 06.06.2011 18:51) to by mohlo být fajn, ještě místo toho ancíka, kdybys sehnal krunýřovce jednopruhé (nejlíp aspoň 3, i jsou menší). Nežerou vůbec kytky, narozdíl od ancistruse, jen řasy(to bys tam ani nemusel dávat tu neritinu). Ale jestli na něm trváš tak si ho tam klidně dej. Těch ryb tam bude tak akorát, možná bych tam ani nedávala ty gupky, nebo jen nějakého samečka aby se nemnožili
(romant – Re: Matafous 06.06.2011 19:09) Držel bych se těch Čichavců a nedával bych tam už ty Ramirézy a bude splněn i ten požadavek na redukci těch pavích ok.