Ryby do akvária 21 - 50 l (malé akvárium)
To že se ryby množí ještě neznamená že jsou v pro ně vhodném prostředí. Je to jejich přirozenost zachovat svůj rod stůj co stůj ....
Ale bude potomstvo (pokud přežije) v několika následujících generacích pořád plodné, nepokřivené a nenáchylné k nemocem apod.?
Příkladem může být třeba Neritina nebo Amanovi krevety, které potřebují pro zdárný vývin potomstva jiné podmínky než standardně v akva panují a zabrání jim to v množení, tedy spíše v kladení vajíček apod.? Nezabrání, protože je to jejich přirozenost se o to pokoušet. Takže opravdu to že se živočich někde pokouší rozmnožit vůbec neznamená že je v dobré kondici a ve vhodném prostředí!
Ad@m napsal: ...a akva už funguje okolo mesiaca...
Ja chapu, ze ve 12ti letech je pro Tebe mesic dlouha doba, 0.7% Tveho prozatimniho zivota, ale jinak uznej, mesic neni dostatecna doba k nejakemu vyhodnoceni vysledku
.
amrtin napsal: Do 11 litrů?Tak maximálně beťáka a i na něj je to málo.Živorodky v žádném případě a ty rasborky potřebují větší hejno,takže taky ne Já bych z něj udělal jenom rostlinný akva s pár šnečky.Nic víc.No, to rastlinné akva je učebnicový príklad, ale dá sa to aj inak, Mamina /aby mi ukázala, že akva je možné mať aj s minimálnou technikou/ si zaspomínala na detstvo, keď mala guľu s gupkami a založila si 12l akva, kúpila si 3 guppy, dal som jej prebytky rastlín a 3 krevety zo 112ky a kúpila si elite mini a akva už funguje okolo mesiaca, rybky sa množia, rastliny rastú aj keď sa nehnojí a svieti sa len kedy - tedy(napr. egeria čo v 112ke odhnívala už narástla o dobrých 10 cm), a rast rias sa nekoná. Ak bude populácia gupiek udržiavaná na uzde, akva bude fungovať aj naďalej a to je založené proti celej akvaristickej teórii. Hold, niekto má šťastie.
P.S.: Ja som argumentoval rovnakým spôsobom ako Ty na nápad založiť takéto akvárko, ale teraz už sa radšej radiť nepokúšam.
To je krásná rybička
,ale pozor:je dost vybíravá a žere jenom živou potravu!
Tazatel píše,že krevetky neeee
Na halančíky jsem úplně zapoměl,s těmi já ale nemám žádné zkušenosti(škoda,že jsem se nedostal na jejich výstavu
),ti prý do takhle malého jít můžou.
Ten halančík mě též napadl no osázím to více a pujdou tam tík za radu
rybicky.net/atlasryb/halancik_pestry_hjerresenuv
Je tam sice uvedeno 20l, ale tady bych za nejaky litr plus minus nestrilel, priroda se s Halanciky rozhodne nijak moc nemazli. Mel jsem je kdysi v akvariu 16l hrubeho objemu a bylo to v pohode. Jen nezapomen na dobre kryti akvaria, dokazi z akvaria vyskocit i tam, kde bys to necekal. To jsem jednou nedal pozor na dukladne prikryti a
rybicky.net/atlasryb/halancik_gardneruv to malem odnesl zivotem, nasel jsem ho na zemi, nastesti vcas, ale jak to tou skvirou dokazal...
A pochopitelne, pokud Halanciky, je fajn tomu akvarium prizpusobit, houstina neceho jemneho se jim bude libit.
0 01.09.2013 11:15 bmilan86 Ano jednak musím vědět jak správně pečovat o takový extrém (ve 12L živorodky bez filtrace), ale je k tomu potřeba také mít odpovídající parametry vstupní vody. Tohle bohužel vždy nefunguje. Akva takového objemu umím provozovat a zkoušel jsem to i bez filtrace a to byla katastrofa. Nikdy se nedostalo do stavu že bych si tam riskl dát něco jiného než okružáky a piskořky a i ty tam nakonec vymřely během pár dní ... S filtrem to jde bez problémů ...
Měla jsem miniakvarium 12L, pár let zpátky. Bez filtru, bez vzduchování, bez krytu, jen světlo. Jemné dno, dostatek rostlin, asi 6 endlerek. Vodu jsem dolévala pouze odpařenou, krmila jsem intuitivně. Ryby nebyly nijak "zakrslé", dorůstaly normální velikosti. Byly krásně zbarvené, hezky se množily, takže jsem musela prcky dávat jako přebytky pryč, abych neměla z akva sardinky. Vše takhle fungovalo 2 roky, než jsem se stěhovala a akva musela zrušit.
Nechci nikoho nabádat, aby cpal terčovce do dvacítky, to ne. Chci jen upozornit všechny moralisty, že v praxi při správné péči může fungovat i co, co by podle teorie fungovat nemělo vůbec. Ke všemu je potřeba přistupovat s citem a nenásilně, pokud to nefunguje, tak to změnit, ale pokud to funguje, jak má - proč ne.
ve zdejším atlase se píše že do 12l se muže dat jeden pár endlerek, já bych to neriskoval, ale udělal bych z toho rostlinné akvarium, a třeba s jedním samcem endlerky
Jak zde již zaznělo, živorodky a razborky ne, ale toho beťáka při dobrý péči, toho bych tam klidně dal. Akvo přikrytý, teplotu min. 25 stupňů, pravidelnou výměnu vody, když nebude filtrace tak obden, jinak jednou týdně 1/3, dno odkalovat dle potřeby, živý rostliny, nepřekrmovat, krmit pestře, tak to je v kostce to dobrá péče.
Do 11 litrů?Tak maximálně beťáka a i na něj je to málo.Živorodky v žádném případě a ty rasborky potřebují větší hejno,takže taky ne
Já bych z něj udělal jenom rostlinný akva s pár šnečky.Nic víc.
0 01.09.2013 00:01 bmilan86 – Razborky
mám takového malého prcka akva cca 11L co tam dát za rybky??? krevety neeeee na to už mam jine. Napadlo me tak 5-6 razborek bo 6 gupek. šlo by to? díky za každý názor
Jak jedny tak druhý Tebou vybraný tetry, jsou dobrou volbou, ještě bych do do výběru zařadil tetry ohnivý. Pořizoval bych vždy jenom jeden druh o náležitě početném hejnu(15ks), přecijenom ten objem není na kdovíjaký vyskakování a dvouhruhově složeno z teter by to nebylo ono, ale taková polívka, kde nikdo nevynikne. Pancéřníčci a otíci v pohodě. Přidal bych do akvária ještě nějaký kořen a umístil na něj třeba hnědovku, nebo nějaký mech a na podporu prostředí bych přidával rašelinovej výluh, třeba Torben, či Amazon dle návodu.
0 30.08.2013 00:22 pitrs06 Zdravím akvaristy. Chi se zeptat na vhodné ryby do mého akva 54l vody. já vím je to tu pořád dokola, přesto se zeptám. Určitě budou malí pancéřníčci, možná otíci. Na tetru neonovou to je asi malé, co takhle tetra žhavá nebo neonka modrá a něco k nim, nebo obě dohromady? Živorodky určitě ne. Děkuju za trpělivost
dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké rybky jsou vhodné do 33l akvária? vysoké je 49,5cm ,šířka 40cm a hloubka 17 cm
díky
Jen upozornuju, ze skoro na 100% c.hastatus jsou importy, i kdyz rozmnozit se daji (ted mi zase helenky sezraly vsechny jikry
) Takze s tim shanenim to nebude az tak lehke a mozna budes muset pockat. Me prvni varka cela vychcipala, pak jsem cekal nejmene pul roku na druhou (to uz nechcipl zadny, az ted nejaky ale to spise vekem).
c.hastatus a krevetky jsou vylozene vyborna kombinace!
Niééé, dostal na večeru 7 väčších granuliek (žrádlo) a viac už nezvládol
Ale asi by s nimi fakt zatočil, šibal môj
0 27.08.2013 21:46 amrtin – Re: Ria542
To je spíš hladovej,ne?
Nééé,to byl jen fór
.No jo,tak ten by s nima asi zatočil...
Já si taky ze začátku myslel,že všechny krevetky vyzobal,ale teď jich mám ve velkém akva snad víc než v miníčku(tzn.opravdu hodně) a jelikož je hustě zarostlý se spoustou úkrytů,tak se jim tam daří
(viz Ledové neonky).
To by si asi netrúfali ani iní
Škoda, že nemám priestor na také akva
Mám bettu a CPO, ale v 60 litrech. Žijí spolu (a s dalšími rybkami) ve vzájemné symbióze. Jak by to dopadlo v poloviční velikosti si netroufám odhadnout.
Puvodně jsem byl stejného názoru, ale vlastní zkušenost je dost jiná....naše betta sežrala všechno pod 1cm
Betťák je vitálny až až, všimol si aj plaziaceho sa slimáka a dzobol do neho
Beta ale nemusí nutně krevetky požrat,když budou mít dost schovek,tak některé přežijí a budou se i rozmnožovat.Ovšem záleží i na vitalitě betky(rozuměj žravosti a dravosti
).
Čoskoro budem mať 30 litrové akvárium a vŕta mi v hlave otázka (možno nie je úplne s rybičkami, ale neviem do akého tématu by som ju dala): keďže bojovnica by zabila krevetky, tak túto kombináciu už ani neotváram, ďalej: bojovnica a mini ráčiky CPO? A také posledné je: bojovnica a drápatečka malá/beottgerova??? Myslíte, že by jedna z týchto kombinácii mohla fungovať?
Ďakujem za odpovede a rady!!!
diky za dobrej typ, treba je sezenu v Rychnove na vystave....
To jako, ze v mrazaku ryby vydrzi dlouho
Jak rikaji profi rybari, existuji jen dva druhy ryb - ziva a mene ziva. Nikdy mrtva
zřejmě mám nějaký slušný oddíl
No vida, tak pravidlo nebo vyjimka?
Me zemrely vsechny urcite do 2let. Take nemely zadnou specialni peci, ale podminky v rozsahu udavanych. Jine ryby zijici s nimi v nadrzi a s predpokladanym moznym delsim vekem mam dodnes (panciky, otiky), takze podminky asi tak hrozne nebyly.
Těch 6 let je pro boraras maculatus reálných. V jedné nádrži je mám už 4 roky a nevypadá to, že by se jim chtělo umírat (žádnou zvláštní péči jim nevjenuju a od malička je taky nemám)
Moucho c.hastatus zabijes dve mouchy jednou ranou
Jsou krasne aktivni, plavou ve vodnim sloupci a kompaktneji se chovajici hejnovky jsem nemel. Uklidi jak dno tak listy. Radost pohledet. Jen nevim, zda je sezenes, v Braniku obcas, domluv se. Mekka voda bude to prave pro ne. Chce to ale min 15ks.
jsem myslel na uklid dna.... pripadne rostlinejch zbytku, ne na rasy.... pokud se akva rozdeje jako ta vetsi nadrz, tak by otici byly hladovy.....
Děkuju
No ja osobne bych tem 6 letum moc neveril, to by byl asi unikat. Ty 2roky jsou realne. Podle mne mezi nimi skutecne neni moc rozdil, mel jsem oba druhy. Jinak ja mam jednu krevetku c.babaulti, kterou ja mam 3.5roku a to uz pul roku mit mohla kdyz jsem ji kupoval. To si myslim je take dost rarita, ale vyjjimky potvrzuji pravidlo
Čistě ze zvědavosti, všimla jsem si ve zdejším atlase údaje o délce života -
boraras maculatus - cca 6 let
boraras urophthalmoides - 1 až 2 roky
Protože jde o rybky příbuzné, a i jinak velmi podobné, tak velký rozdíl mě překvapil...
Majitelé těchto rybek, jaké jsou vaše zkušenosti?
Je to opravdu tak, nebo nejsou přesné údaje v atlase?
Ne, dopřál bych jim už od začátku solidní akvárium a to ne menší než 100 litrů. Jsou to zdatní bordeláři a vzhledem k tomu, že Tvůj dotaz se zde za poslední dny objevil v obdobných formách, usuzuji, že je tam už máš, ale třeba se pletu.
0 25.08.2013 19:27 ondrra – krunyrovec
Muzu chovat dva male krunyrovce asi 3-4cm ve 25l akvariu?
Nebo minirasborky
0 23.08.2013 15:21 ondrra – Díky
Díky za rady.
Měl jsem v takovém akva Endlerky, ale nyní už jen krevetky.
Přidat reakci
1 ...... [44] ...... 95 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 103509x