Tak tedy rady...
(nelekněte se, pokud to bude delší, je to pro Kevinovo dobro)
- 28°C je skvělé! Klidně zdvihněte teplotu o stupeň, ale 28°C je OK.
- objem 10l je zoufale malý. Což víte. Pokud se povede dát Kevina do kupy, zvažte nákup něčeho o objemu aspoň 30l. 50l je lepší, ale pak se začne dítě dožadovat dalších rybiček, aby to nebylo tak nudné
![smich](../obr/s/12.gif)
V principu jde o tohle: V akváriu by měla existovat biologická rovnováha. To znamená, že co ryba vykaká, sežerou bakterie, a přemění na něco, co sežerou rostliny, a přemění na něco, co může dýchat ryba. Čím má akvárium větší objem, tím lépe se podaří biologické rovnováhy dosáhnout a voda je pak čistá a všechno je sluníčkové. V 10l dosáhnou biologické rovnováhy jen naprostí Mistři. Čisticí bakterie žijí i ve filtru, ale!
- váš filtr má výkon 320l/hod. Pokud ovládáte matematiku na úrovni základní školy, spočítejte si, kolikrát za hodinu proteče skrz filtr celý objem akvária. To je na bettu šílený proud, betta je tvor ze slepých říčných ramen a močálů, na proud není stavěná a plavat celý život proti proudu ji vysiluje. Zkuste se poohlédnout po jiném filtru s menším výkonem. Dost často jsem slyšela, že Aquael Pat mini je dobrý, zkuste to. Já osobně měla bettu úplně bez filtru, ale aby to fungovalo, musí být v akváriu ona biologická rovnováha a taky spousta rostlin.
- zajděte s malou majitelkou Kevina do zverimexu a nakupte co nejvíc akvarijních rostlin. Zkuste přesvědčit prodavače, ať vám doporučí ty vhodné do malého akvária. Když to nevyjde a prodá vám Adélu, nic se neděje, až bude větší než akvárium, tak ji prostě vyplejete. Betta, protože žije v močálech a má velké ploutve, je líná. Děsně ráda odpočívá na listech rostlin (proto taky leze nahoru na filtr). Dopřejte jí ten odpočinek. Dobrá kytka je pro ni gauč. Zkuste pořídit i plovoucí rostliny (limnobium, salvinia, pistia). Betí samci mezi jejich listy staví hnízda, to se Kevinovi taky bude líbit.
- Opravdový kořen místo umělé skály bude do vody uvolňovat léčivé a bettě prospěšné látky. Navíc bude hezčí. Zkuste nějaký pořídit!
- Když už mluvíme o biologické rovnováze: aby tam mohla vzniknout, musíte jí dát možnost. Když jednou za měsíc všechno vyvaříte, zárodek biologické rovnováhy zničíte. Nic nevyvařujte, neperte, nepřidávejte žádné zázračné vodičky. Jenom jednou týdně vyměňte třetinu vody. Neříkám, že v takhle malém objemu se to podaří. Ale dejte bakteriím šanci! Jsou hodné a čistí vodu, aby se Kevinovi lépe žilo.
- To, co se Kevinovi přihodilo, bylo zřejmě překrmení. Každý den mu tam sousedka sypla polévkovou lžíci granulí. Kevin se přežral (je naprosto neuvěřitelné, jak moc se betty dokážou přežrat div neprasknou) a co nesežral, v akváriu hnilo. Odtud hnusný šlem na hladině a hnědozelený povlak na sklech. Ve vodě začaly být nebezpečné látky (teorií, co že je to za látky, vás teď nebudu zatěžovat) a proto Kevin vypadá bídně. Být v akváriu rostliny, velkou část těch nebezpečných látek by vychytaly. Proto navrhuji časté výměny vody, aby se to naředilo.
- olšová šiška / list mandlovníku / dubový list taky vylučují rybě prospěšné látky, můžete to zkusit, nic nezkazíte
- teorie praví, že když se v akváriu bude dařit rostlinám a bude tam rostlin dost, nebudou tam řasy. V 10l je šance na úspěch malá, ale trs kytek bude Kevinovi prospěšnější než jakási zázračná vodička proti řasám
To je vše. V tomhle okamžiku nic jiného než výměny vody a rostliny nepomůžou. Hodně štěstí!
PS. Na veterinu nechoďte, tam vám nic jiného neporadí.
PPS. Třeba vám lepší odborníci než já poradí něco lepšího, já se v akvaristice plácám pouhých osm let, takže jsem skoro stejný začátečník jako vy!
![ahoj](../obr/s/01.gif)