Výroba vlastního filtru
na tohle jsem se ptal výrobce a prý je to takhle v pořádku. Ještě ale říkal, že v případě potřeby mám vylámat pár zubů z přepadového hřebenu, ale popravdě už nevím, v jaké souvislosti.
takže vypnout čerpadlo a otočit kolenem co nejvíce, aby hladina sahala ve filtru akorát k tomu přepadu? Zároveň ještě jedna věc. Až budu měnit vodu, tak ji měnit za chodu čerpadla? Podle mě by to mělo být asi s vypnutým, ne? Vím, že je to se mnou těžké

))))))
Ještě jednou. Ten prepad do odpadu zvedni. Zvedneš li ho při výpadku el. Energie nebudes mít takovou ztratu vody ve filtru. Při znovu navlbehnuti cerpadla nebude ta hladina tak ponizena......... jak do dubu......
Už teď ti jde ten filtr spravne ale zvysis si tím rezervu při odparu vody. Takto celkem natesno se to řeší u mořských akvariu kde je automaticky doplňování odparu.
voda v přepadu je cca do půlky té vodorovné trubky To bych považoval za problém v trubce je jen tolik vody co je hladina v přepadu tedy jestli se nepletu.

když vypnu čerpadlo, tak poslední dvě komory vylezou nahoru až k tomu odtokovému kolenu co vede do odpadum, takže asi do výšky, jakou jsou první tři komory při filtrování a na foto. Bohužel si tím 100% jistej nejsem, protože když jsem tam laboroval s tím odtokovým kolenem, přední tři komory byly zakryté polystyrenem
Tak mě napadá,když vypneš čerpadlo, je ten filtr plný až nahoru nad přepážky? Pokud ano, tak ten přepad nestíhá výkonu čerpadla. A pokud ne, tak to dolij a uvidí se

Je to kvůli hluku. Kdyby byla trubka zakončena přímé jen směrem nahoru občas se muzou vyskytovat viry které dělají zvuk typický neco jako u starych umyvadel. Takové srrrrrk, glo-glo...

Trochu nechápu ty vrchní kolena to je kvůli hluku nebo proč. Odteče díky nim při vypnutí čerpadla příliš vody z akvária. Každé koleno navíc brzdí průtok. Pokud tam teče 2000 l/h měly by to ty trubky kdyby byly nahoře otevřené zvládnout v pohodě.

Neni pravda že mu filtrační medium brzdi vodu ze tam má v 3 a 4 komoře pokles. Ten je způsoben tím odpadem.
Přepadem to nebude to by jsi musel mít pokles hladiny už v první komoře. Je to použitím nevhodného molitanu který ti příliš brzdí vodu a to ještě není pořádně ucpaný (je ještě modrý).

tak jsem tu pročetl asi 30 stránek a jestli jsem to pochopil správně, komory mám dobře udělané, ale je asi problém, že přepad nestíhá dodat vodu, proto je 4. a 5. komora málo zavodněná. Takže asi řešení je zvolnit výkon čerpadla a nebo dodat více vody do přepadu. V současnosti je rozdíl mezi vodní hladinou a hladinou v přepadu asi 4 cm. Takže jediné co mě napadá je, několik zubů na přepadu vylámat (teď myslím u přepadu, který mi saje přepážkou ode dna). Tím pádem pokud dodám dost vody, tak by výška ve filtru měla být ideálně rovnoměrná?

ten tady minule byl a dal tam koleno a zvedl to o cca o 5 cm výš. Asi třikrát to zkoušel a že ok. Já dnes při krmení čerpadlo vypnul a samozřejmě už to teklo zase do odpadu. Tak jsem koleno otočil ještě směrem nahoru a při přerušení to akorát vyšlo k hraně té trubky. Ale když to zase zapnu, tak hladina vody ve filtru dost klesne a filtrační vata je skoro na suchu v předposlední přepážce. Vidíš tam něco špatně?
Já to prostě od výrobce nepochopil a to není začátečník, těch akvárií už udělal mraky.
zeptej se vyrobce kdyz ti to tak udelal a veris mu.
ten odpad z filtru je nizko. kdyz to spocitam tak nejnizsi prepazka je odspod 25cm kdezto spodni hranu odpadu mas uz od 22-23cm od dna. dle me musis na odpad nasadit koleno zvedne se ti hladina treba na idealnich 33cm (stale se ti voda nebude prelevat pres horni prepazky ktere jsou 35cm vysoke).atd.... atd... atd.....
ale poptej se vyrobce jak na hlucnost, odpad, a celkove fungovani prepadu - externiho komoroveho filtru... platil jsi mu za to......
Jinak u toho čerpadla je při dané výšce průtok 2000L/hod, ale když si vezmu, že to protéká ještě molitanem, myslím, že reálně to bude tak 1500L/hod.
Zkoušel jsem, co to dělá. Tak půl minuty se nic nedělo, pak to chytlo tah a voda ve filtru letěla raketově nahoru k přepadu. Já akorát na ty díry chci přidělat akvarijní hadičky, abych ten hluk trošku eliminoval. Dnes jsem to řádně vše omotal izolací apod a spokojenost. Je to v místnosti trochu slyšet, ale ještě odhlučním skříňku a bude to v pohodě.
Losky napsal: Ještě se zeptám, k čemu je ta díra nahoře na trubce? ...Musí být nad vodou a je tam kvůli tomu, aby potrubí nezačalo fungovat na principu spojených nádob (ucpěte dírku a vysajte z trubky vzduch). Spojené nádoby používáte třeba při odkalování a teď si vezměte, jaký průtok by to mělo potrubím o takovémto průměru. Filtr by během chvilky přetekl!
to je zas doporucena prutocna rychlost pres filtracni medium.
Graf mám

Jen mě zajímalo o co jde jak tady lidi píšou o nějakých centimetrech za minutu

jaky je realny prutok filtrem to ti nerekne nikdo jiny nez ty sam... musis si to zmerit..... nebo velmi hrubý odhad viz vyskový graf u cerpadla
ze ty si delas uz srandu....

Staví jen tento systém a osvědčil se. Jinak jak poznám, jaký je reálný průtok ve filtru?
nejjednodussi je se obratit na vyrobce.... pripadne prodejce..... to bych radil prvne....
Já ho nestavím. Koupil jsem akvárium s tímto filtrem, tak koukám, jestli jde něco udělat jinak než je teď
koukam ze stavis akva prepad a moc zkusenosti nemas.......
tady je odkaz... (
www.youtube.com/… ).. mrkni na to...... snad pochopis. a vsimej to ticho....
on tam ma jeste jednu trubku navic. (protoze mel tu lizaci udelat vetsi, musi stihat i v pripade nouze).... to pro pripad kdyby se ucpala ci nejak priskrtila ta hlavni co je plne zatopena (s ventilem).
a jak bys to udelal? myslim tim aby byla kompletne potopena (tim padem bezhlucna) a presto pres ni tekla voda. musel bys seridit cerpadlo na presny prutok te trubky a to nikdy nedocilis. proto ten ventil...
ta druha trubka ti bude jen mirne brat malinky nadbytek...... ten nadbytek ti potece po stenach - tise -
A bez toho kouhoutu to nejde, když bude trubka zatopená celá?
vsak kdyz akvarium upustis pod hranu prepadu tak nevidim duvod nakratit onu hlavni odpadovou trubku. ale jen o par cm v radu cca 2cm at je potopena a bere vse.
Dale ten skrtici ventil na hlavni odpadovou trubku se instaluje pod akvariem. tzn kousek u filtru. cilem tohoto reseni je aby ta hlavni byla celkove zatopena (tim nebude delat hluk) a pritom ti bude odsavat pozadavoane nastavene mnozstvi vody do filtru. ta druha trubka ti bude uz jenom mirne opravdu mirne stirat hladinu. Pokud by se ta hlavni treba ucpala zujistis to tak ze ti ta druha stiraci zacne hlucet (bude mit vetsi tok).
Zadej si na googlu a nebo na YouTube "overflow silencer", je tam par navodu co vim
Na jednu tu prepadovou trubku instaluj kulový ventil. Ten seridis/priskrtis tak aby brala vodu a přitom byla plně zatopena - nazyvejme ho hlavním odpadem. Tím poteče 99 procent vody. Tato trubka je o něco níž/zcela potopena než ta druhá stiraci.
Ta druhá trubka bude jen mírně stirat zvysujicise hladinu. Ale opravdu jen mirne a určuje výšku hladiny v akvariu
Takto je to totálně tiche/neslysne
Starší reakce
A ten filtr je provozovan ve stejne vysce s akvariem? Z prezentace to neni moc patrne
Je to správná úvaha. S menším průměrem máš větší tlakové ztráty, které musíš někde vyrovnat, tj. rozdílem výšky. U většího průměru jsou tlakové ztráty menší, tj. i rozdíl výšky.
0 30.01.2018 12:26 Waaw Je spravna uvaha, ze u filtru se stejnou vyskou hladiny jako je akvarium bude potreba silnejsi prumer trubky, nez kdyby byl filtr pod akvariem (tam by samozrejme musel byt prepad)? Myslim tim ze vetsi rozdil hladin rovna se vyssi tlak vodniho sloupce
Mám 40mm odpadní trubku a čerpadlo 1200 l/h Možná by mola být i slabší 32mm pokud bude slabší čerpadlo.

1000l/hod spojené nádoby?
Těžko říct, ale na cca 100l/h používám průměr 32mm a rozdíl hladin je cca 2mm. Když jsem zkusil 22mm, tak to stačilo tak na 70l/h, ale udělal se rozdíl hladin cca 2cm. Takže na 1000l/h to vidím minimálně na 50mm. Hodně taky bude záležet na odporu předfiltru, který na ssání bude.Já na tom mám molitan PPI20.
0 29.01.2018 20:32 Waaw – Prumer trubky
Jaky prumer trubek je podle vas potreba na dopravu vody do externiho komoroveho filtru. Komorovy filtr, ve stejne vysce jako akvarium, cerpadlo potahne vodu z filtru do akvaria, voda do filtru na principu spojenych nadob, Hodinovy prutok cerpadla cca 800-1000l/h. Jde o to, aby se stihla doplnovat voda do filtru
Starší reakce
To jsou fitinky k bazénové filtraci a ty se lepí.
triker.cz/… 
0 08.01.2018 21:35 Waaw Odpadové potrubí průměr 40mm stačí ti dvě kolena a dvě rovné trubky. Investice okolo 50 korun a rozebrat to není problém.
Ano, to je varianta. Ale jelikoz snad budu mit filtr v mistnosti za zdi, budou trubky prochazet zdi. A tak bych potreboval, ab bylo napojeni rozebiratelne. Zahradni hadice a jejich napojeni nepovazuju uplne za vrchol bezpecneho spojeni
0 08.01.2018 20:49 Waaw – Trubky k filtru
Jake jsou podle vas vhodne trubky pro propojeni akvaria a externiho komoroveho filtru? Planuji externi filtr ve stejne vysce jako je akvarko a trubky ukryte v 3D pozadi. Idealni by bylo, kdyby bylo spojeni snadno rozebiratelne a pritom bezpecne tesnici. Jaky material a provedeni spoju?
Starší reakce

Možno niekoho inšpiruje take moje "udelátko". Je to na princípe bublifuku, ale filtračná pena je na výstupe. Výhoda je, že to dokáže strhávať nečistoty povalujúce sa po dne, čo bežný bublifuk nedokáže. Viď video - strhávanie piesku:
youtu.be/…
Pena je prevzdušňovaná ale na hladine to spôsobuje len minimálny pohyb.
Samozrejme takáto zostava by dokázala strhnúť aj poter, čo treba mať na pamäti.
Přidat reakci
1 ...... 71 72
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113300x