Výroba vlastního filtru
Jarry napsal: Možná jsou takové škvírky i trochu výhodou, filtračním materiálem se počítám bude pohybovat voda různou rychlostí a bakterie si tak mohou vybrat, kde se usídlí - je to jenom moje teorie, možná nesmyslná
Není nesmyslná.
O nitrifikačních a podobných "čistících" bakteriích se dá najít hodně literatury, protože to je hospodářsky významné. Faktorů ovlivňujících jejich osídlení a množení je fakt hodně, a jsou s tím trampoty i v ČOVkách apod., kde mají docela jiné technické možnosti, než my amatéři. Nejde o to, že trochu odlišné podmínky ty žádoucí bakterie přímo zahubí; spíš je to tak, že jiné bakterie získají konkurenční výhodu a usadí se zrovna tam, kde chceme mít ty naše, zatímco těm co tam mít chceme se zalíbí o kousek dál, kde se nám to nehodí.
My akvaristi nemáme šanci přesně modelovat poměry v našich filtrech, a hlavně kontrolovat, jestli nám ty pravé bakterie sídlí zrovna tam, kde si myslíme. Takže je rozumná úvaha, že bychom měli chtít mít různé podmínky na různých místech ve filtru i v substrátu. Bakterie se nakonec nějak srovnají a pro všechny se najde vhodné místo. Akorát bychom si neměli být tak jistí, že zrovna např. Nitrosomonas europaea se nám usídlí v drahém filtračním médiu od Eheimu; stačí jiný obsah kyslíku, množství rozptýleného organického odpadu, poměr uhlíku k dusíku, atd. atd., a najdou lepší podmínky někde úplně jinde.
Starší reakce
Já bych řekl že to bude fungovat skvěle sám jsem si volně ložené kostičky vyzkoušel a funguje to velice dobře. pokud to nepřeženeš z osádkou tak to budeš čistit za rok možná i více ale bude to pak dost hrůza to vyndavat. Stačí ale většinou jen část.

pokud je pozadavek "aby to urcite tahlo pres nejake medium" tak se to da vyresit i pres nucenou komoru na vstupu (do cerpadla) = je to za molitanem a zaroven pres to ta voda musi teci (ale neni to na kazde medium a zaroven je to uz za tim molitanem, takze to resi spis vodu "na vystupu" nez "pred vstupem do filtru"
nicmene je to moznost(az budu predelavat akva, tak sem dam fotku)
Ale jo, s tímto také souhlasím, ale i u Tebe je základ - souvislé vrstvy molitanu, přes které voda MUSÍ přejít + volné pytle, skrz které MŮŽE projít, tady se různé substráty a rychlosti proudění mohou ideálně doplňovat. Mmch. podobný princip jako Ty mám v rohovém hamburku (deska molitanu 5 cm, uvnitř dutiny zavěšený sáček s uhlím, ale lze tam dát i keramzit, válečky, rašelinu, atd.).
Ber, že to je tvrzení výrobce tohoto pozadí ...
Jinak platí přesně co napsal kolega "nekdo".
To už se mi více líbí varianta, kterou má výrobce popsanou u pozadí typu SLIMLINE, viz:
www.backtonature.sk/…
Je to v podstatě varianta filtru - skleněná přepážka u zadní stěny.
Při přesné instalaci voda poteče opravdu jen přes molitan, ten se dá navíc vyměnit/vyčistit.
Já bych si se škvírkami asi starosti nedělal, mám skleněné filtry bez přepážek, u jednoho mám mezi kostkami molitanu pemzu v pytlích, je kolem ní spousta volného prostoru a rozhodně voda skrz protéká + celý filtr funguje skvěle. Možná jsou takové škvírky i trochu výhodou, filtračním materiálem se počítám bude pohybovat voda různou rychlostí a bakterie si tak mohou vybrat, kde se usídlí - je to jenom moje teorie, možná nesmyslná

Z boku to vypadá takto
rybicky.net/fotogalerie.php… , ta keramika + pemza si trochu sedla, takže je nad ní je aktuálně cca 10cm volného místa, chystám se to doplnit už asi měsíc, ale nepřijde mi, že by to mělo vliv na funkčnost filtru

Ďakujem.
Názor autora citujem
To je filtračný systém, pri pohľade zozadu akvária. Toto bude fungovať po mnoho rokov bez toho, aby to bolo potrebné vyčistiť.
Tieto filtre sú účinnejšie ako väčšina filtrov na trhu, len preto, že majú väčší objem filtra. Investície do obehového čerpadla a filtračné média môžu byť tiež výrazne lacnejšie ako napríklad vonkajšie filtre, a nemusíte ho vyčistiť.
Je to obdoba HMF
jako filtrace je to asi to nejlepší, co jde zvolit (dle mého
Výhody : nevytece, schová techniku, je prakticky bezudrzbovy (pozor - záleží na osadce ryb)
Nevýhody :pozadí backtonature je drahé
Nemá to komory = nejasný průtok a nemožnost to “cíleně regulovat volbou náplně
Zabere to dost místa v nádrži
Pokud bude hodně kytek, tak to pak ani vidět nebude
Edit : počtěte si tady o hmf a uvidíte sám ;)
V principu je to dobrý nápad - velký objem filtračního materiálu, schovaný za pozadím.
Ale ďábel bývá skryt v detailech konkrétního provedení - voda bude proudit cestou nejmenšího odporu. Tzn. pokud tam zůstanou škvírky, souvisle nevyplněné filtračním materiálem, poteče KOLEM filtračního materiálu místo SKRZ něj. V těch slepých kapsách to podle mě vůbec proudit nebude (ale záleží, jak těsně pozadí přiléhá k zadnímu sklu). Navíc jakékoliv změny budou spojeny s nutností složitého zásahu (vyndání pozadí). Když to shrnu - do svého akvárka bych si toto určitě nedal.
0 25.09.2018 12:53 Milanj – Filter za pozadím
Starší reakce
Není to plug-in řešení. Lidi tam nechcou nic strkat. Chcou to vybalit z krabice, strčit do elektriky a dívat se, jak to funguje.
To byl takovy nastrej jenom
Do tak veľkého akvarka si myslim, že 1000 l/h bude málo až sa trochu zanesú molitany nie? Inak ja mám 2 hrube a 2 jemne molitany.
No ve velkém mám EHEIM universal 1262 (rozdíl hladin akvárium - filtr cca 70cm), teď do 300l jsem kupoval Eheim CompactOn 1000, ale tam to nebude tlačit do výšky.
Jeste bych resil prutok...
Asi bych neblaznil a nedelal reku...spis pozvolna... Treba 1000l/h,jaky tam mas cerpadla?
Pro tlouscce 10cm co bych mel komoru filtru je cena obdobna jako na avaristovy...
Urcite bych sel od nejvetsi hrubosti po nejjemnejsi...
To mas pravdu.Pokud se nezdari oprava utesneni fx5,tak udelam komorovy filtr ze starsino 140l aq... Koukal jsem na ceny bioakvacitu (akvarista.cz) no a ono to bude taky neco stat...Pri cene cca 450,- 50*50*10cm..
Pocital jsem.. 1. komora bioakv hrbuby,2.komora bioakv. str. hr.,3a4.komora jemny bioakv.5 komora siporax. 6 komora jen cerpadlo a mozna rasel. substrat pro snizeni PH...
Jeste nevim jestli je treba vzduchovat bo biofiltru.
Nic mene me ten filtr laka....kdo vi...treba odpojim JBL a starsi fluval 303 a nahradim biofiltrem....

Také řešení, já už se tedy kanystrů postupně zbavuju. Dneska hodlám vyřadit (nahradit připraveným skleněným filtrem) jeden, co už jednou netěsnil, zbydou mi 2 (JBL a SunSun pod jedním akváriem), které sice jedou bez problémů, ale také v dohledné době půjdou (i s tím akváriem). JBL sice docela věřím, ale skleněnému víc, navíc objem pro filtrační materiály, možnosti údržby, instalace techniky do filtru atd., to jsou veliké výhody.
0 23.07.2018 10:01 Mejla82 Nakonec s vyrobou biofiltru pockam.akoupim vove tesneni pod hlavu pro fx5 a vyrobim si nove sroubeni....investice celkem 180,-
Jenže já si k tomu nekoupil lepidlo a než jsem se rozhodl pro něj ject, tak už to bylo hotový..

No to lepení by popravdě bylo rychlejší, než tam cpát duši od kola... Slepení jednoho spoje zabere cca 30s.
Já moc chvátal a nechtěl lepit, tak jsem trubky odbrousil trochu, sehnal duši z kola a namackal to do sebe.. neteče to nikde a drží to super ale nedoporucuju to

radši..
Trubky jsou to pvc-čko

Když vypadne proud, tak voda natece do filtru tak se naplní ale nepřeteče..

je to vyzkoušený

budu mit prepadovou komoru....system spojenych nadob.Z ni pak povede napust do biofiltru
A to sání je za nějakou přepážkou? Co se stane při vypnutí čerpadla?

Já to mám takto a je to supr

drží to dobře, funguje to bez hluku, jen se nesmí stát, že by voda šla v trubce směrem nahoru, všechna voda musí téct dolů aby to nedělalo hluk, nesmí se zaplnit celá trubka vodou...

Určitě by to šlo, ale pod akváriem by se to asi neobešlo bez jeho vypuštění, vlepení přepadového komínu a vrtání dna nebo stěny - jako jednodušší alternativa by asi šlo vrtat stěnu cca ve výšce hladiny a dát tam jenom nějakou mřížku, ale nemám s takovým řešením žádné zkušenosti. S přepážkami není třeba to přehánět, právě dělám na skleněném filtru a mám tam jednu před čerpadlem (jenom pro případ havárie, filtr bude vedle akvária) a jednu řadu vodících lišt na začátku. Ve filtru pod akváriem nemám přepážky žádné - ale mám ho napojený na odpad. Místo přepážek vodící lišty pro molitan, další média jdou dát mezi molitany. Foto fitru pod akváriem
-
rybicky.net/fotogalerie.php…
0 22.07.2018 15:57 Mejla82 – Externi komorovy filtr pod akvarium
Zacala mi tect FX5tka...Zvazuju vyrobu kokoroveho filtru pod akvarium.Mam k dispozici akvarium o velikosti 80*40*50...Bylo.mozne pouzit?
Hadice,cerpadlo,kohouty...saci kos,vzduchovani ....to vse mam.Pripadne bych dokoupil.
Bylo by mozne uriznout prepazky?(Nevim kolik a jak by meli byt usazene)a pak vlepit a pouzivat jako filtr?
Akvarium.mam v prezenraci.
Diky za kazdou radu
Starší reakce
Tak 500 l/h by mohlo stačit ale není to ani 2x tolik co je objem akvária a když budeš počítat z nějakými ztrátami. Ty čerpadla ale moc nestojí ale začal bych tak na 800 l/h a ubrat na průtoku můžeš vždycky. Já jsem také začal na 600 a skončil na 1200 ve filtru a 2500 l/h jako cirkulace. Je to ale všechno o tom co v akváriu chceš mít.

ďik za radu

, návrh som trochu upravil, ešte čo sa týka čerpadla - bude stačiť 500 ?, alebo zobrať väčšie a prípadne priškrtiť? Nechcem z toho robiť výrivku.
Tak ta první varianta bez vaty a z větší komorou na čerpadlo to bych bral. Vatu můžeš dát na ten substrát a to ještě jen provizorně. Jinak přívodní rouru bych dal 40 odpadní s odvzdušněním.

V prezentaci své nádrže "Obývák" jsem původně avizoval plán, vyrobit tento filtr v dóze formátu 10x10x30 cm.Tuto dózu jsem i koupil, viz foto. Má své výhody - je stavěná na výšku, půdorysně zabere méně místa, resp. menší plochu dna, měl by do ní přesně pasovat hotový biomolitan 10x10 cm.
Když jsem ji měl doma, došlo mě dodatečně pár souvislostí:
1) Její skutečný vnitřní rozměr je 8x8 cm (10x10 je nejširší rozměr víčka), tzn. reálná půdorysná plocha filtrační hmoty, přes kterou je "tažena" voda filtrem je cca 64 cm2. To při plánovaném výkonu cca 250 l/hod (tak mám nastavený výkon čerpadla) dává už docela vysokou rychlost proudění, se všemi důsledky, z toho plynoucími.
2) Proto jsem nakonec použil nižší, ale širší dózu, s vnitřním půdorysem 14x14 cm, tzn. půdorysnou plocha filtrační hmoty je 196 cm2 = ve výsledku 3x nižší rychlost proudění! Doufám, že mé nitrifikační bakterie to ocení ...
Triviální matematika, nafackoval bych si, že jsem si to neuvědomil hned
Naštěstí mi to došlo dříve, než jsem nařezal ten hezky zajetý biomolitan a novou vysokou dózu použiji na líhnutí artemií ...
Třeba tyto dodatečné souvislosti někomu pomohou a ušetří zbytečnou práci/čas/peníze.

Ještě foto - čelní pohled

Nevyhovoval mi stávající filtr (hranol biomolitanu 10x10x35 + čerpadlo), tak jsem to předělal na jednoduchý vnitřní filtr, za použití věcí, které už byly doma.
Dokoupil jsem jen tuto plastovou dózu -
www.kuchynskepotreby.cz/…. Ideální je koupit tu se šedým víkem, ale v ČB ji neměli, proto použito zelené. Viditelné 2 stěny jsem zvenčí polepil zbytkem černé samolepící folie (boky u skla zůstaly bílé - vidím tak, kdyby se tam něco zašprajclo. Ale dóza má rovné stěny, takže se dá přisadit těsně ke stěně akvária.
Čerpadlo použito stávající, osvědčené AquaEl Circulator 500 + nasávací trubky z jeho příslušenství (délka přesně pasuje, nic se nemusí řezat).
Filtrační vrstvy:
- u dna dózy 1,5 cm volného místa pro nasávání přefiltrované vody
- potom biomolitan PPM20 výška 10 cm (použit stávající zajetý, jen lehce promáchnutý v akvarijní vodě)
- následuje 5 cm lávové drti (frakce 3-6 mm), opět zajetá z akvárka, původně byla na dně pod původním molitanem
- nakonec cca 5 cm filtrační vaty, lehce stlačené, navrchu přiklopené víčkem od dózy
Čerpadlo ani nebylo nutné fixovat přísavkami, vyvrtaný otvor přesně pasuje na jeho nasávací trubku. Díky tomu je hezky stranově variabilní, snadno se to kompletuje s kolénky a trubkami rozstřikovací rampy.
Výsledek - výrazně se zlepšila mechanická filtrace vody (bere to i jemný bordel, voda je teď opravdu čistá. Jak bude fungovat biologická filtrace s ohledem na zvýšenost rychlost proudění a jinou skladbu filtračních medií - uvidíme časem. Počítám s tím, že properu jen vrchní vrstvu - vatu, do ostatním vrstev už se bordel skoro nedostává. Výkonově čerpadlo bez problému utáhne i výrazně silnější vrstvu medií, aktuálně ho mám stažené na cca 1/2 výkonu (při plném výkonu je v akvárku příliš silná cirkulace).
Černá matná krabice je v akváriu neviditelná, skoro není vidět ani zelené víčko (má podobnou barvu, jako před ním rostoucí Hydrofila). Filtr je trochu širší, ale také mnohem nižší, takže se uvolnilo místo pro rostliny, rostoucí na sousedním kořenu.
Nasávací otvory ve víku jsou oblíbeným krmítek pro krevety a šneky, kteří zde sbírají větší zbytky organické hmoty (úlomky rozpadlých listů). Při čištění akvária navíc při vypnutém čerpadle hadicí bez zvonu odsaji většinu bordela, který zbytečně ucpával vatu. Plusem je i možnost, nahradit některou vrstvu ve filtru např. aktivním uhlím, rašelinou, atp..
Náklad byl minimální (dóza stojí 80 Kč) a jako celek - zatím to funguje bezvadně
Starší reakce
Ozkoušel jsem vypnout proud asi 5x a nic nepřetýká. Přesně se to zastaví u hrany odpadu
a nebylo by nejlepší kontaktovat výrobce, ať to dodělá on! Jestli je to profík, tak by to měl mít zmáknuté...
No možná bude nejjednodušší použít blindu, pokud je dole ve filtru -jako že asi je- uzký konec trubky, tak použít přesuvku a do ní dát blindu. Do té blindy našroubovat normální kulový ventil-jako průchodku. Žádný velký tlak tam nebude, ani se ten ventil nemusí těsnit, ev.průsak půjde stejně do filtru.
www.pkvplus.cz/…
www.pkvplus.cz/…
www.aaaradiatory.cz/…
www.etzbshop.cz/…
pouze příklad, rozměry neznám
Trubka se nenavleče . Součástí ventilu jsou koncovky , lepe je to vidět v řezu - koncovka s převlečnou matkou se vlepí na trubku , tím vznikne spoj s převlečnou otočnou maticí a můžeš šroubovat ventil . V popisu psáno lepení.
Možná vyrobit nějakou redukci na spoj HT - Pvc trubka - např přes okroužky a pod popřípadě lepit na "tvrdo" ale bude to bastlení.
Síla stěny je stejná 1,8mm tak to možná půjde.

Tohle je ventil na něco jiného, jiný typ trubek, ale možná by šel použít. ALE trubka se dává dovnitř toho ventilu, raději bych si to někde vyzkoušel a osahal.
To vypadá, že se trubka na ten kohout navleče a zatáhne tou matkou. Díky
No, voda ve filtru je teď zarovnaná a nad přepážkami je tak 1,5 cm vody. Uvidím. Ale teď možná začnu řešit ten tichý přívod vody do filtru. Ta padající voda 2x40 mm trubkami je furt dost slyšet, jen teda musím omrknout, jestli se vůbec dělá nějaký ventil na 40 mm HT trubku.
Ve filtru máš pořád velkou rezervu, škoda že jsi ty vrchní přepážky nezvedl výše. Budeš se potýkat stále s poklesem hladiny ve filtru protože v něm bude málo vody.

0 10.02.2018 08:08
Vstrom [82] - Malawi 
Tak jsem vypnul na 15 min čerpadlo a nechal vodu ve filtru sednout. Pak jsem postupně dopustil vodu do akvária, nechal zase chvíli odstát a voda sahá až k přepadu do odpadu. Po opětovném zapnutí voda klesla ve filtru ve všech komorách stejně, cca o 4 cm. Takže vyřešeno a moc děkuji. Už to chápu. Teď už můžu vodu dopouštět se zaplým čerpadlem a při výpadku odteče minimum vody.
Jen možná až najdu odvahu pořeším ten kohout na přepadovou trubku, protože ta tekoucí voda mě deptá. Jo a asi nějakou kapsu udělat na vývod přepadových trubek do filtru jako takový předfiltr. Přikládám foto, jak voda stoupne o 4 cm při výpadku elektřiny
Přidat reakci
1 ...... 71 72
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113300x