Zdravím,
když jsem narazil na tohle téma, tak mě to zaujalo a řekl jsem si, že bych si taky mohl něco takového udělat.
Mám akvárium o rozměrech 750x350x300mm (DxVxH), což je cca 78 litrů.
Bohužel nemám vedle akvária moc místa, protože je ve skříni.
Takže vnější filtr by měl rozměry 65x350x300, což je cca 6,8 litrů.
Teď mám v akvárku elektrický filtr Aquael Fan 1 a vzduchový filtr poháněný Atmanem At-A3500.
Kdysi jsem měl místo toho Aquaelu nějaký noname 18W filtr s průtokem 1000 l/h, ale po pěti letech začala vrtulka dělat kravál, tak jsem ho musel vyhodit
Chci ten vnější, protože ty filtry a topení v takhle malém akvárku zabírají dost místa a není to moc pěkné. A navíc strašně rád něco vyrábím
Můj první dotaz je, zda takto velký (malý) filtr bude stačit??
Filtr bude mít odkalovací komoru, za ním bude hrubý molitan, pak malá okysličovací komora (nebo komora pro CO2), za ní jemný filtr a pak poslední komora s topením a čerpadlem.
Možná bych mohl ten první molitan udělat poloviční a dosypat ho keramickými kroužky (ale nemám s nimi žádnou zkušenost)...
Přikládám obrázek, jak by to mohlo vypadat:
img209.imageshack.us/…
Druhý dotaz je, kde a jak silné čerpadlo koupit? Bude stačit průtok 400 l/h, nebo bude potřeba silnější?
www.bestforpet.cz/…
A třetí, kde sehnat ty biomolitany?? Potřeboval bych 2x rozměr cca 300x60x80, hrubý a jemný.
Nejlepší by bylo ve stejném obchodě, jako to čerpalo.
Jinak osvětlení akvária mám 2x18W Osram Cool White trubice a 3x55W autožárovka (napájené zdrojem z PC)... píšu to pro případ, kdyby to nějak souviselo s výrobou filtru.
Sice mám akvárko už od čtyř let (takže skoro 18 let), ale vždycky jsem si poradil s obyčejným vzduchovým filtrem