Výroba vlastního filtru
poupravená verze
Ahoj, jako nástřel docela dobrý, ale dal bych si pozor na pár věcí:
Jsi si jistý, že stačí přítoková komora 4 cm? Jde o to, že musíš poušít dostatečně silnou trubku na přítok, celé bych to posunul o pár cm doprava až co dovolí rozměry čerpadla.
Spád mezi komorama bych udělal větší, alespoň jednou tolik.
Nějak si nezapočítal sílu přepážek do rozměrů, tak potom pozor, aby nechyběl nějaký ten cm
Dobrý večer přikládám sem nákres filtru ke slepení pro akvárium o čisté litráži cca 600l a zároveň prosím o skolaudování nákresu xD a o radu jak by u tohoto filtru šla udělat komora na přívod Co2 přímo do filtru někde jsem to viděl že se to dá udělat tak jak by ta konstrukce měla vypadat. Děkuji
Starší reakce
Co takhle opaxit? Dříve se z toho dělaly i obklady.
Potřebuju do akvária (na šachtu) tabulku (35*15cm) černého skla nebo plexiskla nebo jiného cenově vhodného materiálu..pokud máte někdo typ? Mám v plánu do něj vyvrtat několik otvorů, taže by bylo vhodnější něco jiného něž sklo. Kde sehnat?díky
Starší reakce
Úpravu vrtulky nedoporučuji. Bez nástrojářské přesnosti již nikdy nebude úplně přesně vyvážená a minivibrace budou ničit uložení nebo hřídelku.
Regulovat se dá tím že zmenšíš vstupní otvor přívodu vody, nebo zkrátíš paprsky vrtulky.
a nejde regulovat? nebo to hon vzduchem...
0 11.03.2012 10:46 JagerMaister zdravím dnes a púšťam do výroby vlastného hamburského filtra všetko mám len ma trápi čerpadlo .. lebo filter je do 20l krevetária a moje čerpadlo prečerpá 300l/h nieje to moc ?
Starší reakce
Když to vezmu zprava. Rozdělující přepážku bych zrušil zmenšíš si tím průtok filtrem. Topení bych tam ale určitě nechal , nedochází tam totiž k poklesu hladiny. Výška té přepážky by asi měla být vyšší to ale záleží na tom jak vysoko bude hladina vody v akváriu. Třetí přepážka zprava je opět nízká.
Tu první část jak je přítok a topítko bych zrušil. Dal bych přívod na spodek 1 komory nad to keramiku 2L a molitan, druhou jen molitam a tu třetí kde je čerpadlo bych zvětšil a dal tam i ropítko. Toď můj názor.
Ale namáš to vůbec špatně vymyšlené a líbí se mi, že tam máš i bezpečnostní přepad.
podle mě perfektní, první přepážka pojme velké kaly, kusy, dobře se odkaluje.
Upsal jsem se myslel jsem topení.
z obrázku to možná není vidět, ale je to topení
Tu přepážku s teploměrem bych zrušil. Mám vyzkoušené že je lepší když voda jde přes molitan seshora dolů.
takto to plánuji osadit ...zadní pravá přepážka bude vstupní, kde přívodní hadice bude v síťovině se štěrkem (aby se dala provádět lehce údržba) a zbytek je vidět na obrázku ... (tyto rozměry neplatí - platí ty z předchozího příspěvku)
Chci si vyrobit přepážkový filtr, který bude umístěn vedle akva ve stejné výšce a bude fungovat na principu spojených nádob (nasávání). Udělal jsem schéma, tak na to pls mrkněte a napište mi Váš názor, jestli to tak může být? díky
Starší reakce
No asi udělam přepad do odpadu přeci jen z filtru.Veškerá přebytečná voda v akváriu nakone nateče dolů do filtru.Jen budu muset udělat přepad z akvária nenáchylnej k ucpávání,ale to snad nebude problém.Díky všem za rady.
Aha, nejideálněší mělo být.
Nedával bych přepad do odpadu z akvária, kvůli možnosti nasátí mladých rybek a jinejch potvor. Ve filtru mají pořád reálnou šanci na přežití. Síťka nebo molitan by to možná vyřešil, ale to by se zase mohlo snadno ucpat
Tak udělej přepážky ve filtru nižší než okraje filtru a přepad u poslední komory do odpadu těsně pod okraj filtru, ale zároveň nad okraje přepážek.
Tím máš zajištěný přepad i v případě ucpání některé z komor a nemělo by dojít k přetečení filtru.
Nemám zkušenost, ale když se zamyslím a chtěl bych to udělat u sebe, tak mi akvárko pravděpodobně přeteče, protože v poslední komoře je nestabilní výška sloupce díky odporu a zanášení molitanů. Proto bych dal odtok do pprvní komory nebo do akvária.
edit: Nebo to "neideálnější" není překlep?
Asi bych volil přepad do odpadu z filtru a nejideálnější mi přijde poslední komora
Jo,jo,to je mi tak nějak jasný že můžu nechat kapat vodu a tim vyřešit výměnu vody.Chtěl jem ale vědět,kde udělat přepad do odpadu,jestli se přebytek vody projeví v akváriu nebo dole ve filtru.Jestli udělat přepad(do odpadu) v akváriu nebo ve filtru.Nebo pro jistotu radši do obojího?
záleží na čerpadle, ale často slyšet nejdou
0 09.01.2012 21:25 růžkatec
Pokud máš přítok vody přímo u akvária tak to jde udělat i tak že necháš vodu kapat z kohoutku a přebytečnou odvádět pomocí přepadu do odpadu. Nemusíš pak měnit vodu.
www.discus.cz/…
Starší reakce
3 02.01.2012 08:33 JuraS po zkušenostech s doma vyráběným přepážkovým filtrem postaveným za akvárem jsem pro to dát filtr pod akvárium na desku s kolečky, hadice spojit zahradní spojkou nebo jinou která umožní hadice odpojit, prostě tak aby bylo možné filtr vytáhnout a jednoduše vyčistit. Z tohoto důvodu bych dnes už najisto šel do home made kýblového filtru kdy bych ho na čištění odpojil, přenesl třeba do vany, vysypal, vypláchl, naskládal a znovu spustil..počítej s tím, že se ti filtr začne zpomalovat třeba už jen tím, že v něm bude kvalitně probíhat filtrace a že filtrační hmoty se obalí koloniemi bakterií a budou bránit průchodu vody..pokud uděláš ty komůrky mezi hmotami úzké pak jediné vyčistění bude možné všechno vytahat, postavit na bok a vypláchnout vodou...
Dej si pozor na to aby ti při výpadku proudu nevyteklo akvárium přes čerpadlo.
bude tlacit tak do vysky asi 1.5m tak snad ho nebudem musiet priskrtit
0 01.01.2012 22:00 j0hny [86] Na 130L akva je to azaz, to cerpadlo je robene na fontany = vyssi tlak, na metri strati tak polovicku + redukcie a odbocky. Rozhodne to treba vyskusat. Zaujima ma to.
Edit: Oooo, tak to som prehliadol ze to chce na nove velke akvarko
jezis, sory, tak to bude dovolim si tvrdit DOBRE. (uf, zase som sa skoro pomylil)
Já bych řekl že to tak moc asi nebude. Čerpadlo bude muset tlačit vodu aspoň nejméně metr jestli ne více a to výkon sníží.
planujem dat na to elektronicky regulator otaciek
tak mam cerpadlo Aquanova NP 1500 dufam ze bude ok
tak dufam ze uz to bude finale co sa tyka nakresu
V akváriu se to asi až tak neprojeví, jasně že na to má vliv i kyslík a jestli maj bakterie co k jídlu, ale co jsem se učila, tak jim opravdu více vyhovuje vyšší teplota.
Úryvek ze skript: "Optmální teplota pro čisté kultury nitrifikačních bakterií je v rozmezí 28-32stupňů... s poklesem teploty o 10 stupňů se rychlost nitrifikace snižuje přibližně na polovinu"
mate pravdu este to prerobim tam ohrievac do tej komory ako mam pritok fo filtra a troch rozsirim poslednu
Já to tak mám a kal pokud tam vůbec bude, tak bude u dna.
to mas pravdu ale v tej prvej chcem nechat miesto pre odsavanie kalu co sa usadi na dno
Proč tam děláš speciální komoru na topení. Tu bych klidně zrušil. při šířce filtru je to zbytečné. Vynechal bych ji a klidně ji dal do té přívodní, spolu s přítokem. Místa je tam dost.
Já mám sice také v první komoře topení ale že by bakterie fungovaly lépe v teplejší vodě kde je méně kyslíku tak o tom zas až tak přesvědčený nejsem.
dufam jedna z poslednych uprav snad to bude uz ok
no teplota bude asi podobná (před a za filtrem), ale i kdyby ne, tak bakterie líp fungují při vyšší teplotě
Přidat reakci
1 ...... [54] ...... 71
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113179x