Výroba vlastního filtru
nebude vadit ked to topitko bude este pred filtrami
0 01.01.2012 16:20 j0hny [86] Raz to budes musiet vycistit, mas na to taky tenky cistiaci nastroj ?
To co pise katterinecka som chcel tiez navrhnut, nebude to moc rovnomerne ohrievat ale ono to cez to sklo prejde
Hlavne aby tam malo dost miesta to cerpadlo, aby ti to nerobilo to, co automaticka pracka ked je v nadrzi malo vody.
a co tak dát topítko do té první komory (tam kde je vtok) a tu speciální komoru na topítko můžeš zrušit, nebo alespoň zúžit
Pamatuj na to že je budeš muset také jednou třeba vyčistit. Také se ti do filtru můžou dostat o ryby.
dakujem vam za spoluucast na vyrobe filtru a este jedna otazka myslite ze tie prevzdusnovacie prepazky mozem zuzit na 1cm sirka filta bude 30cm
presne tak to chcem vyriesit
Molitany si nařež o centimetr větší aby ti v komorách držely.
snad to uz bude ok tie filtracne media este nejako dvihnem
Voda by měla jít shora dolů přes molitan a ten by neměl ležet až na dně aby jsi využil celou jeho plochu.
mas na mysli tak ako teraz
cize ti prevzdusnovanie mam zrusit celkom
tak tu je upraveny nakres filtra cakam na dalsie pripomienky este rozmyslam ci nezrusim tie prevzdusnovacie prepazky
OT: ono je tych starsich veci, hlavne na rybickach, milionkrat viac. Napriektomu sa to prebera tyzden co tyzden
bude vyvrtany prepad v rohu akvarka
To není ale žádný nový článek, je tam už od 21.11.2003. Ten kdo se o takovéhle filtry zajímá by ho měl znát.
Fajn clanok. Myslim ze im to pomoze viac nez stvrt strany mojho spamu. Raz vidiet je viac nez 2x pocut/citat
Méně je někdy více. Počítej s tím že každá komora trochu zbrzdí vodu a v té další bude nižší hladina. Takže čerpadlo na dno a vyvarovat se nějakých jemných filtračních materiálů. Čerpadlo bude asi hodně velké takže bezpečnostní snížení příček (u tebe 2 cm) bych ještě aspoň o centimetr snížil. Do první komory bych dal jen nějakou hrubou filtraci a do těch dalších střední molitan. Nevyplňuj komory molitanem úplně celé ale ukonči je s výškou skleněných přepážek.
www.discus.cz/…
Molitan první dvě komory střední a ve třetí sem chtěl dát jemnej. + na začátku jen vrstvu + - 5cm vysokou něco extra jemnýho nějakou vatu nebo mikrovlákno co bych měl v plánu třeba 1x za dva dny propláchnout aby se filtr zanášel pomalejc
Asi bych dal níž to čerpadlo a udělal větší rozdíl mezi výškami komor, 2cm se mi zdají málo. Jaký budeš mít filtrační materiál?
budu si dávat hned po novém roce lepit filtr do skřínky pod akva (720l) podle přiloženého plánku tak bych poprosil o omrknutí nákresu jestli tam není nějaká chybka nebo o dobrou radu od zkušených akvaristů co používají přepadové filtry o nějakou vychytávku.
Je vidět že je pro tebe tenhle filtr španělská vesnice.
filter ma na sirku 30cmm a je dost vysoky pre pripad ze vypadne prud
bude otvoreny svetlo nanho nepojde urcite cize prvu komoru mam nechat prazdnu a co najvacsiu a rastliniek tam bude malo mozno dve vacsie nejake a plavat tam budu v podstate tie iste ryby ako teraz mozno pridam viac nejakych tetier a pridam urcite prisavniky a jedneho sumceka zralocieho prerybnovat urcite nebudem
Zdar.
a) Bude to otvoreny filter ? Ak ano, musis zabezpecit pretecenie objemu akvaria do filtra, pretecenie filtra pri upchati (hlavne tych tenkych) komor, a nasledny kolobeh vody po vypadku prudu.
b) Ak to bude zavrety filter, jak to chces cistit/riesenie vrchneho uzaveru? Odvzdusnenie ? Bude vstupna voda do filtru dostatocne okyslicena?
V kazdom pripade:
Vyvaruj sa priliz uzkym kanalikom. Vyuzi gravitaciu na hromadenie hrubeho kalu v prvej (kludne aj vo vsetkych) komore, hruby kal sa casom prudenim vody rozpadne a pokracuje dalej...a co nie, raz za cas to hadicou odsajes. Nemusis tak jednotlive naplne vyberat a cistit. Radsej 2 velke komory s velkym prierezom nez 4 male s malym.
Filter nevystavovat svetlu.
Ticho tvoj navrh sledujem. Dost si to komplikujes, caka ta vela doladovania, tak s tym pocitaj. Pocitaj aj s hlukom prepadu, zmenou jeho priemeru a dorabanim dalsieho odtokoveho potrubia. Co v tom akva (okrem vody a techniky) bude? A jak bude rieseny pritok z cerpadla do akvarka ? Neni miesto toho sikmeho vyrezu v rohu lepsi hreben na stene s tymi tromi drazkami na odtok z akvarka?
uz nemam miesto aby som tu poslednu cast zvacsil
no to aj mna napadlo takze ich mozem znizit a preco mam tu prepazku posunut do stredu
Poslední komoře bych věnoval minimálně 1/3 objemu filtru, raději víc. K uzavření koloběhu je potřeba poměrně dost vody ... Počkej na reakce ostatních a jeji zkušenosti, já mám filtr ze starého akvária 60x30x30, poslední komora zabírá téměř polovinu filtru a i tak je potřeba na můj vkus často prát první molitan ve filtru (každé 2-3 měsíce) nebo dolévat odpar.
Třetí přepážku zprava bych posunul k té prostřední a všechny co máš ukončené z vrškem filtru bych ukončil o 2 cm níže
chcem sa poradit so skusenejsimi idem stavat nove akvarko 180x45x30cm a pod nim bude filter o rozmeroch 48x35x30cm prilozeny nakres predstava je takato prijimam kazdu radu napad pomoc kym to zacnem rezat a lepit sklo
No zatím to asi nechám tak. Když to bude z plexi tak nebude problém to kdykoliv vyřezat a přestavět.
v té druhé už to trochu postrádá smysl, čím větší průřez tím voda prochází pomaleji a tím líp se vyčistí
Jsou to vnitřní rozměry. Ta první která má 5cm bude jen na hrubou předfiltraci, takže se tam voda skoro nezdrží a další už jsou 10x10 ta jak jsi doporučila rozdělit komoru a druhá je 10x18 a výška všech komor bude cca 17cm. takže doufám že by to mohlo fungovat.
V první komoře budou nejspíš takové ty keramické koužky, v té půlené budou hrubé molitany a v poslední bude střední molitan.
v takto malém filtru bych to opravdu nějak nepřeháněla, dala bych tam tři přepážky, případně první komoru rozdělit na dvě a tím bych končila. Šířka komory 5cm je hodně málo a vem si že dost místa uberou i ty přepážky takže to ani není těch 5 cm a taky záleží jestli ty rozměry co máš jsou vnější nebo vnitřní
Tak já mám přístupné plexi za pár šupů. A chci taky využít staré 16l akvárium takže jen ty přepážky a filtrační materiál. NO a nejspíše využiju poslední verzi. Takže mohu postupně začít toto akvárium realizovat, sice to veme několik měsíců, protože musím začít výrobou skříně pak akvárium a než se tam nastěhují první nájemníci bude pomalu léto.
mě se to z plastu dělalo dobře, a měla jsem ho doma a zadarmo. Jen se to špatně lepí pistolí na silikon v už slepeným akvárku. Už ten filtr mám rok a půl a ten plast podle mě funguje stejně dobře jak sklo i po takové době, nikde se to neodlepilo.
čím menší průřez(plocha), tím dřív se filtr zanese. v jednoduchosti je krása a síla. sklo se dobře láme(řeže) a výborně lepí. přepážky odstupňovat(výšky) aspoň po 3cm. první komora na zachycení hrubých nečistot je dobrý nápad, snadno se odkaluje. hlavně nervat molitan a sypký materiál do komor. časem se zanesením zvýší tlak na stěny(problém při použití tenkého skla).
No těžko ne jsou to všechno pravoúhlé útvary, ale právě jsem se díval že co máš ty ten filtr tak není ze skla, A já bych to taky nejraději udělal z něčeho jiného jak ze skla, přeci jen např s plastem se pracuje líp jak se sklem.
tohle mi zase příjde až moc složitý
jestli budeš mít ty přepážky ze skla tak tam budeš těžko ty otvory řezat
Ještě se tě zeptám. Z čeho máš dělané ty příčky? TO není sklo, že ne?
Ahoj. TAk jsem tedy jednu přepážku přepažil a udělal z ní dvě + poslední tedy tvoří spojenou nádobu s komorou pro čerpadlo.
Akorát já tedy nebudu mít tento filtr ve stejné výšce jako akvárium, ale bude pod ním ve skříni.
Přidat reakci
1 ...... [55] ...... 71
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 113179x