Krevetky - chov
0 08.06.2009 09:10 danja Semtex:
Víš co je to ustálená genetická mutace a jak vzniká? Do hry zasahuje i faktor dominantní mutace, předpokládám, že i u krevetek můžeme mluvit o jednofaktorovém nebo dvoufaktorovém zbarvení. Pokud to chceš skutečně rozebírat takhle do detailu navrhovala bych vzkazy. Předpokládám, s toho co jsem četla, že máš nějaké zkušenosti s genetikou, a se základy vzniku mutací. Právě proto nechápu jak můžeš zpochybňovat nezpochybnitelné a to, jednoduše řečeno, že u red cherry jejím vzájemným křížením, nepřijdeme o barvu a nevznikne nám přírodní bezbarvá forma.
Pokud máš fotku samičky (nejlépe nosící vajíčka) se sotva červeným flíčkem, ráda bych ji viděla. Ale už ten flíček by byl znamením, že jde o ustálený genetický kód.
Záleží na tom, jestli je dotyčná mutace recesivní, pokud ano, tak když se budou křížit pouze červené krevetky, nikdy nebudou barevné jako divoká forma. Ale intenzitu zbarvení ovlivňují vnější (krmení, zdraví) i vnitřní vlivy - spousta genů malého účinku.
Křížením pouze červených krevetek se může dospět do stavu, že krevetky budou slabě červené, protože se jim křížením poztrácejí alely genů pro intenzitu zbarvení. Důslednou selekcí krevetek v požadované barvě dojde k ustálení, ovšem pak se také mohou projevit další problémy - obvykle se tomu říká inbrední deprese, přešlechtění.
Pokud by byla pravda o tom jak píšeš že Red Cherry je ustalená forma, tak mi vysvětli, proč část potomků je víc či míň barevná a některý jsou sotva s červeným flíčkem?
Ustálená forma tohle nedělá. Stat se může, že u ustálené formy se sem tam vyskytne odlišný jedinec. Která může pak dát základy nové formě, tak jako se to děje po celá léta šlechtění.
-1 07.06.2009 21:43 danja – Re: Bak
Já souhlasím s tím, že můžeme postupnou selekcí docílit větší podíl zbarvení jedinců
To na co jsem reagovala, byl výrok:
když nechám Red Cherry množit se jen tak sami se sebo, tak časem to zbarvení může ustoupi
To podle mě není pravda, pokud nechám red cherry množit se mezi sebou, tak mi z toho přece nevzejde přírodní neocaridina denticulata.

Zbarvení do červena je dána genetickou mutací genu. Ustup zbarvení již ustálené barevné variety, by byl možný pouze v případě, že se nakříží s původní přírodní formou.

Myslím si že ta diskuse trošku zabředla až k rozdávání mínusů, to určitě nebyl záměr.
Možná si jenom nerozumíme, chápu to že forma Red Cherry jako taková se třídit musí,
když chce člověk upevnit geny a dostat tak vyšší třídu zvanou Red Fire nebo Sakura.
Kdo má čistý Red Fire nebo Sakuroidní jedince tak pak asi opravdu řeší jenom občasné
malé korekce v chovu. Taky nevěřím že si Red Fire občas nevzpomene na pradědu,
ale žádnou jsem nikdy neměl, tak nesoudím. Mít nejvyšší třídu je taky kus zodpovědnosti.
Prostě se sem do republiky dostaly kusy v různém stupni genetické rozpracovanosti
Mimochodem white snow stojí celkem slušný balík, proto ho nemá každý a stejně
nikdo nechce po hobystech s céčky aby chovali jenom white snow.
0 07.06.2009 20:52 danja – Re: Semtex
Jsme na fóru a já mám svůj názor, stejně jako ty. Tak proč ta nadsázka?
no zřejmě máš plno skušennosti s chovem krevetek, a velké znalosti genetiky co?
No nechám přítomné u toho vašeho tvrzení a šťastné odchovy SAKURy

0 07.06.2009 20:32 danja – Semtex
To je přece nesmysl, pokud si nakreslíš genetickou tabulku, tak Ti z toho bude stále vycházet mutace genu, protože pokud budeš křížit mutaci s mutací, vyjde Ti zase mutace. Jinak Bety bych do toho netahala...tak se kříží různo barevní jedinci, tady křížíš stejnou barevnou mutaci. Navíc je to mutace již ustálená. Není recesivní, ale dominantní!

nene, když nechám Red Cherry množit se jen tak sami se sebo, tak časem to zbarvení může ustoupit a to proto, že se rodí ne všechny tak pěkně červený jak by jsme si přáli. Pokud z chovu nebudeme vyřazovat ty bledý bezbarev jak si přejeme, tak v x-té generaci už může být jako přírodní.
Tak jsem to myslel.
0 07.06.2009 20:24 danja – Petulevrtule
Neřekla bych, že gošice chce švindlovat, z toho textu u těch fotek je patrné, že jen ukázala způsob jak si někteří majitelé můžou fotky krapet přibarvit.
Jinak si myslím, že barva světla také hraje velikou radu, hodila jsem nad akva dvě rozdílné zářivky. Pod jednou byly cherryny do oranžovo červena, pod druhou házeli fialovo červené zbarvení.
Krevetkám zdar

0 07.06.2009 19:44
gošice [217] - Raci, krabi, krevetky petulevrtule napsala: Gošice: přibarvit fotku krevetky??? to jde???
No fotka 05.06.09 23:05:04 a 06.06.09 00:01:31 je jedna a ta samá..myslela jsem, že to z toho vyplynulo
Re Semtex:
Red Cherry když se nebude slektovat, tak pravděpodobně ta červená zmizí z větší či menší části. Prostě ji ta přírodní barva přebije.
Selekce? Je samozřejmé, že pokud budeme chovat s přírodní denticulatou, tak k tomu zřejmě dojde...to jsi myslel?
Jinak hezký příklad s bojovnicemi, ale já nekřížím bezbarvou s červenou, já mám všechny červené

Všechny krevetky s zmutovaným genem?

no s fotkama jde dělat věcí

Já mám red cr. a black cr. Mám jich 15, někdy vidím jednu, někdy 5 a někdy nic. A JSOU TAM!!!Každá si našla své teritorium pro schovku a vylezeou jen když mají náladu.
Mám knížku "Sladkovodní krevetky" a tam taky píšou, že v žádném případě neodstraňovat svlečené krunýře z akvária, protože je to pro krevetky přirozený zdroj vápníku. I v přírodě funguje recyklace odpadu

, jen člověk se nechce nechat tou přírodou inspirovat a pořád vymýšlí něco, co je už dáááávno vymyšlené

Nikdo nepopírá, že v dospělosti jsou tvorové více barevní než mladí. Ale né všichni budou stejně barevní v dospělosti. Když ten tvor ty geny pro zbarvení prostě nemá, tak v dospělosti stejného zbarvení jako sourozenci či blízcí příbuzní nedosáhne.
Dám příklad: mám výtěr bojovnicc, sameček je čistě žlutý, samička je bezbarvá celofánka a mladé se začínají vybarvovat... Jsou mezi nimi jedinci co začínají červenat!!!
Je to daný geny v předchozích generacích, nebo zmutováním genů, navrácení se k původním barevným variantám.
Red Cherry když se nebude slektovat, tak pravděpodobně ta červená zmizí z větší či menší části. Prostě ji ta přírodní barva přebije.

0 07.06.2009 08:34 švíco – Re: agent007
Dneska jsem poprvé taky viděl krevetku jak si táhne svlečku do kouta akvárka a pak jí začla požírat... takže už jim je budu v akváriu nechávat, jsem zase o něco chytřejší

-1 07.06.2009 00:47
gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 
Tak speciálně kvůli této diskuzi jsem dnes hlídkovala u krevetníku...mám ale štěstí naše krevetky jsou manekýnky

Koukala jsem po zbarvení a je skutečně různé, všechny red cherry co máme pocházejí od 10 původních krevetek..5 samců a 5 samic. Takže o rozdílných genech nemůže být ani řeč. Jedině, že by více jasné zbarvení bylo tím, že se spáří bratr se sestrou. To nejvíce červené jsem vyfotila. Stále trvám na tom, že zbarvení je sytější v dospělosti. Taky mám pár plně zbarvených malých jedinců, ale v žádném případě ne všechny. To co jsem se dočetla na netu, také v podstatě vylučuje všechny stejně zbarvené jedince. Přikládám foto...jako důkaz, že jsem jako v předchozím komentáři nepřibarvila fotografii, mám samičky i na videu

0 06.06.2009 21:57 petulevrtule – Re: Semtex

Tady je další, ale z boku je prstě nevyfotím i kdybych si stoupla dneska na hlavu

No, nwm, ale já nechávám svlečku v akva a red cr. a black cr. ji opravdu žerou.
to znam, z 20 fotek je jakž takž jedna použitelná
Za celý den jsem viděla 3, tak asi tam ta 4 bude. Mohu jít klidněji spát
0 06.06.2009 21:37 petulevrtule – Re: Semtex
no pěkné pěkné..... ale chtělo by to blíž a z boku ať to vynikne maximálně....
1 06.06.2009 21:32 petulevrtule 
Tak tady je jedna, další kdyžtak postupně přidám do mého profilu u Akvária. Ať to tu nezahlcuji.
ja davam krevetkam vycistit sitko na kterem nechavam roztat mrazeny patentky..... na 90% vsecky vylezou... ale pred svlikanim nemam sanci... to ani nezerou
1 06.06.2009 20:50 petulevrtule – Re: Semtex
Cenu nemohu zveřejnit

Byla to velice přátelská cena

Jelikož jsme dohodili nějaké kšeftíky a sami jsme odebírali jěště další jiná zvířátka. Jdu je nafotit, zachvíli jsem tu

U Red Cherry je ta barevná varianta stálejší.
Možná je před zákazníkama třídí a ukazuje jen ty nej....

Ale to by byli asi dražší, za kolik je máš?
Nemáš jeji fotk?
1 06.06.2009 20:38 petulevrtule – Re: Semtex
V tom případě nechápu, jak to dělal ten človíček, od kterého je máme, protože ten je má všechny takhle barevné - ty co jsme si vzali i ty, co sme tam ponechali pro další zájemce

I my je takhle máme všechny zabarvené - však jsou všechny od něj

No ale spíš počítej stím, že možná některá bude tak pěkná do fialova a většina víc či míň červená. Třeba u mojich Modrých Tygrů je v tý nej kvalitě asi jen 10%.
1 06.06.2009 20:27 petulevrtule – Re: gošice
Tak tyhle krevetky máme i pidi stejně do fialova (vzali jsme si nějaké větší a nejaké menší, abychom neměli jen starší populaci) jako tu velkou co jsem sem dávala tu fotku, takže ve stáří bych tohle zabarvení neviděla...Každopádně doufám, že i potomci budou dál takoví

Samečci nejsou takhle tmaví po celém těle, ale i tak má celé jejich tělo nádech fialové barvy. Co jsem dneska koukala, tak skoro všechny samičky brzo budou nosit vajíčka, modlím se, abychom konečně něco odchovali...

netrvala dlouho a tady ti přináším důkaz.... tu svlečku si táhla přes půl nádže na svoje oblíbené místo.
0 06.06.2009 12:15 bendy – ztraceni
bude to uz skoro 3 mesice, co jsem si privezl 10 cherryn a tejden nevidel zadnou, pak jsem si nahodou vsimnul jedny, ze se NEJAK (?) dostala do vnejsiho filtru, nastesti byl filtr pruhledny, tak jsem si ji vsimnul, prelovil zpet a je v pohode, nekolik tydnu jsem sem-tam asi tuhle jednu zahlydnul, myslel jsem si, ze odesly do vecnych lovist, ted ale po trech mesicich uz se jich 6 (v jednu chvili opakovane napocitanych) bez strachu promenaduje po nadrzi, takze trpelivost !

Předělávala jsem akvárium, asi proto se schovaly.Teď vylezly dvě

0 06.06.2009 11:48 Ivulik1 – Re: kikuška
Prilakat je muzes na krmeni, nejlepe na tabletku.
krevetky se rády schovávají do skrýší přes den, nebo když jsou rušený, když je na ně moc světla at. Já když zhasnu a mají tam šero (C.cantonensis "Tiger") tak ty plaší kousky vylezou. Jinak jsou vidět málo, ale to bude asi tím, že si ještě zvykají na nové prostředí.
Nové barevné, tvarové apod. variety, většinou výchází ze selkce. Pokud už má daný jedinec v menší či větší míře v sobě patřičné geny, tak je možné, že v x-té generaci se dočkáme kýženého zbarvení či tvaru.
I krevetky ve zbarvení "Sakura" tak vznikli.
Nejvíc ta poctivá selekce jde vidět na C. cantonensis, Dala za vznik mnoha barevným variantám jako je Crystal Red, Black, Bee, Bumbelbee, Tiger....atd.
Ono danjo člověk nemusí být profík, aby se mu povedl nějaký ten pěkný kousek.
Stačí se mrknout na odchovy místních chovatelů bojovnic. I ty vznikají v amatérské rovině. A je jedno jestli ten dotyčný chovatel je Velkopěstitel, doktor, dělník, nebo jako já nezaměstnaný.
Jistě i dobré životní podmínky a strava udělají hodně, ale nejdůležitější jsou ty geny.
A potom, je to už jen o štěstí, jak se nám tu danou variantu podaří ustaálit.

dospělé, naštěstí byly schované, ale jednu od včerejška opravdu najít nemohu

Dospele krevetky, ci cerstve vylehnute?
Přilákat? Se ti po nich stýská?
Teď jsem v akvárku dva dny hledal ztracený teploměr. A ten je větší jak kreveta a neschovává se

.
Včera jsem ještě krevetky viděla, ale dnes je v akváriu nemohu vůbec najít.Mám je nějak přilákat?

Fotka z nudle
Ještě kdyby se to tady tak nehorázně nezmenšovalo.

jo to jo, i takhle se dá vyšlechtit Sakura

nicméně na fotkách v odkazu je vidět jak má vypadat krytí barvou aby se dalo použít označení Sakura
Přidat reakci
1 ...... [93] ...... 111 112
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 89431x