Krevetky - chov
My měli ve 20 l ploštěnkovou kalamitu. Prstem na ní šáhnout jsem já teda nezvládala, ekluje se mi to. Ani nekupuju kvůli tomu živé nitěnky, mražené mi neva, jen když se to hýbe.
Takže prstem vytahoval přítel, ale bylo jich tolik, že nakonec jsme objednali No_Planaria a to pomohlo....ale mělo se to po 14 dnech opakovat a to jsme již neudělali a už koukám, že sem tam pidi maličkatá ploštěnka zase leze...
Mám předpokládat výskyt ve všech akvárkách? Teda překopat 800ku a jiný prcky nemám vůbec v plánu
Řekl bych že slabý roztok(růžová voda) hypermanganu bude dobrým pomocníkem. Kytky v něm půl hoďky vykoupat a potom nechat nějakej čas v čistý vodě.
Předělám akva...propařím šutry ale jak ošetřit kytky...jo a našel sem jednu tak o kalamitu nejde.
Zaplať pan boh že takový problém u CRS nemáme.Ale pokud by se jednalo o kalamitu tak by bylo rozumné zapojit všechny dostupné prostředky na sviňské ploštěnky...pasti,jedy ať táhnou k čertu
jojo,tak to taky dělám,prstem ji vyndám.horší to ale asi bude,pokud má někdo ploštěnkovou kalamitu
já zkoušela Flubenol na ploštěnky i nezmary, podle dávkování doporučeného chovatelem krevetek právě na ty ploštěnky... Nezmaři byli pryč hned po prvním dnu, ale ploštěnky se držely, svině, Flubenol nezabral. Každopádně jak krevetky, tak potěr gavúnků a čichavců to zvládli bez problémů. Ploštěnky jsem se pak naučila sbírat opatrně nehtem když nějakou najdu na skle, tak abych je nerozmáčkla. Už jsem dlouho žádnou neviděla, tak uvidíme.
zkus kousek špeku na nit,dát to tam v noci.i moje krevetky se na něj pak slezly.
flubenol jsem dávala na nezmara,moje obyčejné krevetky byly v pohodě a s nezmarem to zamávalo.Záleží na dávkování,četla jsem,že na ploštěnky musí být vyšší dávka,to by krevetky už rozdejchat nemusely.hlavně ty krystalky
Jj, Jirka je expert na klepítka
Já teď kvůli tobě propátral ty Krevetky na facebooku. Dočetl jsem se tam, žety bestie zabíjí nejen krevetky, ale všechny menší obyvatele včetně třeba šneků nebo malých rybek. Rozmáčknutí ploštěnce nevadí, doroste. Když ji rozřízneš, dorostou obě půlky. Nevadí jí ani vysoká teplota, skoro nic. Doporučuju buď No planaria, nebo se spojit s Jirkou Libusem a nechat si poradit, jak přesně používat ten panacur.
Je to ta svině,,už je trochu plošší od prstu. Léčit nebo vyčistit akva? Je to jenom 100litrů...texíci jsou ráčci texanus
Co jsou texíci?
A popis odpovídá na tu mrchu ploštěnku.
rybicky.net/fotogalerie.php…
Na Krevetky a krevetkária jsem zrovna dnes četl o jejich hubení - přípravky Flubenol (prý musí být čerstvý) a Panacur jsou prý velmi účinné, ale já se jich právě proto bojím - musí se velmi přesně dávkovat. Já používám přípravek No planaria, což je prášek vyrobený z nějakého tropického stromu a podle mých zkušeností funguje také spolehlivě.
Tak raďte..bílá placatá žížalka na skle...žena tvrdí asi cenťák...žijou tam krystalky ale nemnožej se...postupně tu umírali texíci. Pravděpodobně sem to zatáh přikrmováním filé. Já to bohužel nevidím
Jsou to nádherné potvůrky a já se k nim taky určitě docela brzy vrátím. Jen co pro ně vytvořím potřebné akva. Už mám zase něco v plánu.... ale teď mají přednost nutné opravy na domě.
Zní to logicky.Já jsem jen reprodukoval slova chovatele,který se jimi zabývá. Opravdu jsem CRSnikdy nechoval.Ale jak se znám,tak na ně určitě taky dojde
No, já bych lidi nevyjímal... ale to by bylo na jinou písničku.
Jinak já jsem rozšířil tvé obzory o prostředky proti ploštěnkám, ty jsi připomněl, co by mohlo také zabíjet krevetky. Nicméně jsem přesvědčen, že kdyby to byly léky, jedy z prostředků proti hmyzu nebo barev, umíraly by krevetky hromadně. Když umírají po jedné co den dva, bývají většinou na vině ploštěnky.
Děkuji za rozšíření obzorů ohledně ploštěnek a prostředků proti nim.CRS stejně jako jiné krevetky se dají chovat "přemnožené" za předpokladu dostatku potravy,ale opravdu ne v takovém stavu dlouhodobě s tím souhlasím,že prostor bude jedním z určujících faktorů.I Cherryny přestanou nosit pokud jich je až příliš.Ostatně jako každý druh no možná až na lidi
Nicméně celá tato diskuse trošku odběhla od tvého problému. Doporučuji ti skutečně dnes večer nechat akvárko zhasnuté a nejlépe tak po dvou hodinách tmy ho rozsvítit. Hledej především na skle tvory, jejichž fotky jsem ti poslal níže. Pokud je tam mít nebudeš, je příčina úmrtí jinde a budeme ji muset hledat dál, ale myslím si, že vše naznačuje právě přítomnost ploštěnek.
Ivaha myslela určitě to video, co jsem dal tady o 9 odkazů níže. Ta Thajvanská iwpěstírna je opravdu něco nádherného (a ty Thaiwanské holky taky tedy).
Na tom videu na facebooku je nádrž s CRS jednoho velmi úspěšného českého chovatele krevetek, která by zdánlivě vyvracela tvá slova, protože jsou v ní mraky krevetek.
Nicméně když se nad tím člověk zamyslí, tak tvá slova jsou logická. Každý živočich potřebuje určitý životní prostor. I když je to zvíře společenské, jako jsou krevetky či lidé, potřebuje také svůj životní prostor. Jakmile přesáhne počet daný tímto prostorem, začne degradovat. A řekl bych, že všichni úspěšní chovatelé CRS se shodují na tom, že k jejich soustavnému chovu a odchovu je potřeba nejméně 100 litrová nádrž. V menších akvárkách sice žijí, ale nepřežijí soustavně.
Máš recht. Já tam chodím jen kvůli téhle jedné skupině a občas kouknu na šipky. Jinak jak říkáš ty
To je krása na tom videu!
Jak jsem předpokládal,chce to po mě registraci a přihlášení
Libore,řídím se heslem:I HATE FACEBOOK!Nejsem na něm přihlášený,takže nevím,jestli mě to bez loginu pustí
Hledat něco na facebooku je nadlidský úkol. Nakonec jsem to ale našel, nicméně nic platno, nelze to přehrát jinde než tam. Takže koukni na facebooku na skupinu Krevetky a krevetkária a bude to teď jeden z prvních příspěvků.
Tož,sem s tím
Přes CRS já osobně odborník nejsem,protože je to druh,který nechovám.Ale můj známy,který je chová ve větším, mi o nich řekl,že se mu množí jen do určitého počtu jedinců v nádrži.Prostě když je jich tam už moc,abych to zjednodušil,tak se mu přestanou množit.Nevím,kolik jich máte v nádrži Vy.
Na ploštěnky se chemie používá. Existuje několik sajrajtíků, jeden z nich se jmenuje myslím Flubenol a slouží normálně ve veterinárním lékařství mám dojem proti nějakým psím červíkům, při určité koncentraci údajně zabíjí jen ploštěnky a ne krevetky. Nevím, nezkoušel jsem, ale i tady na foru se dají najít vlákna, kde je o tom celkem zasvěceně pojednáno.
Já osobně na ploštěnky používám sušený extrakt z nějakého tropického stromu komerčně prodávaný pod názvem No planaria. Funguje docela spolehlivě a do týdne zlikviduje ploštěnky i v hodně zamořeném akva. Při posledním použití mi ale zabil i šneka Brotia pagodula, na ostatní šneky - kružníky, okružáky a piskořky - vliv neměl.
Používají se na ně i pasti, problém je, že ty jen množství ploštěněk snižují, ale nikdy nezahubí všechny.
Mimochodem, četl jsem i publikaci o tom, že většinu forem rakoviny u člověka mají na svědomí ploštěnky, ale to už je zase jiná písnička.
Jestli ti žijou a nemnožej se, pak nemáš ploštěnky. Ploštěnky CRSky zabíjejí, jednu po druhé, až do úplného vyhlazení. 2é ks CRS za 20 dní.
U té vodivosti nehraje až takovou roli CT jen se prostě míchá voda RO na výslednou vodivost,CRS mám od chovatele co má CT 16° mě teče z kohoutku CT 5-7° pH teď momentálně nevím
ale podle CO2 testu něco kolem 6,5-6,8pH..jinak vodivost a souvislosti okolo popisoval již pan Frank v knížce Akvaristika z dob bratření.
Na ploštěnky se chemie nepoužívá,asi proto že by vyhubila i krevetky,pasti jsou docela dobrým pomocníkem.
To je věda
Zkusím to nějak pobrat.......
pokud jde o množení tak příčina může být ve vodivosti vody,le různé zdroje uvádí různé hodnoty od 100-300uS/cm,já mám dvě co nosí při vstupní vodivosti 280uS/cm.Uvidím tak za 2-3dny zda se povedlo.
Mě žijou ale nemnožej se...asi teda mám ploštěnky...ale chemii sem nikdy nepoužíval...zkusím to eliminovat
Tudíž asi chápeš proč je lepší vyhledat všechny ať třeba zbytečné nedostatky.Pokud se má něco vyloučit jako možná příčina.Apropo CRS krmím pravidelně spařenou kopřivou a žádný negativní vliv natož úhyn nepozoruji.Možná je to také tím kde kdo ty kopřivy sbírá,pokud si zrovna nekupuje.Ale za ty prachy se už vyplatí jet někam ven a tam si naškubat zásobu.
Jako kovář tuším že železo, ocel a jiný je velký spektrum
jen dodatek nejsem chemik ani metalurg takže bližší informaci nepodám.
Železo jako takové do určité míry neškodí.Pokud se bavíme o železe ve smyslu "Ferum",ale jelikož "Ferum" Fe čisté jak jsem zde byl poučen nerezaví nýbrž oxiduje.Tak díky rzi se dá jednoduše určit zda to či ono obsahuje i jiné prvky v tom případ se jedná o slitinu železa jejíž určení buď zvládne ten kdo má doma spektrograf prvků a nebo je natolik zkušený metalurg že se podívá a ví
A pokud vím kolego tak se čisté železo v akvaristice běžně nepoužívá.Ono ani v běžném životě.
Rez? Můžeš vysvětlit čím železo škodí?
4 16.07.2012 12:00 Rakvista eSHA2000 a EXIT jsou pro krevetky neškodné pokud se nad dávkováním více přemýšlí.Pokud už to musím použít tam kde jsou jakékoliv citlivé rybky a krevetky tak dávkuji o něco méně.Páč to není dobré tak či onak.Při Crystalkách je taky dobré řádně si prohlédnou vše co nějak přichází do styku s vodou ať přímo či nepřímo,tady není opatrnosti nikdy nazbyt.Hledaje MEĎ,REZ apod.v neposlední řadě používanou jakoukoliv chemii v blízkosti akva např.deodoranty atd. o sprejích na hmyz už nemluvě vůbec.
Jak se jich zbavit kromě znovuzaložení?
Takže tím můžeme vyloučit rostlinky a nějaké hnojivo z nich. Myslím si, že Crusta-fit za to taky nemůže. Sice jej nepoužívám, ale je to výrobek určený přímo pro krevetky a neměl by jim škodit. Esha Exit a 2000 před dvěma měsíci by to už snad také nemělo způsobovat, to už by mělo být zcela pryč nejen vlastním rozpadem, ale i při výměnách vody. Tagesdunger od Dennerle neznám. Podívej se na krabičku nebo příbalový letáček, co obsahuje. Především hledej, jestli tam není měď - Cu. Ale mám obavu, že tím to taky nebude. Crystalky jsou prostě hodně choulostivé krevetky a možná jim prostě jen nevyhovuje tvá voda. Přesto bych být tebou ještě jednou zkusil zkontrolovat, jestli nemáš ty ploštěnky. Vypadá to takto:
rybicky.net/nadrz/11793/d56024.jpg - je to to bílé, co leze v pravém rohu akvárka asi v polovině výšky fotky. Přes den jsou vidět jen výjimečně. Nejlépe je načapáš v noci, když máš akva zhaslé a rožneš ho. Pokud je máš, tak je uvidíš na skle, protože těch, co jsou na dně si ani nevšimneš. Vím, že se to zdá jako naprosto neškodné zvíře, ale ti, kdo s nimi měli co dočinění ti potvrdí, jaký vrah pro krevetky to dokáže být.
Edit: Tady je fotogalerie z atlasu:
rybicky.net/fotogalerie.php… Ploštěnky jsou obvykle dlouhé okolo 2-3 mm, ale dokáží dorůst i do velikosti přes 1 cm.
Nemusíto souviset jen s rostlinou...třeba postřik na rostlině...rychlení zeleniny..atd
No to já právě taky... třeba to fakt nemá spojitost s tou kopřivou ale stalo se mi to. Ono je asi fuk čím se krmí a prostě se to někdy stane.
Přidat reakci
1 ...... [54] ...... 111 112
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 89264x