Přihlásit se RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hadravam Re: Sid
Přesně jak píšete rostou a stále postupně žloutnou a děrovatí. Přidávám denně 5ml od profita Kalium-potassium
 Reagovat na tento příspěvek 0  - _Rob_ Re: hadravam
Ahoj. Zkus se ještě podívat tady surpanblog.cz/… ;-) třeba tam najdeš odpověď. Docela profík přes akvarijní rostliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: hadravam
...Draslik pridavam pravidelne asi 14 dni a nic se nezmenilo...
Jak rozumět tomu, že se nic nezměnilo? Znamená, že ty ludwigie vůbec nepřirůstají nebo sice přirůstají, ale stále další a další starší listy postupně žloutnou a děrovatí?
A kolik vlastně toho draslíku přidáváte?
Dekuji za vas nazor.Draslik pridavam pravidelne asi 14 dni a nic se nezmenilo.Tak nevim.Uz nevim co zkouset. Mam jeste problem ze Staurogyne repen ktera krasne rostla 3mesice a ted se zastavila a ma male nove listy i kdyz je pravda ze se zacina trosku vzpamatovavat.Pridaval jsem fosfor a ted jsem nameril 0.7 ml/l NPK davam neustale od zalozeni.
...od pulky dolu to je na kazde rostline.
Bez záruky: tipl bych to na deficit draslíku. Nasvědčuje tomu to žloutnutí listů od špiček a okrajů, bodová nekróza (dírky v listech), i to, že se jedná o starší listy. (Draslík je mobilní živina, rostlina jej dokáže reutilizovat do mladých částí.)
Že dle dřívějších vyjádření K do nádrže přidáváte, neznamená, že jej nemusí mít některé rostliny nedostatek.
Jednak mohou být na tento prvek náročnější, jednak může jeho vstřebatelnost vyvolávat špatný poměr k Ca a/nebo Mg.
Kdybyste hnojil čistými minerálními solemi tak, jak jsem zmiňoval dříve, dalo by se poměrně jednoduše v této věci orientovat.
V případě těch komerčních hnojiv je to složitější...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 4Sima Re: hadravam
Tohle si přečti www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hadravam Re: vaclav
OK nějak se s tím poperu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: hadravam
Vždycky dělej jen jednu věc nezjistíš pak jak to funguje. Přidej CO2 a po týdnu 14 dnech uvidíš sám. :-)
Když přidám na CO2 měl bych přidat na osvětlení a hnojení?Jak to má fungovat?
Přidal bych na CO2 na světle zelený dropchecer. To už jsem ti ale asi psal. :-)
Vyzkoušejte
Některé rostliny na večer řetízkují
Rostliny bublají? :-)
Fotka k příspěvku Jeste jedna fotka od pulky dolu to je na kazde rostline.

Reagovat na tento příspěvek 0  - BrodysRe: hadravam
Přesně to co je na fotce mi dělala Ludwigia repens, jsem zemědělský amatér,ale vylučovací metodou jsem dospěl k mikroprvkům a začal jednou týdně dávat Profito easy life a situace se zlepšila potlesk Asi štěstí začátečníka smich
Tohle bych asi neřešil jak je vidět tak to nemá většina listu a nemusí to být nutně způsobeno nedostatkem nebo přebytkem něčeho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hadravam Re: Mirek64
Fotka k příspěvku Jen pro ilustraci resim v akvariu toto

Reagovat na tento příspěvek 0  - Mirek64 Re: hadravam
hadravam napsal: Ode dneska zacnu aplikovat pouze NPK a mikroprvky od Tropiky.
Zdravím,
dovolím si poznámku. Hnojivo Ferox NPK obsahuje také mikroprvky. Proč používat současně další mikroprvky od Tropiky?
Protože když používáš hnojivo a neměníš větší množství vody budou se ti kumulovat prvky které rostliny nespotřebují. Dostaví se jev který popisuješ, nejdříve to roste a pak přestává. Těch 60 litrů bude málo chce to dvojnásobek. :-)
...Ode dneska zacnu aplikovat pouze NPK a mikroprvky od Tropiky.
Proč ne?! Zejména když vám to takto dříve fungovalo dobře. A kdybyste chtěl zkusit něco jiného, níže jsem vám napsal, co bych testnul já: 1* týdně výměna 60 l vody (10 l zdrojové vody + 50 l permeátu), do toho 1 g KNO3, 2 g MgSO4.7H2O, 0,5 g KCl, 0,1 g KH2PO4 a 0,1 g MicroMix plus, případně přiměřené množství jiné směsi mikroprvků.
Zaručit úspěch nemůžu, ale "poskládané" je to IMO rozumně.
Vyzkoušejte
To v podstate delam.Vody jen 70 litru ale jinak vse poctive.A cim tedy hnojit?
Měň týdně 1/2 vody v akváriu a přidej na CO2 na světle zelený drop. Měř KH, NO3, PO4 a Fe. :-)
Ok.Jako pouceni dobre.Ale necim hnojit musim.Zvolil jsem NPK a vse bylo OK.Ted to zacalo zlobit tak hledam cestu.A zvolil jsem tu kterou delam.Takze jak bych mel postupovat podle vas.Ode dneska zacnu aplikovat pouze NPK a mikroprvky od Tropiky.
Jak myslím co? Že to musí být makačka, zjistit, co do akvária dodáváte všemi těmi komerčními přípravky. Zkuste k nim např. najít bezpečnostní listy...
Můžete se sice držet nějakých obecných pokynů pro dávkování, ale chcete-li mít o otázce toku živin lepší přehled, použití čistých minerálních solí a chelátů mikroprvků je lepší metoda. A za zlomek ceny. Jen pro ilustraci - vámi za měsíc dodaných 150 ml Profiplants Mg Plus vás přijde na ~ 30,- (5000 ml balení), resp. ~ 45,- (2000 ml balení), MgSO4.7H2O na ~ 5,- (1000 g balení).
BTW: Pokud můžete konkretizovat, kolik dodáte denním přidáním NPK Ferox complete 6ml/den, Easy life Kalium-Potassium 5ml/den, MG plus Profiplants 5ml/den, Fosfor KH2PO4 5ml/den a stopové prvky Premium Nutrition Tropica 4ml/den jednotlivých živin (např. v gramech), dá se kvalifikovaně odhadnout, jestli postupujete správně nebo jestli neděláte zbytečně nějakou chybu.
Jak to myslite?
...NPK Ferox complete... Easy life Kalium-Potassium... Mg Plus Profiplants... KH2PO4... Premium Nutrition Tropica...
To musí být makačka, dopátrat se toho, co vlastně tvoříte...
Já bych testnul 1* týdně výměna 60 l vody (10 l zdrojové vody + 50 l permeátu), do toho 1 g KNO3, 2 g MgSO4.7H2O, 0,5 g KCl, 0,1 g KH2PO4 a 0,1 g MicroMix plus, případně přiměřené množství jiné směsi mikroprvků.
OK tak znovu. NPK Ferox complete 6ml/den, Easy life Kalium-Potassium 5ml/den, MG plus Profiplants 5ml/den, Fosfor KH2PO4 5ml/den a Stopové prvky Premium Nutrition Tropica 4ml/den. Svítím 10hod/den.Staurogyne repens přestala růst z ničeho nic. Má malé nové lístky které se zbarvují do tmavě červena.
Promiň, ale opět jsi neodpověděl :-) . Zkusím to tedy jinak. Používáš jako fosforečné hnojivo KH2PO4 a zásobní roztok jsi vytvořil 5g v 600 ml vody podle návodu zde?

www.rostlinna-akvaria.cz/…

Obdobně také hořčík a draslík? Chápeš, že musíš zde napsat koncentraci roztoku,aby se dalo posoudit kolik živin přidáváš?
NPK ferox complete to ostatni samostatne.
Ahoj,
musíš vysvětlit, o jaké hnojivo se jedná (koncentrace zásobního roztoku příslušné soli nebo název komerčního hnojiva).
To jsou prvky ktere denne pridavam.
To je ale úúúúplně jiná voda, než jste sem dával 3.2....! :-D
O.K., tak ještě zkuste upřesnit, co znamená fosfor 5ml, hořčík 5ml, draslík 5ml a mikroprvky.
Fotka k příspěvku Dobry den toto je aktualni zdroj me vody kterou redim 50l RO a 20l kohoutkova.Hodnoty GH4,NO3 15,P04 0,6,Ph nevim dropchecker zeleny.Hnojím denně NPK komplete ferox 6ml, fosfor 5ml,hořčík 5ml, draslík 5ml.Ted jsem poslední dva dny začal dodávat mikroprvky.

Reagovat na tento příspěvek 4  - Sid Re: hadravam
1. Zjistit parametry zdrojové vody dle kompletního rozboru, který má k dispozici poskytovatel vody.
2. S ohledem na již známé vlastnosti (obsah a poměr Ca a Mg, obsah NO3, Fe a Mn) více naředit zdrojovou vodu, (1:5 - 1:10), a podle potřeby rostlin, (s přihlédnutím k potřebám ryb), doplnit živiny ve formě minerálních solí a chelátů stopových prvků.
Když mi pošlete ten rozbor vody, zkusím vám poradit konkrétněji.
Děkuji za odpověd. Jak tedy postupovat?
Kromě nedostatku NO3 vám ve zdrojové vodě chybí i železo, mangan (a možná i jiné živiny), zato vápníku, hořčíku a téměř jistě i hydrouhličitanů v ní máte i přes ředění permeátem až až.
Kromě toho - poměr mezi Ca a Mg je nevyvážený, (~ 2:1), což může snadno vést k omezení příjmu Ca.
Vyzkoušejte
V prezentaci k nádrži je i měření tak co měříš bych tam napsal, ušetříš zbytečné otázky. :-)
NO3 měřím a mám 15
Nemáš tam to hlavní a to je NO3. Sice to má obsahovat to hnojivo ale pochybuji že ho tam bude dostatek. Bez měření to ale nezjistíš. :-)
Fotka k příspěvku Toto je vstupni voda kterou micham 50l RO a 20l kohoutkova

Reagovat na tento příspěvek 6  - R Anthrax Re: Nikola
Přijde mi, že máš na těch listech spíš řasu, než že by hnědly listy. Ať tak či onak, bez relevantních informací bude vše jen věštění z křišťálové koule . Pokud si založíš a důkladně vyplníš prezentaci akvária, tak půjde třeba poradit lépe. rybicky.net/nadrze/ ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: Nikola
Jestli je hnědý i stonek, tak odstřihnout a vyhodit. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nikola – Hnědnutí rostlin
Fotka k příspěvku Dobrý den najednou znědly listy může za to řasa nebo nedostatek živin?ostatní rostliny zatim v pohodě jedná se o Ceratopteris thalicroides

Tvrdá voda je široký pojem, může být s velkou převahou vápníku nad hořčíkem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hadravam Re: RAP
Je mi to jasné jaké testy a kde koupit?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAP Re: hadravam
Tak je potřeba znát hodnoty té namíchané.
Vyzkoušejte
Rozbor mám je velmi tvrdá proto míchám s RO a tím měním složení.
U mě se to projevuje jejich deformací nebo spíš kroucením. Poznat ale co zrovna schází nebo přebývá bez testů je někdy problém. Hodně ti napoví vstupní voda a její rozbor který by měl mít dodavatel na svých stránkách pokud tedy nemáš vlastní studnu. :-)
A hořčík také způsobuje zakrnění listů u rostlin?
Tak vápníku je většinou dostatek ale hořčík bývá problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hadravam Re: patizon
Koupím testy, fosfor jsem začal přidávat, nevím za jak dlouho se to projeví.Jedu 4 měsíce pořád poctivě a stejně. Ještě mě napad jestli není málo vápníku.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 42 43

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49807x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari?od=312