Rostlinám se nedaří
No
Hořčík přidávám

To uz mi tu někdo poradil

Podle toho rozboru tam máš málo hořčíku a po ředění to bude, jak říkáš ještě horší, to je prvek potřebný k dobrému růstu rostlin a i živočichů. Takže budeš muset hořčík dodat.
Tak se omlouvám musel jsem si obrázek výpisu přiblížit 111 Ca a 15,2 Mg To bude ten hlavní problém.

Míchám 1:1
Co nedava smysl je ze se to vsechno se snizenim tvrdosti vody spis zhorsilo

Čauky, máš výživný substrát, dáváš chemii, hnojíš, přidáváš céóčko, máš extrémně výkonné světlo. Podle mě je to všechno kombinace pro zkušeného akvaristu. To AQ má něco přes měsíc, takže si všechno teprve ,,sedá,,. A co poloha AQ v místnosti ?...
Opět dekuji
Ta zelená tropica má moc dusíku a brněnská voda co jsem se díval má skoro 40mg/l proto ji používám hlavně skrz fosfor a draslík, který zlata nemá a zlatá má zase méně dusíku. Tak to zkouším takto kombinovat.
ps: hnojím tropica zelená 4ml/den a zlatá 4ml/den Asi bych ty hnojiva moc nekombinoval, protože jedno je pro rostlinné akvárium s malým počtem ryb, a to druhé s velkým. Budeš tam pak mít moc draslíku, a to není moc dobře.

Dobrý den,
tak nějak jsem v akvaristice nový, přečetl a nakoukal jsem toho už hodně, snažil jsem se akvarium osázet rychlerostoucíma rostlinama atp, zezačátku jsem svítil 4h a nyni svítím 8h za den, prvních 14 dní paráda, rostlinky byly světle zelené, užívaly si život

3 až 4 týden to vypadalo hodně bledě, hnědá řasa, dnes koukám, že vrcholky rostlin mají celkem dobrou barvu ale dle přiložené fotky spodky některých rostlin jsou takové hnědě, dělám něco špatně ? Bydlím v Brně tvrdost dle kapkových testů 15GH (mám osmozu, ale zatím jsem nepoužil, nevím jak to míchat s vodou z řádu abych to držel na nějaké stabilní hodnbotě skrz CO2) je pravda, že jsem zezačátku záběhu akvaria dávám příliš malo CO2 a ještě jsem používal noční vypínání, takže v noci hladina co2 brutálně spadla a ráno ani ty 2h nestačily aby se voda nasytila dostatečně, nyní jedu nonstop a je to lepší.
ps: hnojím tropica zelená 4ml/den a zlatá 4ml/den
Děkuji a pokorně se klaním

Karbonátová tvrdost KNK
1 mmol/l = 2,8 (2,7) dKH (KH)
2,8 x 5 = 14 KH nevím, jak to mícháš s osmotickou vodou i tak bych si ten test koupil ale stejně bych se zaměřil na rostliny do tvrdší vody.

Ahoj a diky za Tvuj cas
píšu si do sveho sesitu nadepsaneho "co s kytkama?"
Vodárny ji nemeri? Jestli je to polozka alkalita tak tvrdi 5,0 mmol/l
Celková tvrdost není až tak důležitá zjisti si KH karbonátová nebo se jí také říká uhličitanová tvrdost vodárny jí neměří. Test je to poměrně jednoduchý, já používám firmu Sera
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Ahojte panove.
Snazila jsem se zaridit podle vasich pripominek. Stav limnophil se po pridani osvetleni trochu zlepsil, ale furt je to celý velky spatny.
A odkalovanim to nijak freneticky neprehanim, vodu menim jednpu tydne, vyjimecne kdyz se k tomu nedostanu tak jednpu za 10 dni.
Udrzuju ted pomocí RO celkovou tvrdost vody na 12, je to děsnej vopruz protoze si vodu musim kupovat a vozit, ale ze by z toho cokoliv v akvariu profitovalo se rict neda. Premyslim ze to nechám byt a budu menit jenom z radu, tam je tvrdost asi 20.
Kryptokoryna se usadila a tak nejak existuje, dokonce vyhnala kolem par odnozi, ale ze by to byla kdovijaka hitparáda.
Echinodorus se pomalu porouci, zloutne, slábne, neroste, limnophila hrozna (a ta mi tak pekne sla!), bacopy sem musela dat pryc, sagitaria vepredu vypada uz pul roku stejne (=spatne) a cerna rasa se stejne nehodlá rozloučit. Ani neustalym nakupem novych rostlin se mi nedari jejich mnozstvi udrzovat dost vysoko, proto to akva vypada poloprazdne.
Rostlinam evidentne neco chybi a já už nevim, co by to mohlo byt. Vsechny zmeny se snazim delat postupně a obecně nejsem na chovani a pestovani kopyto ale tady nevidim zadnou souvislost niceho s nicim.
Premyslim ze poslu do laborky vodu protoze pokus omyl evidentne nikam nevede. Ale nevim jestli před vymenou, po výměně, mezi vymenama.
Nez to prodam a pořídím si kaktusy.
prikladam foto pred a nyni a jeden echinac
Starší reakce
Čau,já to dělám taky tak se stolístkem,jak naroste u hladiny,ustřihnu vršek a zasadím do dna.
Díky za radu, žil jsem v duchu, že i stonkovkám to vadí
Stonkovým rostlinám je to dost jedno jak často se stříhají. Já třeba je vytrhnu, srovnám zkrátím a sázím dělám to co 14 dní v menším akváriu i dřív.

A nebude se pak stříhat moc často? Mám v jednom akváriu obdobný problém, u hladiny chytá řasu, ale mám obavu jí stříhat ve 3/4, to bych ji musel stříhat skoro u dna aby měla čas trochu vyrůst, leda vždy odstřižený kus ještě zkrátit a zasadit
Nenechávej je vyrůst až k hladině udržuj je tak max do 3/4 výšky akvária. Hladina je často příliš přesvětlená a řasy se ti budou dělat.

Zatím pomohlo pridat světlo, rostlinky zacinaji obrustat ode dna. Ale hned se na listech u hladiny začaly tvořit jemné zelene vlasky (oedogonium?)
S cernou rasou zjevně nezahybe nic. Ta je tam pořád, sice žádná tragedie zatím, ale je

Je teď špatný čas na limnophily... Taky mi přestala jít, a jaká houština to byla! Kryptoška shodila listy kvůli změně vstupní vody; jsou to krásné, ale nedůtklivé kytky. Nakonec si zvykne a zase obrazí. Opadané listí na limnophile bych tipovala na málo světla. Hnojení dusíkem je dobrý nápad, ale ze všeho nejdřív bych si ověřila, kolik dusíku v akváriu máš.

No... Presleny tam jakoze jsou, ale opadane az na hornich par.
To akvárko je moc čistý včetně písku. Bych řekl že chybí dusík. Zkusil bych hnojit dusikatým hnojivem. Aspoň to střídat s tím profitem obden.
Počkej, to jako že máš vzdálenost mezi jedním a druhým přeslenem 30cm? Já jen, jestli správně chápem problém... Pokud ano, tak s tímto tedy zkušenosti nemám...
Já jsem si myslel, že jsou abnormálně prodlouženy, než třeba ty z akvaristiky, ale toto bude jiný problém.
No.. Ted maji internodia dlouha asi 30 cm... Ode dna k prvnim listum
Jednou me z toho stopro trefí
Dlouhá internodia značí jednoznačně nedostatek světla, teplota 27°C je OK, nic extrémního. Vyšší teploty okolo 30°C bych ale řešil.

Ahoj, po delší dobe si jdu pro radu. Po neuspokojivem růstu rostlin jsem zacala michat vodu 1:1 s vodou z RO + pridavat hořčík a hnojim easylife profito. Nijak to neprehanim a ryby myslim neprekrmuju. Jeste jsem kvuli rozlozeni proudu pridala k filtru rozstrikvaci listu a vysadila dalsi rostliny na radu mistnich.
Zadna zazracna zmena se nicmene nekonala ani v radu dvou mesicu, jenom se mi zacala vic tvorit cerna rasa a na hornich listech zelena (jemne chloupky, asi oedogonium)
Zkusila jsem teda ztlumit svetlo - mam neregulovatelne led, takze jsem pomernou cast opatlala cernym akvaristickym silikonem.
Vysledek = zelena rasa zmizela, cerna se minimalne nerozsiruje a kryptokoryna zhodila vsechny listy.
Co me ale trapi je to, ze vsechny stonkovky vypadaji ted uplne zalostne. Dlouha internodia, hole stonky, lamou se nebo uhnivaji koreny a pak plavou po akvarku. Fakt je to smutnej pohled. Pritom limnophila mi tak krasne sla.
Napada nekoho ktery z mych kroku by mohl mít tohle za nasledek?
Muze to byt něčím tak prostým jako moc teplou vodou? Ted v lete ji nesrazim pod 27.
Dekuju moc vsem za napady a rady. Prikladam foto predtim a ted
Starší reakce
Ahoj, pouzivam vodu z osmozy, to je v podstate destilka. Namerim 5uS, vodu z kouhoutku mam extremne tvrdou 650uS po pridani dle doporuceni na obale se dadaji prvky jako Ca, draslik horcik. Menim cca jednou za 14dni 50l vody. Nekdy i driv, podle casu.
Edit: Cilove parametry ted z hlavy nevim, ale vim ze se pohybu ve stupnici velmi mekka voda.
Seachem Equilibrium tam dáváš proč - resp. jaké jsou cílové parametry vody ?
Jj, urcite JBL testy, ty vychazeli v testech nejlip. Dobro, udelam to jak rikas, dekuji ti za Tvuj cas. Prezentaci udelam. Mejs se
Tak světlo bych už nepřidával ale svítil tak nejméně 8 hodin vodu máš osmotickou, takže žádný dusík ani fosfor neobsahuje ty jen vyrovnáváš tvrdost z toho bude nějaký draslík a stopové prvky. Bez testu se ale nepohneš a nekupuj si papírky, ale značku sera nebo jbl.

Ahoj, CO2 na noc vypinam, resp dve hodiny pred zhasnutim svetel. Zapinam vyrazne driv, tak aby bylo dostatek CO2 ve vode nez se rozsviti svetla. Proud mam dostatecny na distribuci CO2 potazmo zivin. Odkaluju minimalne, max jednou za mesic. A ve dne se nehrabu a kdyz odkaluju beru to spis povrchove.
Kdyz se podivas na foto Alternanthery a priblizis si ji, tam ruducha neni. Na starsich listech. Na anubiasu byla ale odeznela. V podstate ani tak ruduchu neresim. Protoze kdyby ty starsi listy prospivaly, tak se tam nevytvori. Proc neprospivaji je duvod proc pisu.
Ok, poridim test na dusik a fosfor. Zmerim, vyhodnotim. Nasledne zvysim cas sviceni o hodinu po tydnu. Popripade poridim jeste jedno svetlo. Tzn 110w na nejaky 170 litru.
Dekuji za rady
vaclav ti dobře poradil, s tím se nedá než souhlasit i s určením řasy, bohužel to ruducha je. Dal jsi se na vyšší akvaristiku,tak opravdu alespoň NO3 a PO4 by chtělo měřit. Alespoň do doby, než přijdeš kolik toho ty kytky potřebují. To, že se jedné kytce daří, neznamená, že je něčeho dost, prostě si to umí vzít na úkor ostatních. V neposlední řadě, ruducha nemusí souviset jen s nepoměrem živin, ale také kolísáním pH(vypínáš na noc CO2?), větším proudem nebo vířením dna(ryby, časté zásahy do dna). A to se zase vracíme o testování, pokud chceš nalézt příčinu.
Dropchecker je v poradku, svetle zelena barva. No nejakym testu vody se zatim vyhybam. Zatim nevidim nejaky projevy nedostaku zivin u rostlin az na to cim poukazuju. Rychle rostouci rostliny jako hygrophila polysperma roste ze ji nestacim strihat. Takze zivin se domnivam tam bude dost.
Vodu jsme menil co tyden. Mam reverzni osmozu takze voda je ok. Pridavam pripravek seachem equilibrium na upravu osmo vody.
No puvodne sem si myslel jestli neni 55w na svetle malo. Ale nez udelam nejaky zasah resp zmenu, chtel sem to probrat.
PS: ruducha to neni, mozna to tak vypada. Na nekterych miste kdysi byla a uplne odeznela.
Kazdopadne diky za tvuj cas
Podle mě málo svítíš a nikde jsem neviděl drop checker abys viděl jak si na tom s CO2. Hlavně si ale založ prezentaci akvária a něco o vodě bys měl taky vědět, aspoň NO3 a PO4 a možná i Fe. Jinak je to klasická ruducha.

0 08.07.2021 19:31 MPE-65mm – Špatné starší listy

Ahoj všem, měl bych prosbu. Pročítam různe diskuze a nemohu nikde najit problem se starsimi listy. Problem tkví v tom, ze starsi listy v podstate u vsech rostlin jsou nepekne, maji na sobe rasu GSA ( flekovita rasa) a tak nejak neprospivaji. Rostliny ale maji vzdy nove prirustky a napriklad stonkova rostlina jede jako z vody. Zaznamenal jsem to predevsim na anubiasu a Alternanthera reineckii mini viz foto. U Ludwigia super red mi v podstate opet stagnuji spodni listy az opadaji.
Info o nadrzi:
90x45x45
Filtr Oase biomaster 250 nabity matrixem
Druhy filtr aqua nova NCF800 ktery ma za ukol sber necistot z hladiny pomoci skimeru a distribuci plyneho CO2 po nadrzi
Svetlo chihiros Led A 55w A901
Jiz zminovane plyne CO2
Svitim 6h a hnojim tekutymi seachem hnojivy dle jejich tabulky, pouze makro vcetne mikro. Bez hormonu atd. Nadrz v podstate prosperuje, je bez ras az na tu GSA ktera se mi po case udela i na skle. Prihnojuji fosforem, jiz delsi dobu cca mesic a stale neni videt vysledek.
Dekuji za jakoukoliv fundovanou radu
V priloze posilam i nadrz v ranem stadiu ( 3-4mesice). Nadrz je k dnesnimu dni cca pul roku po zalozeni
Starší reakce
Tyhle mi jdou jen v písku
Mně se tohle dělo, když jsem je asi zasadil příliš hluboko. Časem se to spravilo.
Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Něco podobného platí i o rostlinách v akváriu. Asi bych hned nestrkal hnojivo k rostlině, která je čerstvě zasazená. Pokud se nepřijmou zkus zasadit něco jiného. Vždycky je lepší pěstovat skupinu rostlin, kterým se daří, než se snažit o ty s kterými to nejde.

Zdravím, mám dotaz.
mám v akvárku několik výše zmíněných rostlinek a jedné se nedaří (viz. foto). Nevíte někdo čím to je? Ostatním se daří. Stejně vypadají listy cca 2 - 3 rostlinky Hygrophila polysperma. Rostlinky jsou v akváriu od 12.5.2021 a mají u kořenů NPK kapsle hnojiva.
Díky za rady
Starší reakce
Udělej si prezentaci nádrže s co nejvíce informacemi a fotkami. Vypadá to na rozsivky.

0 13.05.2021 12:25 Ubru – Prosím o pomoc

Po pár dnech se mi začala většina věcí v akváriu zabarvovat do žluta, rostliny uhnívají a jsou na nich bíle kousky jak kdyby plíseň, prosím o radu co by to mohlo způsobovat a jak to zlepšit děkuji moc.
Pro ryby použivám klasické krmení (malé granulky) + kytky 2-3x týdně lehce hnojím pomocí Boiflor (Rataj).
Starší reakce
Tak pokud jsou na špici jakoby mírně průhledné tak je to znamení že rostou.

No nevím . Kvůli problému na foto.1 jsem začal přidávat fosfor . Po cca 1 měsíci jsem listy odstranil foto.2 .A v pondělí začal růst ten malý .Rostlinu mám cca 1rok a až po provedení změn v březnu (světlo , CO2 ) se začali objevovat takovéto listy.
Tvoje hnědovka nemá žádný problém. Takto se normálně listy vyvíjí a tím jak stárnou se postupně ty průhledný konce tzv. dotahují. Mylím si, že rostlina je zdravá.
Starší reakce
Tak používáš tekuté CO2 což je vlastně zředěná desinfekce podobná savu a ta může poškozovat listy rostlin.

No za týždeň porástla asi 2 cm čo je dosť si myslím, prikladám fotku 8 týždeň a 9 týždeň. Myslím že problémom by mohla byť aj tvrdá voda, ale neviem ako by sa to prejavilo
Tak je několik velice podobných rostlin z různými názvy a některé z nich nejsou zrovna jednoduše pěstovatelné. Tahle k nim zrovna patří a klidně se může stát, že ti neporoste.

Rotala sp. Vietman H'ra, áno uz je v prezentacii
Nevím, o jaké rotale mluvíš v prezentacích žádnou na seznamu nemáš.

Aký problém ma potom rotala keď je dobre zasadená , ma svetlo aj co2?
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49125x