Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2019 19:18 R Muž vaclav [15013] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jitka66
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2019 19:11 Žena Jitka66 [8] – Cryptocoryne wendtii
Zdravím :-) V akváriu mám Cryptocoryne wendtii. Déle než 1 rok. Rozrůstala se, až moc... Nyní jsme zjistila, že se ji rozpadávají listy. Proč? Ostatní rostliny jsou v pořádku. Musím často prostřihávat. Prvně jsem myslela, že ji něco okusuje... Ale to asi nepřipadá v úvahu. Do akva jsem jž dlouho nepřidávala žádné nové ryby nebo šneky, ani krevetky. Vše se mi množí samo... prosím o radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 13:18 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: zervajs
Troufám si tvrdit, že ani v jednom akvu přerybněno určitě nemám, neléčím.
V menším se mi udělal nepatrný zákal po vysazení ráčků a pár nových rostlin, cca před dvěma týdny. Budu teď častěji měnit vodu (až se vrátím z dovolené).
A chemii se snažím vyhýbat, zatím jsem nikde nepoužil. ;-)
OK, dáme tomu čas, vybrané filtrnáplně odstraním a uvidíme.
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 12:37 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Socrates
Nevím. Jde o to, že jsem tyto filtrační média nezkusil a to ani u akar (které jsem krmil srdcem), nemám osobní zkušenost.
Vždyť Ti ani neradím, jen se ptám jak to máš promyšlené. :) Pokud nemáš přerybněno, neléčíš, nemáš např. zákal, tak by měla stačit kostka bioakvacitu.
Pokud jdeš přírodní cestou, tak nespěchej, chce to mezi jednotlivými kroky čas. A někdy hodně trpělivosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 12:05 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: zervajs
Takže doporučuješ kompletně obyčejné houby nebo nějakou speciálnější náplň můžu nechat (např. Cirax)?
V menším akvu jsem filtr úplně odstranil. Je tam i jiné složení dna, ale taky to moc nevzkvétá, na můj vkus. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 11:46 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Socrates
Zkus. ;-) A v tom druhém ten filtr necháváš, nebo jen občas pouštíš? (vodoléčba= vlastně takové sterilní hnojení) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 11:41 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: zervajs
Ha, vidíš ... mám je tam protože je Juwel doporučoval na letáčku přiloženým k filtru, co tam mám stydim
Zkusím nahradit obyčejnými molitanovými houbami ...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 11:23 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Socrates
Ty náplně do filtru, hlavně ta co odbourává rostlinám dusík, používáš proč? Nemáš ve vstupní vodě tolik dusíku, abys ho ještě odstraňoval, né?
PS: zkus vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 10:13 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Maq
Pokusím se to doplnit zítra, až budu doma. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 09:58 Maq Re: Socrates
Pomohlo by, kdybys doplnil prezentace o fotky těch rostlin, které rostou neuspokojivě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 09:51 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetkyRe: Smetany
Plovoučky jsem od posledního fota musel hodně omezit, ty se jako jediné dost rozrůstaly a čím víc jich bylo, v tím horším stavu byly. Takže teď už to taková džungle není a světla je dost.
Kořeny, pokud nějakou rostlinku vydloubli Pandíci nebo jsem přesazoval, byly vždy bílé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 09:19 Muž Smetany [1226] Re: Socrates
Můžeš zkusit vytáhnout nějakou rostlinku které se nedaří a kouknout na kořeny pokud budou bílé asi bych dno jako hlavní problém vyloučil. Máš tam krásnou džungli z plovoucích rostlin. To je fajn ale zároveň to může být trochu problém-> málo světla a navíc plovoucí rostliny odčerpávají z vody hodně živin. Nemusí to být pravda dávám jen jako námět k přemýšlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2019 09:08 Muž Socrates [298] - Raci, krabi, krevetky – Rostliny neprosperují
Ahoj.
Píšu, protože jsem moc moc smutný a stále přemýšlím, co s tím...
Ani v jednom z akvárií se nedaří rostlinkám, přesto že jsem většinou vybíral ty, které by neměly být náročné. Nedaří se jim v tom smyslu, že se nerozrůstají, jakoby stagnují a některé po čase nevypadají tak hezky, jako když jsem je sázel. Že by uhnívaly, to zase ne.
Když se ale kouknu ke kolegům, kteří třeba kašlou na údržbu, výměny vod apod., jak jim to prosperuje a během pár týdnů mají v akva úplnou džungli, tak bych brečel.
U mě v tom větším akvárku je po dvou měsících sotva znatelný pokrok, prostě až na pár výjimek nerostou.
Tak nevím, jestli mám blbě namíchané dno (u většího akva místy i dost vysoké) nebo jestli je špatná voda ...
Hodnoty jsem měřil jen ze začátku a to asi ne příliš přesnými testy.
CO2 jsem používal, ale neviděl jsem rozdíl.
Vím, radí se těžko, když u toho člověk není, ale třeba špatně zvolený substrát nebo výšku dna by ze svých zkušeností mohl někdo kritizovat.
Díky za případné reakce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2019 21:01 Maq Re: Acomys
Kup si reverzní osmózu! Není to drahá věc a investice se Ti za daných okolností rychle vrátí. Teprve potom Ti tuhle radu vyfakturuji... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2019 20:42 Žena Acomys [106] Re: Maq
Fotka k příspěvku Ona ta voda není zas moc tmavá, jednak je částečně zkreslená osvětlením, ty předchozí žárovky dávají hodně teplé světlo - s novým světlem a bez zadní stěny vypadá ta voda skoro čirá. A taky tam mám jednu větev, dřív byly dvě, a přidávám i mandlovníkový list, takže tu barvu jsem vždy přičítala právě těmto věcem. Pro představu foto vody z kostky (tmavá) a z akvária (světlejší). Není to blbě, dávat tam mandlovník, když filtruji přes aktivní uhlí?

Voda z vodovodu ve většině Mexika není pitná. Pitná se kupuje v 20l kanystrech. Všichni výrobci tvrdí, že je z RO, jsou levné a drahé. Ta drahá, co používáme na pití opravdu nenaměřila nic, levnější je to co používám do akvária (a na vaření a jako pitnou pro psy). Asi nemění tak často filtry?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2019 20:11 Žena Acomys [106] Re: zervajs
tak já jsem taky stále "pokorným žáčkem". I když jsem mezi akvárky vyrůstala, tak až po návratu k akvaristice poslední dva roky zjišťuji, že když akvárium bez vlastního přičinění prosperuje, člověk se houby naučí. To jen mění vodu, krmí ryby, neustále protrhává kytky, a nepřemýšlí o tom, proč se to či ono v akváriu děje.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2019 11:50 Maq Re: Acomys
Acomys napsala: v jednu chvíli mi po prvním přidání aktivního uhlí voda celá zežloutla. V druhém akva se stejným substrátem se nic takového nestalo. Možná jsem v téhle várce nahrabala nějaké nečistoty?
To je opravdu zvláštní. Všiml jsem si, že voda má hnědý nádech, přičítal jsem to huminovým látkám.
I když tedy octový test byl negativní, i tak mám podezření, že v akváriu je přemíra vápníku. Ten potlačuje příjem hořčíku a draslíku, a tomu by mohly odpovídat ty projevy na rostlinách.
Ale těžko říct. Tyhle silně mineralizované vody jsou tak nepřehledné, že já se vůbec nepokouším s nimi něco podnikat.
Ještě mě zarazil údaj ve Tvé prezentaci - že snad z reverzní osmózy teče voda s obsahem kdečeho???? Z RO by měla v zásadě téct voda, ve které nic není.
V (severním) Mexiku asi teče z kohoutku něco jiného, než evropské standardy, nemám pravdu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2019 07:40 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Acomys
Děkuji za vysvětlení(akva uhlí), když čtu Tvou přírodní cestu akvaristikou,tak jsem „pokorným žáčkem“.
Sleduji jen např. Jirku Ščobáka, ten by určo věděl poradit.
Limitním faktorem může být i moc světla na málo živin, tak jako nedostatek světla na přemíru živin. Nebo netrpělivost při jednotlivých krocích, (kde rostliny potřebují čas na novou změnu).
Tak ať se daří, a dej vědět, kde byl zakopaný pes. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:50 Žena Acomys [106] Re: Maq
Fotka k příspěvku octový test jsem dělala ještě než jsem to nasypala do akva, proprala jsem to jak se dalo - pokud se kouknete na fotky z dřívějška, v jednu chvíli mi po prvním přidání aktivního uhlí voda celá zežloutla. V druhém akva se stejným substrátem se nic takového nestalo. Možná jsem v téhle várce nahrabala nějaké nečistoty?
Ještě pro porovnání - vedle akvária mám plastový box a v něm ve stejném substrátu kytky na prodej - moc nerostou, ale ani neopadávají. Stejné výměny vody, méně šneků a jen denní světlo. To bude další zkušební krok, sundat uplně světlo a odstranit tapetu. Je to jediné akva kde převládá umělé osvětlení a jediné, kde jsou problémy.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:47 Muž vlka [3521] Re: Planorbella
V dnešní době je někdy v potocích to, co by tam být nemělo. Mě by nenapadlo dát do AQ štěrk z potoka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.05.2019 22:40 Muž Planorbella [643] Re: vlka
vlka napsal: ...čauky...štěrk z potoka jsi řádně proprala...???
Proč? Vadí to nějak? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:33 Muž vlka [3521] Re: Acomys
Čauky. Štěrk z potoka jsi řádně proprala? A nevím, jestli LED žárovky jsou pro tvoje rostlinky to pravé. Přijde mi i vysoké PH. Nemůžu poradit, protože jsem nikdy nic v AQ neměřil. Ale prezentaci máš, snad se ozvou a poradí zdejší zkušení akvaristé. Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:30 Muž Smetany [1226] Re: Maq
Měl jsem stejnou myšlenku ale moc mi to nesedí s tím že se v akváriu snižuje pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:28 Maq Re: Acomys
Substrát - udělej octový test.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:20 Žena Acomys [106] Re: Smetany, Planorbella
pH vstupní vody 7,8 (papírkové testy, takže plus mínus), v akváriu vždy o něco méně, 7,4-7,2.
Dusíku by mělo být ve vstupní vodě 50-80mg/l, proto jsem si myslela že vodoléčba pomohla tomu limnobiu přežít, ale teď už to nefunguje. Bohužel už papírky došly, a momentálně nejsou finance na kupování "blbostí" pro akva, abych vodu znovu otestovala. V případě, že je to nedostatkem dusíku by používání RO vody mělo situaci zhoršit, ne? Uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:11 Žena Acomys [106] Re: zervajs
Přiznám se, že uhlí protože všichni ho používají (tady v Mexiku). :-) Já jsem spíš na ty low-tech akvária co si na okně žijí s minimem zásahů vlastním životem. Mělo by to vychytávat organické znečištění, těžké kovy, chlor. Nevím jestli to vychytá i arsen, toho je ve vodovodní vodě hodně, též hliníku a olova, víc si nepamatuji.
Víc o tom uhlí tady: issuu.com/… já bych to stejně jen méně srozumitelně papouškovala.

Světlo tam bylo silný, dřív jsem ho měla v 70l a rostlo všechno až moc. Naopak jsem ho měnila za slabší a trochu posun k lepšímu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:09 Muž Planorbella [643] Re: Acomys
Taky si myslím, že je problém s dusíkem ve vodě, je ho málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 22:05 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Smetany
Uhlí jsem nepoužíval, proto jsem se zeptal. A nádavkem se zamyslel. ;-) Ono to bude o celkové rovnováze. Ať jsem taky za „vzdělance“ smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 21:55 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Uhlí moc hnojiv neadsorbuje určitě ne draslík (dělám chytrého ale dozvěděl sem se to nedávno) ale to neznamená že v akváriu nechybí. Těch možností je spoustu a nejzvláštnější mi přijde že nejdou ty plovoucí kytky. Znáš pH? To vzduchování je dobrý nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 21:46 Muž zervajs [335] - RostlinyRe: Acomys
Nejsem zkušený, jen se zeptám. Na co to uhlí ve filtru?
Těmi výměnami vody (asi) rostliny dostávají „hnojení“, které jim ale „krade“ uhlí. :-(
Kytkám může chybět draslík a další prvky.
Tím prvkem může být i málo světla.
Zkusil bych test na dusík. (nitrát)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 21:31 Žena Acomys [106]
Chtěla bych se zeptat, co si vy zkušenější myslíte, že je za problém v mém akváriu? žádné rostlině se extra nedaří. Valisnerie roste, ale listy jsou bledé. Kryptokoryny stagnují, sem tam díra v listech. Vrcholky egerie blednou, moc neroste a vyhání strašně moc kořenů, stejně jako najas, obojí porostlé krátkou řasou. Hygrophila a ludwigia opadávají, a mají díry v listech, ze začátku to na hygrophile vypadalo jako propíchané špendlíkem, postupně se díry zvětšují, rozšiřují od špičky ke stonku, až list upadne. Ludwigia aspoň roste do výšky, hygrophila vůbec, po té co jsem ji asi před dvěma měsíci zastřihla. Úplně nejhůř jsou na tom plouvoučky - limnobium jsem nejdřív z jedné rostlinky zachránila častými výměnami vody, trochu se rozrostla, a pak začaly uhnívat nové listy, a novější listy a odnože jsou bledé, malé. Z okřehku nikdy nic nevypěstuju, co tam dám, to tam v lepším případě nějde plave. Na stěnách se tvoří velké množství přisedlé řasy. Vyměnila jsem světlo za slabší, to mi přijde že trochu pomohlo s řasou, najas a ludwigia trochu povyrostly. Asi před měsícem jsem dala ke kořenům jsem hygrophily tabletku draslíku (pro lidi), nevím jestli to byla blbost, změnu jsem nezaznamenala, ani k lepšímu, ani k horšímu.
Mám v plánu pokračovat s používáním třetiny vody z RO při výměnách, měnit častěji aktivní uhlí, přemýšlím i o tom přidat vzduchovací kamínek - v rybníčku to proti řasám pomohlo, až moc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 11:00 Muž surel [3] – Problém s Eleocharis montevidensis
Chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenosti s pěstováním Eleocharis montevidensis. Rád bych tuto rostlinku pěstoval ve své nano nádrži, ale první pokus zatím skončil nezdarem. Po zasazení po cca 14ti dnech kompletně odešla. Sice se někde píše, že její přechod do submerzu je složitý a může se stát, že odejdou kompletně všechny jehlice než se začnou tvořit nové, ale zajímalo by mě jak dlouhá cca taková doba může být.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 21:34 Muž Xklop [164] - RostlinyRe: sindljan
Ahoj,
jak již zde bylo napsáno. Písek na dně nebude nic špatného, o velikosti zrnitosti se mohou vést dlouhé diskuze.... Problém vidím v nesprávné údržbě, nedostatku rostlin v kombinaci se silným osvětlením. Typ zářivky bych neřešil, to je též na dlouhé téma. A taky ten ancistrus si z těch pár kytek dělá samoobsluhu..... Řešení - buď jak někdo psal založit celé znovu + pečlivá údržba. Nebo vyházet ty kameny co vypadaj jak z Chorvatska od moře, ty by určitě v octu šuměly. Vyhodit kompletně všechny kytky, jsou tak zaraseny že ani koupel v glutalformaldehydu ala tekuté CO2 je nezachrání. Provést hloubkové odkaleni jak hluboko to jde, třeba až na sklo. Koupít asi pětkrát více kytek než jich tam je teď. Hlavně rychle rostoucí plevele, zde z místního atlasu. A pak provádět pravidelnou údržbu - výměnu 30% vody každý týden a podstive odkalovani. Potom bude akvarko jak z alabastru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.03.2019 21:28 R Muž ctibum [7177] Re: Olin
Pokud se nedaří jen jednomu druhu, tak bych ho prostě dal pryč a zkusil třeba jiný, než abych riskoval, že si změnami rozhodím ty ostatní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:46 Olin – Pogostemon erectus
Zdravím, u mě se celkem rostlinám daří až na pogostemon erectus. Nevím jestli je problém v hnojení nebo jinde. Hnojím pouze komplexním hnojivem seachem flourish a co2 láhev....(nechci hnojit denně) můžete poradit co změnit nebo přidat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:42 Muž Planorbella [643] Re: Vip
Já bych naopak nic nevyhazoval, teď myslím rostliny a pokud se bavíme o akváriu v prezentaci tak bych tam samozřejmě dal ty nově koupené rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:34 R Muž vaclav [15013] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vip
Nevím proč vyhazovat řasobijec je to normální hnojivo s draslíkem a stopovými prvky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:30 Muž Vip [34] Re: PatasF11
Prostoru je v akváriu více než dost, soudím dle fota v prezentaci. Proč odšnekovávat? Tyhle malé potvory pomohou s řasou více než onen řasobijec od Rataje. A tady se jim "zapaří" i ulity než Ti to všechno ožerou hmm . Půlka kytek to má pomalu za sebou.
Kořen máš umístěný v jediném místě, kde je alespoň trochu světlo. Jinak je to tma tmoucí (ať žijí "sety") a v té toho mnoho neporoste. Kořen přesuň někam do kouta (na něj dej ten anubias) a přímo pod osvětlení zasaď tu rostlinu co máš na pravé straně, snad se vzpamatuje. Ty zařasené stonkovky bych vyhodil z akvária do wc, hned za nima by šel řasobijec.

Nové stonkovky co jsi koupil, zrovna do akvária, není důvod je mít bokem >>> malou matku(M10-13), elektrikářskou stahovačku, ovázat kolem stonku a poslat ke dnu jako svazek rostlin. Bude to vypadat lépe než tu stonek, tam stonek.
Tady to bude ještě fuška, držím palce pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 16:09 R Muž ctibum [7177] Re: PatasF11
Když pominu otázku, proč jsi je tedy kupoval a co v praxi znamená odšnekovávání, tak se zeptám, proč je nemůžeš zasadit během odšnekovávání? Jinak nejednou jsem měl rostliny v kýblu i tři týdny a daly to bez zásadních problémů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 15:53 PatasF11
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,dnes jsem na burze koupil (doporučeně) rostliny, ale nemám prostor kam je dát...Právě odšnekovávám a otázka je jestli vůbec přežijí zhruba 2 týdny takhle bez zasazení.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 20:24 Muž DeRosa [12] - CichlidyRe: Amatértom
No tak jsem za troubu stydim Sem vlastně čet že to téhle rostlince trvá dost dlouho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.01.2019 20:21 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: DeRosa
Tohle je podle mě emerzní list proserpinaty :). Ten pod vodou nepojede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 20:12 Muž DeRosa [12] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Prosím o radu co mi tam chybí..Tipuju fosfor?Možná zvednout trochu NO3...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 15:38 R Muž vaclav [15013] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tom25
Chtělo by to prezentaci, proč tak vysoká teplota, protože to bych hledal spíš rostliny do tepleší vody jako k terčům. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2019 14:31 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom25
Takovejch lidí rozdává přebytky zadarmo. Stačí se trochu rozhlédnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.01.2019 14:22 Muž jarovo [1695] Re: Tom25
Začínal som s úplne inými rastlinami ako mám teraz v AQ. Hlavná skúsenosť je že nie všetky rastliny rastú v každej vode / tvrdosť, ph, ..... / pri akejkoľvek teplote a svetle. Nebudem ti radiť čo máš spraviť, najlepšie keď na to prídeš sám.
Čo by som spravil ja? prešiel by som si atlas rastlín a vytypoval si rastliny ktoré by mi mali rásť podľa podmienok ktoré mám ja. Prešiel by som si fórum "Darujem" a porozmýšlal nad radami akvaristov, ktorí sa tým zaoberajú už dlhšiu alebo dlhú dobu.
Každá rastlina potrebuje čas na aklimatizáciu, tranformuje sa rast pod vodou - takže zhadzuje staré listy a tvorí si postupne nové, teplota 28C je tiež pre väčšinu rastlín tá vyššia ale nie ideálna. Po zasadení už zásadne nehýbať a neupravovať - korene sa musia chytiť.
Bolo by toho ešte veľa, ale najlepší rádca je vlastná skúsenosť - takže nech sa darí palec ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 14:03 Andaska Re: Tom25
Nasaď tam ty rychlerostouci rostlinky jak Ti tady radí ostatní. Třeba egerii densu, ludwigii, klidně i nějakou kryptošku a plovoučky (růžkatec, salvinia natans).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 13:51 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: drvi
Někdo si myslí ,že to je světlem ,že nedosáhne až na dno ,že mam celkem vysoké akvárium a dostal jsem tolik rad každá jiná ,že nevím vůbec co teď :-D Teplotu se snažím držet kolem 28 stupnů mam topení s termostatem . Dno mam kvalitní opravdu co by mělo prospívat rostlinkám nebylo levné kolem 500kč pytel ,když tak vyfotím . Mam strach přidat více rostlin ,když se nedaří těmhle utratím za rostlinky a pak mě to bude mrzet ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 13:31 Muž JirkaŠčobák [3236] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom25
Tom25 napsal: Taky fakt a neměl by jste tu radu proč se nedaří rostlinkám ?
Protože tam pořádně žádný nemáš. Protože jsi použil ne úplně vhodné druhy. Dej 30 rostlinek Sagittaria subulata a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 13:26 Žena drvi [2963] Re: Tom25
Zkontroluj si hodnoty vody, hlavně NO3, žádné tekuté CO2 tam nelej, to je jen glutaraldehyd a rostlinám neprospívá, používá se k hubení řas. Co to máš za dno? Uber dobu sviceni ba max 8 hodin. Co ta teplota, 23 -28 je dost velký rozptyl, to ti tak kolísá? Nemáš topítko? Ale hlavně, nacpi tam spoustu obycejných stonkovek a uvidíš, ono se to chytne.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 42 43

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49125x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari?od=501