Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 21:55 Muž Smetany [1226] Re: zervajs
Uhlí moc hnojiv neadsorbuje určitě ne draslík (dělám chytrého ale dozvěděl sem se to nedávno) ale to neznamená že v akváriu nechybí. Těch možností je spoustu a nejzvláštnější mi přijde že nejdou ty plovoucí kytky. Znáš pH? To vzduchování je dobrý nápad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 21:46 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Acomys
Nejsem zkušený, jen se zeptám. Na co to uhlí ve filtru?
Těmi výměnami vody (asi) rostliny dostávají „hnojení“, které jim ale „krade“ uhlí. :-(
Kytkám může chybět draslík a další prvky.
Tím prvkem může být i málo světla.
Zkusil bych test na dusík. (nitrát)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.05.2019 21:31 Žena Acomys [97]
Chtěla bych se zeptat, co si vy zkušenější myslíte, že je za problém v mém akváriu? žádné rostlině se extra nedaří. Valisnerie roste, ale listy jsou bledé. Kryptokoryny stagnují, sem tam díra v listech. Vrcholky egerie blednou, moc neroste a vyhání strašně moc kořenů, stejně jako najas, obojí porostlé krátkou řasou. Hygrophila a ludwigia opadávají, a mají díry v listech, ze začátku to na hygrophile vypadalo jako propíchané špendlíkem, postupně se díry zvětšují, rozšiřují od špičky ke stonku, až list upadne. Ludwigia aspoň roste do výšky, hygrophila vůbec, po té co jsem ji asi před dvěma měsíci zastřihla. Úplně nejhůř jsou na tom plouvoučky - limnobium jsem nejdřív z jedné rostlinky zachránila častými výměnami vody, trochu se rozrostla, a pak začaly uhnívat nové listy, a novější listy a odnože jsou bledé, malé. Z okřehku nikdy nic nevypěstuju, co tam dám, to tam v lepším případě nějde plave. Na stěnách se tvoří velké množství přisedlé řasy. Vyměnila jsem světlo za slabší, to mi přijde že trochu pomohlo s řasou, najas a ludwigia trochu povyrostly. Asi před měsícem jsem dala ke kořenům jsem hygrophily tabletku draslíku (pro lidi), nevím jestli to byla blbost, změnu jsem nezaznamenala, ani k lepšímu, ani k horšímu.
Mám v plánu pokračovat s používáním třetiny vody z RO při výměnách, měnit častěji aktivní uhlí, přemýšlím i o tom přidat vzduchovací kamínek - v rybníčku to proti řasám pomohlo, až moc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2019 11:00 Muž surel [3] – Problém s Eleocharis montevidensis
Chtěl bych se zeptat, zda někdo nemá zkušenosti s pěstováním Eleocharis montevidensis. Rád bych tuto rostlinku pěstoval ve své nano nádrži, ale první pokus zatím skončil nezdarem. Po zasazení po cca 14ti dnech kompletně odešla. Sice se někde píše, že její přechod do submerzu je složitý a může se stát, že odejdou kompletně všechny jehlice než se začnou tvořit nové, ale zajímalo by mě jak dlouhá cca taková doba může být.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 21:34 Muž Xklop [163] - RostlinyRe: sindljan
Ahoj,
jak již zde bylo napsáno. Písek na dně nebude nic špatného, o velikosti zrnitosti se mohou vést dlouhé diskuze.... Problém vidím v nesprávné údržbě, nedostatku rostlin v kombinaci se silným osvětlením. Typ zářivky bych neřešil, to je též na dlouhé téma. A taky ten ancistrus si z těch pár kytek dělá samoobsluhu..... Řešení - buď jak někdo psal založit celé znovu + pečlivá údržba. Nebo vyházet ty kameny co vypadaj jak z Chorvatska od moře, ty by určitě v octu šuměly. Vyhodit kompletně všechny kytky, jsou tak zaraseny že ani koupel v glutalformaldehydu ala tekuté CO2 je nezachrání. Provést hloubkové odkaleni jak hluboko to jde, třeba až na sklo. Koupít asi pětkrát více kytek než jich tam je teď. Hlavně rychle rostoucí plevele, zde z místního atlasu. A pak provádět pravidelnou údržbu - výměnu 30% vody každý týden a podstive odkalovani. Potom bude akvarko jak z alabastru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.03.2019 21:28 R Muž ctibum [6921] Re: Olin
Pokud se nedaří jen jednomu druhu, tak bych ho prostě dal pryč a zkusil třeba jiný, než abych riskoval, že si změnami rozhodím ty ostatní...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:46 Olin – Pogostemon erectus
Zdravím, u mě se celkem rostlinám daří až na pogostemon erectus. Nevím jestli je problém v hnojení nebo jinde. Hnojím pouze komplexním hnojivem seachem flourish a co2 láhev....(nechci hnojit denně) můžete poradit co změnit nebo přidat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:42 Muž Planorbella [643] Re: Vip
Já bych naopak nic nevyhazoval, teď myslím rostliny a pokud se bavíme o akváriu v prezentaci tak bych tam samozřejmě dal ty nově koupené rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:34 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Vip
Nevím proč vyhazovat řasobijec je to normální hnojivo s draslíkem a stopovými prvky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 20:30 Muž Vip [32] Re: PatasF11
Prostoru je v akváriu více než dost, soudím dle fota v prezentaci. Proč odšnekovávat? Tyhle malé potvory pomohou s řasou více než onen řasobijec od Rataje. A tady se jim "zapaří" i ulity než Ti to všechno ožerou hmm . Půlka kytek to má pomalu za sebou.
Kořen máš umístěný v jediném místě, kde je alespoň trochu světlo. Jinak je to tma tmoucí (ať žijí "sety") a v té toho mnoho neporoste. Kořen přesuň někam do kouta (na něj dej ten anubias) a přímo pod osvětlení zasaď tu rostlinu co máš na pravé straně, snad se vzpamatuje. Ty zařasené stonkovky bych vyhodil z akvária do wc, hned za nima by šel řasobijec.

Nové stonkovky co jsi koupil, zrovna do akvária, není důvod je mít bokem >>> malou matku(M10-13), elektrikářskou stahovačku, ovázat kolem stonku a poslat ke dnu jako svazek rostlin. Bude to vypadat lépe než tu stonek, tam stonek.
Tady to bude ještě fuška, držím palce pivo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 16:09 R Muž ctibum [6921] Re: PatasF11
Když pominu otázku, proč jsi je tedy kupoval a co v praxi znamená odšnekovávání, tak se zeptám, proč je nemůžeš zasadit během odšnekovávání? Jinak nejednou jsem měl rostliny v kýblu i tři týdny a daly to bez zásadních problémů...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2019 15:53 PatasF11
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,dnes jsem na burze koupil (doporučeně) rostliny, ale nemám prostor kam je dát...Právě odšnekovávám a otázka je jestli vůbec přežijí zhruba 2 týdny takhle bez zasazení.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 20:24 Muž DeRosa [12] - CichlidyRe: Amatértom
No tak jsem za troubu stydim Sem vlastně čet že to téhle rostlince trvá dost dlouho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.01.2019 20:21 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: DeRosa
Tohle je podle mě emerzní list proserpinaty :). Ten pod vodou nepojede.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2019 20:12 Muž DeRosa [12] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Prosím o radu co mi tam chybí..Tipuju fosfor?Možná zvednout trochu NO3...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 15:38 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tom25
Chtělo by to prezentaci, proč tak vysoká teplota, protože to bych hledal spíš rostliny do tepleší vody jako k terčům. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2019 14:31 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom25
Takovejch lidí rozdává přebytky zadarmo. Stačí se trochu rozhlédnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.01.2019 14:22 Muž jarovo [1695] Re: Tom25
Začínal som s úplne inými rastlinami ako mám teraz v AQ. Hlavná skúsenosť je že nie všetky rastliny rastú v každej vode / tvrdosť, ph, ..... / pri akejkoľvek teplote a svetle. Nebudem ti radiť čo máš spraviť, najlepšie keď na to prídeš sám.
Čo by som spravil ja? prešiel by som si atlas rastlín a vytypoval si rastliny ktoré by mi mali rásť podľa podmienok ktoré mám ja. Prešiel by som si fórum "Darujem" a porozmýšlal nad radami akvaristov, ktorí sa tým zaoberajú už dlhšiu alebo dlhú dobu.
Každá rastlina potrebuje čas na aklimatizáciu, tranformuje sa rast pod vodou - takže zhadzuje staré listy a tvorí si postupne nové, teplota 28C je tiež pre väčšinu rastlín tá vyššia ale nie ideálna. Po zasadení už zásadne nehýbať a neupravovať - korene sa musia chytiť.
Bolo by toho ešte veľa, ale najlepší rádca je vlastná skúsenosť - takže nech sa darí palec ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 14:03 Andaska Re: Tom25
Nasaď tam ty rychlerostouci rostlinky jak Ti tady radí ostatní. Třeba egerii densu, ludwigii, klidně i nějakou kryptošku a plovoučky (růžkatec, salvinia natans).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 13:51 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: drvi
Někdo si myslí ,že to je světlem ,že nedosáhne až na dno ,že mam celkem vysoké akvárium a dostal jsem tolik rad každá jiná ,že nevím vůbec co teď :-D Teplotu se snažím držet kolem 28 stupnů mam topení s termostatem . Dno mam kvalitní opravdu co by mělo prospívat rostlinkám nebylo levné kolem 500kč pytel ,když tak vyfotím . Mam strach přidat více rostlin ,když se nedaří těmhle utratím za rostlinky a pak mě to bude mrzet ..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 13:31 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Tom25
Tom25 napsal: Taky fakt a neměl by jste tu radu proč se nedaří rostlinkám ?
Protože tam pořádně žádný nemáš. Protože jsi použil ne úplně vhodné druhy. Dej 30 rostlinek Sagittaria subulata a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2019 13:26 Žena drvi [2894] Re: Tom25
Zkontroluj si hodnoty vody, hlavně NO3, žádné tekuté CO2 tam nelej, to je jen glutaraldehyd a rostlinám neprospívá, používá se k hubení řas. Co to máš za dno? Uber dobu sviceni ba max 8 hodin. Co ta teplota, 23 -28 je dost velký rozptyl, to ti tak kolísá? Nemáš topítko? Ale hlavně, nacpi tam spoustu obycejných stonkovek a uvidíš, ono se to chytne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 12:33 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: Yirka
Taky fakt a neměl by jste tu radu proč se nedaří rostlinkám ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 12:02 Muž Yirka [9126] Re: Tom25
Než vyhodit, tak raději normálně do květináče.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 10:36 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: vaclav
Já to nevěděl říkám, že mi je dali v akvaristice, že nejsou tak náročné tak potřebuji řadu proč se nedaří..... Teď vyfim, že jedna je tera. Tak ji vyhodim a nebo hodím v akvaristice na hlavu dal jsem za ní 150kc. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.01.2019 10:33 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tom25
www.aqua-daho.cz/… Všimni si toho "T" za názvem to znamená Terarijní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2019 10:10 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)
Dobrý den, tak už jsem zjistil, jaké rostlinky mám. Lilaeopsis novae zelandiae, Hygrophila siamensis, Limnophila aromatická, Alternanthera cardinalis, Ophiopogon kyoto, to je vše a ještě asi kryptokera jeden druh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2019 20:36 Muž Robin151 [11] Re: Tom25
No ještě mě teď napadlo nenaložil jsis na začátek nenakoupil příliš těžké rostliny(projdi atlas jestli ještě víš jak se jmenujou) a teď jim nedokážeš dodat potřebné podmínky pokud ano určitě se tu najde někdo kdo ti vřele rad podaruje rostliny které se jednoduše pěstujou a jestli začínáš s rostlinama skus se poptat nějakého zkušenějšího rostlinkáře taky se pokouším aby moje nádrž byla krásně zarostlá ale moc se mi to nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2019 20:08 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: Robin151
Akvarko mám déle choval jsem dravce, ale to už je pryč a začínám s rostlinkami ale nějak se nedaří teplota vody 23 až 28 stupňů CO2 nepridavam teď jsem si objednal Rataj CO2 tekutem a Rataj BactoEsex na řasy a pro rostlinky.. Chtěl bych aby mi rostlinky rostli hezky mrzime že se jim nedaří hlavně mě to štve akvaristiky jsou drahý a ty rostlinky nebyli zas za hubičku jinak mám 350 l akvarko délka 135 výška 60 šířka 45
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2019 18:57 Muž Robin151 [11] Re: Tom25
Řek bych že máš stejný problém jako ja moc živin malo rostlin hodně svícení řasa by mohla přestat tolik rust a sundaš ji akvarijní stěrkou(s žiletkou) ale neviděl jsem celou nádrž
mohl bys taky založit o akváriu prezentaci takhle ti stejně moc lidí asi nepomůže a hodně ti s tím svícením pomůže určitě časovač.A nevím jak rostliny nebo akvárium máš dlouho ze začátku je asi tohle normální ale neber mě na sto procent za slovo nejsem nejzkušenější akvarista
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2019 18:00 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Svítím často 12h i více filtr jsem také koupil nový Sunsun 704hw A s UV lampu, sv Toto Chihiros LED A serie 120-140cm 65W Verze: A1201

Rozměry: 120 x 6 x 5 cm

Příkon: 65 W

Počet diod: 252 ks

Lumeny: 9700 lm.. Hnojim Rataj Bivoj takové kuličky hnědé. A nevím proč se nedaří
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2019 17:19 Maq Re: Tom25
Františku, otevři mi dole popelník. ... No, dneska nemáme žádnej obraz. Tak se ukaž, Tome, kdepak Tě máme?

Jinými slovy, s touhle troškou údajů musíš vyhledat elitního vizionáře...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2019 17:11 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků) – ??
Dobrý den, potřebuji radu rostlinkám se moc nedaří rostou pomalu u některých jsou nahnědlé listy občas sem tam dírka a na akvárku se mi dělá řasa takové zelené tečky které s toho jdou strašně těžko sundat máte radu co by mohlo být špatně a co zlepšit nebo udělat předem děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2018 15:13 Muž logrus [0] Re: afc1886
Možná je jedno jestli se tam dá hnojivo nebo hned kuličky.
Já ale nedal nic a ty kuličky(hnojivo) jsem tam dal až po 5 týdnech od založení a od té doby bych řekl že kytka přestala růst..
Třeba to s tím vůbec nesouvisí, jen jsem chtěl napsat co jsem udělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.12.2018 14:55 R Muž afc1886 [14685] Re: logrus
logrus napsal: Nějak mně nedošlo že se má pod kamínky dávat hnojivo, tak jsem žádné nedal a dodával dodatečně ty kuličky..
A proč by se muselo dávat hnojivo pod kamínky? Ty jílové kuličky ke kořenům ti budou stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2018 14:26 Muž logrus [0] Echinodorus uruguayensis
Ahoj..
poradí mně někdo proč mně přestala růst Echinodorus uruguayensis
rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_uruguayensis

Celkem mně rostla a od té doby co jsem přidal jednu kuličku JBL Kugeln 7+13 ke kořenům, bych řekl že přestala růst.
Ostatní kytky bych řekl že rostou dostatečeně...
Nějak mně nedošlo že se má pod kamínky dávat hnojivo, tak jsem žádné nedal a dodával dodatečně ty kuličky..

Je třeba možná že jsem hnojivo přidal pozdě, a kytka se už nezpamatovala, ikdyž vypadala živá?

díky za rady...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 20:37 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: sindljan
Tak to máš písek v pohodě. Nemá cenu to asi patlat, nejspíš jsi rok nedostatečně prováděl údržbu (odkalování) navíc vzhledem k té řase mi to světlo nepřijde OK. Zařasené kytky budeš zdlouhavě zachraňovat s nejistým výsledkem, takže nejrozumnější by bylo začít znovu a lépe. (i nejlevnější)

Rybky pokud budeš trvat na ponechání, ti přežijí za jistých podmínek i v obyčejném kýblu než se ti to znovuzaložené AQ aspoň trošku zaběhne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 20:03 Muž MichalV [327] Re: sindljan
mne to pripadá celkom zrejmé. Substrát nie je dosť jemný aby zabránil zapadaniu detritu, ale príliš jemný aby bolo filtráciou zabezpečené dostatočne prekysličenie v celej jeho výške. (aj jemný prúd nad substrátom pomáha). Pokiaľ máš miesto, ktoré nie je prepletené koreňmi zdravých rastlín a nerobíš dostatočné odkalenie v tomto mieste, inak to asi dopadnúť nemôže. Ja som to mával tiež pri ešte hrubšom, ale akútnu otravu rýb som nikdy nepozoroval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 19:51 Muž sindljan [3] Re: nekdo
Vůbec nic. Zakládal jsem ho cca před rokem nové. Vše nové včetně dna. Bez substrátu atp... Bublinky šly jen z některých míst. Ne z celého a hodně jsem jej teď vyčistil (odkalil). Ale nevím jestli je to dostatečné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 19:50 Muž nekdo [355] Re: sindljan
spatne s tim piskem je to, ze z nej lezou bubliny == neco v nem zahniva
mate pod nim stare dno ? nebo nejaky jiny substrat ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 19:47 Muž sindljan [3] Re: sindljan
Máme tento zoobranik.cz/…. Černý
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 19:42 Muž sindljan [3] Re: NHKG
Ten černý písek co tam mám nám při zakládání doporučili v Akva Braník...
Co msylíš, že je s tím pískem špatně?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 19:11 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: NHKG
Čoveče, já to vybírám z kraje a roste to fakt rovnoměrně. Samozřejmě, některé přibývá víc, ale pokaždé jiná. Akorát ten otravnej okřehek, ten je tam furt. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 18:55 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: sindljan
Pokud jdou z něj bublinky, je to špatně. Zahnívá. Otázkou je, co s tím. Nejjednodušší by asi fakt bylo vše vytáhnout, nechat ryby s filtrem a topením na 1-2 dny bokem v nějakém sudu a založit to znova. Původní dno buď proprat a nebo nahradit křemičitým pískem.
Hnojivo a CO2 v tomto stavu akvária moc nemají smysl a pokud to je tekuté CO2, je dobré leda tak na likvidaci řasy (přímou aplikací na řasu).
Pod plovoučkama ti kytky hned nechcípnou. A v akváriu budou i tak místa, kde bude více světla. Proud na hladině udělá mezi plovoučkami minimálně 1 mezeru, tak pod ní dej těch pár kytek.
@Wanderer: Mám 3 akvária plně zarostlá plovoučkami. Scénář je vždy stejný. Dokud mě baví vybírat jen plovoučku co roste nejlépe, mám více druhů. Jakmile začnu vybírat plovoučky náhodně, brzy zbude jen jeden druh. Zajímavé je, že pokaždé jiný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 18:55 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: NHKG
Dovolil bych si trochu oponovat. Dlouhodobě mi souběžně koexistují 4 druhy plovouček a nevypadá to, že by nějaká strádala a měla končit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 18:40 Muž sindljan [3]
Moc děkuju za rady. Zkusím se podle nich co nelépe zařídit.

Bohužel ještě předtím než jsem přečetl příspěvky jsem koupil pár kytiček. Navíc mi bylo doporučeno nějaké hnojivo a co2 viz Chemie v prezentaci akvárka. Nevím jeslti je to dobrý nápad... Hlavně po tom co píšete.

Znovuzaložení mě láká hodně, ale mám tam dosr rybiček a nevím co bych s nima dělal...

Jinak co se týče dna
1) tak v octu nešumí.
2) když jej prohrábnu tak z bublinky jdou!

PH jsem měřil kapkovým testem...

Zářivky jsou zánovní. Kupoval jsem je v létě.

Co se týče plovoucích kytiček... Velmi dobrý nápad, ale asi mi to zahubí ty nové že?

Díky za poklonu co se řas týče. Bohužel záměr to nebyl a není.

Moc díky oběma. Uvidíme co s tím svedu. Každopádně mě to pořád baví :) a trpělivost celkem mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 15:52 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: sindljan
Já bych ti doporučil začít od znovu = zrušit a založit znovu. Bude to jistější, levnější a hlavně snažší. ;-)

1, Vyčistit a nejlépe vyvařit veškeré dekorace co chceš použít znovu.
2, Nevím co tam máš přesně za dno "Dno: Jemnější černé kaminky" - pokud ti to finance dovolý vyhodit a koupit něco prověřeného např. křemičitý písek (bez obsahu vápence) nebo nějaký říční štěrk dle vkusu. Pokud ne, udělat octový test (pokud bude OK) tak proprat případně vyvařit.
3, Nevím jak dlouho používáš ty tvoje SUPER TRUBICE www.akvamex.cz/… , pokud je používáš déle jak 2 roky nebo opět pokud ti to srdce a finance dovolí koupit něco standardního (osvědčeného) např. eshop.nbb.cz/… , eshop.nbb.cz/….
4, Koupit nové rostliny např. www.aqua-daho.cz/… staré vyhodit
5, Vyčistit filtr, koupit nové náplně (jinak filtr se čistí dle potřeby = snížení průtoku cca nejdříve jednou za 3 měsíce)
6, ..... viz jiné vlákna

Tolik krásně rozrostlých řas jsem dlouho neviděl. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.12.2018 11:48 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: sindljan
To pH je hodně vysoké. Čím jsi to měřil? Kapky nebo papírek? Otestuj dno v octu, zda nešumí. Když hrábneš do dna, nejdou z něj bublinky? Měnit 1/6 vody měsíčně je ve tvém případě málo, začni měnit 30% každý týden. Na sání filtru doporučuji nasadit předfiltr od Eheimu a ten čistit dle potřeby (cca co 14 dní), pak nebudeš muset tak často rozebírat filtr. A ten filtr je na to akvárium asi slabý.

Navrhnu ti jednu metodu, trochu neobvyklou. Sežeň si více druhů plovoucích rostlin jako je:
Salvinia molesta (nepukalka obtížná)
Limnobium laevigatum (voďankovec vzplývavý)
Salvinia natans (nepukalka plovoucí)
Pistia stratiotes (babelka řezanovitá)
Nech je zastínit skoro celou nádrž. Toto by ji mohlo trochu stabilizovat. Počítej s tím, že časem zůstane z plovouček jen 1 druh.

Po cca měsíci znovu změř pH. Pokud bude nižší, můžeš pokračovat k normálním rostlinám, pokud ne, budeš ho asi muset trochu srazit. V té době bude potřeba začít odebírat ve velkém plouvoučky, aby nezastínily nové rostlinky. Rostlinky si vyber v atlasu. Dívej se jen po těch, u kterých je napsána nízká nebo velmi nízká náročnost. Hlavně nespěchej, akvárium chce trpělivost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2018 11:39 Muž sindljan [3]
Tak jsem vytvořil prezentaci nádrže. Je to tato: "Akvárko" v mém profilu. Prosím pokud budete mít radu ohledně mého předchozího dotazu (4 příspěvky zpět) budu vděčný.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2018 08:48 Muž sindljan [3]
Moc děkuju oběma. Nění to moje první aqua. Zdeděli jsem po tchánovi. Předělal osvětlení atp... Nafotím založím a příádám hned ve středu. Každopádně moc děkuju za odpovědi. Vážím si vašeho času.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 47879x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari?od=501