Rostlinám se nedaří
Tak podľa mňa by bolo najjednoduchšie to proste zmerať a podľa toho sa zariadiť

Pozeral som aj fotky v prezentácii, napr. Limnophila má dole zožltnuté staré listy a veľmi sa naťahuje... Mal som ju a ak bolo dosť živín, bola veľmi široká a nie taká vychudnutá. Potom som ju vyhodil, lebo rástla neudržateľne rýchlo (nebavilo ma 2 razy do týždňa ju zastrihávať). Lenže - ja pridávam aj CO2, to mení situáciu.
mozno mas pravdu, ale ja som sa s rastlinami v mojich akva trapil 2 roky, myslim ze som tomu dal casu az az ale nikam to neviedlo. Niektore priznaky, ktore badam na tychto rastlinach pripominaju prave tie moje kedysi a mne pomohol jedine fosfor a ze som skusal toho dost.
Je na nom koho radu si zoberie k srdcu. Mozno radim zle, ale pridat fosfor je eurova zalezitost s rychlim ucinkom. Ak to nepomoze, aspon ubudne jedna neznama.
Pánové, když se někdo zeptá, co chybí, tak vy přijdete s náměty. Docela důmyslnými, to jo, já si vaše příspěvky rád čtu. Ale v tomto případě... vážně něco chybí?
Ancistrus škodí, to je jasné.
Echinodory nejspíš přelistovávají.
Vallisnerie jsou potvory nevyzpytatelné, někdy rostlou jak blázen, jindy takhle laborují, zejména v mladých akváriích. Jestli víte co s tím, poraďte - mně taky nerostou.
Celkově však vidím rostliny v nadstandardně dobrém stavu, a v takové situaci bych nic neměnil.

ja by som povedal ze dusicnanov je dost, ale fosforu bude malo a preto sa tie dusicnany hromadia a rastliny zivoria. Nasvecuju tomu okraje/spicky starych listov.
Profit neobsahuje fosfor a dnesne krmivo zvacsa toho fosforu ma malo.
Podľa fotiek by som povedal, že chýbajú dusičnany. Ono 90 W na 150/200 l je dosť silné svetlo a mohli sa vyčerpať, ak by nelimitoval uhlík (čo pri "tekutom" neviem, či nastane). Lenže pri meraní 1. 1. ich bolo veľa a rybiek tam nie je málo, tak neviem - treba znovu zmerať. Koľko má tá voda zo studne? Určite aspoň nejaké, výmena vody by doplnila, ak by predsa šlo o nedostatok. Tretina vody raz za tri týždne nie je veľa, to už môžu byť nahromadené aj rôzne odpady - možno je problém len v tom.
Na 3 fotce to je jeho práce.
EDIT- oprav si prezentaci,když už tam není.
ancistruse jsem právě kvuli nekterym rostlinkam před měsícem přelovil a otrhal spatne listy
A řekl bych,že ti tam pomáhá i ancistrus.
0 19.02.2017 22:26 misi6 – Rostlinky
Ahoj všichni! Prosím o radu: začala mi hnít hydrocotyle (rostla jako pominutá, takový plevel) a jeden echinodor... Jediná rostlina, které se tam opravdu daří je anubias. Možná je na ně voda moc kyselá. Nevím.

nevíte, čím to může být?
Starší reakce
Díry se nezacelí. Poškozené listy odstraň.
0 28.01.2017 16:55 misi6 – Zničené rostlinky od ancíku
Starší reakce
osimk napsal: ....... co2 nechat bezat ako bezi, pridavat pmdd denne rozpocitane davky a carbo.....
Proč CO2 i carbo? CO2 přidá mnohonásobně víc uhlíku než ty "kouzelné vodičky", takže nerozumím jaký smysl má přidávat obojí. Jednu z těch uhlíkovejch vodiček jsem zkoušel. Efekt absolutní NIC. Proti tomu když jsem přidával CO2 z lahve, tak vše rostlo dost divoce, až moc divoce, tak jsem od toho upustil.
S pestovaním HC nemám skúsenosti, carbo som tiež ešte neskúšal. Poznáš zloženie toho výživného dna, keď pridávaš ďalšie hnojivo z PMDD? Stonkovky (ja mam limnophilu sessilifloru) rastu veľmi rýchlo a odčerpávaním živýn konkurujú riasam, čo je dôležité hlavne spočiatku pri založení akva. Hlavne ak máš výživné dno, ktoré ti môže do vodného stĺpca uvoľňovať kadečo.
Dakujem Michal. Dnes som skocil kuknut na burzu a dosadil som tam nejake stonkovky, hodil som nejaku foto aj, dostal som par rad, netestovat nic, dno je dobre, zamerat sa ako si hovoril na caste vymeny vody, co2 nechat bezat ako bezi, pridavat pmdd denne rozpocitane davky a carbo. Ak to pojde a len budu pokracovat aj napriek spomenutemu tie oslabnute a priesvitne mlady listy a vyhonky, tak dodat zelezo, ale nemam sa moc pustat do testov. Tak skusim nejaky mesiac pockat, co sa udeje. Inak co mi nie je jasne stale. Preco rychlorastuce stonkovky? Co sposobi, ze budu v akvarku aj take bujnejuce rastliny? Odoberu z vody nieco alebo pridaju nieco, co vytvori vo vode idealny stav? Alebo je to len o tom mat tam nieco, comu sa bude darit viac?
tu si najdi najblizsiu lokalitu:
www.bvsas.sk/…
Dusicnanov mas 6-8 mg/l a najdes si tam aj zelezo. Chcel som to vediet, lebo vlastny zdroj moze mat parametrne nepitnej (hygienicky zavadnej) vody. t.j. vela zivin.
Dakujem za radu, velmi rad budem menit castejsie. Pri takom malom akva by som chcel robit co sa len da a neviem uz co
Voda je vodovod, Senec. Ale tak ako mne, tak ani tebe asi nic nepovie, aka je voda v senci. Skusim niekde pozistovat, ake testy kupit a urobit, myslim, ze bez toho sa asi momentalne uz dalej nepohnem
Tie CO2 testy ber orientacne. Ak ti CO2 z burciaku stiahne o nieco Ph, tak mas v akva viac CO2 ako je prirodzena hladina a to s primeranym osvetlenim staci.
Aka je tvoja zdrojova voda? verejny vodovod alebo vlastny zdroj?
Ta vymena vody je slaba ak pouzivas vyzivne dno, minimalne 2 mesiace musis menit 2x tyzdenne 30%. Ja som to podcenil a dost ryb si to odnieslo...
6krat, vzdy 20litrov, cize to je cca 40% objemu vody. Vodu davam ale priamo zdrojovu, kedze nemam kde odstat, davam neodstatu. Co sa tyka toho co2, tak sera test mi ukazuje stale nedostatok, ale nechce sa mi tomu verit, kedze ide nonstop aj v noci, cize low tech system, nevypinam, difuzor mam v pravom zadnom rohu priamo pod a za filtrom. Moze byt problem, aj ked pri takom malom akva si nemyslim. Rastliny su pokryte o2
kolko krat si menil vodu od založenia? ake % ?
Bez testů nepřijdeš na to co se děje nebo ne. Co to bylo za rašelinu.

Asi ta nebude prekvapovat, ked poviem, ze ano, v akvaristike. Trosku ma prekvapil ten raselinovy granulat, ale je tam.. keby som videl na rastlinach nejaky progres, tak vyckavam. Avsak vidim, ze to nejde dobrym smerom, ked aj vyjde nejaky list, je to trapiaci sa kusok. Ak by jedina moznost bola testovanie vody, nie je problem. Mam skor problem s tym, co robit. Nie ako usetrit ;)
Musíš prostě počkat 6 neděl není dlouhá doba. Bohužel máš tam minimum rostlin a hlavně málo těch rychle rostoucích (stonkvých) mělo by jich být až 70%. To složení dna ti někdo poradil?

0 13.01.2017 19:01 osimk – Osimk prezentacia
Ahojte, ak si niekto najde cas kuknut do mojej nestastnej nadrze, budem vdacny za kazdy koment. Nadrz bola zalozena pred 6 tyzdnami, detaily su v prezentacii. Investoval som do dna s domnienkou, ze toto bude dobry zaklad pre rastliny. CO2 pridavam, na noc nevypinam, meriam dlhodobym SeraCO2testom, ktory vsak stale ukazuje malo CO2.. Ziadne merania vody som nerobil, pridavam denne easycarbo a NPK booster po malych davkach. Alternanthera mi prve stryti tyzdne isla krasne, potom sa jej zacali listy rozpadavat, kedze aj mlade listy, nebude to prechodom z emerzu. Listy boli derave, ako keby odhnivali. Dopadlo to ako vidite na foto po 6t. HC nejde vobec, ide len do korenov, aj to slabo, Staurogyne repens odovzdala listy a nove idu veeelmi pomaly, Pogostemon ide, listy su ako keby priesvitne, niektore s hnedymi fliacikmi, Bacopa kvoli nenarocnosti ide ako jedina, ale listy su jemne do priesvitna, bez objemu. Zatial som nerobil ziadne merania vody, neviem ani na co sa presne zamerat a ci je to potrebne. Za kazdy postreh budem vdacny
Keď pozerám na ostatné rastliny, tak mi to skôr pripadá na nepomer živín. Pridávaš PMDD, ale poznaš i hodnoty, resp. máš pomerané hodnoty? Ak vidím správne, tak je tam i blyxa a na tej to je vidieť, že chradne
A nebo klasika v podobě kombinace jak přechodu, tak obrusu.

vaaclav napsal: Jak dlouho tam ty echinodory máš?
Taky mi to na první pohled připadá, že by se mohlo jednat spíše o přechod z emerzu na submerz.
Já myslel odstěhovat k jinému akvaristovi. Aby se těmi "dárečky" zase chvilku těšil někdo jiný.

Někdy ani stěhování nepomůže ja ted stěhoval 2 chvíli kytky nechali a ted uz jsou zase díry v listech.zmetci ted uz jen ta zubata

Jak dlouho tam ty echinodory máš?

Michalnovas napsal: Díky moc za radu tak snad s tím přestane
afc1886 napsal: Tak nejsem sám komu se to zdá.
Nepřestane. Jak se to jednou naučí, odnaučí ho akorát stěhování jinam a nebo ta s kosou.
Na to moc nespoléhej,ten jak jednou začne,tak jede jako drak.

Díky moc za radu tak snad s tím přestane
afc1886 napsal: Tak nejsem sám komu se to zdá.
Dívám se na ty fotky na telefonu,tak nic moc velikost,ale na té poslední fotce bych tipl,že ti to tam brousí ancistrus.
Podezříval bych toho ancáka.
Velmi obecně: Udělej si analýzu, kterým rostlinám se u tebe daří a kup jich ještě jednou tolik.
Kolik ještě tam dát rostlin, aby to byla SPOUSTA ? A nějaké určité rostlinky přidat ? A kolik a jak často hnojit ? držím se návodů na etiketách
Když jsem změřil např. železo po dvou dnech po aplikaci železa, tak jsem naměřil 0,25mg/l
- Echinodory pravděpodobně přelistovávají, to je OK
- Ceratophyllum a Egerii mohou oždibovat i ty živorodky
- Microsorium vytáhni z písku a přivaž ke kořenu
- Sagittarie jsou zasazené příliš hluboko, povytáhni je až budou vidět kořínky
- vyhnojený substrát, hnojíš do vody, a rostlin příliš málo!
Celkově je to akvárium, které bez spousty rostlin fungovat nebude.
0 08.01.2017 19:26 misi6 – Reznutí

Ahoj, některým rostlinkám se moc nedaří a odpadávají "listy". Předevčírem jsem přidal železo a začal používat i CO2 (tekute) k tomu davam easy life profito - viz v mém diáři u akvárka.
Pak mi začal sklovatět list a ted postupně hnědne - můzeto to byt od ancistruse ? mam tam jednoho a obcas dostane na noc kousek okurky (asi 1x tydne) + well chips od sery asi 2x tydne
Pak me zajímá jestli jsem tu "travu" zasadil spravne v trsu nebo jestli ji mam vice rozhazet
Děkuji
Starší reakce
To je ratajovo stare dno a co2, davaly 5 novych listu za tyden, oba dva. Zkousel jsem je trapit a strihat listy, ale vse marne, rostly jak silene. Je asi lepsi nedoufat, ze se jim nebude darit a neporostou.
Ja je taky nepoznal, navic jeste maji emerzni listy, ale ma to v prezentaci, co jsou zac.

No, ano... pokud by to měl být takový případ... tak asi opravdu vytáhnout raději hned. Když já jsem se ani nepokoušel poznat, jaký je to druh, a rozhodl se doufat, že třeba až tak nevyroste...

Echinodor kdyz preroste, tak se fakt blbe trha ven. Mel jsem 2x echinnac velky cca 50-70cm a koreny mel taky tak dlouhe. Vybral bych si radeji nejake male druhy a ty vetsi bych vyndal hned.
Edit: ted se divam, no mel jsem taky ten bleheruv a ten mel 70cm dlouhe listy.To akva na fotce je 50cm vysoke. Ten echinacek v kosicku uprostred byl E.FransStoffels, ten narostl jenom 50cm a musel taky ven

Ve všem s ní souhlasím.

Echinodorů je teď tolik druhů a jsou si tak podobné, že nemám vůbec názor. Některé můžou být opravdu obrovské. Ale už tam jsou, tak je tam nechej. Pokud časem budou přerůstat, bude to jedna z těch příjemnějších starostí.
Šnečci jsou; výborně, oni se během pár týdnů pěkně rozmnoží.
Dobře budu se řídit Vašimi radami, rostlinky určitě přidám, šnečky jsem zahlédla tři malinké. Co2 aplikovat nebudu. Jaja mi napsala komentář k mému akvariu, že bych se měla zamyslet nad Echinodory, které tam mám, jsou prý na mé akvarium velké. Co vy na to?
Raději jedno po druhém.
Rostliny přidej, to je určitě správně.
Pozoruj co se děje. Řasy reguluj osvětlením. Neumím říct čísla, každý případ je jedinečný.
Můžeš-li, dej do akvária šnečky. Ne žádné veliké, ty maličké. Je dobrá šance, že se objeví sami od sebe (přineseš vajíčka s rostlinami).
Výměny vody, dokud nejsou ryby... různé názory. Já třeba to dělám jen pokud se mi "něco" nelíbí. Mnohem zkušenější romant (a mnozí další) důsledně doporučuje časté výměny hned od začátku. Asi je bezpečnější se přidržet jeho rady a měnit dvakrát týdně cca 25% vody.
Při tom zatím zůstaňme. Doplň rostliny, pozoruj, pročítej si vhodná témata o zakládání akvária, filtraci, údržbě... dělej fotky a neboj se zeptat, tady je hodně lidí, kteří rádi a dobře poradí.
Teď jde o rostliny. Pokud vydržíš čekat až se uchytí a začnou růst, vyhneš se nejčastější chybě a ... bude to dobré.

Vyjádřím se jenom k rostlinám.Já osobně bych přidal nějaké rychlerostoucí rostliny.Hnojivo bych jen použil ke kořenům a CO2 Vital bych nepoužíval vůbec.
Z toho co jsem si od Vás přečetla, je tedy potřeba osázet akvarium ještě více rychlerostoucími a nenáročnými rostlinami. Hnojit zatim nebudu, budu doufat, že se jim podaří v substrátu, který je na dně. Co2 bych tedy používala zřídka a to ještě rozředěné. Budu svítit kratší dobu. Filtr mám nastavený na minimální výkon. Výměnu vody bych měla provádět 2x týdně nebo stačí jedenkrát za týden? A údržbu filtru zatím neprovádím. Chtěla bych se zeptat kdy bych tak mohla vypustit rybky? Jednalo by se o Neritina zebra 1ks, krunýřovec jednopruhý 4ks, neonka 10ks a paví očko 6ks.
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49125x