Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2017 16:27 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Marcel G
Marcel G napsal: Z toho vyplývá, že pokud při koncentraci 1.71 mg/l Fe uhyne 50% všech Rasbor sumatrana, tak dlouhodobě bezpečná koncentrace by pro ně měla být 0.017 mg/l Fe (tj. necelé 0.2 mg/l). Opravím, že necelé 0.02 mg/l, čo je teda šialene málo, to naozaj?

A s tou meďou, ak pri 6 µg/l uhynie polovica tých razboriek, tak.. u väčšiny z nás by pomreli, to sú nejaké zvlášť háklivé rybky? Ak niekto hnojí podľa PMDD a mikroprvkov dá týždenne na úrovni 0,4 mg/l, potom dáva za týždeň s Tenso Coctail 60 µg/l, čo je 6,7 µg/l každý deň! A okolo 6 µg/l dajú za týždeň aj jemnejšie hnojenia ako je Tropica Specialized, či zmes MicroMix Plus pri 0,1 mg/l Fe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   23.02.2017 12:54 Marcel G Re: lhajek
lhajek napsal: Tak ale tomuhle absolutně nevěřím, hnojil jsem svého času pekelné dávky a nikdy jsem si tím neotrávil ani krevetky, které snesou daleko méně než šneci.
Těžko samozřejmě z pár kusých informací soudit, co přesně bylo na vině, ale toxicitu mikroprvků (především mědi a zinku, ale i železa!) na vodní organismy bych rozhodně nepodceňoval. Na jejich toxicitu má samozřejmě vliv velká řada faktorů, jako je např. pH, teplota, intenzita osvětlení nebo forma výskytu (chelatovaná, ve sloučenině, nebo iontová).

Uvedu pár konkrétních příkladů, při jakých koncentracích ti může do 4 dní uhynout polovina všech živočichů v akváriu (LC50):
Rasbora sumatrana: 0.006 mg/l Cu, 0.46 mg/l Zn, 1.71 mg/l Fe
Poecilia reticulata: 0.038* mg/l Cu, 1.06 mg/l Zn, 1.46 mg/l Fe
Melanoides tuberculata: 0.14 mg/l Cu, 3.90 mg/l Zn, 8.49 mg/l Fe
Neocaridina denticulata: 0.37 mg/l Cu
Caridina sp.: 0.072 mg/l Cu
Danio rerio: 0.17 mg/l Cu

* (v jiných zdrojích se uvádí mnohem vyšší hodnota)

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/… , www.pesticideinfo.org/…

Hodnotu LC50 však rozhodně nelze považovat za bezpečnou. Za tzv. bezpečnou koncentraci se považuje hodnota NOEC. Ve většině studií se ale uvádí pouze LC50. Nicméně bezpečná koncentrace (NOEC) se dá z toho přibližně odvodit:

NOEC = 5% LC50 neboli LC50 / 20 (v případě látek, které se nekumulují)
NOEC = 1% LC50 neboli LC50 / 100 (v případě látek, které se kumulují => např. těžké kovy)

Z toho vyplývá, že pokud při koncentraci 1.71 mg/l Fe uhyne 50% všech Rasbor sumatrana, tak dlouhodobě bezpečná koncentrace by pro ně měla být 0.017 mg/l Fe (tj. necelé 0.2 mg/l). Pro krevetky Neocaridina denticulata by měla být dlouhodobě bezpečná koncentrace 0.00072 mg/l Cu (tj. asi 0.7 µg/l). To samozřejmě neznamená, že při vyšších koncentracích uhynou, ale nebude to pro ně zrovna ideální prostředí, a čím více se bude koncentrace blížit hodnotě LC50, u tím více živočichů se začnou projevovat nějaké negativní účinky (až smrt).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 11:50 Muž Driv3r [236] Re: TheHonca
staurogyne repens muzeš taky použít jako kobercovku bude to dýl ale není tak náročna jak hemiantus
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 10:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TheHonca
Ludwigii protože se jí u tebe daří. Praktikuji: "Posiluj, co funguje".

Zkusil jsem jednou micranthemum, ale v jednom akva se mu nedařilo a v druhém stále odrůstalo směrem nahoru. V jednom akváriu mě úplně sám vznikl "mechový porost" na dně z cladophory. Docela pěkné. V jiném akva mi nečekaně příjemně funguje marsilka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 09:34 Muž Jarry [1437] Re: JirkaŠčobák, Driv3r
Glossostigma se zdá být ok, taky se jí u mě zatím daří dobře, ani ryby si jí nevšímají (Hemianthus mi sežraly, ale stejně by to asi nešlo :-)) Jinak teda nemám problém přiznat, že mi kobercovky zatím nejdou (ani s CO2, hnojením a silným světlem) a to už jsem jich pár zkusil. Zkouším dál a když nepůjde nic, tak vymyslím předek akvária jinak :-)
Sagittarii bych ale mezi kobercovky asi nesázel, je to hroznej plevel a při vytahování by šel ven asi i koberec. Možná s ní koberec olemovat, ale důsledně a často protrhávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 09:21 Muž TheHonca [0] Re: zervan, lhajek, JirkaŠčobák, Driv3r
Vážení, děkuji Vám za cenné rady, takovou reakci jsem nečekal. Rozhodně jste se všichni shodli na tom, že týden nic prostě nedělat, tak se podle toho zařídím. Myslím, že se ještě ozvu a rozhodně díky za váš čas. :-)

Doporučujete osázet akvárium ludwigii. Ještě se zeptám proč? Kvůli tomu, aby tam rostlo aspoň něco? Nebo aby pomohla v zajížděcím procesu? Co jsem ještě pokukoval, tak alternativa něčeho zeleného a něčeho, co by se mně tam líbilo je staurogyne repens, co si o tom myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 09:13 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák
jirko tak třeba ja s hemiantusem těžce pohořel ted sem nedávno zkusil glosostigmu a ta mi jakštakš jde.toho tekutýho co2 sem si nevšímnul při větších koncentracích to zabije vše něčím to rozhodně otrávil.Připadá mi to jako by jse snažil o metodu eI ale špatně.
Lhajek to s tím hnojivem sem tipnul na základě informací,o vodě nic nevíme proto jsem se ptal na testy a doporučil nechat tomu čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2017 08:01 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
Musím sa trochu zastať TheHonca, resp. vyjadriť ku kobercovkám. Mám Hemianthus, myslím dosť slušne hrubý koberec (cca 3 cm). Rastie fajn, na obyčajnom kremičitom piesku. Áno, spočiatku moc nešiel, ale to som mal aj inú vodu, aj slabšie svetlo, konkurenciu v podobe Eleocharis a Marsilea (ktorej sa mi zase v tom slabšom svetle a tvrdej vode darilo lepšie), atď.

No mám malé experimentálne akvárium (10 l). Do neho som dal ten istý piesok (len asi 2 cm - čistý, bez čohokoľvek, bez detritu), nalial vodu, nasadil kúsky Hemianthus. Možno aj preto, že tam nemal inú konkurenciu, sa rozrástol prakticky hneď, zaplnil celé dno komplet a je aj oveľa čistejší (čo je aj pochopiteľné, je tam len pár krevetiek, žiadne ryby). A postupne som zistil, že nemá problém ani s tvrdšou vodou. Bublem tam tiež len biokvas (ako aj TheHonca), dokonca by som povedal, že veľmi ľajdácky mením náplň, takže hodnoty značne kolíšu (niekedy žltá, niekedy aj modrá). Tým chcem povedať, že to ide aj v čerstvo založenom akvárku bez nejakého substrátu. V oboch akváriách mám však dosť silné svetlo.

Súhlasím však s tým, že netreba prehnojovať - a to obzvlášť mikroprvkami. Vedia spraviť viac škody ako úžitku. Za pokus by stálo vymeniť 2/3 vody a týždeň nepridávať nič, len CO2 (naozajstný). Ak hnijú rastliny, živiny sa ich rozkladom získajú. Inak nemám dobré skúsenosti s priveľkým množstvom nových rastlín, hlavne ak sú v zlom stave a hnijú, to vie spôsobiť kalamitu. Tiež by som asi poriadne namnožil tú Ludwigiu a potom postupne pridával nové rastliny. Menil by som polovicu vody každý týždeň. A ak sa buble CO2, nevidím dôvod dávať "tekutý uhlík". Nezaručujem, že to vyjde, ale takto by som postupoval ja (a ešte predtým by som samozrejme všetko možné zmeral, to je moja "úchylka" :-D)

EDIT: Ešte som si spomenul.. Nebavili sme a pred časom o tomto akváriu? Tuším sa tam pridáva zmes mikroprvkov a potom ešte aj samotné železo bez mangánu? Toto by mohol byť potenciálny problém, samotné železo bez mangánu by som asi nedával. Nemám to preverené experimentálne vo vlastnom akváriu, ale údajne musia byť tieto dva prvky ako-tak vyvážené. Čítal som aj nejakú štúdiu, no nebola akvaristická, bola to, ak si dobre spomínam, sója.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2017 07:49 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: TheHonca
Když jsem se podíval na poslední fotku tak první mě napadlo nedostatek železa. Vzhledem k tomu, že ho ale přidáváš, tak je tu varianta co zmiňuje Driv3r a to že přebytek jednoho prvku, může blokovat příjem jiného prvku. Mimochodem jaký smysl má cpát tam to tekuté CO2, které reálně uhlíku přidává zanedbatelné množství?

Driv3r napsal: .......To že ti vychcípali všichni šneci by tomu napovídalo.Těžké kovy z hnojiva......
Tak ale tomuhle absolutně nevěřím, hnojil jsem svého času pekelné dávky a nikdy jsem si tím neotrávil ani krevetky, které snesou daleko méně než šneci. Vzhledem k čerstvě založené nádrži bych to spíše typnul na nedokončený cyklus N látek, kde něco vylétlo příliš vysoko (třeba NO2). To se mě také stalo několikrát v založených nádržích (ne vždy, ale žádná 2 akva nejsou stejná).

Pokud s tím nemáš zkušenosti tak bych doporučil mít v akváriu slabší osvětlení, nenáročné rostliny a bez CO2. Až se naučíš víc tak přidat kobercovky, CO2 a na světle.

A jak píše Jirka kdo přizná jak na tom byl s kobercovkama než se je naučil? Já třeba jsem je zkoušel a nedařilo se mě, tak jsem od nich upustil. Vždy šly jen nějaký čas ... několik měsíců a pak prorostly řasami a postupně se rozložily a byl jsem zase bez koberce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.02.2017 01:46 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: TheHonca
Prokletí současného trendu kobercovek je v tom, že je spousta lidí chce, ale nejsou tak snadné, jak vypadají. Bez CO2 určitě. Lidé s bohatým kobercem nemusí přiznat, že ho nezískali na první pokus (ani s CO2). Možná by stálo za to vědět, kolik lidí, co kobercovky zkusili, uspělo a kolik ne. Odhaduju, že těch, co neuspělo, je alespoň 85%. Ale přesná čísla nikdy nebudeme znát.

Tys dal "nekobercovky" na dost malou plochu dna, což není dobře a není se čemu divit, že máš problémy. Používáš tekuté CO2, což je víceméně dezinfekce. V životě mi nepochcípali jednoduší šneci - nechápu, jak jsi toho dosáhl. Ale já neřeším chemii už patnáct let.

Jediné, čemu se daří je ludwigie, zasázej jí ještě jednou tolik. Vše ostatní je řešení kravin (trochu nadnesené, ale více méně pravdivé).

Mezi kobercovky bych zasazel blbou sagitarii (asi tak čtyřicet rostlinek), až ti odejdou, nahradí jejich místo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2017 00:28 Muž Driv3r [236] Re: TheHonca
Ahoj tak ja to zkusím akva je založené měsic. to že do toho budeš lejt kopici sraček moc nepomůže přestal bych hnojit a nechal akva at si projde svými procesi.i v čiste vodě budeš mít dost živin pro rozjezd rostlin.nehledě na fakt že přebytek jednoho prvku muže blokovat příjem jiných prvku pro rostlinky.ty rostlinky hlavně kobercovky ti bez kvalitního dna a co2 nepůjdou.To že ti vychcípali všichni šneci by tomu napovídalo.Těžké kovy z hnojiva.Až se rostliny srovnají a akva uklidní tak začni přidávat hnojiva ale tomu musí odpovídat světlo a obsah co2 ve vodě.Testy vody nějaky maš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 23:17 Muž TheHonca [0] – Rostliny v akva
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, tak zase po několika dnech přispívám, ale prostě se nám nějak nedaří. Abych přiblížil situaci a popsal akvarium. Mám zde 3 druhy kytek. Ludwigii ze dvou vrhuů, ludwigi mini, monte carlo a pak sessiliflory, ze třech vrhů.

Denně dávám poměrné množství biofloru a Fe, cca 2x za týden přidám poměrné množství N a P, každý den tekuté CO2 + každý týden výměna 15 l vody. Nicméně je to nějaké mizerné. tone CO2 jde kvašením, 1bb/7s

Ludwigii z prvního vrhu rostou v pohodě, všiml jsem si, že asi 1 - 2 spodní listy odehnily, ale troufám si říct, že to se prostě stane. Ludwigii ze druhého vrhu rostou jako z vody, ale nové konce nejsou tak rudé jako ty staré, nevím, čím to je.

Sessiliflory z prvního vrhu jsou na tom doslova bledě. Jsou bílé, nerostou a odehnívají - viz foto se šnekem (ti pochcípali během dvou dnů, nevím proč, ulita tam je pro nostalgii)
Sessiliflory z druhého vrhu, který přišel přemrzlý a snažili jsme se zachránit, co se dalo je skoro KO.. Bílé, nerostou, stagnují.
Sessiliflory z invitro, co přišly naposled rostou pěkně, ale jakoby opět bledly? Snad ne.

Ludwigia mini roste pěkně, zdá se mi, že se barví do ruda, docela poskočila.

Monte carlo je úplná bída. Lístky blednou, možná odehnívají, je tam jeden trs, který byl z přemrzlé várky a ten je KO totálně, 14 dní staré košíčky, co přišly z rostlinných akvárií, jsou na tom bídně, nevypadá to pěkně, nerostou. Možná se jen aklimatizují..

Aktualně čekám na DIY set z ebaye, abych začal bublat ze sody. Moc nevím, co už s tím. Přikládám nějaké fotovrafie, co mě trápí nejvíc. Zbytek je v prezentaci. sad sad

edit1 - řasa žádná a to mně příjde, že hnojím jako blázen, to samé okružáci, které jsem vysadil chcípli do dvou dnů, ani tomu největšímu plevelu se nedaří rozzureny
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 19:49 Žena Irbis191 [13] Re: Maq
Hmmm tak to jsem tedy nečekala :)
Se mi tedy nezda kdo tady mlzi ale kazdopádně až dodám fotky porovnej sám! smich tu rašelinu nám poradili ve zvěráči (kde jsou velmi ochotní a zkušení). Není po celem dně, jen na zadním okraji kde nejsu rostlinky.
Kamínky jsme nechali vyšumět i pytel štěrku ktery jsme tez kouipli, ale ten uz šuměl tak nam lezi ve stodole. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 14:44 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Irbis191
Rašelinový výluh pokud není vlastní výroby moc pH neovlivní.
Mi se nezdá to dno. U nikoho jsem neviděl rašelinu ve dně. A ty kamínky jsi testovala octem?
Anubias totiž nepotřebuje kořenit ve dně.
Další možností je málo světla. Nepíšeš koliw w mají zářivky, jestli je reflektor a jak jsou zářivky staré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 14:38 Žena Irbis191 [13] Re: zervan
jedná se o větší akvárko. Re NHKG: neměřili jsme, ale ve vodě je rašelinný výluh, může to být tím? Re JirkaSčobák: V akvárku se nic moc nezměnilo. Fotky budou, ale momentálně nejsem doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 13:23 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Irbis191
O ktoré akvárko sa vlastne jedná? V profile sú dve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 12:53 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Irbis191
Hodila by se aktuální, co nejkvalitnější fotka CELÉHO akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 12:40 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Irbis191
Ta větší nádrž? Máš hodně atypické dno. V něm může být problém. A píšeš kyselá voda, máš něco změřeno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 22:27 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: misi6
Já jsem CO2 jeden čas používal a vše pak rostlo jako blázen. Stále bylo potřeba něco sestřihovat, krotit, vše bylo dost dynamické. Krátké zanedbání a akvárium bylo v problémech. Proto jsem dal CO2 pryč, oželel některé rostliny a nyní mám poklidné pomalu se vyvíjející akvária a jsem spokojen. Časem možná zase zkusím nějakou tu náročnější rostlinu, protože se tu dají najít s nimi akvária i bez CO2. Já už bych si nikdy tohle do akva necpal ....
Pokud máš s rostlinami problémy bez CO2, tak CO2 to samo od sebe nespraví, naopak může to zhoršit!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.02.2017 20:45 Žena drvi [2894] Re: misi6
Ja jednoznacne preferuju CO2 sety s pH metrem, nemusis se starat o davkovani, nastavis si hodnotu pH a system ti to perfektne drzi a hladina CO2 nekolisa
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 20:40 misi6 – Re
Takže vy byste nic neměnili ? já koukal na profiplants na ty různé doplňky jako fosfor, hořčík a tak. Pořád jsem přemýšlel jestli něco nekoupit, aby se rostlinám dařilo.... Trošku odběhnu od problematiky a chtěl bych se zeptat jaký máte názory/zkušenosti s nějakými CO2 sety, pořád na ně koukám a přemýšlím, že zainvestuji do nějakého, ale nevím zda koupit s nočním vypínáním nebo bez nebo s ph měřičem apod. DO budoucna plánuji pořízení akva o obsahu 400-600l, takže bych ho pak využil tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 12:37 Muž MichalV [327] Re: zervan
to by bolo idealne... ale dobry test na PO4 od JBL stoji cez 12€, jeden mam objednany a cakam nan uz 2 tyzdne.
tie tmave stetinky na okrajoch listov je riasa parazitujuca na odumierajucich starych listoch odkial si rastlina cerpa ziviny do novych, t.j. presun makroziviny do novych (bud dusik alebo fosfor). Ja som 3 roky sledoval NO3 s testom sera v mojich akva a nikdy neklesli pod 10 mg/l (aj preto u mna nikdy neprepukla sinica) a to som prevazne hnojil len krmivom. Napriek tieto prejavy su mi zname, preto skor tipujem fosfor. Limnophila tiez nevyza najlepsie ako u mna kedysi... odkedy pridavam fosfor tak aj spodky su u mna pekne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 11:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: MichalV
Tak podľa mňa by bolo najjednoduchšie to proste zmerať a podľa toho sa zariadiť :) Pozeral som aj fotky v prezentácii, napr. Limnophila má dole zožltnuté staré listy a veľmi sa naťahuje... Mal som ju a ak bolo dosť živín, bola veľmi široká a nie taká vychudnutá. Potom som ju vyhodil, lebo rástla neudržateľne rýchlo (nebavilo ma 2 razy do týždňa ju zastrihávať). Lenže - ja pridávam aj CO2, to mení situáciu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 11:46 Muž MichalV [327] Re: Maq
mozno mas pravdu, ale ja som sa s rastlinami v mojich akva trapil 2 roky, myslim ze som tomu dal casu az az ale nikam to neviedlo. Niektore priznaky, ktore badam na tychto rastlinach pripominaju prave tie moje kedysi a mne pomohol jedine fosfor a ze som skusal toho dost.
Je na nom koho radu si zoberie k srdcu. Mozno radim zle, ale pridat fosfor je eurova zalezitost s rychlim ucinkom. Ak to nepomoze, aspon ubudne jedna neznama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.02.2017 10:12 Maq Re: zervan, MichalV
Pánové, když se někdo zeptá, co chybí, tak vy přijdete s náměty. Docela důmyslnými, to jo, já si vaše příspěvky rád čtu. Ale v tomto případě... vážně něco chybí?
Ancistrus škodí, to je jasné.
Echinodory nejspíš přelistovávají.
Vallisnerie jsou potvory nevyzpytatelné, někdy rostlou jak blázen, jindy takhle laborují, zejména v mladých akváriích. Jestli víte co s tím, poraďte - mně taky nerostou.
Celkově však vidím rostliny v nadstandardně dobrém stavu, a v takové situaci bych nic neměnil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 09:17 Muž MichalV [327] Re: zervan
ja by som povedal ze dusicnanov je dost, ale fosforu bude malo a preto sa tie dusicnany hromadia a rastliny zivoria. Nasvecuju tomu okraje/spicky starych listov.
Profit neobsahuje fosfor a dnesne krmivo zvacsa toho fosforu ma malo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 07:31 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: misi6
Podľa fotiek by som povedal, že chýbajú dusičnany. Ono 90 W na 150/200 l je dosť silné svetlo a mohli sa vyčerpať, ak by nelimitoval uhlík (čo pri "tekutom" neviem, či nastane). Lenže pri meraní 1. 1. ich bolo veľa a rybiek tam nie je málo, tak neviem - treba znovu zmerať. Koľko má tá voda zo studne? Určite aspoň nejaké, výmena vody by doplnila, ak by predsa šlo o nedostatok. Tretina vody raz za tri týždne nie je veľa, to už môžu byť nahromadené aj rôzne odpady - možno je problém len v tom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:48 R Muž afc1886 [14704] Re: misi6
Na 3 fotce to je jeho práce.
EDIT- oprav si prezentaci,když už tam není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:46 misi6 Re: afc1886
ancistruse jsem právě kvuli nekterym rostlinkam před měsícem přelovil a otrhal spatne listy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:44 R Muž afc1886 [14704] Re: misi6
A řekl bych,že ti tam pomáhá i ancistrus.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2017 22:36 Maq Re: misi6
Trpělivost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 22:26 misi6 – Rostlinky
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, hnojím profitem a přidávám železo. A myslím, že rostlinkám něco chybí. Nevíte co ?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 19:26 Žena Irbis191 [13] – Nejdou
Ahoj všichni! Prosím o radu: začala mi hnít hydrocotyle (rostla jako pominutá, takový plevel) a jeden echinodor... Jediná rostlina, které se tam opravdu daří je anubias. Možná je na ně voda moc kyselá. Nevím. :-O nevíte, čím to může být?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.01.2017 16:57 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: misi6
Díry se nezacelí. Poškozené listy odstraň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2017 16:55 misi6 – Zničené rostlinky od ancíku
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku AHoj,
ancíci se mi dali do rostlinech rodu echinodorus, po pokusech o přeučení jsem je odstranil do jiného akvária s rostlinami, které už nepožírají.

Chci se zeptat, jestli je se díry po nich zacelí nebo jestli je mám ustříhat ? Denně hnojím easy life profito 3ml a ferro 3 ml + 5ml rataj carbon. Mám 180l vody cca
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 07:34 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: osimk
osimk napsal: ....... co2 nechat bezat ako bezi, pridavat pmdd denne rozpocitane davky a carbo.....
Proč CO2 i carbo? CO2 přidá mnohonásobně víc uhlíku než ty "kouzelné vodičky", takže nerozumím jaký smysl má přidávat obojí. Jednu z těch uhlíkovejch vodiček jsem zkoušel. Efekt absolutní NIC. Proti tomu když jsem přidával CO2 z lahve, tak vše rostlo dost divoce, až moc divoce, tak jsem od toho upustil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 14:12 Muž MichalV [327] Re: osimk
S pestovaním HC nemám skúsenosti, carbo som tiež ešte neskúšal. Poznáš zloženie toho výživného dna, keď pridávaš ďalšie hnojivo z PMDD? Stonkovky (ja mam limnophilu sessilifloru) rastu veľmi rýchlo a odčerpávaním živýn konkurujú riasam, čo je dôležité hlavne spočiatku pri založení akva. Hlavne ak máš výživné dno, ktoré ti môže do vodného stĺpca uvoľňovať kadečo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2017 13:34 osimk Re: MichalV
Dakujem Michal. Dnes som skocil kuknut na burzu a dosadil som tam nejake stonkovky, hodil som nejaku foto aj, dostal som par rad, netestovat nic, dno je dobre, zamerat sa ako si hovoril na caste vymeny vody, co2 nechat bezat ako bezi, pridavat pmdd denne rozpocitane davky a carbo. Ak to pojde a len budu pokracovat aj napriek spomenutemu tie oslabnute a priesvitne mlady listy a vyhonky, tak dodat zelezo, ale nemam sa moc pustat do testov. Tak skusim nejaky mesiac pockat, co sa udeje. Inak co mi nie je jasne stale. Preco rychlorastuce stonkovky? Co sposobi, ze budu v akvarku aj take bujnejuce rastliny? Odoberu z vody nieco alebo pridaju nieco, co vytvori vo vode idealny stav? Alebo je to len o tom mat tam nieco, comu sa bude darit viac?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 22:15 Muž MichalV [327] Re: osimk
tu si najdi najblizsiu lokalitu:
www.bvsas.sk/…

Dusicnanov mas 6-8 mg/l a najdes si tam aj zelezo. Chcel som to vediet, lebo vlastny zdroj moze mat parametrne nepitnej (hygienicky zavadnej) vody. t.j. vela zivin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 21:57 osimk Re: MichalV
Dakujem za radu, velmi rad budem menit castejsie. Pri takom malom akva by som chcel robit co sa len da a neviem uz co :)
Voda je vodovod, Senec. Ale tak ako mne, tak ani tebe asi nic nepovie, aka je voda v senci. Skusim niekde pozistovat, ake testy kupit a urobit, myslim, ze bez toho sa asi momentalne uz dalej nepohnem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 21:27 Muž MichalV [327] Re: osimk
Tie CO2 testy ber orientacne. Ak ti CO2 z burciaku stiahne o nieco Ph, tak mas v akva viac CO2 ako je prirodzena hladina a to s primeranym osvetlenim staci.
Aka je tvoja zdrojova voda? verejny vodovod alebo vlastny zdroj?
Ta vymena vody je slaba ak pouzivas vyzivne dno, minimalne 2 mesiace musis menit 2x tyzdenne 30%. Ja som to podcenil a dost ryb si to odnieslo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 21:13 osimk Re: MichalV
6krat, vzdy 20litrov, cize to je cca 40% objemu vody. Vodu davam ale priamo zdrojovu, kedze nemam kde odstat, davam neodstatu. Co sa tyka toho co2, tak sera test mi ukazuje stale nedostatok, ale nechce sa mi tomu verit, kedze ide nonstop aj v noci, cize low tech system, nevypinam, difuzor mam v pravom zadnom rohu priamo pod a za filtrom. Moze byt problem, aj ked pri takom malom akva si nemyslim. Rastliny su pokryte o2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 21:04 Muž MichalV [327] Re: osimk
kolko krat si menil vodu od založenia? ake % ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 20:30 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: osimk
Bez testů nepřijdeš na to co se děje nebo ne. Co to bylo za rašelinu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 20:10 osimk Re: vaaclav
Asi ta nebude prekvapovat, ked poviem, ze ano, v akvaristike. Trosku ma prekvapil ten raselinovy granulat, ale je tam.. keby som videl na rastlinach nejaky progres, tak vyckavam. Avsak vidim, ze to nejde dobrym smerom, ked aj vyjde nejaky list, je to trapiaci sa kusok. Ak by jedina moznost bola testovanie vody, nie je problem. Mam skor problem s tym, co robit. Nie ako usetrit ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 19:27 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: osimk
Musíš prostě počkat 6 neděl není dlouhá doba. Bohužel máš tam minimum rostlin a hlavně málo těch rychle rostoucích (stonkvých) mělo by jich být až 70%. To složení dna ti někdo poradil? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2017 19:01 osimk – Osimk prezentacia
Ahojte, ak si niekto najde cas kuknut do mojej nestastnej nadrze, budem vdacny za kazdy koment. Nadrz bola zalozena pred 6 tyzdnami, detaily su v prezentacii. Investoval som do dna s domnienkou, ze toto bude dobry zaklad pre rastliny. CO2 pridavam, na noc nevypinam, meriam dlhodobym SeraCO2testom, ktory vsak stale ukazuje malo CO2.. Ziadne merania vody som nerobil, pridavam denne easycarbo a NPK booster po malych davkach. Alternanthera mi prve stryti tyzdne isla krasne, potom sa jej zacali listy rozpadavat, kedze aj mlade listy, nebude to prechodom z emerzu. Listy boli derave, ako keby odhnivali. Dopadlo to ako vidite na foto po 6t. HC nejde vobec, ide len do korenov, aj to slabo, Staurogyne repens odovzdala listy a nove idu veeelmi pomaly, Pogostemon ide, listy su ako keby priesvitne, niektore s hnedymi fliacikmi, Bacopa kvoli nenarocnosti ide ako jedina, ale listy su jemne do priesvitna, bez objemu. Zatial som nerobil ziadne merania vody, neviem ani na co sa presne zamerat a ci je to potrebne. Za kazdy postreh budem vdacny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2017 20:54 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Michalnovas
Keď pozerám na ostatné rastliny, tak mi to skôr pripadá na nepomer živín. Pridávaš PMDD, ale poznaš i hodnoty, resp. máš pomerané hodnoty? Ak vidím správne, tak je tam i blyxa a na tej to je vidieť, že chradne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2017 16:28 R Muž romant [27987] Re: Marcel G
A nebo klasika v podobě kombinace jak přechodu, tak obrusu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2017 09:04 Marcel G Re: vaaclav
vaaclav napsal: Jak dlouho tam ty echinodory máš? :-) Taky mi to na první pohled připadá, že by se mohlo jednat spíše o přechod z emerzu na submerz.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 47888x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari?od=801