Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2022 20:57 Muž Roger [1873] Re: vaclav
Co získá?. Stabiltu? Víme oba, že pro nenáročné rostliny dodávání CO2 netřeba, a evidentně aby ho začal používat se vším všudy (náročnější zelenina, hnojiva atd.)si potřebuje alespoň něco načíst, dotázat se zkušenějších, a znistit co vlastně chce, jakou vodu má apod. Víš sám že nemám s CO2 zkušenosti. Ale, tazatel má si myslím ve všem trochu zmatek. Rostliny nijak náročné nemá (až na vyjímky), hnojí, pouští CO2 a svítí poloprázdnému akváriu celkem dost. Jen si myslím, že místo experimentů s prvky které v rukou nezkušeného nadělají větší paseku je pro něj jednodušší vypnout CO2, stopnout hnojení, zregulovat světlo, pravidelně měnit vodu a dosázet kytky úměrně osazenstvu atd.. tím akvárium stabilizuje, už jen proto, že se mu drží nečistoty na dně tak evidentně akvárium nemaká zrovna ideálně, odtud bych začal. Pak může postupně najet s náročnými rostlinami, co2 a hnojením (hnojivem které bude potřebovat) za předpokladu, že si mezi tím zjistí, doptá a nabere nějaké postřehy jak začít s akváriem pod CO2, hnojením atd..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 20:14 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Roger
Co získáš tím že vypneš CO2? maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2022 20:09 Muž Roger [1873] Re: MichalP
A kde bereš nutnost hnojení? Jestli chceš akvárium stabilizovat aby prosperovalo tak je podle mě teď důležitý ho nastartovat do funkčního stavu. T.j. vypnout CO2, přestat hnojit, měnit pravidelně vodu, sladit světlo a zasadit nenáročné rostliny. Něco ve smyslu jak píše Lojza007. Jakmile se stabilizuje akvarium tak kytky postupně měnit za náročné, začít přidávat CO2 a potřebná hnojiva (dle stavu kytek). Hlavně po tuto dobu nepospíchat a pozorovat reakce kytek na změny podmínek. Jakmile to uspecháš a začneš bezhlavě hnojit tak jsi v koncích. Teď nemáš vesměs proč hnojit a pálit světlem s CO2. Zároveň se smiř s tím, že pro všechny druhy kytek v jednom akváriu vytvořit ideální podmínky není jednoduché (pokud to vůbec jde). Jedné přidáš prvek a rázem je to pro jinou moc a nebo bude blokovat jiné prvky atd. Takže skladba zeleniny je taky důležitá stejně jako její umístění v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 09:21 Muž Lojza007 [1199] Re: MichalP
Tak už to začíná trochu být vidět, poslal bych na rozbor makroprvky a hořčík, ať je vidět co v té vodě je a není. Zkušenější snad poradí, kterou vodu poslat, já osobně si myslím, že tu před výměnou, mělo by v ní být maximum živin.
Pokud tam nejsou náročný rostliny, klidně bych CO2 hodně přiškrtil nebo úplně zastavil, až se podaří vyvážit chemismus vody, dal bych náročné rostliny a CO2 vrátil. A teď bych zasadil rychlerostoucí středně náročný rostliny typu rotala, jakmile té se začne dařit a poroste jak zblázněná, tak je čas přejít na náročnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2022 09:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalP
Vápník bych nepřidával ale s hořčíkem bych to zkusil, nebo si sežeň jako hnojivo dusičnan hořečnatý. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 08:33 Muž MichalP [2] Re: vaclav
No když se dívám na videa na profiplants na nedostatky vápníku s hořčíkem, tak takhle nějak vypadalo limnobium :-O Myslel jsem ,že jsou to nedostatky dusíku. Můžu teda zkusit ještě PROFIPLANTS Ca PLUS a Mg PLUS hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 08:30 Muž MichalP [2] Re: Roger
Roger napsal: v prezentaci zeleniny kvůli které bych valil hnojiva a CO2 (až na vyjímky) zrovna moc nevidím, ale třeba koukám špatně.
No je fakt, že náročných kytek tam moc nemám. Můžu COčka ještě ubrat, nebo ho vypnout. A hnojiva zkusím ubrat, případně přejí na jiné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2022 08:28 Muž MichalP [2] Re: Lojza007
Omlouvám se za mistifikaci, jak jsi napsal to Brno, uvědomil jsem si, že jsem v profilu nezměnil bydliště. Přesně jak píšeš, v Brně to byl přesný opak, byla tam tvrdá voda. Teď bydlím na Opavsku, voda měkká - Kružberk ofiko hodnoty:
pH - 7,55
Tvrdost - 0,7 mmol/l
Vápník - 21,77 mg/l
Hořčík - 3,74 mg/l
Dusičnany - 4 mg/l
Železo - 0,11 mg/l

To pH jsem tak nějak na vstupní vodě naměřil.
Je to jak píšete, testy nejsou přesné, nemám problém poslat vodu na rozbor do profiplants. Otázka co všechno nechat změřit. Stačí ten jejich základní rozbor? NO3 10mg/l jsem měřil před výměnou vody, někdy uprostřed dne, test od Rataje.

Nepřijde mi, žeby se stonkovky táhly nahoru, z toho usuzuji, že světla je dost. Ludwigia i aromatica jsou pěkně zbarvené uprostřed nádrže. Z toho problémy připisuji hnojivu. Dosadit stonkovky jsem zkoušel, ale nemělo to moc úspěch.

Ok, zkusím snížit dávky hnojiv. Pošlu vodu na rozbor a zkusím místo Makronu použít profiplants N.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 20:22 Muž Lojza007 [1199] Re: RAP
Mně to před tím psalo Brno, tak mě to právě zaujalo, protože v Brně nikde měkká voda není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 19:33 Muž RAP [1553] Re: Lojza007
Lojza007 napsal:..A voda měkká v Brně? ...
Asi si se špatně podíval, MichalP je od Hlučína.
www.vakhlucin.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 19:06 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: MichalP
Voda je to hodně měkká tak bych se spíš než po dusíku podíval na vápník s hořčíkem chtělo by to rozbor vody od dodavatele pokud si ji nemícháš sám. V takové destilce to pak moc neroste, dobré je zjistit z čeho ta kyselost vody pochází. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.10.2022 18:09 Muž Roger [1873] Re: MichalP
Ahoj, jestli se to týká akvária Once upon time in America ze tvé prezentace tak mi přijde na tu zeleň až moc dodávaných živin. Nevím, CO2 jsem nikdy neměl, ale akvárium na to vše co tam leješ a svítíš mi přijde spíše přehnojené - nedostatek zeleně, moc živin=řasy. Jestli to odnese aromatica by mě zrovna netrápilo, jde o to najít rovnováhu, na tvém místě bych se zamyslel nad hnojivy a CO2 vs světlo. Raději bych měnil vodu (tím zředil nežádoucí látky hnojiv apod.) a nechal akvárium ustálit. Dosadil zeleň která ti půjde a tu si držel. Až se akvárium usadí tak pak začít experimentovat. Byť máš velký objem akvária, tak mi to nepřijde jako přímá úměra. Vzhledem k tomu, že ryby typu skalár apod. toho umí dodat dostatek a podle fotky v prezentaci zeleniny kvůli které bych valil hnojiva a CO2 (až na vyjímky) zrovna moc nevidím, ale třeba koukám špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2022 11:16 Muž skypi [248] Re: MichalP
10mg/NO3 by stačilo, pokud je na ten údaj spoleh. Zkontroloval bych, jestli ti něco nehnije-kořeny, dno? Pokud se hromadí binec na dně, tak nefungují správně biologické procesy-mineralizace, rostliny mohou být poškozovány organickými látkami ve vodě (žloutnutí), čemuž by odpovídal i výskyt ruduchy. Aplikací průmyslové desinfekce (CO2vital) se situace ještě zhoršuje. Důsledně povrchově odkalil a yměnil bych opakovaně větší objem vody, dohnojil (ne přehnojil), použil po každé výměně vody bakteriální násady (např. vhodné jezírkové) a dosadil mnohem více rychlerostoucích rostlin. A čekal ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2022 10:09 Muž Lojza007 [1199] Re: MichalP
Hodnota NO3 není svatý grál. Chce to prostě vyladit poměr makro i mikro s množstvím světla a CO2. Dokud se tak nestane, rostlinám se dařit nebude. A pokud se bavíme o té velké nádrži, tak si myslím, že to bude zábava na dlouhý večery ty poměry trefit.
Test maximálně napoví, čeho je moc a čeho málo. A těch 10mg/l je měřeno kdy? Před výměnou vody? Po výměně vody? Po hnojení? Před hnojením? Pokud se jedná o nějaký dobrý test NO3, tak bych ještě přidal testy na ostatní makroprvky, nějakýho může být přebytek a blokovat příjem nebo naopak může být nedostatek. Taky bych měřil po výměně vody, třeba uprostřed týdne a před výměnou, ať je vidět, jak se hodnoty makroprvků pohybují a případně podle toho upravit množství nebo typ hnojiva. Případně bych investoval aspoň do změření NO3 v laboratoři, ať je jasno, kolik ten test doopravdy ukazuje.
A voda měkká v Brně? Je z RO?
A ty stonkovky, jsou řídký, mají tenký lístky a táhnou se hodně nahoru? Pokud jo, tak je tam i málo světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2022 08:11 Muž MichalP [2] Re: MichalV
Tak pokud makron není vhodný, můžu přejít na profiplants N plus. S tím mám dobré zkušenosti. Ale NO3 jsem naposledy naměřil 10 mg/l. Pokud mám přidat, přidám.
Co znamená zlepšení podmínek? Co konkrétně měnit, nebo na co se zaměřit? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 22:04 Muž MichalV [327] Re: MichalP
makron obsahuje dosť málo dusíka, aj keď na obale je NPK, dopĺňaš ním hlavne fosfor a draslík. Druhým zdrojom dusíka pre tvoje akva je krmivo/odpad z rýb, ale keďže sám píšeš, že sa ti hromadí na dne, znamená to, že mineralizácia neprebieha dosť rýchlo. Testom by si si mal overiť nízke hladiny NO3 a následne doplniť KNO3 z PMDD. Potom sa zameraj na zlepšenie podmienok, aby zlepšil prirodzený kolobeh dusíka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2022 21:07 Muž MichalP [2] – Už nevím
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny a prosím o radu.
Akva založeno před 5 měsíci, a jde to čím dál víc z kopce :-( Rozjely se mi řasy a rostlinám se nedaří. Bylo mi doporučeno přidat stonkovky, ale těm se taky nedaří, přijde mi to, jakoby jim něco chybělo. Ožírají je skaláři, otázka, jestli proto, že se jim nedaří, nebo proto,že jim chutnají :-)
Hnojím bioflorem a makronem, CO2 z lahve. Světla mám snad taky dost. Kapacita filtru velká.
Světlo v zásadě stejně nastavené, s hnojivem se snažím experimentovat. Ze začátku jsem dával jen Bioflor, 25ml, jak začly rostliny uhnívat, přidal jsem Makron. Jak se začaly objevovat řasy, Bioflor jsem na nějakých 14 dnů vysadil, ale odnesla to aromatika, tak jsem ho vrátil, s tím, že denní dávku jsem ubral na 10ml. CO2vital stříkám přímo na ruduchu a trošku ji držím pod kontrolou, ale příčinu nemám :-(
Divné mi přijde i dno, které je plné nečistot. Odsávám každý týden.
Voda měkká, tak nevím, jestli něčím neupravit.
Přikládám fotky stonkovek které jsou v akva jen kratší dobu a echináče, kterému se taky nedaří.
Detaily a historie v prezentaci.


Budu vděčny za každou radu. ;-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 19:37 Corvo Re: Passenger77
no...možno by bolo dobre vyskušat dat na vystup filtra trubice ktore zoslabuju prud vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2022 18:42 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Corvo
Ahoj, bingo. Kryptokoryna bere výživu ze substrátu, tudíž na straně, kde se výkaly hromadí, je pěkně pohnojeno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 18:18 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: petromi
Přelisťování, nic by nemělo chybět... doplňte foto a info do prezentace. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 18:16 Corvo Re: zervajs
práveže ten prud je silny na strane kde to nerastie, malo sa tam hromadia aj vykaly rýb, naopak na druhej sa vykaly hromadia, žeby to bol dôvod? Ale zase niekam ten prúd vody ist musí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 16:44 Muž petromi [1] – nové listy při přelisťování
Fotka k příspěvku Ahoj,
v mém akva se dlouhodobě nedaří rozjet vegetaci. Před pár týdny jsem si pořídil nějaké nové Hygrophylie a na fotce je vidět, jak pár nových listů je uprostřed sytě zelených a na krajích světle zelených. Co prosím rostlinám chybí?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 12:43 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Corvo
Corvo napsal:..a jeho prud je nastaveny od tych rastlin ktore rastu..
Ano, sám jste si odpověděl,je to tím proudem.
Teď jen 'vyšpekulovat' jak to udělat i na druhé straně.
Počítám, že máte tvrdou vodu?, a asi dost "hustou", to PH8 je pro výživu rostlin "horší", a ten proud,či promíchávání vrstev to zvládá jen v té půlce kde je výtok...
Zkusil bych na druhé straně např. vzduchovat.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 12:06 Corvo Re: Jája
Lenze oni boli sadene v rovnakom čase
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 12:05 Corvo Re: zervajs
Filter je jbl e501 a jeho prud je nastaveny od tych rastlin ktore rastu a prud ide do tých ktore nerastu...napln je molitan a tie valčeky na bakterie, nehrabem sa v nom iba predfilter cistim aby nezpomaloval prúd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 11:50 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Corvo
Ok.
Od těch PH8 se už dá něco vydedukovat.
Co ten filtr? Je jeden? Jak často se v něm "hrabete"?(jeho náplň)
PS:Ono to skutečně vypadá na ten "proud", prokysličení a promíchání ( lepší difuzí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.09.2022 11:43 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Corvo
Jestli to není tím, že kryptošky nemají rády změny. Dlouho jim trvá, než se rozkoukají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 11:26 Corvo Re: zervajs
Fotka k příspěvku Rastlinam sa dari ale iba na jednej strane, na fotke su rastliny zasadene v tom istom case a pozri sa na rozdiel, co2 nemam, svietim 2x54w trubicami po celej dlzke akvaria, voda ma PH8 a štrk je kremicity po celom akva. Nehnojim iba pri zakladani som dal pri korene tablety.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 10:41 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Corvo
Podle fotek vypadá, že se rostlinám daří :-)
( Coby za to jiní dali!)

Zdrojová a akvarijní voda?
Světlo?
Filtr?
CO2?
Substrát?
Hnojení?

Info bez kterých ( já osobně vím "prd") smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2022 10:05 Corvo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, mam problém s rastlinami ktoré mi rastu len na jednej strane akvária,tie iste cryptocoryny z lavej strany ktore som zasadil na pravú stranu ( za kamenmi) mi nechcu vobec rásť pritom na ľavej rastu uplne v poriadku, neviem čim to je, ak s tým ma niekto skúsenosti budem rád. Svetlo je rovnaké na oboch stranach aj vyska štrku, rozmýšľal som ci to nieje prudom vody... druha fotka je z predosleho rozlozenia kde sa rastlinam darilo tiez len na jednej strane ci uz cryptocorynam alebo iným druhom.
 
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2022 08:09 Muž Lojza007 [1199] Re: jesterka3
Já mám naštěstí téměř měkkou povrchovou vodu navíc bohatou na makro prvky, takže mně roste všechno prakticky bez problémů. Takže bohužel neporadím, ale určitě je tady víc lidí, co bojuje s tvrdostí.
Jinak RO = destilka, ale kupovat ji se dost nevyplatí. RO set se obvykle dává do koupelny nebo do kuchyně pod dřez, na to se většinou trochu místa najde, na malý akva není moc velký.
Nebo se zkusit domluvit s nějakým akvaristou v okolí, jestli nemá přebytky RO vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2022 07:29 Žena jesterka3 [0] Re: Lojza007
Máte nějaké tipy, kterým rostlinám by se dařilo v té naší "kamenité" vodě a rychle by rostly? Ještě bych to s nějakými zkusila, ale kdyby nebylo zbytí tak bych koupila nějaké, co se jen vznáší na hladině a úplně přinejhorším "umělé", ale nejsem toho moc velkým zastáncem. Na zařízení pro reverzní osmózu nemám dostatek prostoru, kde by to mohlo být umístěno a upravit a lít destilku do akvárka na to zas nemám odvahu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2022 07:23 Žena jesterka3 [0] Re: Lojza007
Díky, za příspěvek. Parametry jako pH, NO3, NO2, uhličitanovou tvrdost aj. testuji aspoň jednou za měsíc papírkovými testy. NO3 ani N02 nikdy vychýleno nebylo, tvrdost vody se mi moc nedaří polepšit, neboť jak napsal jeden z akvaristů výše - je to hotový "kamenolom." Ta voda je zde příšerná, xkrát do roka teče i rezavá - mmj. je to z veřejného vodovodu, takže ji tu mají všichni v okolí...I ve zverimexu říkali, že je hrozná...k pití také... Problém bývá pH, které jde do alkalických hodnot. Což se snažím jednou, dvakrát do roka upravit přidáním přípravku na okyselení... ale to bylo v době, kdy ty hodnoty nebyly opravdu dobré a zahynulo mi pár ryb na "krupičku" před tím, než jsem tam nalila ten přípravek, který nemá vést k úhynu ryb, když se dává podle návodu - opravdu si nehodlám poškozovat ryby litím zázračných vodiček do vody jen tak pro úplnost. Vždycky se 2x rozmyslím, než něco udělám a něco si k tomu přečtu nebo se poradím s někým, kdo chová ryby, bohužel člověk se učí celý život. Okružáky jsem měla v loňském roce v akvárku přemnožené, takže jsem se jich zbavila, jakmile jsem nasadila do akvárka šneka surmovku vražednou, ty tam mám 2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2022 11:14 Muž skypi [248] Re: Rovano
No, roste všechno... Záleží, co to to "všechno" je. Optimální a "jednoduché" to tedy není-bez úpravy parametrů vody -tendence k řasám a problémy s výživou rostlin. Já mám originál vodu dGH 24 a dKH 16. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2022 09:40 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Rovano
Rovano napsal:Jen chci říci, že bych snad tolik nestrašil.
Jsem rád, že jsou lidé kterým to roste i v tvrdé vodě,a že nikdo nemusí předem 'házet flintu do žita'. palec
Zde už ( u paní) je problém z tvrdou vodou , (má tam moc vápníku oproti hořčíku), musela by hnojit a tím ještě zvýšit EC ( zdroj přes 700, akva tak 800...)
V takové vodě to umí páni akvaristi ( istky).
Taková voda není "dobrá" ani pro rostliny ( špatný příjem živin) ani pro ryby ( vysoký osmotický tlak)

Omlouvám se za "strašení". pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2022 15:21 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: zervajs
Vycházel jsem z tohodle údaje: tvrdost vody celková oN (°dH) 18,51
Todle mám 17.6.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2022 12:40 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Rovano
Uno momento :-)
Kolik máš EC ?
A celkovou tvrdost?
Nejde jen o součet Mg+Ca...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2022 12:28 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: zervajs
Mám tvrdost 3,14.zde paní 3,3. A roste všechno. Jen rozjezd je problém. Jen chci říci, že bych snad tolik nestrašil.

ta nádrž by potřebovala jedno. Tak 10x víc rostlin.

Samozřejmě by se zde dalo hráti s destilovanou vodou, naředit to. Třeba alespoň na ten táhlý rozjezd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2022 10:11 Muž Lojza007 [1199] Re: zervajs
Tvrdost jsem nezkoumal, jestli je teče z kohoutku šutr, tak to chce pořídit rostliny, kterým se tvrdá voda líbí nebo zvážit RO. RO by řešila i velké množství NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2022 09:48 Muž zervajs [334] - RostlinyRe: Lojza007
Souhlas agente007 smich
Já si všiml do očí bijící tvrdosti zdrojové vody...i když sníží NO3, tak mnoho rostlin ten "kamenolom" prostě nedá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2022 09:22 Muž Lojza007 [1199] Re: jesterka3
Vyčištění kamínků a s výměnou části vody je v podstatě takový poloviční znovuzaložení, takže se řasa znovu objeví. Podle měření je už ve zdrojové vodě hodně NO3, ve dně hnojivo, do toho živorodky a je jich celkově dost, takže si osobně myslím, že ve vodě je hodně NO3 a blokuje příjem dalších živin a proto rostliny živoří. Zbytek podle mě dodělá odkalení dna 1x za měsíc, kdy tam měsíc tlejou zbytky a vytváří další dusičnany.
Osobně bych doporučil aspoň papírkový multitest od JBL, aby bylo jasno, kolik je tam NO3 a NO2 před výměnou vody. NO3 tipuju, že tam bude hodně. Třetinu vody měnit týdně i s jemným povrchovým odkalením. Pořídit okružáky nebo levatky, aby pomohli trošku s údržbou. A zvážit silnější světlo, aby rostliny víc fungovaly a zvládaly odbourávat makroprvky. Možná bych zvážil dodávat i mikroprvky třeba v Rataj Bioflor, hnojí se 1x za týden nebo za čtrnáct dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2022 22:44 Žena jesterka3 [0] Re: Brodys
Díky za radu. Něco podobného mi říkal i kamarád, který se tomu věnuje roky, jen s tím rozdílem, že mám čistit 1x za 14 dní - jedenkrát dno za 14 dní mám odsát a vyměnit vodu, a pak znovu po 14 dnech vyměnit vodu bez odsátí dna. A poradil mi, že si mám koupit lepší světlo než LED zářivku, že je moc studená a že mám zkusit na ni nalepit ty pásky nebo si koupit přepínač a měnit jen intenzitu toho LED osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2022 22:36 Žena jesterka3 [0] Re: Rovano
Díky za vaši reakci. V červnu jsem celé akvárko vyházela, špatné rostliny vyhodila, spařila jsem kamínky (ryby jsem dala na chvíli mimo akvárko samozřejmě), řasu vyhubila, ale ona se zase objevila - to mi poradil jiný akvarista, to jak akvárko vypadá teď je jiné, než jak vypadalo loni. Svítím celou dobu 8 hod denně, údaje o vodě z vodovodu:

Parametr Jednotka Hodnota limit typ limitu
chlor volný mg/l 0,04 0,30 MH
pH - 7,71 6,5 - 9,5 MH
konduktivita mS/m 72,2 125 MH
barva mg/l Pt <5 20 MH
zákal ZF(t) <0,5 5 MH
CHSK /Mn mg/l 0,50 3,0 MH
tvrdost Ca+Mg mmol/l 3,30 2 - 3,5 DH
tvrdost vody celková oN (°dH) 18,51
hořčík mg/l 18 10 MH
20 - 30 DH
vápník mg/l 102 30 MH
40 - 80 DH
mangan mg/l <0,03 0,050 MH
železo mg/l <0,05 0,20 MH
amonné ionty mg/l <0,05 0,50 MH
dusitany mg/l <0,02 0,50 NMH
dusičnany mg/l 31,2 50 NMH
chloridy mg/l 37,1 100 MH
kadmium mg/l <0,002 0,005 NMH
měď mg/l <0,006 1 NMH
nikl mg/l <0,006 0,020 NMH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2022 20:45 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: jesterka3
Cituji z webu Ratajů:
"Zásobní substrát Staré dno doporučujeme použít pro náročná (high-tech) akvária, která jsou vybavena intenzivním osvětlením, CO2 dávkováním a jsou hustě osázena rostlinami.
Pro nenáročná akvária (low-tech) doporučujeme použit organominerální kuličky Bivoj, které uvolňují živiny pozvolna."
A je jich i více druhů. Takže netušíme, čemu čelíme.

A celé je to o tom, že nemáte biologickou rovnováhu, proto štětička.

Plus v prezentaci mi chybí další informace jako doba osvětlení, co obsahuje zdrojová voda...

Nehledě na to, že v červnu se v tom akváriu hodně rýpalo(což není v prezentaci). A fotky jsou jen ze srpna(což jde proti nám, radilům).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.09.2022 19:29 Brodys Re: jesterka3
Zřejmě se jedná o štětičku. Chce to lépe dělat údržbu, cca 1x týdně výměna 1/3 vody včetně odkalení. Přestat lít do akvária zázračné vodičky, a strkat do dna hnojivo, není kdo by spotřeboval. Dále střídmě krmit, a přidat něco rychlerostoucího. Až nebudou mít rybky, jde plavat, teprve pak uvažovat o hnojení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2022 18:50 Žena jesterka3 [0] – Žloutnutí listů a černá řasa
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, mám problém s tím, že se mi neustále na všech rostlinách dělá černá řasa - trvá to prakticky 1/2 roku. Po založení loni v srpnu tam řasa zpočátku žádná nebyla, ale během půl roku se začla tvořit - úplně všude na stěnách akvárka, na rostlinách - které se díky řase kazí až jim postupně některé části odpadnou... Je to neustálý boj a never ending story, mechanické čištění akvárka od řasy co 14 dní. Akvárko čistím 1x za 3-4 týdny - tzn. vyměním 2/3 vody v nádrži - takže starou vyliju a naliju tam přímo novou z vodovodu, dávám tam přípavek Sera Aquatan na změkčení vody - máme příliš tvrdou vodu, dále i užitečné bakterie Sera Nitrivec. Rostliny hnojím jednou za cca 2-3 měsíce přípravkem na obohacení o Fe. Dále dávám 1x za půl roku do podloží hnojivo Bivoj pro lepší růst rostlin. Asi tři týdny jsem tam každý den aplikovala C02 od Rataje. Filtr mám jen jednoduchý s molitanem - značka je popsána v mojí prezentaci, včetně druhů ryb, na foto pod tímto příspěvkem je vzhled současných rostlin a technické údaje akvárka. Rostliny jsem nikdy neměla nijak náročné na pěstování. Jen za ten rok co mám rybičky, už mám asi sedmý druh rostliny v akvárku. Před měsícem a půl jsme vysadila Echinodorus bleherae, který v akvárku převažuje - bohužel mu žloutnou listy, a ty co se už úplně rozpadly jsem odstřihla a odstranila. Svítím 8 hodin denně, akvárko je v chladné místnosti, dál od okna ve stínu, používám Led osvětlení, které bylo součástí setu, jež jsem zakoupila v akvaristice. Na osvětlení jsem nalepila žlutou pásku, aby vzniklo jiné spektrum barev - poradil mi to jeden akvarista- mám to tak asi týden. Ve vodě je průměrná tt mezi 24-26 stupni Celsia. Mohl by mi prosím někdo poradit, co mám udělat s tím, abych se zbavila řasy a aby mi rostliny rostly normálně bez vadnutí a žloutnutí listů? Děkuji moc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2022 18:54 Muž jab63 [1462] - BorneoRe: Jiraiya
Já bych zkusil přidat dusík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2022 14:50 Muž Jiraiya [0] – Rostlina problém
Fotka k příspěvku Zdravím nevím přesně jestli to mám poslat sem, ale mám dojem, že něco chybí rostlině (hygrophila siamensis), ale nevím zda je to draslík či železo. :-(
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2022 12:00 Muž GeXeS [67] Re: Rovano
Mně přišlo, že na samém začátku jsem jich měl docela dost :-) akorát Juncus to zabalil hodně rychle a víceméně všechny ostatní následovaly. Nečekal jsem, že se nebude dařit ani Sagittariím a Vallisneriím... Tak já zkusím sehnat něco dalšího zeleného. Díky za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2022 00:22 Muž Rovano [235] - RostlinyRe: GeXeS
No nevšiml jsem si, že bys měl někdy větší objem rostlin. A to jsem projel celej deník a veškeré fotky. Takže opravdu bych si být Tebou pořídil nějaký plevel typu Ceratophylum. A ne 1 košík. Ale třeba 5-8.
Ostatně ty máš osázeno velmi málo a to ještě některými pomalu rostoucími druhy.
Ty rostlinky musí mít sílu upravit tu vodu.
Tady lidi často nabízí rostliny zdarma, tak třeba narazíš na někoho poblíž.
rybicky.net/atlasrostlin/myriophyllum_aquaticum
Pokud si to přečteš, tak se tam dočteš, že často se rostlině nedaří. Je náročná.
A koupil jsi jí velmi málo. Doporučuje se do nových akvárií osadit 80% dna. Ty máš tak 20%.
Rostlina která skomírá a neroste moc živin nekonzumuje.
Tobě odešli během pár dní. To znamená, že ta voda má špatné parametry. Nechápej mě špatně. Prostě je tam něco špatně. Ne ve stupní vodě z kohoutku, ale v tom akva se to zkazilo nějak.
Ti kdo chcejí malé nebo žádné výměny vody, by měli mít spoustu rostlin. To je nejlevnější metoda.

Řasy bují, když nebují rostliny, zpravidla.

Má prezentace přelom únor, březen je důkazem, že zvýšení rostlinné populace o rychle rostoucí druh pomáhá. Mimochodem teď je toho zase o hodně víc a budu o víkendu umravňovat. Ale dokud jsem jej neměl, tak mi žádné kytky nerostly.

Asi to tak bude s tím substrátem.

Jo, jak už tu kluci psali, omrkni svůj VAK.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 47879x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari?od=101