Rostlinám se nedaří
Podle toho dna to vypadalo na nově založené.
Někdy 02/17 bylo založeno.
To je nově založené akvárko?
No ono není ani co aktualizovat, všechno je při starém kromě toho, že teď nedávám CO2.
Trápí mě to už dost dlouho i v předchozím akva to bylo stejné. Chtěl bych už s tím konečně hnout a zbavit se řas

Máš tam toho víc, je tam vidět i sinice. Začni tím, že si provedeš aktualizaci nádrže s co nejvíce informace. Potom bude lehčí poradit.
Tohle slabým světlem nebude.

Taky plánuji Chirios a k němu i programovatelný regulátor.
Silné světlo můžeš zeslabit. A to u Chiriosu není problém

Chihiros plánuji také, nebál bych se toho. Možná se silnějším světlem budeš muset trochu hnojit, aby světlo a živiny byly v rovnováze. Aktuálně mám cca 5O W kombinace LED pásků a zářivek, rostlinám se daří. Výměnu chci provést, páč pásek je po 3 letech na konci životnosti.
Ano je to tak. Napřed se rostlinám dařilo, ale teď hodně stagnuji. Mám právě v plánu kupovat chihiros a901, tak jestli to k něčemu bude.
Zářivky jsem měnil asi před rokem a reflektory mám samodomo.
Je to 60 W na 200 l akva s hloubkou 50 cm ? Pokud ano, silnější světlo by mohlo pomoci. Kdy naposledy jsi měnil zářivky a máš reflektory? Chtělo by to aktualizovat prezentaci, včetně fotek...
Než složitě laborovat, tak bych upřednostnil právě ty rostliny, kterým se daří a ostatních bych se zbavil.
Edit: Pistie potřebuje ke svému růstu vyšší hladinu NO3 a klidnou hladinu, jinak krní
Mám takový dotaz k rostlinám. Ty špatně rostoucí: Vallisneria nana (od 04.02.2017) stagnující, od sinice krní, V. Americana odešla úplně. Anubias striped - opadal, pak vyrašily mikro lísty a pak se rozpadly, sinici to nebylo, odcházel už před ní. Egeria (od 14.03.2017) část se rozpadla, vzrůstný vrchol znovu zasazen+nové rostlinky, asi to dá, ale nic moc. Hydrocoryle trip. (od 19.03.2017) - mikro lístky, ale roste, sinice. Pistie vždy příjdou o kořeny a pak se rozpadají a krní až odejdou.
Je nějaká šance, že začnou růst nebo už se nevzpamatují a měla bych je vyměnit(hlavně ty Vall.)? U Vallisnerií jsem předpokládala, jak mi za chvilu přerostou a budu je probírat a místo toho se změnšují a ubývají. A to byla první výsadba!
Teď jsem vedle nich zasadila Crinum a jako - takhle nějak to mělo vypadat!
Hnojím Profitem a Sanytrem, více viz prez. Moje první...
Některým se u mě daří (Anubias, Ludwigia, Hygrophila dif., Riccia, mech, Cryptocoryne nev. a aff., Najas, Ceratophyllum, Microsorum, Cladophora). Dlouho nic moc byla Rotala, ale teď začla krásně a rychle růst).
S problémy Cryptocoryne pond. - dostala jsem s chlorózou, ale roste, nové lísty, až teď se chloróza postupně ztrácí..Stagnující, ale hezká je Hygrophila cor., sinice - ale měla to být solitera ve středu a to rozhodně není (od 19.03.2017). Vyměnit/poroste?
Starší reakce
1. vodu měníš příliš často a příliš mnoho
2. žluté jsou nové listy ==> téměř vždy nedostatek draslíku nebo hořčíku
3. vzhledem k tomu, jak moc vody měníš a jak málo máš ryb přichází v úvahu i nedostatek dusíku
Co s tím? Neměnit tak často vodu (max 10% za 14 dnů) a přidat osvětlení. Pokud to nepomůže, pak můžeš začít řešit hnojiva, koupit si test na kvalitu vody atp. Také doporučuji podívat se na web, jakou kvalitu má voda, co u Vás teče z kohoutku - problém bývá hodně měkká nebo naopak hodně vápenatá voda, nebo voda, kde není žádné železo.
Starší reakce
Máš tam sestavu rostlin, která běžně na začátku moc neroste. Ale vypadají v pořádku, takže bych nic neměnil. Kromě toho co píše vaaclav: Pomoz těm stávajícím přidáním nějakých vhodných rostlin na rozběh. Egeria, Ceratophyllum, Hygrophila difformis, Hygrophila polysperma, aj.
Já bych to neviděl zas tak černě jen bych přidal nenáročné stonkové rostliny a něco se snaž zjistit o vodě co ti teče z kohoutku.

podle typu listu bych tipnul cerstve zasazeno a puvodne emerzne pestovano.
pokud ano, tak co se kytek tyce, pockat, ustrihnout a zasadit vrchol - submerzni formu
z ruzice se prelistej samy

Jakou prezentaci?neznam nazev, jsem zacatecnik...snad dalsi foto pomuze
A co to je za rostlinu? Založ si presentaci ať vidíme víc.
0 05.10.2017 20:45 Kalf8 
Ahojte poradi nekdo kde je problem u rostliny?vypadaji jeji listy skoro vsechny tak jako ty na fotografii.V akvarii mam jak nekolik zivorodek,cichavcu,teter a pancernicku.nemuze to byt i z hygienickych duvodu?moc ryb, moc vykalu a horsi kvalita? Nebo chybi nejaky chem.prvek? za kazdou radu budu velmi vděčný.
Tu Riccii nech plavat k tomu kameni stejně sama nepřiroste a kup si třeba ještě 1-2 košíky do toho rohu za ten kořen tohle Limnophila sessiliflora , až budeš mít hodně jiných rostlin tak to můžeš odstranit.
Nepanikařím, jen bych nerada aby mi to všechno ,,pomřelo" že něco dělám uplně špatně

Nějaký tip na další nenaročné rostliny? Snažila jsem se vybírat jen takové..
Máš tam těch rostlin poměrně málo a ne všechny jsou pro záběh ideální. Kryptokoryny běžně shazují listy, je třeba nechat je být a čekat. Echinodory tzv. přelistovávají, odcházející listy odstřihuj a vyhoď. Anubias může být napadený bakteriemi, těžká pomoc, ale čistota prospívá.
Měnit vodu, přidat nenáročné rychlerostoucí rostliny a vydržať.
EDIT: Aha, to není šípatkovec, ale šípatka, tedy sagittaria. Taky mívá zpočátku problémy sama se sebou a akváriu moc nepomůže.
Hoď tam HROMADU takových plevelů jako je egeria, ceratophyllum...
Opět protáhni svícení na 10 hodin, přidej ještě nějaké nenáročné rostliny, nepanikař. A co je nejdůležitější - TRPĚLIVOST

Pár dní po založení akvaria se anubiasu, šipatc i kryptocoryne nedaří a začínají uhnívat listy

Včera jsem přidala fotky do prezentace...Ze začátku jsem svítila moc, teď jsem svícení omezila na cca 6 hodin denně. Mám je ještě v AQ nechat nebo odstranit?
Moc díky za jakékoliv rady

Dobra děkuji za rady.o víkendu záložním prezentaci a budu postupne dávat info co a jak

.
vaaclav napsal: Je to jednoduché prostě vydrž. Kobercovky musí někdy uhnít protože je to emerz a až potom rostou. Když to neporoste po měsíci až dvou tak bych to začal teprve řešit. Sehnal bych si nějaké nenáročné stonkové rostliny a něco na hladinu. Aquascaper z tebe asi hned nebude tak trochu slev z nároků a uvidíš jak to dopadne. Dno bych určitě neměnil. Akvaristika je o trpělivosti a 10 dní nic neznamená. 
Je to jednoduché prostě vydrž. Kobercovky musí někdy uhnít protože je to emerz a až potom rostou. Když to neporoste po měsíci až dvou tak bych to začal teprve řešit. Sehnal bych si nějaké nenáročné stonkové rostliny a něco na hladinu. Aquascaper z tebe asi hned nebude tak trochu slev z nároků a uvidíš jak to dopadne. Dno bych určitě neměnil. Akvaristika je o trpělivosti a 10 dní nic neznamená.

Vždyť nemusíš dno nutně měnit. Pokud se spokojíš s méně náročnými druhy a plovoucími rostlinami, tak to nech jak to je. Těm stávajícím rostlinkám můžeš přilepšit jílovými kuličkami, ještě neházej flintu do žita. Ta bílá řasa zřejmě nebude řasa ale plíseň, sama časem zmizí. V minulém akva se mi po založení objevila také. Určitě si ale nepořizuj žádné Pancéřníčky, tohle dno je pro ně smrt.
Takže myslíte že to dno bude lepší vyměnit..
že v tomhle nic moc neporoste a ryby se o to akorát pomlatej..nejhorší je že jsem student a už tohle bylo pro mne finančně náročnější.. takže mám koupit pytel liaporu zrnitost 1-4 mm a udelat jenom z toho dno.. teď mi chcípnout všechny kytky.a hlavně je na nich nejaka bílá řasa takže si myslím že bych je ani do nového akvaria nedal..
NHKG napsal: Keramzit není lávová drť. Keramzit je pálený jíl a ten se dá sehnat za rozumné peníze: rybicky.net/forum/16474-liapor-a-dalsi-substraty-z-palenych-jilu
S lávou nemám zkušenosti, ale vzhledem k tomu, že je akvárium staré jen 10 dní, si tu výměnu dna ještě rozmysli. Pokud budeš měnit, dej jen jeden typ. Určitě se budeš občas v akváriu hrabat a pak se ti to dno pomíchá a pak to vypadá blbě. Většina těch krásných rostlinných akvárií co vidíš na profesionálních fotkách je dělaná právě pro tu jednu fotku a jsou dlouhodobě neudržitelné, takže se založí, počká se až se rostliny rozrostou, vyfotí se a pak se rozebere... Toto předpokládám neplánuješ, ale přijde mi, že jsi to založil podle nějakého vzoru na to dočasné akvárko. Bohumil32 napsal: Koukal jsem na YouTube jak s tímhle zakládají rostlinné akvárium..
Júútrúba je super zdroj inšpirácie i návodov, o tom nepochybujem. Pozor však na kontext videa(í), nie každý nápad/ukážka je vhodná pre každého a ten kontext tam často uvedený nie je, prípadne je dobre schovaný

A, samozrejme, sú tam aj vyložené nezmysly... Zvážte napr. čo keď to video natočil niekto, kto zakladal svoje prvé akvárko? Aká je potom jeho výpovedná hodnota? Je tam niekde uvedené ako to akvárko vyzeralo po týždni? Po mesiaci? Po pár rokoch?
Mimochodom, moja džungľa po prvých desiatich dňoch nevyzerala lepšie ako Vaša, len som mal rastliniek viac.
Keramzit není lávová drť. Keramzit je pálený jíl a ten se dá sehnat za rozumné peníze:
rybicky.net/forum/16474-liapor-a-dalsi-substraty-z-palenych-jilu
S lávou nemám zkušenosti, ale vzhledem k tomu, že je akvárium staré jen 10 dní, si tu výměnu dna ještě rozmysli. Pokud budeš měnit, dej jen jeden typ. Určitě se budeš občas v akváriu hrabat a pak se ti to dno pomíchá a pak to vypadá blbě. Většina těch krásných rostlinných akvárií co vidíš na profesionálních fotkách je dělaná právě pro tu jednu fotku a jsou dlouhodobě neudržitelné, takže se založí, počká se až se rostliny rozrostou, vyfotí se a pak se rozebere... Toto předpokládám neplánuješ, ale přijde mi, že jsi to založil podle nějakého vzoru na to dočasné akvárko.
V tom detailu to vypadá ještě hůř. Nechci strašit, ale tohle dno je myslím nevhodné pro pěstování rostlin. Založil bych znovu nebo nasadil plovoucí druhy či jiné nenáročné rychlerostoucí druhy.

Lávovou drť mám pod touhle drti. Koukal jsem na YouTube jak s tímhle zakládají rostlinné akvárium.. a za ty peníze ksemz si řekl že super. No je super vědět že je to na nic.. Takze teď nevím co s tím
Tady si přečeti na co se ta lávová drť používá
www.rostlinna-akvaria.cz/… 
pro kořenový systém rostlin nic dobrého je to dost ostrý materiál,pan Raraj ale v popisu tvrdí něco jiného viď

Ono to sice vypadá hezky je to hezky černé a u Rataje za 8 litrů 318 kč krásná práce
www.hagle.cz/… No já jen tipuju, žádnej expert nejsem, dej na rady zkušenějších...

Dobra dám na vaše rady

. A ty kytky co jim uhnily ty listy mám vytahat nebo je tam nechat.. Můžu poprosit o radu s těma rychle rostoucima kytkama.
No nevim. Po deseti dnech říkat, že to jde do kopru je trochu brzo, řekl bych

Máš tam tři druhy rostlin, žádná nenáročná rychlerostoucí. Ne každá se musí nutně chytit. Teprv si to sedá, kytky se adaptují. Nepanikařil bych, přikoupil bych další a čekal. Hrát s layoutem si můžeš, až se to stabilizuje. Si myslím...
Začátky bývají nejtěžší. Pokud nemáš moc zkušeností se zakládáním, tak chvíli trvá než se akvárium stabilizuje a začne se rostlinám víc dařit. Bohužel někdy problémy přerostou přes hlavu. Proto je potřeba se snažit vše podchytit hned na začátku.
Rosliny kupuju buď na burze (hlavně ty submerzní), měním s ostatními akvaristy nebo objednám z Aqua Dahoo pokud toho chci víc najednou. Na té burze bacha, někteří prodejci jen přeprodávají rostliny od Aqua-Dahoo, Rataje a jiných velkopěstitelů za vyšší ceny. Je potřeba si tam ty rostliny dobře prohlédnout.
Tudy napsal: Jemná ? Mě to také připadá hrubé a ostrohranné. Ideální zrnitost je 1-3 mm. Celkově je to akvarim hodně prázdné, rostliny by měly pokrývat alespoň 1/2 plochy dna, nějaké nenáročné rychlerostoucí druhy, případně i plovoucí (Douška, Růžkatec), do dna na pozadí třeba Bahnatku vodní.
Akvárium je zalozene teprv 10 dni cca

... A uz to jde takhle do kopru..
Myslíte že jsem schopen teda nějak akvarium zachranit ? Popřípadě chci poprosit o radu kde kupujete rostliny

..Toto je moje třetí akvarium takže vím že je v nem určite podle vas spousta chyb.. Proto jsem otevře jakekoliv rade. Děkuji
Měl jsem také hrubé dno a rostlinkám se zpočátku dařilo dobře. Ale časem dno začalo zahnívat, hrubé dno se totiž mnohem hůře odkaluje, časem zhutní a snadněji se poškodí kořeny rostlin.
Je to 2-5mm hrubé.. je to nějaká novinka od Rataje volcano Black.
Jemná ? Mě to také připadá hrubé a ostrohranné. Ideální zrnitost je 1-3 mm. Celkově je to akvarim hodně prázdné, rostliny by měly pokrývat alespoň 1/2 plochy dna, nějaké nenáročné rychlerostoucí druhy, případně i plovoucí (Douška, Růžkatec), do dna na pozadí třeba Bahnatku vodní.
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49125x