Rostlinám se nedaří
to by mělo stačit, ale jak píší zde v atlase:
Substrát: Písek, rostlině velmi svědčí např. jílové kuličky pod kořeny (v přírodě koření v jemném bahně).
dal si ke kořenům hnojivo do dna?
mně v měkké vodě taky jede, ale je slabá a jemná. Myslím, že taky potřebuje hodně světla a dusík.
To bude moc fajn
Mám teď doma pěknou "testovací kolonu" => 5 malých akvárek, kde můžu poměrně snadno vytvořit stejné podmínky. Až mi to čas dovolí, mohl bych zkusit udělat pár testů, při kterých bych měnil vždy jen jeden parametr. Tím by se možná dalo zjistit, co přesně té rostlině vadí (jestli třeba vysoká koncentrace CO2, nízký obsah hydrogenuhličitanů nebo něco úplně jiného).
No to je zajímavé - uvidíme kam se to dále vyvine no
Každopádně to směřuje zatím ke stejnému výsledku
V měkké vodě jsem problém neměl
dkoudela napsal: Nevíte co může chybět tomuto druhu? listy jsou hrozně světlé a odpadávají po stovkách.Také se mi kdysi stávalo to samé. Přinesl jsem si domů Ceratophyllum, dal ho do akvárka, kam přidávám CO2 a používám měkkou vodu (s nízkou alkalitou a relativně nízkou tvrdostí), a nepřežil to ani kousíček této rostlinky. To akvárko bylo plné různých rostlin, kterým se tam perfektně dařilo (živin tam byl určitě přebytek). Řekl jsem si, že to možná bylo špatnou rostlinou, tak jsem si koupil v Hornbachu novou. Část jsem dal do toho samého akvária a část do jednoho plivátka, kde jsem měl tou dobou hodně tvrdou vodu bez přidaného CO2. V prvním akváriu se scénář opakoval a nepřežil mi tam ani kousek. Ve druhém se jí kupodivu bez problémů dařilo po velmi dlouhou dobu.
Stalo se mi něco podobného ... na akvarista.cz mi bylo řečeno, že je to normální - (zejména starší) rostliny při větší změně podmínek zcela opadají ... pokud přežijí nejmladší růstové vrcholy, máš vyhráno ...
Akvo čerstváček, tedy asi ty živiny. Jak jsi na tom s tvrdostí vody? V měkčích vodách se jim nemusí tolik dařit, ale moje ruce nejsou moc zelený, tak s mým názorem opatrněji.
To jo ale ona vyložene chcípá
Řekl bych, ať pár dnů počkáš. Jestli je čerstvě koupená, tak může chvíli trvat, než začne růst.
No ostatní rostliny docela právě rostou
Proto mi to trochu hlava nebere
Ceratophyllum demersum -pokud neroste ona,spíše bych se orientoval naopak na nedostatek živin.Proto výskyt řas.Nepoměr osvětlení vs. živiny.Resp. málo živin.
0 10.06.2015 14:22 dkoudela [13] - Cichlidy Nevíte co může chybět tomuto druhu? listy jsou hrozně světlé a odpadávají po stovkách. Mám ji novou...koupil jsem jí že je rychlerostoucí aby ubrala živiny řasám.
Děkuji
měň 1/4 každý týden. A zjisti si parametry zdrojové vody, především NO3. Voda musí být přibližně stejně teplá a nejlépe odstátá. S tím proudem bych to nebral jako dogma
, nemusí to vždy být dobré ...
Je to pro ně trochu stresu při té výměně. Ale lepší kvalita vody po výměně jim bezpochyby prospívá a barva se jim hned vrátí. Jenom si musíš pohlídat teplotu dolívané vody.
Když jsem naposledy vyměňovala celou 1/3 vody tak mi pancéřníčci celí zběleli. Jinak jsou krásně tmaví a semišoví.
RBeil
Navíc se ti teprv pořádně zajela filtrace takže to se taky od toho odvíjí. Pokud ožno nech co největší proud, jednak proteče víc vody filtrem a pancíci to mají rádi
Pancéřníčci možná, ale Beťák už ne
.
Navíc se ti teprv pořádně zajela filtrace takže to se taky od toho odvíjí. Pokud ožno nech co největší proud, jednak proteče víc vody filtrem a pancíci to mají rádi
teda aspoň ti moji jo
Taky nebude špatné pak hlídat toto
akvarijni-hnojivo.cz/… jak pancéřníčci nesnášej výměnu vody? Ta je nutná, už kvůli rostlinám ...
Podle deníku tam to nové světlo není moc dlouho? V low tech provozu trvá všechno dlouho, ani "rychlerostoucí" rostliny se nikam neženou. Může trvat klidně měsíc, než se projeví nějaký pokrok. Dej tomu čas.
Přesně tak sám to tak mám, náklady minimální přínos velký
Není třeba bombu, stačí co2 z kvasnic. Nestojí to skoro nic. A hnojení pmdd je taky levné. Je potřeba zjistit co jim chybí.
Bohužel ... nebo bohu dík, se do CO2 pouštět nebudu. Je to zbytečné a stojí to hromadu peněz. Navíc nemám testy, kterými bych to jistila.
RE: RBeil - doplněno do výdajů ... ještě doplnim do seznamu výrobků a do úvodního popisu
Dej jim ještě čas nové světlo je tam jen chvíli. Možná bude potřeba začít přidávat co2 a hnojit tak aby to bylo pro rostliny vyvážené. Víc světla = větší poptávka po co2 a makro i mikro živinách.
Doplň popis u prezentace, jake světlo atd. Podle toho se urči jake hnojení je nejlepší a jestli máš vůbec vhodné rostliny.
Přeji krásný den.
Chci se zeptat. Mám nové světlo (konečně), rostlinky které doposud jen přežívaly by měli začít růst a sílit. AQ je už založené 14.4. A je plné ,,rychle rostoucích´´ rostlinek, (seznam naleznete v profilu).Vše zatím stagnuje a nic neroste.
Čím mohu přilepšit? Mám tam 7 pancéřníčků, kteří nesnáší výměnu vody a jednoho náladového Beťáka. Krmím mraženýma patentkama a suchým krmivem. Tak, že hnojiva z ryb asi moc není. Komu se tam líbí nejvíce jsou okružáci a lavatky. Těch tam je nespočet. Poznámka: nemám zatím žádné testy na stav a kvalitu vody
Starší reakce
Jasny...
Divné to sice je ... ale klidně je možná nějaká nemoc, nebo genetická vada. Neřeš to a zlikviduj ji.
V akva je bublifuk,takze proud tam neni.je divne ze ostatni tri stejne kytky zasazene spolu jsou uplne v pohode .
Zdá sa, že jej chýba železo. Asi vo vode nie je (alebo je veľmi málo a okolo rastliny neprúdi voda) a v substráte v jej okolí tiež nie.
Jeste jedna fotka
Dobry den.nevite nekdo proc tato jedna ludwiga repens je takova.....ostatni tri jsou v poradku.vsechny zasazene spolecne,rostou..
Osobně bych pořádně odkalil to hrubé dno.
Třeba tě to k něčemu inspiruje
www.rataj-spk.cz/… .
2x80W T5 mi přikde málo na 720 litrů...
No ... vzhledem k tomu rozboru vody ... a vzhledem k tomu, že se daří kryptokorynám a ne rychlerostoucím rostlinám ... tak bych si tipnul, že je tam málo světla ...
Ahoj, prosím o radu. Špatně mi rostou kytky (nejlíp kryptokoryny, naopak rychlerostoucí skoro vůbec). Navíc mám ruduchu, ale když jsem začal měnit vodu sporadicky (cca 1x měsíčně) tak pomalu ustupuje. Nechal jsem si udělat rozbor vody:
Elektrická konduktivita µS/cm 169
pH číslo 7,24
CHSK Mn mg/l 1,76
Celková tvrdost mmol/l 0,9
Amoniakální dusík N-NH3 mg/l 0,1
Sírany (SO42-) mg/l
Fosforečnany (PO43-) mg/l 4,47
Celkový P mg/l 1,56
Chloridy (Cl-) mg/l 10,99
Železo veškeré (Fe) mg/l 0,042
Dusičnany (NO-3) mg/l 81
Dusitany (NO-2) mg/l 0,015
Tak bych chtěl poprosit někoho "kdo tomu rozumí"
aby mi poradil, co tam "mám nalít" aby se růst nastartoval. Moc díky
Starší reakce
měl jsem podobný problém, tak jsem si sehnal aktuální rozbor vody od dodavatele a konzultoval to se zdejšími odborníky
Odpovědí mi bylo, že vodě je málo NO3 (viz. níže). Tak jsem si v drogerii koupil sanytr (KNO3) a hladinu dusičnanů trochu zvednul. Od té doby musím plovoučky co dva týdny odebírat, aby na ostatní rostlinky šlo alespoň trochu světla
Tak si rekni, co takova rostlina potrebuje. Svetlo, vodu, vyzivu a nejakou teplotu. Ty zasazene ve dne to nedelaji, takze dochazime k vyzive, protoze dno je trosku neco jineho, nez vodni sloupec, ve kterem zrejme neni co brat. Ruzne rostliny maji pochopitelne ruzne naroky na vyzivu, pomalurostouci se casto spokoji s velice malem, rychlerostouci potrebuji vic a taky rychleji odejdou, kdyz jim neco chybi. A kdyz nevis co, vymen vodu a prihnoj vsim, treba PMDD by mohlo vyhovet, a kdyz v zakladu nevyhovi, pak zbyva jeste dodat dusik a fosfor.
Netuším proč, ale plovoucí rostliny mám vždy jen pár týdnů. Pak začnou odcházet. Podle druhu různě. Hnědé fleky, zastavení růstu, zprůhlední, zežloutnou.... Přitom zasazeným rostlinám se daří. Aqva má 30l, tak dost často měním třetinu vody. Že by to bylo tím? Vodu měním tak 1x za 5 dní.
Starší reakce
Díky moc za radu, podívám se po těch rostlinkách a zásobním hnojivu. Vše píšu a už mám půl sešitu poznámek
a hlavu jako kolo štěstí
pokud nebudeš znát uhličitanovou tvrdost (alkalitu, měří se ve stupních dKH), zatím s co2 počkej. Mohlo by ti pH spadnout skokově ještě níž.
Přidat reakci
1 ...... [21] ...... 41 42
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 47931x