Ahoj, neporadil byste mi někdo s rostlinami? Dlouhodobě pozoruji, že něco v akváriu je špatně, ale nedaří se mi přijít na to, co. Prostě některé rostliny rostou pomalu, jsou neduživé. Jiným se dařilo (skoro až moc, takže spíše stínily ostatním - valisnerie, cryptocoryna undulata). Nedávno (asi víc jak před měsícem) jsem celkem razatně udělal obměnu rostlin v akváriu. Hodně vytrhal a nahradil jinými, u kterých jsou doufal, že se jim na daném místě v akváriu bude dařit lépe. Ale stejně to moc neroste. Kupodivu s řasami problém nemám.
Nedokázal byste někdo podle fotek odhadnout, co může být špatně?
Microsorum mini - nově koupená. Nepřišla v nejlepším stavu, ale pozoruji nežádoucí změnu na špičkách listů...
Alternanthera reineckii mini (nová) - vůbec neroste, divně mění barvy - z růžové do takové hnědavé
Mayaca fluviatilis (nová) - trochu roste, ale je taková divná, neduživá, bledá (prý je dobrým indikátorem nedostateku železa - může to být tím?)
Limnobium spongia - malé listy, na některých s hnědavými fleky
Voda - mix z reverzní osmózy doplněné o minerály (Aquagrower) a vody z vodovodu (jinak mi tu teče šíleně tvrdá voda), doplněné o hnojiva. Dušičnan draselný, síran hořečnatý, fosforečnan draselný. Mikroprvky převážně Rataj, při výměně vody obněnuji Aquagrowerem.
Dle akvarijních testů mám hodnoty:
pH - 6.8 - 6.9 (možná i 7, těžko určit odstín)
Tvrdost - cca 10 °dGH
Alkalita - cca 3 °dKH
NO3 - 10-15 mg
PO4 - 0,4 mg (zváštní, před masivivním protrháním jsem míval kolem 1 mg, teď se nějak ztrácí, ačkoliv kytky moc nerostou na to, aby spotřebovávaly)
K - cca 25-30 mg. Tohle je největší záhada, nevím, odkud se tam bere (leda substrát?). Je ho v akváriu výrazně víc než na vstupu. Hnojím pomocí dusičnanu draselného, ale rozhodně ne tolik, aby tam byla takováhle hodnota. Tím spíše, že vstupní voda určitě pod 10 mg.
Ca - cca 40 mg (další podivnost, měřím furt víc, než kolik má vstupní voda - podezřívám, že se uvolňuje ze Seyru kameny)
Mg - cca 10+ mg
CO2 - cca 10 mg (dá-li se věřit polskému testu, ale i drop checker je tat tak zelený, moc nechybí k zmodrání)
Fe - 0,2 mg (dá-li věřit JBL testu... původně jsem používal test Seachem, který neměřil nic, dokonce ani jejich vlastní kalibrační roztok, podezříval jsem vadu testu, ale druhý test se choval dost podobně... )
Substrát - tropica se zásobním substrátem od Tropicy
Osobně se mi zdá, že ty kytky vykazují symptomu nedostatku draslíku. Což je divné, toho tam mám naopak mnohem víc, než bych chtěl. Jednu dobu jsem zkoušel i přihnojovat železem, ale nezdálo se mi, že by to nějak pomohlo...
Máte někdo nějaké nápady, co vyzkoušet?