Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Rostlinám se nedaří

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 25 Přejít na další stránku   1  
Rostlinám se nedaří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:37 R Muž romant [27987] Re: miguela
Ještě jednu hlavu, bude to praktický a to AT202 s kostkou 10x10x24cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:34 Žena miguela [21] Re: romant
ok, kolik by jsi doporučoval? ráda si nechám poradit.. už mě nebaví pořád jenom dokupovat kytky a stejně nerostou.. o rybách ani nemluvím, ze začátku to byla jatka!! :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:33 R Muž romant [27987] Re: miguela
Ta výměna vody je na mě stále málo a ten filtr, tu hlavu AT201 používám max ve 100 litrech, na tvůj objem je to prostě málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:31 Žena miguela [21] Re: romant
měním tak 20-40l 1-2x do týdne.. PMDD mi píše 8-10ml na 200l, tak dávám radši míň.. světlo mám naddimenzovaný podle všech, na fotkách to není v plný palbě, ptorože se to nedá mobilem vyfotit, to úplně září (jinak mám 2x T8 a dva LED pásky..) a filtr myslíš, že nestačí??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:28 R Muž romant [27987] Re: miguela
Měníš skoro nic vody, hnojíš plnou palbou PMDD, světlo taky žádnej sukces o filtru ani nemluvě(ta hlava tomu akvu nemůže tačit). To jsem jenom nakouknul. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:22 Žena miguela [21] Re: michalt
doufám, že jsem se Tě nějak nedotkla poznámkou o naddimenzovaném akvacitu.. koukám, že jsem Tě do toho docela zamotala.. u mě těch faktorů bude několik, proč se mi nedaří, jen musí do krámu přijít levnější tester od Azotanu a ne ty od Sery za nechutný peníze..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:21 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: miguela
Třeba nedostatečným osvětlením, dlouhodobým neřešeným nedostatkem nějaké živiny, kritickým přemnožením některých druhů řas, nesprávným zasazením rostliny (rhyzom anubiasu pod substrátem, příliš hluboko zasazený ceratopteris). Asi bude ještě víc důvodů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:18 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Designer
...a to je přesně důvod, kvůli kterému jsem si dovolil napsat zcela první příspěvek do této diskuze ;-).

Že pokud je vhodně velký filtr (pro daný objem a pro danou rybí společnost) potřeba čistit příliš často (třeba každý měsíc), je to důvod na rozblikání červené nebo žluté kontrolky někde v hlavě a že to časté čištění může být jen léčení následků místo příčiny, přesně jak jsi napsal.

Pak je potřeba zamyslet se, co jiného ještě v akváriu neklape a proč třeba rostliny uhnívají nebo proč to dno tolik bublá. U toho, samozřejmě filtr čistit tak často, jak je potřeba, ale podniknout opatření, aby bylo všechno v cajku a aby se filtr nemusel čistit tak často.

Tazatel se podle svého příspěvku zdál být rozhodnut čistit filtr co měsíc. Tak jsem považoval za užitečné (i když snad zbytečné, ale možná užitečné pro někoho, kdo si to přečte později) připomenout, že zanášení filtru nemusí být tím hlavním důvodem (jestli vôbec nějakým) slabé prosperity rostlin. A že jestli se opravdu zanáší tak moc, neměl by se akvarista spokojit s "filtrovou kávou" každý měsíc, ale zkoumat dál a nějak řešit problém mimo filtru. Aby se ty výkyvy, o kterých píšeš, nestali standardem.

Omlouvám se, že jsem teď vlastně přeformuloval Tvá vyjádření a že se snažím dát je do kontextu svého prvního příspěvku. Je to tím, že mám tendenci hledat způsoby, jak různé pohledy na stejnou věc do sebe zapadají. Možná správce usoudí, že už mlátím prázdnou slámu a budu označen OT, co by taky bylo pochopitelné. Ať se daří. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 19:16 Žena miguela [21] Re: Designer
čím je způsobeno nadměrné uhnívání rostlin?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 18:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: michalt
Nekdy se musi filtr cistit casteji, i kdyz je dimenzovan dostatecne. Neco se podela, objevi se treba mnoho ohnivajicich casti rostlin (nemusi to byt tim filtrem, z jakehokoli duvodu), a to se po jednom vycisteni nespravi, proste je pak potreba ten filtr cistit casteji, nez se zase vsechno dostane do lepsiho stavu. Pak uz se zase tak casto nemusi.

Cisteni filtru neni jen veci konkretniho akvaria a dimenzovani filtru, ale primo konkretnich podminek, ktere v nem prave jsou ci byly od posledniho cisteni. Filtry rekneme "normalni" velikosti (at uz jakehokoli typu) nemaji nekonecnou kapacitu ohledne hromadeni svinciku, a i kdyz za normalnich podminek vydrzi bez udrzby dlouho, mohou prijit i situace nechtene. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 18:09 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Legioix
Nezapomněl jsem. Napsal jsem přesně to, co jsem napsat chtěl. Uvedl jsem, že přerybnění je důvodem (já to považuji za problém) k tomu, aby se filtr musel čistit častěji.

Nevycházím při tom jen ze zkušenosti se svými nádržemi, ale taky z několika dalších, o které se nějak pomáhám starat a u kterých mám dobrý přehled, jak se udržují, nebo je udržuji taky. Pravda, žádná z nich není přerybněna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 17:32 Muž Legioix [574] Re: michalt
michalt napsal:Třeba já mám kapacitu filtru docela na hraně a stejně stačí čistit část filtračního média každé tři měsíce.
Njn. Ale zapoměls dodat, že tam nemáš skoro žádný ryby. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.03.2014 17:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Shanep
Bioakvacit by měl vydržet minimálně několik let. Výměna je na místě až když se začne mechanicky rozpadat, resp. výrazně ztrácet pružnost.

Filtr by se měl čistit tak často, jak je potřeba. U někoho je to jednou za půl roku, u někoho jednou za dva měsíce. Zrovna u toho externího filtru bych očekával, že bude mít dostatečnou kapacitu, aby jej nebylo potřeba čistit zrovna každý měsíc, spíš jednou za toho půl roku nebo jednou za tři-čtyři měsíce.

Jestli se opravdu filtr, který je vhodně dimenzovaný na danou nádrž, zanáší tak, aby jej bylo potřeba čistit každý měsíc, znamená to, že v akváriu je ještě nějaký jiný problém. Třeba přerybnění, příliš mnoho odumírajících kytek nebo zahnívající dno nebo tak. Tím, samozřejmě, nechci zpochybňovat radu, která tady zazněla. Zanesený filtr kytkám na zdraví nepřidá. Jenže měsíční čištění může být zase opačný extrém, který v případě, že je v nádrži jiný problém, nic nevyřeší, jen může ohrozit ryby (závisí od filtrace na dně). Všechno s mírou, i čištění.

Třeba mně "odkávování" filtru k růstu kytek nedopomohlo. Chyběly stopové prvky, protože jsem je dodával ve formě, která nebyla pro dané pH vhodná a roztok byl příliš starý. Problém byl zcela někde jinde. Třeba já mám kapacitu filtru docela na hraně a stejně stačí čistit část filtračního média každé tři měsíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 17:01 Žena miguela [21] Re: Shanep
já jsem ho musela vyměnit asi po půl roce, protože se mi úplně smrsknul.. pak jsem měla velké problémy s řasou, tak mi paní místo na 200l dala houbu na 400l a mám pokoj.. Sice je to velká houba, ale zakryješ to v pohodě kytkama.. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 16:57 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: Designer
Díky za radu. Měl jsem za to, že filtr stačí čistit jednou za půl roku, vaše rady mě přesvědčili, že nikoliv. Takže zavádím měsíční čištění filtru.
Ještě otázka ten bioakvacit (prostě molitan) co je ve filtru se má po nějaké době taky měnit, nebo tam může být stejný po dobu životnosti filtru? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 16:55 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: romant
OK, díky, chtěl jsem to oboje dělat dneska, tak jsem teď jenom odsál dno a za týden vyčistím filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 15:28 Žena miguela [21] Re: amrtin
nedělej ze mě takový prase.. :-D to já jsem to čistila kvůli fotkám do profilu.. :-D jinak to dělám tak cca jednou za měsíc..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 15:26 amrtin Re: miguela
"...vyčistila bordel z krytu a skla a kytky začly bublat..":z toho jsem usoudil,že tam měly tmu,víš? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 15:16 Žena miguela [21] Re: zervan
po výměně nikdy tolik nebublaly a když tak možná chvíli.. ale bublají pořád víc a víc.. :-D a ryby jsou klidnější.. to jsou změny krucinál.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 15:15 Žena miguela [21] Re: amrtin
jak jako po tmě? na mě musíš pomalu, jako s těma LEDkama.. :-D :-D kvůli Tobě jsme to sundala, protože jsi mi to tenkrát říkal s tím vytlačováním co2.. palec uvidíme, jak se na to budou tvářit ryby, zatím vše v cajku..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 15:14 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: miguela
Ony môžu bublať kvôli výmene vody - keď sa im dá čerstvá, nie dlho odstáta, obsahuje dosť veľa plynu (vzduchu, kvôli vysokému tlaku vo vodovode), takže kyslík z rastlín sa už nerozpúšťa, ale hromadí. Alebo pomohlo vyčistenie skla a je silnejšie svetlo palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 15:13 amrtin Re: miguela
Aha,takže před tim byly po tmě? :-D
Ale to se vzduchováním a reakcí rostlin svědčí o přesycení vody kyslíkem(to jsou ty bublinky z rostlin) a zřejmě nedostatek co2,které ještě vyhánělo to přivzdušňování :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 14:53 Žena miguela [21]
přestala jsem vzduchovat, odkalila jsem dno, vyčistila bordel z krytu a skla a kytky začly bublat.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 13:56 Žena miguela [21] – Re: amrtin
ne po vypnutí filtru, ale po vypnutí toho vzduchování.. trvá jim to tak den a už jdou u hladiny.. ale třeba to byla dřív tím, že bylo hooodně přerybněno, zkusím to do zítra a uvidíme.. jinak budu muset komplet založit od znova, už mě to takhle nebaví.. brambory jsem dolila vodou a začalo se z toho kouřit jako prase.. :-D tak větrám.. :-D a vařím druhou dávku.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 13:53 amrtin Re: miguela
Ryby by ale neměly lapat po vzduchu hned po vypnutí filtru,v tom akva bude něco špatně... hmm
p.s.:a ty brambory si uhasila? smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 13:48 Žena miguela [21] Re: romant
hotovo, provedeno.. tak jsem se do toho zažrala, až mi v kuchyni začal hořet hrnec s bramborama.. :-D:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.03.2014 13:23 R Muž romant [27987] Re: miguela
Dáš pryč ten mezikus, kam je ta hadička napojena a provozuješ to bez něho, jenom s tím čeřením hladiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 13:10 Žena miguela [21] Re: romant
jak mám to přivzdušnění dát pryč? :-D jen sundám tu hadičku? nejsem blondýna.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 13:03 R Muž romant [27987] Re: miguela
A když ti voda z filtru(bez zapnutýho přivzdušnění) vytéká tak, že čeří hladinu(vývod je pod hladinou a je nasměrován v šikmém úhlu právě k hladině), tak jsou taky u hladiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 12:43 Žena miguela [21]
heeej hola.. koupila jsem za nechutný peníz kytky z AQUA DAHO a zbytek jsem dostala od Dziry.. Ale?!!! Kytky jsou od báze stonku (v tom srdíčku) prázdné bez žilnatiny.. takže plavou jenom kořínky a listy zvlášť, nejvíc to dělá Blyxa.. Hydrocotyle se mi úplně rozpadlo na milion kousků.. Jinak nové větší kytky shodily listy, ale z báze už dělají nové listy.. Ráda bych zkusila kvasnice, nebo liborovu metodu se saké, ale nedá se to regulovat.. Toho se bojím.. Ještě mě napadlo, že by to mohlo být vzduchováním z Atmana.. Fouká to jako blázen, ale jakmile to vypnu, ryby jsou u hladiny a lapají po dechu..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 12:31 R Muž romant [27987] Re: Shanep
Proti tomu co napsal kolega Designer, nemám ničehož nic, jenom to co doporučuje nedělej společně s odkalováním dna, ale třeba po týdnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2014 12:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Shanep
Vytahni z filtru medium, hod ho do vody odpustene z akvaria, a kdyz to poradne promachas, a budes mit vodu jak kafe, tak ho per v dalsi a dalsi vode tak, az nepousti nic podstatneho. A pak to per tak casto, aby to vodu jen trosku zakalilo, ale nikdy tak silene, ze bys to musel prat v mnoha kyblech po sobe.

Nechal jsem takhle zanest filtr, pravda interni, ale muzu Ti rict, ze od urcite miry znecisteni to s rostlinami slo rychle z kopce. Stacilo jej zacit vice udrzovat a zase to v akvariu zacalo krasne rust. Chce to najit to sve optimum pro udrzbu filtru.

Ono to zanaseni filtru muze byt u kazdeho jine, zalezi na tom co vsechno v akvariu je, ale jak se zacnou rozkladat spatne rostouci rostliny (specialne kdyz se jim darilo a je jich akvarium plne), stav filtru se zhorsi rychleji a tim dojde k jakesi hysterezi, ze se rostlinam dari cim dal rychleji hur, a tim vic jejich ohnilych casti konci ve filtru. Z mesice na mesic muzes pak mit z krasne zarostleho akvaria jen nadrz plnou rozkladajicich se rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.03.2014 11:45 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Shanep
To osvětlení určitě nesnižuj. Každá rostlina má ráda světlo. A pokud se jedná o ty méně náročné, tak to neznamená, že k životu potřebují málo světla. Je to o tom, že ty rostliny málo světla akceptují a jsou schopné při slabém osvětlení růst, ale rozhodně z toho nejsou odvázané a nadšené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 23:43 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: zervan
tak jsem na to koukal ještě jednou a zjistil jsem, že jsem to špatně spočítal zapomněl jsem tu hodnotu mg HCO3 odlogaritmovat a tak mi vyšel ten nesmysl, teď jsem to spočítal správně a vychází mi 3,1 CO2 mg/l, což je reálnější hodnota
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 23:08 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Shanep
Shanep napsal:Co se týče parametrů vody, tak jsem včera naměřil AM 0, KnK 65,352 mg HCO3, pH 7,75 (původní papírkový test však naměřil 6,8, tak kterému teď věřit), NO3 10 mg, NO2 0 mg, CO2 55,6 mg (vypočteno na základě KnK a pH), Celková tvrdost 14°dGH, Uhličitanová tvrdost 3°dKH.
Môžem sa mýliť, ale zdá sa mi v tom trochu chaos. KnK je asi Kyselinová neutralizačná kapacita, teda alkalita, nie? Teda to, čo merajú testy označené "uhličitanová tvrdosť". V akej tabuľke vyšlo CO2 až na 55,6 mg/l? To už je hodnota, ktorá je pre rybky nebezpečná.

Tipujem to takto: alkalita je 65,352 mg CaCO3/l, čo je 3,66°dKH (a zodpovedá to aj ďalej uvedenej hodnote 3°dKH). A to je podľa tabuľky oveľa reálnejšia hodnota 2 mg/l, teda prakticky nič.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 22:47 Žena Kaira [919] - LabyrintkyRe: Shanep
Mně se to světlo nezdá zase tak hrozné. Mám ještě slabší a stonkovky rostou dobře, dokonce i ty červené. Zkus si zjistit na stránkách dodavatele parametry vstupní vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 21:02 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: Marcel G
Hm, to zní rozumně. Zavedu tedy častější čištění filtru a měnit polovinu vody týdně. Zakoupím méně náročné rostliny a uvidím co se bude dít.
Ještě se chci zeptat mám změnit i osvětlení těch 2x39W bude na ty nenáročné rostliny asi moc, ne?!
Máš moc pěkné nádrže a super stránky. Zase budu mít co po nocích číst. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 21:00 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: Jája
Je fakt, že vstupní vodu jsem neměřil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 20:32 Marcel G Re: Shanep
V některých akváriích je sice možné čistit filtr ve velmi dlouhých intervalech, ale ve tvém případě bych ho čistil spíše každý měsíc (ne nějak brutálně, pouze ho zbavit nejhorších nečistot). Pokud jde o CO2, neradím ti, aby sis ho hned běžel koupit. Říkal jsem jen, že bych na tvém místě buď ZVÁŽIL jeho použití, NEBO se přeorientoval spíše na stínomilné druhy rostlin => těm totiž bude stačit i velmi málo CO2, které ti v akváriu vznikne v důsledku rozkladu organických látek. O jaké rostliny jde, si můžeš snadno najít ve zdejším atlasu => klikni na nabídku "Rostliny", pak na "Pokročilé" vyhledávání, a z rozbalovací nabídky "Intenzita osvětlení" si vyber položku "Nenáročná". Zobrazí se ti seznam, ve kterém budou převažovat rostliny jako anubisy, hnědovky, kryptokoryny, echinodory, mechy a další. Stonkovým rostlinám bych se ve tvém případě spíše vyhnul (ty obvykle rychle rostou a potřebují proto více CO2). Základem je podle mě udržovat v akváriu čistou vodu (buď častějšími výměnami vody, nebo pomocí kvalitní filtrace a velkého co největšího množství rostlin). Já se tím řídím, a jaký stav panuje v mých akváriích, si můžeš konec konců ověřit i v mých prezentacích. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 20:27 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Shanep
A co přidat dusík. Měřil jsi vstupní vodu, jak na tom je s dusíkem? Easy-Life ProFito dusík neobsahuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 20:08 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: Marcel G
Aha, no já to CO2 vypočítal na základě testu KnK a pH a je tam takový vzorec. Taky se mi to moc nezdá. No já bych se klidně přeorientoval i na jiné rostliny, ale nevím přesně na jaké. Mě jenom překvapuje, že se vždycky nějakou dobu některé rostlině daří a následně z ničeho nic úplně odejde. Filtr čistím 2x do roka. Taky si říkám, jestli ten filtr místo aby čistil není jen další zdroj znečištění, jen nevím co s ním udělat, aby se to zlepšilo. Jeden čas jsem přidával i bakterie. S tím CO2 zatím odolávám pokušení ho používat. Ono je to taky otázka financí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 20:03 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: Sid
zářivky jsou teď necelý rok staré
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 17:24 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Shanep
Jak staré jsou zářivky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.03.2014 15:02 Marcel G Re: Shanep
Můj odhad (ale těžko říct, zda správný) je, že bys mohl mít problém s nedostatkem CO2 v kombinaci s větším množstvím rozpuštěných organických látek. To, že bys měl v akváriu, do kterého nepřidáváš žádné CO2, 55 mg/L, pusť rychle z hlavy. Tento údaj by platil pouze v případě, že bys tam nějaké CO2 uměle přidával. V neudržovaném akváriu, kde se rozkládá hodně organického odpadu, může být přirozená koncentrace CO2 tak kolem 10 mg/L. Je možné, že se ti mohlo v substrátu nahromadit příliš mnoho organických odpadních látek, a bakterie to prostě nezvládají zpracovat. Podobně špatně se může dařit i bakteriím ve filtru, který už také nemusí fungovat jako účinná čistička, ale spíše jako zdroj organického znečištění. Chtělo by to zlepšit údržbu. Zároveň bych asi omezil počet ryb, zvýšil počet rostlin a buď trochu snížil intenzitu osvětlení nebo bych začal přidávat více uhlíku (buď tekutého nebo plynného). Obzvláště stonkové rostliny patří mezi rostliny náročné na světlo a živiny (vč. CO2). Takže pokud nebudeš chtít přidávat CO2, tak bych se spíše přeorientoval na nějaké stínomilné druhy (kapradiny, mechy, anubiasy).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2014 10:43 Muž Shanep [3] - Amerika – Už to pomalu vzdávám
Ahoj všem, už to pomalu vzdávám a přestávám mít sílu s akvaristikou. Mým rostlinám se prostě pořád nedaří, řasám naopak ano. :-)
Mám 200l akvárium (čistý obsah cca 170l). Svítím zářivkami 2xT5/865 39W, 11 hodin denně (10:00-21:00). Sloupec vody je 50cm (mínus výška dna – cca 5-10 cm). Dno mám z písku zrnitosti 1-2 mm černý (ze ZOO Braník), jsou v něm od založení (něco přes rok) jílové kuličky Bivoj. Filtr Atman cf1000 (jede na plný výkon – bez škrcení). Hnojím Easy-Life ProFito 15 ml jednou týdně. Čistím jednou za týden až dva. Odsaju ze dna nečistoty a vyměním 60-100 l vody.
Co se týče parametrů vody, tak jsem včera naměřil AM 0, KnK 65,352 mg HCO3, pH 7,75 (původní papírkový test však naměřil 6,8, tak kterému teď věřit), NO3 10 mg, NO2 0 mg, CO2 55,6 mg (vypočteno na základě KnK a pH), Celková tvrdost 14°dGH, Uhličitanová tvrdost 3°dKH.
Rybí osádku dělají 2x Ancistrus, 2x Cichlidka Ramirézova, 4x neonka černá, cca 30x neonka červená, 6x parmička mechová, 3x paví očko (pouze samice).
Kytkám se moc nedaří, jediná, která docela roste je Vallisneria. Dále se jakžtakž daří Limnophila sessiliflora a Rotala rotundifolia. Je to tak, že vždycky se nějakou dobu něčemu daří a pak to samo odejde a úplně uhnije. Třeba nedávno se krásně dařilo Hygrophila corymbosa 'Minima', měl jsem radost, jak krásně se rozrostla, pak začala postupně pouštět listy a nakonec uhnila kompletně, takže už z nic nemám.
Už jsem z toho nešťastný. Mám pocit, že v mém akváriu se může dařit jenom řasám a sinicím, ale rostlinám ne. Nemám pocit, že bych dělal něco špatně i parametry vody jsou dle mého v pořádku a stejně nic. Pokud v mém popisu najdete, že dělám něco špatně, tak budu vděčen za každou radu. Děkuji Shane

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 19:51 Ancistrus01
Chápu chápu, zkusím reflektory :) Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 18:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Ancistrus01
Pokud chces pouzit reflektory, doporucuji nejdriv to zkusit s nimi, ona ta dalsi zarivka navic uz muze byt i navic, specialne pokud nebudes slusne hnojit a pridavat CO2.

Jde ted o to, co chces provozovat. Zda seridit svetlo tak, at to uz roste, ale bez vetsi pece a jeste bez ras, nebo zda chces do akvaria prazit svetlem a pridavat rostlinam vsechno co potrebuji, pricemz s domovnim odpadem budes vynaset i sklizen ze sveho vodniho pole, kde to bez pravidelne "sklizne" nejde :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 18:35 Ancistrus01
Dobrá, takže zkusím přidat ještě jednu zářivku - 45W (0,5 W/litr) plus použít reflektory... A třeba to poroste
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 17:59 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Ancistrus01
No to se moc neraduj, takhle to brat nemuzes, protoze bezne se predpoklada, ze aspon kus plechu a nebo minimalne alobalu/leskle_folie pod zarivkou uz mas :) . Ale nasli jsme jeden z moznych problemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2014 17:52 Ancistrus01
Perfektní nápad. Při použití dvou 15W zářivek mi tedy vychází že do akvárka dostanu až 60W světla (víte jak to myslím...)
Díky za tip :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [25] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 47879x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15083-rostlinam-se-nedari?od=1201