Rostlinám se nedaří
Na světlo se vy...

v tomto případě ti to nepomůže

A co já povídal

Ta docela hezká 'plovoucí hladina' je dost velkým žroutem dusičnanů, jestli jsi tři týdny neměnil vodu (nehnojil), spotřebovaly plovoučky vše, co mohly, obzvlášť, když máš čistotné rybky, které toho moc nenahnojí.
Světlo jsem stáhnul... uvidíme, co se bude dít... PMDD přidám tedy taky
Taky mě to napadlo... používám seachem purigen, který odstraňuje dusitany, ale i určité množství dusičnanů, navíc mám čistotné rybičky... ale přece... ten problém se objevil v nápadném sledu po delší době mé nepřítomnosti a nemožnosti výměny vody v akváriu - to by spíše dusičnanů mělo přibýt nebo?
Řekl bych, že budou chybět dusičnany

Ahoj, kdyz odjedu na dovolenou a necham akvarko na diete, tak se mi deje neco podobneho. I kdyz to nikdy nedoslo do faze ze bych o rostliny prisel. Proste dojdou ziviny a rostliny zacnou stradat. Pokud je to stejny pripad tak pomuze stahnout svetlo a pridat PMDD.
Ahoj,
měl jsem docela hezkou "plovoucí hladinu" a když jsem tři týdny nemohl sáhnout na akvárko, všechny plovoučky odumřely. Může to být vynecháním přísunu čerstvé vody každý týden? Chyběly možná minerály? Kromě toho ostatní rostlinky spíše stagnují, prospívá jen egeria, a na některých listech microsoria roste zdárně ruducha. Nějaké tipy? Napadlo mě, že by mohlo trochu pomoct rozhýbat vodu v akváriu, nemám žádný výkonný filtr. Ale čím to může být, že rostlinky najednou neprospívají? Nechci do toho lít chemii, ale najít příčinu.
Starší reakce
Já jsem Obšíráky (3 ks) zakoupené v Hornbachu zasadil do dna (křemičitý písek), pod ně dal 3 jílové kuličky PMMD hnojiva a během měsíce jsem měl 50 cm vysoké husté rostliny, které musím stále protrhávat a darovávat odnože rostoucí v listech.
Já bych dal alespoň jednu na hladinu. Ať máš srovnání.

To samozřejmě vím

Jen jsem netušil ze pokud ji zásadim, mohl by to být problém. Tak tedy nějaká rada? Mam ji vytáhnout, nebo počkat jestli se v substrátu nechyti?
Zasazeny, je pravd ze na burze mi to tak říkali, ze problém bude se zasazenim. Ovšem rostlinky měly kořeny. Jedna z Hornbachu a druhá od chovatele.
Máš oba ty obšíráky zasazené? U mě se jim víc dařilo jako plovoučkám.

Dobrý den, mam již v nádrži druhou rostlinku Ceratopteris a obě se prakticky úplně rozadly. Ostatním rostlinám se pravděpodobně celkem dari. Ještě moc neprosperuje Echinodorus grisebachil. Má hnědé fleky na listech, ale není to tak drastické jako u Ceratopteris. Tak nevím kde dělám chybu, když se jedna o velice nenáročnou rostlinu. Lepší foto nelze poridit úplně v pozadí.
Divíš se?

tady se nemůže dařit rostlinám...máš příliš silné světlo, pokud rostlinám nedáš CO2 a dostatek i všech ostatních živin, tak nemohou růst a začíná růst řasa které stačí jen to světlo a živiny. řasa poté zahubí rostliny. pro zdárný růst akvarijních rostlin je potřeba nalézt rovnováhu v živinách a těmi živinami jsou 1. světlo 2. CO2, 3. mikro a makro živiny. světlo máš vyřešené, hnojivo živinami nevím ale CO2 asi nemáš...takže je to jasné

. pokud se daří rostlinám, ty při svém růstu produkují látky které hubí řasu a nedovolí jí se rozšířit. rostliny poté ovládnou biotop

Dle fotky v prezentaci to vypadá na hodně oken v okolí akva, pokud jsou na jihovýchod, tak to taky může mít velký vliv - přímo dopadající světlo na avka může mít mnohem větší intenzitu než samotná světla akvaria.
Máme to podobně v dětském pokoji a tam necháváme přes týden ráno zataženo, ale tady to vypadá na společný obývací prostor.
Jinak další off topic - moc hezké dřevo, na kterém to akvarium stojí.
Dobře, hned zítra to udělám, všem děkuju za tak rychlý tipy. Dám pak vědět. Ahoj

Čistě z estetického hlediska bych nechal svítit 6500.
Nebo nevypínat, ale nějak ztlumit - zakrýt část zářivky páskou nebo alobalem, jestli se dá, tak otočit aby svítila do krytu a odrážela se dolů atd...
Kořen není problém! Já jen sebehnoul do poloprazdnyho Orlíku, v zimě byla voda v původním korytu a tehle kořen byl teda víc jak padesát let pod vodou, je jich tam plno! Jen jsem ho vzal drátěným kotoučem v akusroubovaku a krásné vylezly ty leta, musím říct, že i když je to asi borovice nebo smrk, nemohl jsem ho skoro uříznout, tak jsem to zrychlil flexou. Jo a obrovská výhoda, vůbec nebarví. Kterou tam mám nechat zářivku, 9000k nebo 6500k?
Na světla to nesváděj ty za to nemůžou.

Jsi jeden z mála, který si stěžuje na silná světla - většinou to je naopak
Máš tam nepoměr mezi světlem, množstvím CO2 množstvím rostlin.
Vypnout jednu zářivku, zjistit základní parametry vody - aspoň pH, kH a celkovou tvrdost. A rostlin by to IMHO chtělo víc.
Jinak ten kořen chci!

Ahoj, já si myslel, díky za radu. Ono se celkově rostlinám moc nedaří. Ale rybkám je asi dobře, neonky rostou, pancernicci se vytreli, takze už tam jsou dorostenci i krevetky se množí. Tu vodu vyzkouším ředit destovkou. Co myslíš s CO2 z petky mám to smysl?

Jinak ve dnu by chyba být nemela, jsou to substráty od Rataje a říční pisek, kterej jsem i s těma pár kamenama v octu testoval. Díky za rady, nechápu proč tam výrobce dává nevhodná světla.

Svítíš příliš silným světem trochu ho utlum nebo zkrať dobu svícení.

Presne toto som riešil na začiatku - čerstvé AQ, tvrdosť 12 a juwel svetla. Naj prv som to riešil zakrytím hladiny plávajúcimi rastlinami a nasadením väčšieho množstva stonkoviek. Bigenne odvápnenie sa najviac prejavovalo na pomaly rastúcich anibiasoch. No nakoniec to vyriešilo nové svetlo s iným spektrom a reverzná osmóza.
Ten koreň je paráda
P.S. Skúšal si dno? V octe nešumí?
To je biogénne odvápnenie-predvoj kolapsu rastlín a celého systému.

Ahoj přátelé, mohl by mi někdo poradit co se to vytváří na listech rostlin?
Pokud nebereš vodu ze své studny, mělo by být možné tyhle věci zjistit od vodárny. To je začátek, od kterého se pak dá řešit další.
Ahoj nemám už testovací proužky, tak teď nemám aktuálně, ale má to být opačně.dohledal jsem starší fotku a spíš GH 8-10 a KH do 10
kohoutkovka PH 7,4/ GH 8/ KH 15
Určitě máš vyšší KH než GH? Nespletl jsi se? V takové vodě poroste jen málokterá rostlina, to je spíš na Malawi...
Tak chlapi, koupil jsem po cestě v Jaroměři růžkatec a morovinku tak uvidíme.
Každopádně děkuju za rady. Čeká mě vytvořit menší akvárko pro vrčivky a zakrslý čichavce, tak snad bude vše v pohodě. Potřebuju tam taky nějaký větve ať mám kde uplatnit mechy, tak doufám že vrba a buk nebudou dělat problémy.
Ešte som zabudol, to vzduchovanie by som úplne zrušil, CO2 čo vytvoria ryby a baktérie potrebuješ, takže ak to nebude rybám prekážať...
HonzaChvojka napsal: musíš mít pořádně zarostlý akvárko kde rostliny vyplní 50% objemu a tím pádem prostě musíš musíš! COčko, hnojit makro mikro, musíš přestavět akvárko protože si tam ty vole dal jen obyč říční písek a ne supersubstrát,
Takhle to ale vůbec nestojí. Zarostlou nádrž můžeš mít v pohodě bez umělého sycení CO
2 a nějakých substrátů. Akorát tomu musíš jít trochu naproti výběrem a množství kytek v začátku. To je to, co jsi trochu podcenil. Teď tam těch nenáročných, rychlerostoucích rostlin moc nemáš a čekáš, že to během 2 měsíců zaroste. To je trochu hra vabank. Dělá se to obráceně. Když nasadíš ze začátku těch rychlerostoucích rostlin velké množství (nemusí to být hodně druhů ale jde o masu), tak máš daleko větší předpoklad zdárného růstu. Pak teprv po čase je dobré je postupně začít nahrazovat tím náročnějším. Navíc rostliny které máš, tam jsou po několika málo kusech. To jim taky nepřidá.
Já bych řekl, že tam máš těch rychlerostoucích kytek na dva měsíce starou nádrž prostě málo. Zkus sehnat růžkatec
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum . Je to plevel někdo z tvého okolí ti ho určitě daruje. A uvidíš, že po čase se bude dařit i těm středně náročným kytkám.
Ja s tvojím názorom úplne súhlasím, mal som v akva dlhé roky iba štrk a nie je to žiadny problém a pre toho čo sa chce naučiť hnojiť je to najlepšia škola. Ta voda čo máš nie je na veľa rýb, ale ak doplníš napr. ceratophylum demersum, pistia, Cerathopteris thalictroides, niektoré kryptocoryny a ďalšie, tak budeš ma´t plné akvarko a nemusíš pridávať CO2, ide len o to aby rýchlejšie odčerpávali NO3 z vody a aby sa ti nehromadilo ako teraz a to s pomaly rastúcimi a náročnejšími rastlinymi tak rýchlo a bez CO2 nedosiahneš.Egeria a valisneria čo tam máš sú dobré.To tabletové hnojivo je v pohode a ak si ho nedal málo tak to chce čas. Ak je možné tak skús dať do toho prepadového filtra trochu rašeliny a akt. uhlie, zníži ti to trochu tvrdosť a stiahne živiny z vody-po mesiaci uvidíš/vymeníš alebo vyhodíš.Je to lacné riešenie.A doplň ešte tie rastliny. Drž sa...
No není to o tom, že bych byl línej- to bych neměnit tak často vodu- přidávám dešťovou. Spíš je to o penězích a o tom, že úplně nechci podléhat tlaku typu- musíš mít pořádně zarostlý akvárko kde rostliny vyplní 50% objemu a tím pádem prostě musíš musíš! COčko, hnojit makro mikro, musíš přestavět akvárko protože si tam ty vole dal jen obyč říční písek a ne supersubstrát, ryby ti pochcípou protože nemáš externí supersilnej filtr atd...
To se pak zeptáš v pěstírně ryb, v pěstírně kytek a najednou si řekneš, tak proč teda- protože prachy no.
Dělám to celé hlavně pro rybky- kytky tam jsou kvůli nim a pro ně. Tím pádem ano chci aby rostli, ale tak nějak přirozeně, ne technicky
Nechci se ale nikoho dotknout, je to můj, třeba špatnej názor...
Nicméně rady ocením. Děkuji
www.vodnirostlinky.cz/… Osvetlenie je slabé, ale na nenáročné rastliny stačí tzn. tie eleocharis môžeš darovať či vymeniť. Kedže si lenivý aj hnojiť osmózu ti ani nebudem núkať, ale dusičnany budeš musieť znížiť a podobne aj to Kh, miešaj teda vodu s dažďovou alebo pridaj rašelinu do filtra/ak je to vôbec možné/.Nenáročné a rýchlo rastúce rastliny pridať je nutné. Aké sú tie tablety v dne?
No směřoval jsem to spíš k tomu, že ne všechny rostliny čerpají živiny kořeny ze dna a skoro bych řekl, že takových tam máš většinu... Ale počkej si na názor nějakého kovanějšího rostlináře

ne nehnojím do vody, hnojí do ní jiní

Rybky
Mě to přešlo už na základce

No možná že ty tablety fakt nevyšly na všechny ale přikoupím v vodnirostlinky...
Tablety u kořenů mají všechny rostliny? Do vodního sloupce tedy nehnojíš?
Starší reakce
Ano,44 cm na výšku.
Díky, pinku nechám, ona celkem bojuje, vyrazily malé lístečky, ale ty hnědé povlaky na ní z kořenu určitě nejsou. Vypadají jinak. Mám obavu, aby to nebyla řasa a nerozlezla se i jinam. Proto jsem uvažovala, jestli ji nevyndat. Mám speci štěteček jen do akva, tím se snažím lehce setřít ten hnědý sajrajt. Ale za chvíli je ho tam zase víc.
No a co? Já taky ne.

Neřekl bych, že je pinka nějak extra náročná. Určitě ji nechej v akváriu, chvíli potrvá než se přizpůsobí životu pod vodou.
Evidentně roste pod hladinou lépe, zatím nestříhej. 44 je výška?
Edit: H. pinnatifida to pravděpodobně nedá, ale nic lepší, než čekat, nemůžeš.
Děkuju

Tak to mi zase doporučili v obchodě něco náročného, i když jsem už od dveří křičela, že jsem začátečník

Ty, co jsem měla vybrané podle atlasu a doporučení všechny neměli a já už chtěla sázet.... No,co dodat
Takže ji mám nechat i v tomto stavu a čekat, co bude?
Děkuju, nevypadá to špatně, pokud jí to nevadí, mně tedy rozhodně ne. Ale dost se nahoře vytahuje. Ustříhnout u hladiny a zasadit, nebo nechat? Co myslíte?
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 49125x